Σχέσεις

Σάνα Μαρίν: Το παιδί μιας οικογένειας-ουράνιο τόξο που μπήκε στο μάτι του σεξιστικού κυκλώνα κι ένωσε όλες τις γυναίκες

Τις τελευταίες ημέρες, η Σάνα Μαρίν έχει μπει στο μάτι του κυκλώνα. Έχει γίνει πρωτοσέλιδο στον Τύπο της χώρας της, αλλά και στα διεθνή Μέσα και όλοι συζητούν για εκείνη. Όχι για κάποια πολιτική της απόφαση, αλλά για την ιδιωτική της ζωή. Η πρωθυπουργός της Φινλανδίας από την πρώτη μέρα που ανέλαβε τα καθήκοντά της, ένιωσε πόσο “άβολο” είναι για ένα μέρος της κοινωνίας και των αντιλήψεων που κουβαλάνε, μια νεαρή γυναίκα να ανέλθει στο ανώτατο αξίωμα της χώρας της.

Όμως, αυτό που συμβαίνει τις τελευταίες μέρες, θα λέγαμε πως είναι… άνευ προηγουμένου. Η Σάνα Μαρίν δέχεται από παντού επιθέσεις και σχόλια μισογυνισμού, για μια νυχτερινή της διασκέδαση με φίλους. Μια διασκέδαση που συνάδει με την ηλικία της, αλλά για αρκετούς δε συνάδει με το πολιτικό της αξίωμα, αλλά και με το γεγονός ότι είναι παντρεμένη και μητέρα ενός παιδιού.

Ναι, ενδεχομένως να ξενίζει η εικόνα μίας πρωθυπουργού να χορεύει “έξαλλα” – εμείς θα λέγαμε με την ψυχή της – με τους φίλους της, να έχει τετ α τετ συζήτηση με κάποιον από την παρέα της σε κλαμπ με δυνατή μουσική – γιατί όλοι όσοι πάτε σε κλαμπ ακούτε μια χαρά τον συνομιλητή σας με τα ντάπα ντούπα – να τραγουδάει και γενικά να διασκεδάζει. Γιατί βλέπετε, οι πολιτικοί γενικότερα μάς έχουν συνηθίσει σε μια “ξύλινη”, απρόσωπη και επικοινωνιακή εικόνα που όταν αποκαλύπτεται η ανθρώπινη πλευρά τους, ξενίζει.

Αλλά στην περίπτωση της Μαρίν δεν ξένισε μόνο. Τα σχόλια δεν περιορίστηκαν στο κατά πόσο άβολα ενδεχομένως να ένιωσαν κάποιοι με τα πλάνα από τα βίντεο που κυκλοφόρησαν. Αλλά για πολιτικούς αντιπάλους και σεξιστές – ναι σεξιστές – ήταν μια καλή ευκαιρία για να “ξεράσουν’ τον σεξισμό τους. Σε τέτοιο σημείο που η Φινλανδή πρωθυπουργός υποβλήθηκε σε τεστ ναρκωτικών για να αποδείξει στους επικριτές της πως εκείνο το βράδυ – και ποτέ – δεν έκανε χρήση ουσιών. Γιατί βλέπετε, στο μυαλό κάποιων μια νεαρή γυναίκα όταν διασκεδάζει ιδιωτικά με την ψυχή της, αγνοώντας πρωτόκολλα και πρέπει, μόνο με ναρκωτικές ουσίες το κάνει.

Η Σάνα Μαρίν ένωσε όλες τις γυναίκες

Και αν από αυτή την ιστορία είναι πολλά τα στενάχωρα ή εξοργιστικά που προέκυψαν, βγήκε και κάτι καλό. Η γυναικεία αλληλεγγύη. Μέσα σε αυτό το τοξικό κλίμα, πολλές γυναίκες έδειξαν την υποστήριξή τους στη Μαρίν. Με ποιον τρόπο;

Δημοσίευσαν βίντεο στα οποία και οι ίδιες χορεύουν, συνοδευόμενα από το hashtag  #solidaritywithsanna. Όμως και στα sodial media οι χρήστες δείχνουν τη συμπαράστασή τους στη 37χρονη πρωθυπουργό, αντιδρώντας έντονα στα επικριτικά σχόλια που δέχεται ως γυναίκα, σύζυγος, μητέρα και πολιτικός.

