Ο Σταύρος Σβήγκος είναι ο συνεντευξιαζόμενος που χαίρεσαι να έχεις απέναντί σου ή στην άλλη άκρη του ακουστικού. Απαντά σε όσα τον ρωτήσεις, λέει όλα όσα σκέφτεται και αισθάνεται με μια αφοπλιστική ειλικρίνεια, σου δημιουργεί μία οικειότητα και η συνέντευξη μετατρέπεται σε μία χαλαρή κουβεντούλα.
Συμφωνείς ή όχι με τις απόψεις του, ο Σταύρος Σβήγκος είναι από τους καλλιτέχνες που έχουν άποψη και δε διστάζει να την εκφράσει, χωρίς το άγχος μήπως και δεν ακουστεί καλά στα αυτιά των πολλών. Και στην κουβέντα που είχαμε, ο γνωστός ηθοποιός και πρωταγωνιστής της σειράς του Open, Έρωτας Φυγάς, είπε πολλά που ενδεχομένως, άλλοι συνάδελφοί του να τα περνούσαν από κάμποσα… φίλτρα.
Αν θα έβαζα έναν τίτλο σε αυτή τη συνέντευξη; Ο Σταύρος Σβγήκος χωρίς… φίλτρα. Όχι, αυτά του Instagram, αλλά εκείνα της γνώμης που πολλοί φιλτράρουν ξανά και ξανά για το τι θα πουν.
Η κουβέντα ξεκίνησε με τον ρόλο του στον Έρωτα Φυγά, όπου δολοφονεί τον επίδοξο βιαστή της γυναίκας του. Και με αυτό ξετυλίξαμε το κουβάρι της κακοποίησης που δυστυχώς όλο και ξετυλίγεται και τέλος δεν έχει.
Δεν είμαστε διαφορετικοί οι άνδρες από τις γυναίκες. Είμαστε ίσοι και ίδιοι
“Μπορεί να υπήρξαν και πιο παλιά και να μην το παίρναμε χαμπάρι γιατί δεν είχαν τόση δύναμη κυρίως τα social media”, μας λέει. Και συνεχίζει: “Από την άλλη θεωρώ ότι αυτό το πακέτο είναι θέμα παιδείας. Λείπει πολύ η σωστή βάση στην Ελλάδα και όχι μόνο. Είναι ξεκάθαρα θέμα παιδείας, οικογένειας, σχολείου και κοινωνίας. Όταν η κοινωνία σου φέρεται με βία, αυτός που τη δέχεται θα συμπεριφερθεί με βία. Αλλά πάντα παίζει ρόλο και τι αρχές έχει πάρει από την οικογένεια, τι βάσεις. Η οικογένεια παίζει μεγάλο ρόλο. Και ο σεβασμός στις γυναίκες. Βλέπουμε στο 2022 οι γυναίκες να παλεύουν μέσα σε μια πατριαρχική κοινωνία”.
“Τις προάλλες έκανα μια δήλωση πως είμαι συμφιλιωμένος με τη γυναίκεια μου πλευρά. Δεν κατάλαβα για ποιο λόγο έγινε ο χαμός. Ίσως να το πήραν ως προς τη σεξουαλικότητά μου, αλλά δεν είχε καμία σχέση. Έχει να κάνει με το πόσο σέβομαι, πόσο αγαπάω τις γυναίκες. Δεν χρειάζεται να μπω στη διαδικασία να προστατεύσω τις γυναίκες. Δεν με χρειάζονται. Δεν χρειάζονται οι γυναίκες τους άνδρες. Χρειάζεται μια ισορροπημένη κοινωνία. Δεν είμαστε διαφορετικοί οι άνδρες από τις γυναίκες. Είμαστε ίσοι και ίδιοι. Ο, τι μπορεί να κάνεις ένας άνδρας μπορεί να το κάνει και μία γυναίκα. Αυτό ουσιαστικά εννοούσα τότε. Είναι ξεκάθαρα θέμα παιδείας. Είναι ότι έχουμε μεγαλώσει με το στερεότυπο ότι ο άνδρας είναι άνδρας. Αλλά όταν λείπει η παιδεία, ίσως και λίγο εσκεμμένα, από τις μικρές ηλικίες μέσα στα σχολεία και η κοινωνία δεν προβάλλει αυτό το πρότυπο γενικά, ούτε στη Βουλή, ούτε στα περιοδικά ούτε στην τηλεόραση. Τώρα γίνεται δειλά-δειλά”, εξηγεί.
