Όλγα Κεφαλογιάννη: «Ανάγκη αλλαγής νομοθετικού πλαισίου αναφορικά με τα αδικήματα σεξουαλικής κακοποίησης»

όλγα-κεφαλογιάννη-ανάγκη-αλλαγής-νο

Το τελευταίο χρονικό διάστημα, έρχονται στο φως της δημοσιότητας καταγγελίες και υποθέσεις που εντάσσονται στη σφαίρα της σεξουαλικής παρενόχλησης και κακοποίησης.

Στα περιστατικά αυτά, που συγκλονίζουν την ελληνική κοινωνία, παρατηρείται μια κοινή συνισταμένη: η αδυναμία του καταγγέλλοντος ως θύματος σεξουαλικής παρενόχλησης ή κακοποίησης να αντιδράσει σε χρόνο άμεσο σε σχέση με το συμβάν. Παρατηρείται, επίσης, ότι μπορεί να χρειαστεί ένα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα ετών, ώστε οι παθόντες να είναι σε θέση να καταγγείλουν ή να γνωστοποιήσουν την κακοποιητική πράξη που υπέστησαν.

Τα πράγματα γίνονται ακόμη πιο σύνθετα, στις περιπτώσεις σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων, που ακόμα και η αναγνώριση από τον παθόντα της κακοποιητικής πράξης που υπέστη, γίνεται συχνά σε χρόνο όψιμο.

Σύμφωνα με το άρθρο 113 παρ.6 του παλαιού Ποινικού Κώδικα, οριζόταν ότι η παραγραφή για μια σειρά από αδικήματα που σχετίζονται με τη γενετήσια ελευθερία και στρέφονταν κατά ανηλίκων (π.χ. βιασμός, κατάχρηση σε ασέλγεια, αποπλάνηση κλπ) αναστέλλεται μέχρι την ενηλικίωση του ανηλίκου, για 3 έτη σε περίπτωση κακουργήματος (δηλαδή ο χρόνος παραγραφής ξεκινούσε από τα 21 έτη του ατόμου) και για ένα έτος στην περίπτωση πλημμελήματος (δηλαδή ο χρόνος παραγραφής ξεκινούσε από τα 19 έτη του ατόμου).

Με το άρθρο 113 παρ. 4 του νέου Π.Κ. ορίζεται ότι η παραγραφή για όλα τα κακουργήματα που τελούνται κατά ανηλίκου αναστέλλεται μέχρι την ενηλικίωσή του, ήτοι 18 έτη.

Συνεπώς, με τον νέο ΠΚ, μειώνεται κατά τρία έτη το χρονικό διάστημα αναστολής της παραγραφής κακουργημάτων που τελούνται κατά ανηλίκων, αλλά και παύει να προβλέπεται αναστολή για τα πλημμελήματα που τελούνται σε βάρος τους, με αποτέλεσμα να δύναται να παραγραφούν μέχρι την ενηλικίωση τους (πχ πορνογραφία ανηλίκων, άρθρο 348Α του Π.Κ., στην απλή μορφή, που είναι πλημμέλημα).

Επιπροσθέτως των ανωτέρων, τόσο με τον παλαιό όσο και με τον νέο Π.Κ., τα αδικήματα αυτά, είτε αφορούν ανήλικα είτε ενήλικα άτομα, παραγράφονται στα 15 έτη, εκτός από τις περιπτώσεις που επισύρουν ισόβια κάθειρξη, οπότε και παραγράφονται στην εικοσαετία.

Δεδομένου ότι, ο Υπουργός Δικαιοσύνης έχει ήδη αναλάβει θετική πρωτοβουλία με τη σύσταση νομοπαρασκευαστικής επιτροπής για βελτιώσεις στον νέο Ποινικό Κώδικα,

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

1. Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί το υπουργείο Δικαιοσύνης προκειμένου να εξεταστεί η ανάγκη επιμήκυνσης του χρονικού ορίου παραγραφής των αδικημάτων που εντάσσονται στο φάσμα της σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων (κάτι που συσχετίζεται και με τον χρόνο αναστολής παραγραφής των αδικημάτων αυτών);

2. Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί το υπουργείο Δικαιοσύνης προκειμένου να εξεταστεί, τόσο για τις περιπτώσεις τέλεσης κακουργηματικών πράξεων σεξουαλικής κακοποίησης ενηλίκων όσο και ανηλίκων, η δυνατότητα επιμήκυνσης της παραγραφής τους σε εικοσαετία, ακόμη και όταν τα αδικήματα αυτά δεν επισύρουν ισόβια κάθειρξη;

Οι ερωτώντες βουλευτές,

Όλγα Κεφαλογιάννη

Βουλευτής Α’ Αθηνών

Σχετικά Άρθρα
%ce%bd%ce%af%ce%ba%ce%bf%cf%82-%cf%86%cf%8e%cf%83%ce%ba%ce%bf%ce%bb%ce%bf%cf%82-%ce%bf-%ce%bc%ce%b5%ce%b3%ce%ac%ce%bb%ce%bf%cf%82-%ce%bc%ce%b1%cf%82-%cf%80%ce%b1%cf%81%ce%b1%ce%bc%cf%85%ce%b80
Νίκος Φώσκολος: Ο μεγάλος μας «παραμυθάς» που έχτιζε κόσμους με τις ιστορίες του
Μαγκνταλένα Άντερσον: Ποια είναι η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός στην ιστορία της Σουηδίας
Μαγκνταλένα Άντερσον: Ποια είναι η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός στην ιστορία της Σουηδίας
Μιχάλης Αεράκης: 7 πράγματα που δεν γνωρίζατε για τον «παπά - Μιχάλη» του Σασμού
Μιχάλης Αεράκης: 7 πράγματα που δεν γνωρίζατε για τον «παπά – Μιχάλη» του Σασμού
Νίκος Καρβέλας: Ποια είναι η σύντροφός του Έλενα Φερεντίνου που περιμένει το πρώτο τους παιδί
Νίκος Καρβέλας: Ποια είναι η σύντροφός του Έλενα Φερεντίνου που περιμένει το πρώτο τους παιδί
Χριστίνα Ωνάση: 33 χρόνια από τον... ανεξιχνίαστο θάνατο της «χρυσής» κληρονόμου
Χριστίνα Ωνάση: 33 χρόνια από τον… ανεξιχνίαστο θάνατο της «χρυσής» κληρονόμου
Σασμός: Ποια είναι η Νατάσα - Φαίη Κοσμίδου που υποδύεται την Ανθούλα στη σειρά του Alpha;
Σασμός: Ποια είναι η Νατάσα – Φαίη Κοσμίδου που υποδύεται την Ανθούλα στη σειρά του Alpha;

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του