Το παιδί μιας οικογένειας-ουράνιο τόξο

Η Σάνα Μαρίν γεννήθηκε στις 16 Νοεμβρίου 1985 στο Ελσίνκι και περιγράφει τον εαυτό της ως ένα «παιδί του ουράνιου τόξου». Συγκεκριμένα, η μητέρα της μετά το διαζύγιο με τον πατέρα της Σάνα – χώρισαν γιατί εκείνος ήταν αλκοολικός – συνέχισε τη ζωή της δημιουργώντας σχέση με μια άλλη γυναίκα. Μαζί μεγάλωσαν τη μικρή Σάνα, η οποία όπως έχει εξηγήσει, μεγάλωσε σε μια οικογένεια όπου υπήρχαν μόνο γυναίκες, «ένα νοικοκυριό-ουράνιο τόξο».

Στην οικογένεια αυτή δεν υπήρχε οικονομική ευχέρεια, έτσι η Μαρίν έπρεπε να δουλέψει από μικρή. Εργάστηκε ως υπάλληλος σε αρτοποιείο και επίσης έκανε παραδόσεις περιοδικών σε συνδρομητές. Όταν τελείωνε το σχολείο γνώρισε τον επαγγελματία ποδοσφαιριστή Μάρκις Ράικονεν, με τον οποίο έγιναν ζευγάρι και ζούσαν μαζί επί 16 χρόνια, μέχρι που παντρεύτηκαν το 2020. Ενώ το 2018 απέκτησαν την κόρη τους, Έμμα. Παράλληλα, σπούδαζε.

Η νεαρότερη πρωθυπουργός στην Ιστορία της Φινλανδίας

Στα 19 της μπήκε στο Πανεπιστήμιο του Τάμπερε για να σπουδάσει Διοίκηση Επιχειρήσεων. Τότε άρχισε να συμμετέχει σε πολιτικές οργανώσεις ενώ εντάχθηκε στους Σοσιαλδημοκράτες το 2006. Το 2010 μάλιστα έγινε αντιπρόεδρος του κόμματος.

Το 2015 εξελέγη βουλευτής και επανεξελέγη το 2019, όταν και ανέλαβε το υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών. Συμμετείχε σε ένα συμβούλιο των ευρωπαίων υπουργών Μεταφορών, στις Βρυξέλλες, τον Δεκέμβριο του 2019, όταν της τηλεφώνησε ο τότε πρωθυπουργός της Φινλανδίας, Άντι Ρίνε, ο οποίος ζήτησε την βοήθειά της για να διαχειριστεί μία κρίση με απεργία των ταχυδρομικών.

Αυτή η κρίση οδήγησε σε μία χειρότερη: ο Άντι Ρίνε έχασε την στήριξη του κυβερνητικού εταίρου του και υποχρεώθηκε να παραιτηθεί και έτσι η Σάνα Μαρίν αναδείχτηκε πρωθυπουργός ως επικεφαλής μιας κυβέρνησης που την στήριξαν πέντε κόμματα.

Όταν έγινε πρωθυπουργός κέρδισε τα εύσημα με τον συγκροτημένο τρόπο που διαχειρίστηκε την πανδημία, ενώ έστρεψε πάνω της όλη την προσοχή, όταν τον περασμένο Μάιο πήρε την ιστορική απόφαση να ενταχθεί η Φινλανδία στο ΝΑΤΟ.

Η ροκ Πρωθυπουργός

Το βίντεο με το ιδιωτικό πάρτι της Μαρίν δεν είναι το πρώτο… σκάνδαλο που βλέπουν οι πολιτικοί της αντίπαλοι και όχι μόνο. Πριν λίγο καιρό, εθεάθη στο ροκ φεστιβάλ Ruisrock, στο Τουρκού της Φινλανδίας, φορώντας ένα πολύ κοντό σορτς σε συνδυασμό με μαύρες μπότες και τσάντα «φάκελο». Η ροκ εμφάνισή της είχε και τότε προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων καθώς – όπως έλεγαν – δεν ταίριαζε σε μια πρωθυπουργό.

