Νόνη Δούνια: Οι γυναίκες είναι ικανές να ανοίξουν κάθε «κλειστή πόρτα»

νόνη-δούνια-οι-γυναίκες-είναι-ικανές-ν

Είναι η γυναίκα στο πρόσωπο της οποίας αντικατοπτρίζεται η δυναμική σύγχρονη Ελληνίδα. Σπούδασε χορό στην Κρατική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης και Σχέδιο μόδας στη Σχολή Βελουδάκη, έκανε πρωταθλητισμό στην κολύμβηση με την ομάδα του Εθνικού Πειραιά, αλλά και στην υδατοσφαίριση με την ομάδα του Αθλητικού Ομίλου Καστέλλας. Στην αρχή της καριέρας της ασχολήθηκε με τον χώρο της μόδας, όπου διακρίθηκε σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, αλλά και με εκείνο των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης (παρουσίαση τηλεοπτικών εκπομπών, παραγωγή ραδιοφωνικών εκπομπών) και αργότερα άνοιξε τα φτερά της στον χώρο της πολιτικής.

Ο λόγος για τη Βουλευτή Α΄ Πειραιώς και Νήσων, Νόνη Δούνια, μία πολύ δημιουργική γυναίκα και μητέρα δύο παιδιών. Εμείς είχαμε μαζί της μία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα κουβέντα…

%ce%bd%cf%8c%ce%bd%ce%b7-%ce%b4%ce%bf%cf%8d%ce%bd%ce%b9%ce%b1-%ce%bf%ce%b9-%ce%b3%cf%85%ce%bd%ce%b1%ce%af%ce%ba%ce%b5%cf%82-%ce%b5%ce%af%ce%bd%ce%b1%ce%b9-%ce%b9%ce%ba%ce%b1%ce%bd%ce%ad%cf%82-%ce%bd0

Κυρία Δούνια, έχετε διαγράψει μια λαμπρή πορεία στον χώρο του modeling, με διακρίσεις σε εθνικό και διεθνές επίπεδο. Τι κρατάτε από εκείνα τα χρόνια; Ποιο είναι το μεγαλύτερο μάθημα που σας δίδαξε ο χώρος της μόδας;

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η εμπειρία μου στον χώρο της μόδας υπήρξε πολύτιμη για την περαιτέρω πορεία μου, τόσο στον εργασιακό στίβο, όσο και στην προσωπική μου ζωή.

Η μακρά επαγγελματική μου πορεία στον χώρο της μόδας, όπως, άλλωστε, και η ενασχόλησή μου με τον πρωταθλητισμό, τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και την πολιτική μου έδωσαν πολύτιμες εμπειρίες και «μαθήματα ζωής».

Πρώτα από όλα, με έμαθαν να έχω «στρατιωτική πειθαρχία», να είμαι συγκροτημένη, να δίνω το 100% του εαυτού μου σε ό,τι καταπιάνομαι και να αντιμετωπίζω με απόλυτη σοβαρότητα καθετί, το οποίο μου ανατίθεται. Έπειτα, μου ενίσχυσαν, το ήδη υπάρχον, ομαδικό μου πνεύμα. Με έμαθαν να συνεργάζομαι αρμονικά με τους άλλους και να προσπαθώ για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Η μόδα, ειδικότερα, απελευθέρωσε το δημιουργικό μου κομμάτι, «ξεδίπλωσε» τον επικοινωνιακό μου χαρακτήρα, με έμαθε να δουλεύω με αυστηρά χρονικά πλαίσια και υψηλές απαιτήσεις.

Ξέρετε, ο χώρος της μόδας, δεν είναι μόνο αυτό που φαίνεται εξωτερικά. Είναι λαμπερός και γοητευτικός, αλλά, συγχρόνως, είναι εξαιρετικά απαιτητικός. Από τα χρόνια της ενασχόλησής μου με την μόδα κρατάω λοιπόν όλα τα παραπάνω αλλά, ιδίως κρατώ, τις σχέσεις που ανέπτυξα με αξιόλογους ανθρώπους, πολλοί από τους οποίους, εν συνεχεία έγιναν «δικοί μου άνθρωποι».

Σε ποια ηλικία αποφασίσατε να ασχοληθείτε με το modeling και ποιες ήταν οι αντιδράσεις της οικογένειας, αλλά και του κοινωνικού σας περίγυρου; Αποτελούσε «ταμπού» για μια γυναίκα τότε να ασχοληθεί με αυτό;

Ξεκίνησα να ασχολούμαι με το modeling στην ηλικία των 20 περίπου ετών. Ήταν η περίοδος που σπούδαζα Σχέδιο Μόδας στη Σχολή Βελουδάκη, καθώς πάντα με γοήτευε ο χώρος της μόδας.

