Πρόσωπα

Ρίτα Αντωνοπούλου: «Παλεύω για τις γυναίκες. Για μένα. Για την κόρη μου»

Είναι μία από τις σημαντικότερες ερμηνεύτριες της γενιάς της. Ξεχωρίζει για τη θεατρικότητά της, τη βαθιά ένταση της φωνής της, αλλά και για τα σταθερά ποιοτικά της βήματα στον χώρο του τραγουδιού. Έχει συνεργαστεί με τον Μίμη Πλέσσα, τον Σταμάτη Κραουνάκη και τον Θάνο Μικρούτσικο, ο οποίος και την έχει καθορίσει ως καλλιτέχνιδα.

Ο λόγος για τη Ρίτα Αντωνοπούλου που τώρα αποτυπώνει σε βινύλιο την παράστασή της για φωνή και πιάνο που δημιούργησε συντροφιά με τον εξαιρετικό συνθέτη και σολίστα Θοδωρή Οικονόμου. Η ηχογράφηση έγινε στην αίθουσα συναυλιών του Μεγάρου του Φιλολογικού Συλλόγου Παρνασσός.

Εμείς με αφορμή το συλλεκτικό και αριθμημένο διπλό Lp που κυκλοφορεί από το Ogdoo Music Group στις 8 Μαρτίου, τυπωμένο σε «βαρύ» βινύλιο αναφοράς, 180 γραμμαρίων, είχαμε μία πολύ όμορφη συζήτηση μαζί της.

@ Άκης Χρήστου

Πώς αισθάνεστε σαν καλλιτέχνιδα εν καιρώ πανδημίας; Πώς κύλησε για εσάς όλη αυτή η περίοδος της πολιτιστικής σιωπής; Αναθεωρήσατε πράγματα και αξίες την περίοδο αυτή;

Αισθάνομαι ότι έχω υποστεί επίθεση. Όχι μόνο εγώ φυσικά, όλοι οι άνθρωποι που εμπλεκόμαστε με τη μουσική και το θέατρο. Προσπάθησα ωστόσο να κερδίσω από τον χρόνο που μου δόθηκε ακόμη κι αν δεν τον ζήτησα. Ξεκίνησα μαθήματα πιάνου, εξασκούμαι στις ξένες γλώσσες, ζωγραφίζω, περνάω φυσικά χρόνο με τη μικρή μου, κάνω χορό. Η παύση πάντα είναι περίοδος ανασκόπησης και επαναξιολόγησης. Χρειάζεται να σταθεί κάποιος για να συνειδητοποιήσει κι όσο μετακινείται συνεχώς και δεν έχει χρόνο να σκεφτεί, πολλά μπαίνουν κάτω από το χαλάκι της αναβλητικότητας ή της παράβλεψης. Οπότε ναι, συνέβησαν αρκετά σε επίπεδο αναθεώρησης πραγμάτων και καταστάσεων.

8 Μαρτίου, Ημέρα της Γυναίκας, και ημέρα κυκλοφορίας της νέας σας δουλειάς. Είναι τυχαία αυτή η συγκυρία; Τι σημαίνει για εσάς;

Τυχαία αν και δεν πιστεύω στο τυχαίο. Μου αρέσει που «έτυχε» όμως να κυκλοφορεί σε αυτή την ημερομηνία. Η παράσταση έχει να κάνει με τον άνθρωπο που δεν το βάζει κάτω, που παλεύει κόντρα στις αντιξοότητες, οπότε και μέσα στην τραγική αυτή συνθήκη που ζούμε το τελευταίο διάστημα, αυτή η δύναμη είναι όμορφο να γιορτάζεται.

Μιλήστε μας για το νέο σας αυτό διπλό live album. Τι θα ακούσουμε σε αυτό;

Είναι η αποτύπωση της παράστασης που κάναμε με τον Θοδωρή Οικονόμου στο πιάνο για δύο χρόνια 2017-2019. Υπάρχουν μέσα τραγούδια πολύ μεγάλου φάσματος…από Θεοδωράκη και Μικρούτσικο μέχρι Αγγελάκα, Παυλίδη, Edith Piaf ή Leonard Cohen. Αυτό γιατί πάντα οι παραστάσεις μου έχουν θεματική κι άρα τα τραγούδια που επιλέγω υπηρετούν αυτό το νήμα.

