Οι Chórεs δεν είναι μία απλή χορωδία – Είναι η δύναμη της γυναικείας Φωνής

Τις Chórεs πρέπει να τις δει κανείς από κοντά για να βιώσει ολοκληρωτικά την παρουσία τους αλλά και τον παλμό, το συναίσθημα και την ένταση της φωνής τους.

Για όσους δεν τις γνώριζαν, ίσως πήραν μία γεύση από τη δυναμική τους μέσα από το βίντεο που αναρτήθηκε στον επίσημο λογαριασμό τους στα social media με το παραδοσιακό νανούρισμα «Ύπνε που παίρνεις τα παιδιά», το οποίο αφιερώθηκε στα θύματα της σιδηροδρομικής τραγωδίας στα Τέμπη.

Το συγκεκριμένο στιγμιότυπο βιντεοσκοπήθηκε στο Ξενοδοχείο Μπάγκειον στις 20 Σεπτεμβρίου του 2020. Ωστόσο, δεν θα μπορούσε παρά να αποτελέσει έναν ανατριχιαστικό φόρο τιμής στις ψυχές που χάθηκαν στο δυστύχημα. 

Ποιες είναι όμως οι Chórεs;

Με έναν εξαιρετικά εύστροφο και εύστοχο τρόπο συνδυάστηκαν σε μία λέξη ο χορός, η χορωδία (chorus) οι Κόρες. Πρόκειται για ένα αμιγώς γυναικείο, χορωδιακό σύνολο, το οποίο με άρμα τη μουσική έχει ως στόχο να διασώσει και να προωθήσει την ελληνική παράδοση, καθώς και να δημιουργήσει πρωτότυπες συνθέσεις και παραστάσεις.

Αποτελεί ένα φυτώριο καλλιτεχνών με απώτερο στόχο την εκπαίδευση στη μουσική, τον χορό και την υποκριτική, καθώς και την ανάπτυξη καλλιτεχνών με ευρεία παιδεία και κοινωνική αντίληψη

Τις Chórεs συνθέτουν περισσότερες από 150 γυναίκες, ηλικίας από 13 έως 55-60 ετών, οι οποίες μέσα από κάθε ξεχωριστή τους ερμηνεία ενώνουν την παράδοση με το σήμερα με έναν σχεδόν μαγευτικό τρόπο.

Με αφετηρία το πολυφωνικό τραγούδι και τη μουσική, πειραματίζονται αξιοποιώντας όλα τα εκφραστικά τους μέσα για να δημιουργήσουν πολυεπίπεδες καλλιτεχνικές δράσεις, στις οποίες εντάσσονται θεατρικά, κινησιολογικά και εικαστικά στοιχεία.

Δημιουργήθηκαν από τη Μαρίνα Σάττι το 2018 με σκοπό την εκπαίδευση στη μουσική και το πολυφωνικό τραγούδι, τον χορό και την υποκριτική, ενώ με κύριο μέσο επικοινωνίας τη μουσική, πειραματίζονται πάνω στη σύνδεση στοιχείων διαφορετικών πολιτισμών, ξεπερνώντας τα γεωγραφικά και ηλικιακά σύνορα, και αξιοποιώντας όλα τα εκφραστικά μέσα για την παραγωγή μηνυμάτων.

Τα εκπαιδευτικά προγράμματα παραδίδουν καταξιωμένοι καθηγητές από διαφορετικούς καλλιτεχνικούς χώρους, όπως η Μαρκέλλα Μανωλιάδη (μαθήματα χορού), ο Γιάννης Παναγόπουλος (υποκριτική), ο Θάνος Δασκαλόπουλος (body percussion), η Ειρήνη Πατσέα (μουσική ανάγνωση και θεωρία), Σταύρος Ικμπαλ – Κατερίνα Φώτη (κινησιολογία) και ο Σωτήρης Ντούβας (ρυθμική αγωγή).

Παράλληλα, συχνά φιλοξενούν σπουδαίους καλλιτέχνες από διαφορετικά μουσικά είδη, οι οποίοι μυούν τις chórεs στην τέχνη τους και μοιράζονται πολύτιμες γνώσεις και εμπειρίες τους μέσα από διαλέξεις και εργαστήρια (workshops).

Με τη συμμετοχή τους σε καλλιτεχνικές δράσεις και παραστάσεις η εκπαιδευτική διαδικασία παίρνει σάρκα και οστά, μεταμορφούμενη σε καλλιτεχνική δημιουργία και έκφραση.

Μία «Κόρη» αποκαλύπτει…

Ένα μέλος της υπέροχης αυτής χορωδίας, η «Κόρη», Νάσια Τσουκαλά, μίλησε στο Infowoman.gr για την εμπειρία της στις Chórεs. 

Όταν τη ρωτήσαμε, πώς βρέθηκε στην χορωδία, μάς απάντησε: «Βρέθηκα εκεί, γιατί έκανα μαθήματα φωνητικής και ήθελα κάτι παραπάνω για τη φωνή μου. Οπότε η δασκάλα μου, η οποία είναι μαέστρος στη χορωδία, μού είπε να στείλω demo ή να περάσω από ακρόαση».

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Chóres (@chores.voices)

«Συμμετείχα στην ακρόαση, στην οποία συστήνεσαι και μιλάς για σένα, ενώ τραγουδάς κάτι. Δεν πρόκειται για ιερά εξέταση, το κλίμα είναι πολύ φιλικό, αφού άλλωστε πρόκειται για μία εκπαιδευτική χορωδία», προσθέτει.