Πριν λίγο καιρό, ο Σταύρος Σβήγκος είχε ανεβάσει μία φωτογραφία στο Instagram, και είχε μιλήσει για τη συμφιλίωσή του με τη γυναικεία του φύση. “Την αποδέχτηκα, είπα ναι, έχω κι αυτή μέσα. Όσο αρσενικά κι αν είμαστε, έχουμε θηλυκή φύση μέσα μας και πρέπει να την αγαπάμε”, είχε γράψει. Ωστόσο, είχε προκληθεί ένας χαμός κι έντονος σχολιασμός σε τηλεοπτικές εκπομπές. Τον θύμωσε, άραγε, η επίθεση που δέχτηκε και ο σχολιασμός που ακολούθησε; Μετάνιωσε που το είπε;
“Δεν με θύμωσε, με άφησε αδιάφορο. Αν ο άλλος παρεξηγεί για να πάρει περισσότερα νούμερα ή θέλει να κρίνει, το πρόβλημα είναι στο δικό του κεφάλι. Εγώ ξέρω καλά ποιος είμαι. Αν αυτός έχει αμφιβολίες για τον εαυτό του και του φαίνεται οτιδήποτε παράξενο, ας κοιτάξει τον εαυτό του, την πάρτη του και να φτιάξει τα μυαλά του. Το πρόβλημα είναι δικό του με λίγα λόγια”, μου απαντά.
Και κάπου εδώ άνοιξε ένα άλλο κεφάλαιο και με αφορμή την υπόθεση του Κολωνού με το 12χρονο κορίτσι και πώς την αντιμετώπισαν ειδικά στις αρχές που έγινε γνωστή, στις τηλεοπτικές εκπομπές. Μάλιστα, ο Σταύρος Σβήγκος απόρησε και με το γεογνός ότι ένιωσαν την ίδια έκπληξη με δύο εντελώς διαφορετικές και άσχετες ιστορίες, τη δική του κι εκείνη του Κολωνού που είχαν συμπέσει χρονικά.
“Απόρησα, όμως, πώς γίνεται να έχουν την ίδια απορία με αυτό που είπα εγώ και με αυτόν τον τύπο που βίαζε κι εξέδιδε το 12χρονο κορίτσι στον Κολωνό. Είναι τρελό να πέφτουν από τα σύννεφα με έναν που λέει “αγαπώ τις γυναίκες, τις σέβομαι, είναι ίσες με εμένα οι γυναίκες, όποιος και αν είμαι” και την ίδια στιγμή να πέφτουν από τα σύννεφα με έναν παιδοβιαστή, ο οποίος βγαίνουν και λένε ότι ήταν πρότυπο οικογενειάρχη. Θέλουν να διαλύσουν τα μυαλά και τη σκέψη όλων των τηλεθεατών. Και σε συνδυασμό με την έλλειψη παιδείας, φτιάχνουν μία τέλεια αποχαυνωμένη κοινωνία”, λέει.
Υπάρχει μία τρομοκρατία παντού. Στα σόσιαλ, στην τηλεόραση.
“Ίσως και με αυτό το “πέφτω από τα σύννεφα” προσπαθείς να κρύψεις και τις δικές σου ευθύνες. τον δικό σου Ωχαδελφισμό”, τον ρωτάω.
“Μπορεί. Αλλά δεν είναι απόλυτο. Είναι πολυπληθέστατη η Αθήνα για να ξέρεις τους πάντες και τα πάντα. Στέκομαι κυρίως σε αυτό το “πλυντήριο” πραγμάτων που γίνεται. Βγαίνει για παράδειγμα ο Μπαλάσκας και λέει αυτά που λέει και δε ντρέπεται και συνεχίζουν να τον καλούν τα κανάλια γιατί κάνει νούμερα”.
Κοιτάμε πάντα τα νούμερα. Κι εσύ που τώρα κάνεις τηλεοπτική σειρά, δεν κοιτάς τα νούμερα; Με άλλον τρόπο, αλλά τα κοιτάς. Βλέπεις και οι πρωινές ψυχαγωγικές εκπομπές έχουν αλλάξει το ύφος τους, ασχολούνται με την επικαιρότητα έχοντας κατά νου και τα νούμερα.
Γενικότερα, υπάρχει μία τρομοκρατία παντού. Στα σόσιαλ, στην τηλεόραση.
Κι εμείς ως κοινό δεν έχουμε ευθύνη; Όταν έχεις τη δύναμη του τηλεκοντρόλ αλλά εσύ μένεις στο πρόγραμμα που σου το σερβίρει;
Δεν είναι τόσο απλό. Παίζει ρόλο και τι οικειότητα σου βγάζει αυτός που είναι στην τηλεόραση. Νιώθεις οικειότητα.
Εσύ κοιτάζεις τα νούμερα;
Όχι, μας τα λένε;
Έχεις μπει στο τριπάκι;
Θα ρωτήσω, αλλά δεν αγχώνομαι. ΄Όταν κάνεις αυτή τη δουλειά είναι όλα ανοιχτά. Μπορεί να μην τραβήξει και να κοπεί. Όπως και μία παράσταση.
Αν κάποια στιγμή με πετάξει έξω το σύστημα, ας με πετάξει, τι να κάνουμε αυτός είμαι
Είσαι από τους πιο περιζήτητους ηθοποιούς της γενιάς σου. Ένα δυνατό χαρτί…
Δεν μπαίνω σε αυτή τη διαδικασία να το σκεφτώ. Τι έχω εγώ και τι όχι οι άλλοι. Δεν είμαι ανταγωνιστικός.
