Νόμπελ Ειρήνης 2021: Ποιοι είναι οι δύο δημοσιογράφοι νικητές, Μαρία Ρέσα και Ντμίτρι Μουράτοφ

νόμπελ-ειρήνης-2021-ποιοι-είναι-οι-δύο-δημ

Το Νόμπελ Ειρήνης 2021 πήγε σε δύο δημοσιογράφους, την Μαρία Ρέσα από τις Φιλιππίνες και στον Ντμίτρι Μουράτοφ από τη Ρωσία, προκαλώντας έκπληξη ακόμα και στους ίδιους. Όμως, είναι θα λέγαμε μια ευχάριστη έκπληξη και ένα δυνατό μήνυμα για το πώς πρέπει πραγματικά να είναι η δημοσιογραφία!

Το φετινό βραβείο είναι το πρώτο που δίνεται σε δημοσιογράφους μετά τον Γερμανό Καρλ φον Οσιέτσκι, ο οποίος είχε τιμηθεί με το Νόμπελ Ειρήνης το 1935 επειδή αποκάλυψε το μυστικό μεταπολεμικό πρόγραμμα επανεξοπλισμού της χώρας του.

Το βραβείο απονεμήθηκε στους δύο δημοσιογράφους για τις προσπάθειές τους να διαφυλάξουν την ελευθερία της έκφρασης που αποτελεί προαπαιτούμενο για τη δημοκρατία και τη διατήρηση της ειρήνης.

“Οι δύο νικητές εκπροσωπούν όλους τους δημοσιογράφους που αγωνίζονται για αυτό το ιδεώδες”

Η πρόεδρος της Νορβηγικής Επιτροπής, Μπέριτ Ρέις Άντερσεν σε συνέντευξη Τύπου δήλωσε: «Η κ. Ρέσα και ο κ. Μουράτοφ βραβεύονται με το Νόμπελ Ειρήνης για τη θαρραλέα μάχη τους υπέρ της ελευθερίας της έκφρασης στις Φιλιππίνες και τη Ρωσία».

Και συμπλήρωσε: «οι δύο νικητές εκπροσωπούν όλους τους δημοσιογράφους που αγωνίζονται για αυτό το ιδεώδες σε έναν κόσμο που η δημοκρατία και η ελευθερία του Τύπου αντιμετωπίζουν ολοένα και συχνότερα αντίξοες συνθήκες».

Ποια είναι η Μαρία Ρέσσα

Η Μαρία Ρέσσα – 58 ετών – από τις Φιλιππίνες χρησιμοποιεί την ελευθερία της έκφρασης για να καταπολεμήσει την κατάχρηση της εξουσίας, τη χρήση βίας και τον αυξανόμενο αυταρχισμό στην πατρίδα της.

Το 2012 ίδρυσε την «Rappler», μια εταιρεία ψηφιακών μέσων για ερευνητική δημοσιογραφία, στο τιμόνι της οποίας παραμένει ακόμη και σήμερα. Ως δημοσιογράφος και διευθύνουσα σύμβουλος έχει αποδείξει ότι είναι μία ατρόμητη μαχήτρια για την ελευθερία της έκφρασης.

Μάλιστα, έχει επικεντρώσει την κριτική της στην αμφιλεγόμενη, όπως επισημαίνει, εκστρατεία κατά των ναρκωτικών. Ο αριθμός των νεκρών είναι τόσο μεγάλος που η εκστρατεία μοιάζει με πόλεμο που διεξάγεται εναντίον του ίδιου του πληθυσμού της χώρας.

Η δημοσιογράφος μόλις πληροφορήθηκε πως είναι μία εκ των δύο νικητών του Νόμπελ Ειρήνης, δήλωσε πως έχει πάθει σοκ.