«Έχουμε σταθερές πρόβλες μέσα εβδομάδα και εμβόλιμες, ανάλογα με τα project. Τα 45 λεπτά είναι κινησιολογία, κάτι που μας βοηθά για το γενικότερο στήσιμό μας στο χώρο, καθώς το τραγούδι δεν είναι μόνο φωνή, αλλά και κίνηση. Παίζει πολύ σημαντικό ρόλο η τοποθέτηση του σώματος και η στάση στον χώρο», συνεχίζει η κ.Τσουκαλά.

«Είμαστε τρεις ομάδες των 50 ατόμων, ηλικιών από 15 μέχρι πάνω από 60. Η μία ομάδα κάνει πρόβες Σάββατο, οι δύο Κυριακή, άλλες ώρες. Ανάλογα με τον προσωπικό χρόνο της καθεμιάς μας έχουμε τη δυνατότητα για συμμετοχή σε project, τα οποία εμπεριέχουν επιπλέον πρόβες μέσα στην εβδομάδα. Επίσης, η κάθε ομάδα έχει κι ένα χρώμα -πράσινη, κόκκινη, μπλε, ενώ χωριζόμαστε σε alto, mezzo και soprano», υπογραμμίζει.

Όπως επισημαίνει η κ.Τσουκαλά, πρόκειται για μία αποκλειστικά γυναικεία χορωδία, η οποία υποστηρίζει τη γυναίκα, αλλά και τη διαφορετικότητα. «Είχαμε και κοπέλα σε αμαξίδιο», επισημαίνει χαρακτηριστικά.

Ανακάλυψε και ύψωσε τη δική σου φωνή

Αν θα μπορούσε να αναδυθεί ένα μήνυμα για την Ημέρα της Γυναίκας, οι Chórεs είναι το ίδιο το μήνυμα. Μία ωδή στη γυναίκα.

Επιτομή του women empowerment, οι Chórεs μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα έχουν διαμορφώσει μία δική τους κοινότητα, έμφορτη με δημιουργικότητα, αγάπη για τη μάθηση, αλληλεγγύη, σεβασμό στη διαφορετικότητα.

Το «μαζί» δίνει το έναυσμα για την ανάπτυξη δεξιοτήτων και αυτοπεποίθησης, ενώ το κάθε μέλος ξεχωριστά ανακαλύπτει τη δική του προσωπική φωνή και αποκτά τη μοναδική του θέση στο σύνολο. Η καθεμία έχει τη δική της, μοναδική φωνή. Ενωμένες, όμως, οι φωνές ακούγονται πολύ δυνατότερα. 

Διαβάστε επίσης:

«Everybody for every body»: Αν αναζητάς απαντήσεις για την παχυσαρκία, τις αιτίες και τις αποδεδειγμένες θεραπευτικές επιλογές, μην το χάσεις

Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας: Γιορτάστε την με μοναδικά πακέτα υγείας και ομορφιάς στην Ευρωκλινική

«Νόρα: Το σπίτι της κούκλας» στο θέατρο Altera Pars – Ειδική προσφορά για την Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας

Σχετικά Άρθρα
Η συνθέτρια Thespina Patronas στο Infowoman.gr: «Χρέος μας να φέρνουμε το λυτρωτικό φως της αγάπης μέσα από το έργο μας»
Η συνθέτρια Thespina Patronas στο Infowoman.gr: «Χρέος μας να φέρνουμε το λυτρωτικό φως της αγάπης μέσα από το έργο μας»
Η Μιράντα Βερούλη στο Infowoman.gr: «Θα υπηρετώ την τέχνη μου ελπίζοντας ο κόσμος να γίνει λίγο καλύτερος μέσω της μουσικής»
Η Μιράντα Βερούλη στο Infowoman.gr: «Θα υπηρετώ την τέχνη μου ελπίζοντας ο κόσμος να γίνει λίγο καλύτερος μέσω της μουσικής»
Το Βρετανικό Μουσείο «μπάζει νερά»: Εκτεθειμένα δεκάδες αρχαιοελληνικά γλυπτά
Το Βρετανικό Μουσείο «μπάζει νερά»: Εκτεθειμένα δεκάδες αρχαιοελληνικά γλυπτά
%ce%bc%ce%b5%ce%b3%ce%ac%ce%bb%ce%b7-%ce%b2%cf%81%ce%b5%cf%84%ce%b1%ce%bd%ce%bd%ce%af%ce%b1-%ce%ad%ce%bd%ce%b1-%cf%84%ce%b1%ce%be%ce%af%ce%b4%ce%b9-%cf%83%cf%84%ce%bf%ce%bd-%cf%87%cf%81%cf%8c0
Μεγάλη Βρεταννία: «Ένα Ταξίδι στον Χρόνο»
“Broken Mirror”: Δέκα καλλιτέχνες απέναντι στον «Σπασμένο Καθρέφτη»
“Broken Mirror”: Δέκα καλλιτέχνες απέναντι στον «Σπασμένο Καθρέφτη»
Ο Δημήτρης Μαραμής στο Infowoman.gr: «Ο έρωτας σε οδηγεί στην έμπνευση από όποια όψη και αν τον ζήσεις»
Ο Δημήτρης Μαραμής στο Infowoman.gr: «Ο έρωτας σε οδηγεί στην έμπνευση από όποια όψη και αν τον ζήσεις»

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του