Είσαι, όμως σε έναν ανταγωνιστικό χώρο με ανταγωνιστικές συμπεριφορές.
Όχι απαραίτητα. Δεν τα αντιμετωπίζω έτσι τα πράγματα. Δεν κάνουμε κούρσα, κατοστάρι. Αλλά και να κάναμε για τον εαυτό μου θα έτρεχα, όχι για να κερδίσω τον διπλανό. Και στη ζωή μου έτσι είμαι. Κοιτάω τη δουλειά μου θέλω να είμαι ένας ευχάριστος άνθρωπος. Και στη ζωή μου και στη δουλειά μου αυτό που ψάχνω είναι η αλήθεια. Δεν θέλω να κοροίδέψω τον κόσμο. Κάνω τη δουλειά μου, είμαι ειλικρινής.
Είσαι από τους καλλιτέχνες που μιλάς με ειλικρίνεια και για προσωπικά σου θέματα. Έχεις μιλήσει και για το διαζύγιό σου
Έτυχε να βγει προς τα έξω το διαζύγιό μου. Μιλάω ανοιχτά για τις απόψεις μου για την πολιτική, πώς λειτουργεί η αστυνομία, η δικαιοσύνη, δεν έχω λογο να κρύψω τις απόψεις μου. Αν κάποια στιγμή με πετάξει έξω το σύστημα, ας με πετάξει, τι να κάνουμε αυτός είμαι.
Έχεις μιλήσει και για τη συνεπιμέλεια. Αυτό το μοντέλο είναι εύκολο να λειτουργήσει; Στη δική σας περίπτωση με την πρώην σύζυγό σου πώς λειτουργεί;
Αν το πρώην ζευγάρι είναι ώριμο όταν πάρουν χωριστούς δρόμους οφείλουν να λύσουν τις διαφορές τους. Ένα παιδί δε φταίει σε τίποτα. Το ζευγάρι να δει χωρίς εγωισμούς τι είναι το σωστότερο για το παιδί. Δεν φταίει το παιδί πουθενά και σε τίποτα. Ως γονιός οφείλεις να κάνεις το καλύτερο για το παιδί. Να λύσουν τα θέματά τους. Αυτό που είναι σημαντικό, είναι η ψυχική υγεία του παιδιού. Να είναι καλά το παιδί. Τα προβλήματα τους το πρώην ζευγάρι, ας τα λύσει παραπέρα. Γιατί μπορεί να μην είναι πια σύντροφοι αλλά παραμένουν γονείς, έχουν ένα κοινό στόχο ζωής, το παιδί. Με αυτό μόνο να ασχολούνται και όχι με τη ζωή ο ένας του άλλου. Με αυτό, μπορείς να προχωρήσεις σε συνεπιμέλεια με γνώμονα πάντα το καλό του παιδιού. Με τη συνεπιμέλεια το παιδί έχει και τους δύο γονείς όπως και πριν. Θεωρώ απαράδεκτο αυτό που συνέβαινε παλαιότερα, όπου ο πατέρας είχε το παιδί μόνο τα σαββατοκύριακα. Ήταν επισκέπτης.
Είχες αναφέρει σε άλλη συνέντευξή σου πως ο νονός του γιου σου είναι παντρεμένος με άνδρα κι έχουν παιδί. Από την εμπειρία των φίλων σου, η ελληνική κοινωνία πώς αντιμετωπίζει μία ομόφυλη οικογένεια;
Αν έχει πρόβλημα, είναι πρόβλημά της. Αγάπη θέλει ο άνθρωπος, τι σημασία έχει το φύλο; Αγάπη ζητάμε. Η εκκλησία δημιουργεί το μένος στην κοινωνία. Αυτό το πράγμα δεν μοιράζει αγάπη, αλλά μίσος και διχόνοια. Σημασία έχει να δίνει αγάπη στο παιδί και τα καλύτερα που χρειάζεται για να μεγαλώσει σωστά και να γίνει ένας χρήσιμος ενήλικας στην κοινωνία. Είναι καλύτερα ένα παιδάκι να μεγαλώνει σε ορφανοτροφείο ή μόνο του; Ή με λάθος γονείς; Αγάπη χρειάζεται το παιδί. Τίποτα άλλο.
Υπάρχει κάτι που έχεις πει και το έχεις μετανιώσει;
Όχι. Δεν μετανιώνω για τίποτα και αναλαμβάνω τις ευθύνες μου και τα πάντα όλα.
Και για κλείσιμο μάς έδωσε ένα μικρό spoiler για τον Έρωτα Φυγά. “Από εδώ και πέρα θα υπάρξει ανατροπή στην ανατροπή….“!
Όλες οι φωτογραφίες είναι από το προσωπικό προφίλ του Σταύρου Σβήγκου στο Instagram
Διαβάστε επίσης
Η Ήρα Κατσούδα στο Infowoman.gr: “Όλα τα αστεία έχουν μια συγκεκριμένη θέση σε αυτή την ζωή!”
Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του
Google News