Πώς οδηγηθήκατε στην απόφαση να αποτυπώσετε τη δουλειά σας αυτή σε βινύλιο;

Γιατί δε μπορούσα να τη φανταστώ σε cd. Είναι η αξία της για μένα πολύ μεγάλη σε επίπεδο καλλιτεχνικό αλλά και συναισθηματικό. Το βινύλιο έχει αυτή την αξία, συνδέεσαι με το υλικό. Με το cd δε συνδεθήκαμε ποτέ συναισθηματικά. Για αυτό και κατέληγε σουβέρ σε περιπτώσεις ή για αυτό και με ευκολία κρεμάστηκε στα περίπτερα. Το βινύλιο κράτησε την αξία του μέσα στα χρόνια και για αυτό κι ο κόσμος επιστρέφει δριμύτερος σε αυτό.

Με τον Θοδωρή Οικονόμου συνεργάζεστε σταθερά. Μιλήστε μας για τη σχέση σας αυτή…

Ο Θοδωρής ήταν η απάντηση στην ερώτηση, με ποιον μπορώ να κάνω πραγματικότητα αυτό που έχω σκεφτεί να παρουσιάσω. Είναι από τους σπουδαιοτερους πιανίστες της χώρας αυτής. Αυτό που τον ξεχωρίζει είναι ότι πέραν της αδιαμφισβήτητης τεχνικής του κατάρτισης και του ταλέντου του, καταθέτει ψυχή επί σκηνής. Για μένα αυτό είναι το ζητούμενο, γιατί έτσι βρίσκω συμπαίκτη. Κάθε παράσταση ήταν μία μάχη δημιουργίας κι έκφρασης. Πολύτιμη εμπειρία.

Ήσασταν μία από τις σταθερές συνεργάτιδες του Θάνου Μικρούτσικου. Ποια είναι η πολυτιμότερη συμβουλή που θυμάστε από αυτόν;

Να ξεπερνώ τις καταγεγραμμένες μου δυνατότητες… το φώναζε σε όλους μας, σε όλο τον κόσμο. Ο σπουδαιότερος άνθρωπος που έχω γνωρίσει στον χώρο αυτό.

Πώς νιώθετε σαν γυναίκα καλλιτέχνιδα; Έχετε αντιμετωπίσει δυσκολίες στον δρόμο σας επειδή είσαστε γυναίκα;

Όλες οι γυναίκες έχουμε αντιμετωπίσει δυσκολίες, σε κάθε τομέα. Τις γυναίκες τις έχω μαζί μου σε αυτή μου την καλλιτεχνική προσπάθεια και σε όλη μου την πορεία. Αγαπιόμαστε. Τραγουδάω για τις γυναίκες κι εκφράζομαι πάνω στη σκηνή για αυτές. Απελευθερώνομαι για αυτές. Παλεύω για αυτές. Για μένα. Για την κόρη μου.

Πιστεύετε πως η σύγχρονη Ελληνίδα έχει κατακτήσει τη θέση που της ανήκει στην κοινωνία; Ελληνίδες που ξεχωρίζετε σήμερα;

Έχουμε δρόμο ακόμη. Φανταστείτε ένα κορίτσι 18 ετών που απλά θέλει να βγει να περπατήσει στο κέντρο της Αθήνας το βράδυ… Ποια είναι η πρώτη σκέψη και αντίδραση σε αυτή την εικόνα; Κίνδυνος. Φόβος. Απειλή. Ταραχή. Άρα; Για ποια θέση μιλάμε;

Ξεχωρίζω την κάθε γυναίκα που υπερασπίζεται τον εαυτό της και διεκδικεί τη ζωή που της αξίζει και της ανήκει.

Πέρα από την πανδημία, ζούμε υπό τη σκιά των καταγγελιών για σωματική, σεξουαλική και λεκτική παρενόχληση στον χώρο του πολιτισμού. Πώς αισθάνεστε μ΄αυτό;

Όπως όλοι φαντάζομαι. Είναι τραγικό όπως είπα παραπάνω και εξοργιστικό. Το σημαντικό που πρέπει να σκεφτούμε είναι ότι χρειάζεται να τιμωρηθούν παραδειγματικά όσοι έχουν διαπράξει τέτοιου τύπου εγκλήματα, γιατί αν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο τη σκαπουλάρουν που λέμε, αυτό θα είναι η μεγαλύτερη ήττα και η μεγαλύτερη δικαίωση τέτοιων συμπεριφορών και θα έχει χαθεί κάθε ελπίδα να καθαρίσει το τοπίο.