Είχα την τύχη να έχω δυο γονείς πολύ υποστηρικτικούς σε ό,τι αποφάσισα να κάνω στη ζωή μου. Αυτό οφείλεται στην εμπιστοσύνη που μου είχαν, επειδή γνώριζαν την ανατροφή και τις αξίες που μου είχαν οι ίδιοι δώσει. Έτσι, και σε αυτό μου το βήμα ήταν πολύ θετικοί, όπως άλλωστε και όλος ο κοινωνικός μου περίγυρος. Φυσικά είχαν κάποιο άγχος για τις δυσκολίες που ενδεχομένως θα συναντούσα, μιας και ο χώρος της μόδας δεν τους ήταν οικείος, όπως είχα, βέβαια, και εγώ.

Δεν μπορώ να πω ότι το modeling αποτελούσε ταμπού την εποχή που καταπιάστηκα εγώ με αυτό. Νομίζω, μάλιστα, ότι η δεκαετία του ΄90 ήταν η εποχή που ο κόσμος άρχισε να αξιολογεί την μόδα και όλα τα επαγγέλματα γύρω από αυτήν ως τέχνη.

Ποιος θα λέγατε πως ήταν ο σχεδιαστής/ μέντοράς σας στον χώρο αυτό;

Δεν μπορώ να πω ότι υπήρξε κάποιος σχεδιαστής που θεωρώ ότι ήταν ο μέντοράς μου. «Κέρδισα» πολλά πράγματα και αποκόμισα σημαντικές εμπειρίες για τη δουλειά μου, από όλους τους σχεδιαστές, με τους οποίους συνεργάστηκα. Ξεχωρίζω, βέβαια, πάντα τον αείμνηστο Μιχάλη Ασλάνη γιατί έδωσε και σε εμένα, όπως και σε όλους, όσους συνεργάστηκε, πάρα πολλές ευκαιρίες να αναδείξουμε και την δική μας προσωπικότητα, μέσα από τα ρούχα του.

Πόσο έχει αλλάξει ο χώρος του modeling από τότε που κάνατε τα πρώτα σας βήματα σε αυτόν;

Ο χώρος της μόδας συνεχώς εξελίσσεται, όπως, φυσικά και η κοινωνία μας, της οποίας αποτελεί κομμάτι και έκφανση. Αυτό που θεωρώ ότι έχει αλλάξει είναι ότι, αφενός υπάρχει πληθώρα δημιουργών και, αφετέρου, ένας διαφορετικός τρόπος προβολής όσων ασχολούνται με την μόδα. Μια προβολή, δηλαδή, λιγότερο μέσα από τα έντυπα και περισσότερο μέσω του διαδικτύου και των social media. Παράλληλα, πολύ συχνά τα πρόσωπα που επιλέγονται για μια καμπάνια ή επίδειξη είναι εκείνα που οι καταναλωτές νιώθουν ότι μπορούν να ταυτιστούν, που τους είναι οικεία. Τέλος, η αγορά σήμερα προβάλλει πολύ και το στοιχείο της διαφορετικότητας, όποια και αν είναι αυτή.

Πιστεύετε ότι η μόδα κάνει κύκλους, όπως και η Ιστορία;

Σαφώς. Ειδικά στο χώρο της μόδας πιστεύω πως πάντα θα γίνεται ένας κύκλος. Παρατηρείται μια έντονη «επιστροφή» στα ΄80s. Και αυτό είναι λογικό, καθώς κάθε εποχή μπορεί να αποτελέσει έμπνευση για έναν δημιουργό.

Ποιοι θεωρείτε ότι είναι οι σημαντικότεροι σταθμοί στην ιστορία της ελληνικής μόδας;

Τόσο ο Τσεκλένης, ο Λαλαούνης, ο Πολατώφ, αλλά και αργότερα ο Φαλιάκος, η Λουκία, ο Παρθένης, ο Κωστέτσος και, ακόμα πιο πρόσφατα, οι Κατράντζου και Κοκοσαλάκη έχουν αποτελέσει σταθμούς στην ιστορία και την διεθνή προβολή της ελληνικής μόδας.

Δεν θα ήθελα, όμως, να αδικήσω και πολλούς ακόμη αξιόλογους σχεδιαστές. Η Ελλάδα έχει πολλά ταλέντα στο χώρο της μόδας, που η δουλειά τους κάλλιστα θα μπορούσε να βγει εκτός συνόρων. Απλά ίσως δεν τους δόθηκε η ευκαιρία ή δεν βρέθηκαν στο κατάλληλο περιβάλλον.

