Νατάσα Πηλείδου: Η Υπ. Ενέργειας της Κύπρου μιλά για την πολιτική, τη μητρότητα και τον τοκετό της εν μέσω πανδημίας

νατάσα-πηλείδου-η-υπ-ενέργειας-της-κύπ

Μια από τις πιο όμορφες και δημιουργικές περιόδους της ζωής της φαίνεται πως διανύει η Υπουργός Ενέργειας της Κύπρου, κα. Νατάσα Πηλείδου.

Γεννημένη στη Λευκωσία με σπουδές στην Αγγλία και εργασία σε μεγάλες διευθυντικές και νευραλγικές θέσεις, παντρεύτηκε το 2016 και έχει δύο παιδιά.

Τον περασμένο Ιούνιο ανέλαβε τα ηνία στο Υπουργείο Ενέργειας και σχεδόν έναν μήνα μετά έφερε στον κόσμο το δεύτερο παιδί της. Εν μέσω πανδημίας, η Νατάσα Πηλείδου όχι μόνο δεν επαναπαύθηκε, αλλά απέδειξε ότι η σκληρή δουλειά αμοιβείται και με το παραπάνω.

Το Infokids.cy είχε μαζί της μια εφ’ όλης της ύλης συζήτηση για το ποιες προκλήσεις έχει να αντιμετωπίσει μία εργαζόμενη, νέα μαμά σε έναν κατ’ εξοχήν ανδροκρατούμενο χώρο, αλλά και το πώς βίωσε τον τοκετό της εν μέσω πανδημίας…

Πρόσφατα αναλάβατε τη θέση της Υπουργού Ενέργειας. Πώς αισθάνεστε για αυτό;

Καταρχήν πρέπει να πω ότι είναι μεγάλη τιμή για μένα το γεγονός ότι με επέλεξε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης γι’ αυτή τη θέση.

Την ίδια ώρα έχω πλήρη επίγνωση της μεγάλης ευθύνης που αναλαμβάνω κι αισθάνομαι την ανάγκη να δουλέψω σκληρά για να δικαιώσω την επιλογή αυτή.

Tο χαρτοφυλάκιο του συγκεκριμένου Υπουργείου αποτελεί μεγάλη πρόκληση καθώς συμπεριλαμβάνει ορισμένους από τους πιο παραγωγικούς τομείς της κυπριακής οικονομίας οι οποίοι, με την απαραίτητη στήριξη, μπορούν να ενισχυθούν και να προσφέρουν ακόμα περισσότερο στο ΑΕΠ της χώρας μας.

Ο ρόλος μας θα είναι ακόμα πιο καθοριστικός ειδικότερα σε μία περίοδο πανδημίας, η οποία μας φέρει στην πρώτη γραμμή των προσπαθειών για ανάκαμψη, βιώσιμη ανάπτυξη και μετάβαση στην πράσινη οικονομία.

Ως εκ τούτου είναι μεγάλη η πρόσκληση που έχουμε μπροστά μας για να εκμεταλλευτούμε τις ευκαιρίες και να διαμορφώσουμε μια μακροπρόθεσμη στρατηγική η οποία να συνδυάζει την ανάπτυξη και την αειφορία.

Τι στάθηκε αφορμή να ασχοληθείτε με την πολιτική;

Η πρόταση του κ. Αβέρωφ Νεοφύτου να λάβω μέρος στις βουλευτικές εκλογές του 2016 ως αριστίνδην υποψήφια.

Μία πρόταση η οποία ήρθε εντελώς αναπάντεχα όταν είχα επιδείξει ενδιαφέρον να συμμετέχω σε επιτροπές πολιτών οι οποίες συζητούσαν οικονομικά θέματα, σε μια προσπάθεια να προσφέρω με κάποιο τρόπο στην ανοικοδόμηση της οικονομίας.

Ήταν απρόσμενη η πρόκληση του κ. Νεοφύτου διότι μέχρι τότε δεν είχα σκεφτεί να εμπλακώ στα πολιτικά δρώμενα του τόπου.

Ωστόσο, έπειτα από σκέψη θεώρησα πως όταν σου δίδεται μια τέτοια ευκαιρία, και ειδικά όταν προέρχεσαι από μία ομάδα η οποία έχει δυσμενή θέση στην πολιτική σκηνή και την κοινωνία, είναι καθήκον σου να αποδεχτείς. Λίγα χρόνια αργότερα ήρθε η πρόταση για το υφυπουργείο Ναυτιλίας και κάπως έτσι ξεκίνησαν όλα.