Κι επίσης έχει σημασία να κρατήσουμε ότι όλο αυτό ξεκίνησε από έναν άνθρωπο. Από μία γυναίκα που είχε το θάρρος τη δεδομένη στιγμή να ανοίξει το στόμα της και να μιλήσει. Και ακολούθησε χιονοστιβάδα. Αυτό είναι μάθημα για όλους…για τη δύναμη του ενός, για τη δύναμη που μπορεί να έχει ο καθένας μας στα χέρια του και την αλλαγή που μπορεί να φέρει.

Εσείς γνωρίζετε αντίστοιχα περιστατικά ή έχετε ζήσει τέτοιου είδους καταστάσεις;

Όλοι γνωρίζουμε περιστατικά, αν όχι βιασμών, σίγουρα παρενοχλήσεων. Και ναι ανήκω κι εγώ σε αυτή την κατηγορία όπως και τόσοι άλλοι άνθρωποι που από πολύ μικρή ηλικία αναγκαστήκαμε να έρθουμε αντιμέτωποι με την αρρώστια κάποιου ηλίθιου. Είναι δίπλα μας, στο κοντινό περιβάλλον, το οικογενειακό, το επαγγελματικό…πόσες και πόσες ιστορίες που ξέρουμε και πόσες ακόμη που δεν έχουν βγει στο φως γιατί κυριαρχεί ακόμη φόβος. Έγινε όμως μια μεγάλη αρχή…

Μετά την πανδημία και το ελληνικό κίνημα #metoo πιστεύετε πως ο χώρος του Πολιτισμού θα είναι ο ίδιος;

Η τέχνη ήταν πάντα συνοδοιπόρος σε κάθε δύσκολη κοινωνικοπολιτική συγκυρία. Πιστεύω ότι ίσως μέσα από όλο αυτό θα υπάρξει αναγέννηση κι ουσιαστικότερη εστίαση στα σημαντικά θέματα της ζωής…ότι δηλαδή η τέχνη θα στραφεί προς την έκφρασή τους…ίσως…ελπίζω.

Ποιο είναι το πρώτο πράγμα που θα κάνετε όταν πλέον είμαστε… ελεύθεροι;

Συναυλία κάπου…και μετά εκδρομή με χαμόγελα φωτεινά που δε θα κρύβονται πίσω από καμία μάσκα.

Μελλοντικά σχέδια;

Καινούρια τραγούδια και ελπίδα για ένα ανοιχτό και δημιουργικό καλοκαίρι.

Το συλλεκτικό και αριθμημένο διπλό Lp, κυκλοφορεί από το Ogdoo Music Group στις 8 Μαρτίου, τυπωμένο σε «βαρύ» βινύλιο αναφοράς, 180 γραμμαρίων.

Γεωργία Οικονόμου

Recent Posts

Ρέμπελ Γουίλσον: «Έκανα πρώτη φορά σεξ στα 35 μου, δεν χρειάζεται βιασύνη»

Αποκαλυπτική ήταν για μία ακόμη φορά η Ρέμπελ Γουίλσον, αφού με αφορμή τα απομνημονεύματά της,…

32 δευτερόλεπτα ago

Δωρεάν webinar «Φάκελοι Υγείας»: ‘Υπνος και Καρδιά

Γράφει η Ιφιγένεια Τσαντίλη Την Πέμπτη 28/3/2024 ανοίγει ο Φάκελος Υγείας στο webinar «Ύπνος &…

9 λεπτά ago

“Kinds of Kindness”: Το πρώτο teaser trailer της νέας ταινίας του Γιώργου Λάνθιμου

Λίγες ημέρες μετά τα τέσσερα Οσκαρ που απέσπασε το «Poor Things» στη φετινή τελετή απονομής…

24 λεπτά ago

Αποπνικτική η ατμόσφαιρα από την αφρικανική σκόνη – Πότε υποχωρεί

Αποπνικτική είναι η ατμόσφαιρα σήμερα στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, καθώς η αφρικανική σκόνη έχει…

33 λεπτά ago

Ένωση Πνευμονολόγων Ελλάδας: SOS λόγω της μεγάλης συγκέντρωσης σκόνης στην ατμόσφαιρα

Η Ένωση Πνευμονολόγων Ελλάδας καλεί τους πολίτες, και ιδιαίτερα τα άτομα που ανήκουν στις ευάλωτες…

17 ώρες ago

2ο Συνέδριο Ασθενών: Ο καρκίνος του μαστού στην Ελλάδα σήμερα

Οι εργασίες του 2ου συνεδρίου ασθενών «O καρκίνος του μαστού στην Ελλάδα σήμερα», ολοκληρώθηκαν με…

17 ώρες ago