Ποια είναι η αγαπημένη σας περίοδος στην ελληνική μόδα, αυτή στην οποία θα θέλατε να έχετε ζήσει;

Η αγαπημένη μου περίοδος είναι αυτή ακριβώς στην οποία έζησα. Νιώθω τυχερή, γιατί τα ’90s υπήρξε μια άνθιση στο χώρο της μόδας.

Ποιος είναι για εσάς ο πιο ρηξικέλευθος Έλληνας σχεδιαστής και γιατί στην ιστορία της ελληνικής μόδας και ποιος ο αγαπημένος σας;

Νομίζω ο Γιάννης Τσεκλένης, επειδή ήταν πολύ «μπροστά» από την εποχή του. Θαυμάζω πολλούς Έλληνες σχεδιαστές. Ανάμεσα στους αγαπημένους μου είναι οι: Maison faliakos, Γιώργος Ελευθεριάδης, Χαρά Λεμπέση και Λάσκος.

Ξεχωρίζετε σήμερα κάποιον σύγχρονο Έλληνα σχεδιαστή/σχεδιάστρια;

Δεν θα ήθελα να ξεχωρίσω κάποιον. Θεωρώ ότι ο καθένας τους είναι μοναδικός. Η μόδα είναι για μένα τέχνη και στην τέχνη μπορείς να αγαπάς και να θαυμάζεις πολλά, διαφορετικά έργα, ποικίλων δημιουργών.

%ce%bd%cf%8c%ce%bd%ce%b7-%ce%b4%ce%bf%cf%8d%ce%bd%ce%b9%ce%b1-%ce%bf%ce%b9-%ce%b3%cf%85%ce%bd%ce%b1%ce%af%ce%ba%ce%b5%cf%82-%ce%b5%ce%af%ce%bd%ce%b1%ce%b9-%ce%b9%ce%ba%ce%b1%ce%bd%ce%ad%cf%82-%ce%bd2

Η πολιτική πώς προέκυψε στη ζωή σας;

Η ενασχόληση με τα κοινά είναι κάτι που σκεφτόμουν πάντα, ούσα δραστήρια επαγγελματίας και ενεργή πολίτης. Η χρονική περίοδος, όμως, που υπήρξε καθοριστική για την απόφασή μου να ασχοληθώ με την πολιτική ήταν εκείνη, κατά την οποία έγινα μητέρα. Τότε συνειδητοποίησα ότι η ελληνική πραγματικότητα μπορεί και πρέπει να βελτιωθεί, όχι τόσο για εμάς, όσο για τις επόμενες γενιές. Έτσι, μπήκα στην πολιτική, αρχικά στην τοπική αυτοδιοίκηση και έπειτα σε εθνικό επίπεδο, για να συμβάλλω στην βελτίωση της ποιότητας της ζωής των Ελλήνων και να δημιουργήσω, μαζί με τους συναδέλφους μου, ένα καλύτερο «αύριο» για τα παιδιά μου.

Τον Ιούλιο του 2019 εκλεχθήκατε Βουλευτής Α’ Πειραιώς και Νήσων με τη Νέα Δημοκρατία. Η πρώτη γυναίκα Βουλευτής της ΝΔ στον Πειραιά, σε έναν ανδροκρατούμενο χώρο. Αντιμετωπίσατε «κλειστές πόρτες» ή αδιάκριτα βλέμματα, ή ακόμη και σεξουαλική παρενόχληση;

Προσωπικά, ως άνθρωπος και ως πολιτικός είμαι πειθαρχημένη, «δουλευταρού» και πάντα έχω την καλύτερη διάθεση απέναντι σε ανθρώπους και καταστάσεις. Αυτή την στάση είχα και κατά τον προεκλογικό αγώνα, που, σίγουρα ήταν απαιτητικός και σκληρός για όλους, πόσο μάλλον για εμένα, που καλούμουν να πείσω τους συμπολίτες μου να με ψηφίσουν και να με εκλέξουν ως την πρώτη γυναίκα Βουλευτή Α’ Πειραιά και Νήσων της ΝΔ. Αυτή την στάση εξακολουθώ να τηρώ και ως Βουλευτής.