Είπαμε, τους πολιτικούς ακόμα και στις ιδιωτικές τους εμφανίσεις τους θέλουμε στημένους. Γιατί άμα, πας σε μια παραλία δεν πρέπει να φοράς μαγιό – και αν είσαι άνδρας δεν πρέπει να κυκλοφορείς και χωρίς μπλουζάκι ανάμεσα στο πλήθος – αλλά μάλλον κοστούμι. Και αν πας σε συναυλία το ίδιο. Τι σημαίνει ροκ εμφάνιση; Κάπως έτσι σκέφτονται πολλοί και “σκανδαλίστηκαν” και με εκείνη την εμφάνιση της Μαρίν.

Μάλιστα, όπως τώρα έτσι και τότε υπήρξαν σχόλια που είχαν να κάνουν με το γεγονός ότι είναι σύζυγος και μητέρα. Μα επιτρέπεται παντρεμένη γυναίκα να γυρνάει στις συναυλίες; Και μητέρα να φορά κοντό σορτσάκι;

Και κάπως έτσι, η Σάνα Μαρίν βρέθηκε να απολογείται και πάλι για λάθος λόγους. Μόνο που τώρα, έχει την έμπρακτη συμπαράσταση των γυναικών!

Κεντρική φωτο Instagram sannamarin

Διαβάστε επίσης

«Μιλήστε Μεσολογγίτικα»: Ο Νίκος Αλιάγας επιστρέφει με νέο βίντεο και το αποτέλεσμα είναι ξεκαρδιστικό

Η Νικόλ Κίντμαν στα 55 της πιο γυμνασμένη από ποτέ – Γιατί όλοι μιλούν για αυτή τη φωτογράφιση;

Σασμός: Ο Στέλιος Μάινας μπαίνει στη σειρά και φέρνει μαζί του εκδίκηση, θάνατο και ένα κρυμμένο μυστικό!

Δημητρα Ζαρκου

Recent Posts

Στην εντατική ο Δημήτρης Κόκοτας – Σοβαρή η κατάστασή του

Στο νοσοκομείο Γεννηματάς, μετά από έμφραγμα που υπέστη, νοσηλεύεται ο 55χρονος τραγουδιστής Δημήτρης Κόκοτας, ο…

3 ώρες ago

Ουγγαρία: Αλυσοδεμένη στο δικαστήριο η 38χρονη Ιταλίδα δασκάλα που επιτέθηκε σε νεοναζί

Απέρριψε η ουγγρική δικαιοσύνη την μετατροπή της προφυλάκισης  σε κατ' οίκον περιορισμό για την Ιλάρια…

8 ώρες ago

Αλέκα Ζωγράφου: Η συγγραφέας επανέρχεται με το νέο βιβλίο “Μαυροδάφνη”

Τα όνειρά του ήταν καμωμένα από χώμα και αμπέλι και, λίγο μετά την άφιξή του…

9 ώρες ago

Το Infowoman σάς καλεί σε εθελοντική αιμοδοσία με δράσεις για τα παιδιά (30/03)

Oι ανάγκες για αίμα δεν τελειώνουν ποτέ. Κάθε στιγμή, κάπου γύρω μας, υπάρχει κάποιος που…

9 ώρες ago

«Άλλα για τον Γλάρο δε γνωρίζω» στο Ρεκτιφιέ

Η παράσταση της Φένιας Προβελεγγίου, «Άλλα για τον Γλάρο δε γνωρίζω», είναι εμπνευσμένη από την…

9 ώρες ago

Μαλλιά πιο λεία και δυνατά σε 10 δευτερόλεπτα!

Η Aveda, με υπερηφάνεια παρουσιάζει, τη νέα προσθήκη στη σειρά Botanical Repair™ με την επανορθωτική…

10 ώρες ago