Ποιος είναι ο Ντμίτρι Αντρέγιεβιτς Μουράτοφ

Ο Ντμίτρι Αντρέγιεβιτς Μουράτοφ – 59 ετών – εδώ και δεκαετίες υπερασπίζεται την ελευθερία του λόγου στη Ρωσία υπό ολοένα και πιο δύσκολες συνθήκες. Το 1993, ήταν ένας από τους ιδρυτές της ανεξάρτητης εφημερίδας «Novaja Gazeta» ενώ από το 1995 είναι ο αρχισυντάκτης της εφημερίδας.

Η «Novaja Gazeta» θεωρείται η πιο ανεξάρτητη εφημερίδα στη Ρωσία με κριτική στάση απέναντι στο Κρεμλίνο.

Η «Novaja Gazeta» έχει δημοσιεύσει κρίσιμα άρθρα για θέματα που αφορούν τη διαφθορά, την αστυνομική βία, τις παράνομες συλλήψεις κ.α.

Από το 1993, έξι από τους δημοσιογράφους της εφημερίδας σκοτώθηκαν, όμως, παρά τις δολοφονίες και τις απειλές, ο Μουράτοφ αρνήθηκε να εγκαταλείψει την ανεξάρτητη πολιτική της εφημερίδας.

Υπερασπίζεται με συνέπεια το δικαίωμα των δημοσιογράφων να γράφουν ότι θέλουν αρκεί να συμμορφώνονται με τα επαγγελματικά και ηθικά πρότυπα της δημοσιογραφίας.

Διαβάστε επίσης

Σάνεν Ντόχερτι: Μοιράζεται στιγμές από τη μάχη της με τον καρκίνο και συγκλονίζει!

Οι αναζητήσεις της Κακαράντζουλα: “Ποιο φάρμακο μπορεί να προκαλέσει ανακοπή καρδιάς», «Πώς μπορεί να προκαλέσει κάποιος έμφραγμα»

Eurovision: Αυτοί είναι οι υποψήφιοι για να εκπροσωπήσουν την Ελλάδα

Σχετικά Άρθρα
Βλάσσης Μπονάτσος: 17 χρόνια χωρίς τον «αιώνιο έφηβο»!
Βλάσσης Μπονάτσος: 17 χρόνια χωρίς τον «αιώνιο έφηβο»!
Ανδρέας Κωνσταντίνου: 6 πράγματα που δεν γνωρίζατε για τον πρωταγωνιστή της σειράς, Καρτ Ποστάλ
Ανδρέας Κωνσταντίνου: 6 πράγματα που δεν γνωρίζατε για τον πρωταγωνιστή της σειράς, Καρτ Ποστάλ
Όλγα Δαμάνη: 8 πράγματα που δεν γνωρίζετε για τη γιαγιά από το Σασμό
Όλγα Δαμάνη: 8 πράγματα που δεν γνωρίζετε για τη γιαγιά από το Σασμό
Μαρία Κάλλας: 10 άγνωστες πτυχές της πολυτάραχης ζωής της ντίβας της Όπερας!
Μαρία Κάλλας: 10 άγνωστες πτυχές της πολυτάραχης ζωής της ντίβας της Όπερας!
%cf%87%cf%81%ce%b9%cf%83%cf%84%ce%af%ce%bd%ce%b1-%ce%bc%cf%85%cf%81%cf%84%cf%8e-%cf%83%cf%84%ce%b1%ce%b8%ce%ac%ce%ba%ce%b7-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%cf%84%ce%b6%ce%ad%ce%b7%ce%bd-%cf%83%ce%b1%ce%bc%cf%800
Χριστίνα-Μυρτώ Σταθάκη και Τζέην Σαμπανίκου: Το πλήρωμα που έδωσε «άρωμα γυναίκας» στο Ράλλυ Ακρόπολις μιλά στο Infowoman
Β. Σταυροπούλου του The English School: “Για να βοηθήσουμε κάποιον να αγκαλιάσει τη διαφορετικότητα του, θα πρέπει να είμαστε εμείς το παράδειγμα”
Β. Σταυροπούλου: “Για να βοηθήσουμε κάποιον να αγκαλιάσει τη διαφορετικότητα του, θα πρέπει να είμαστε εμείς το παράδειγμα”

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του