Η ελληνική κοινωνία είναι, δυστυχώς, ακόμα γεμάτη στερεότυπα. Πολλά από αυτά θέλουν τον άνδρα πιο ικανό για σημαντικές διακρίσεις και μεγάλα επιτεύγματα, πιο «κατάλληλο» για θέσεις ευθύνης. Ως μια δυναμική γυναίκα, επαγγελματίας, μητέρα και σύζυγος, ξέρω καλά πως όλα αυτά δεν έχουν καμία βάση. Οι γυναίκες είναι ικανές να κατακτήσουν κάθε κορυφή και να ανοίξουν κάθε «κλειστή πόρτα». Όταν, ευτυχώς σπάνια, νιώθω αυτά τα αδιάκριτα βλέμματα ή μια σεξιστική αντιμετώπιση, απογοητεύομαι με την στενομυαλιά κάποιων ανθρώπων, αλλά δεν δίνω καμιά σημασία. Δεν πτοούμαι, επειδή γνωρίζω τις απεριόριστες δυνατότητες και τα χαρίσματα που έχουμε εμείς οι γυναίκες, ξέρω ποια είμαι και για ποιον λόγο μπήκα στην πολιτική. Συνεχίζω, λοιπόν, την πορεία μου για να συμβάλλω όσο μπορώ στην βελτίωση της καθημερινότητας των Ελλήνων.

Σχετικά Άρθρα
51-%cf%80%cf%81%ce%ac%ce%b3%ce%bc%ce%b1%cf%84%ce%b1-%cf%80%ce%bf%cf%85-%ce%b4%ce%b5%ce%bd-%ce%be%ce%ad%cf%81%ce%b1%cf%84%ce%b5-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%cf%84%ce%bf%ce%bd-%ce%b4%ce%b7%ce%bc%ce%ae%cf%840
5+1 πράγματα που δεν ξέρατε για τον Δημήτρη Λάλο
%cf%83%ce%bf%ce%ba%ce%ac%cf%81%ce%bf%cf%85%ce%bd-%ce%bf%ce%b9-%ce%b1%cf%80%ce%bf%ce%ba%ce%b1%ce%bb%cf%8d%cf%88%ce%b5%ce%b9%cf%82-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%cf%84%ce%b7-%ce%bc%ce%b1%cf%81%ce%af%ce%b1-%ce%ba0
Σοκάρουν οι αποκαλύψεις για τη Μαρία Κάλλας: Ο Ωνάσης τη βασάνιζε σεξουαλικά
8-%cf%80%cf%81%ce%ac%ce%b3%ce%bc%ce%b1%cf%84%ce%b1-%cf%80%ce%bf%cf%85-%ce%b4%ce%b5-%ce%b3%ce%bd%cf%89%cf%81%ce%af%ce%b6%ce%b1%cf%84%ce%b5-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%cf%84%ce%bf%ce%bd-%cf%83%cf%80%cf%8d%cf%810
8 πράγματα που δε γνωρίζατε για τον Σπύρο Σταμούλη
%cf%87%ce%ac%cf%81%ce%b7%cf%82-%cf%83%cf%84%ce%b1%ce%bc%ce%b1%cf%84%cf%8c%cf%80%ce%bf%cf%85%ce%bb%ce%bf%cf%82-%cf%84%ce%b1-%cf%81%ce%bf%cf%8d%cf%87%ce%b1-%ce%bc%ce%ac%cf%82-%cf%86%cf%84%ce%b90
Χάρης Σταματόπουλος: «Τα ρούχα μάς φτιάχνουν τη διάθεση. Το styling είναι ένα παιχνίδι και μια μορφή τέχνης»
%cf%83%ce%bf%cf%86%ce%af%ce%b1-%cf%86%ce%b9%ce%bb%ce%b9%cf%80%cf%80%ce%af%ce%b4%ce%bf%cf%85-%ce%b5%ce%af%cf%87%ce%b1-%ce%b5%cf%80%ce%b9%ce%bb%ce%ad%ce%be%ce%b5%ce%b9-%ce%bd%ce%b1-%ce%b6%cf%890
Σοφία Φιλιππίδου: «Είχα επιλέξει να ζω σε προσωπικό εγκλεισμό και πριν την πανδημία»
%ce%bc%ce%b1%cf%81%ce%af%ce%b1-%ce%b3%ce%bf%cf%81%ce%b3%ce%af%ce%b1-%ce%b5%ce%af%ce%bd%ce%b1%ce%b9-%cf%83%ce%bf%ce%ba%ce%b1%cf%81%ce%b9%cf%83%cf%84%ce%b9%ce%ba%cf%8c-%ce%bc%ce%b1-%ce%b3%ce%b90
Μαρία Γοργία: «Είναι σοκαριστικό, μα για την Πολιτεία τα νυχάδικα είναι πιο σημαντικά»

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του