%ce%bd%ce%b1%cf%84%ce%ac%cf%83%ce%b1-%cf%80%ce%b7%ce%bb%ce%b5%ce%af%ce%b4%ce%bf%cf%85-%ce%b7-%cf%85%cf%80-%ce%b5%ce%bd%ce%ad%cf%81%ce%b3%ce%b5%ce%b9%ce%b1%cf%82-%cf%84%ce%b7%cf%82-%ce%ba%cf%8d%cf%800

Ποιες προκλήσεις έχετε να αντιμετωπίσετε ως νέα γυναίκα και μητέρα σε έναν ανδροκρατούμενο χώρο; Υπάρχει ισότητα και αξιοκρατία;

Σαφώς κι έχουμε πολύ δρόμο να καλύψουμε ακόμα για μία κοινωνία αποδοχής και ίσων ευκαιριών κι επιλογών. Αυτή δεν είναι μία κατάσταση που αφορά μόνο την Κύπρο αλλά το παγκόσμιο.

Πιστεύω όμως, πως πρέπει να αντιμετωπίζουμε το μέλλον με θετικότητα, να εργαζόμαστε προς αυτή την κατεύθυνση όλοι μαζί συλλογικά, γιατί χωρίς προσπάθεια από μέρους μας δεν πρόκειται να αλλάξουν τα πράγματα. Προσωπικά διαπιστώνω πως υπάρχει πρόοδος.

Όταν σκεφτώ πώς ήταν τα πράγματα πριν από 15 χρόνια όταν ξεκίνησα να εργάζομαι, και πώς είναι σήμερα, σίγουρα έχουν αλλάξει προς θετική κατεύθυνση. Αυτό μας στέλνει το μήνυμα πως πρέπει να συνεχίσουμε σε αυτή την πορεία, αλλά χρειάζεται προσπάθεια από όλους.

Δεν χωράει εφησυχασμό. Όσο πιο πολλές γυναίκες διεκδικούν την ίση μεταχείριση και συμμετέχουν στα κοινά, τόσο πιο γρήγορα μπορούμε να προχωρήσουμε μπροστά.

Πολλές είναι οι νέες μαμάδες που θέλουν να εργαστούν αλλά δεν έχουν τη δυνατότητα καθώς δεν έχουν βοήθεια για τα παιδιά τους. Είναι κι αυτός ένας από τους λόγους που η υπογεννητικότητα όλο και αυξάνεται στη χώρα μας;

Συμφωνώ επί της ουσίας. Όχι επειδή οι γυναίκες δεν μπορούν να εργαστούν, αλλά επειδή υπάρχει πίεση από τον κύκλο τους να επιλέξουν την καριέρα ως δευτερεύον ρόλο.

Πιστεύω ότι πέρα από τα εφόδια που πρέπει να προσπαθήσουμε ως Πολιτεία να προσφέρουμε στις νέες μαμάδες, πρέπει κι εκείνες να μην υποκύπτουν στις πιέσεις, στις προκαταλήψεις και τα στερεότυπα σε σχέση με τους ρόλους που η κοινωνία τις πιέζει να αναλάβουν. Είναι πολύ σημαντικό να πάρουν τα πράγματα στα χέρια τους.

Όντας η πρώτη εν ενεργεία Υπουργός που γίνεται μητέρα και έχοντας κατακτήσει τόσα πολλά σε τόσο νεαρή ηλικία ποιος είναι το μυστικό της επιτυχίας σας; Πώς ο σύζυγος ανταποκρίνεται σε όλο αυτό;

Το μυστικό δεν είναι άλλο από τη σκληρή δουλειά. Κι όπως είπαμε το να μην τα βάζεις κάτω παρά τις δυσκολίες που θα αντιμετωπίσεις και να μην υποκύπτεις στις πιέσεις που ασκούνται, είτε για να σε κάνουν να νιώσουν ανασφαλής είτε για να αποδεχτείς έναν δευτερεύοντα ρόλο επειδή αυτό είναι το στερεότυπο. Προσωπικά είχα πάντοτε τη στήριξη της οικογένειάς μου.

Ειδικότερα ο σύζυγός μου στέκεται δίπλα μου ενισχύοντας τις αποφάσεις μου. Χωρίς εκείνον δεν θα ήμουν εδώ που είμαι.

Πριν λίγο καιρό ήρθε στον κόσμο το δεύτερο παιδί σας. Μιλήστε μας λίγο για την εμπειρία του τοκετού σε μια τόσο πρωτόγνωρη περίοδο όπως αυτήν που διανύουμε.

Τα μέτρα ασφαλείας ήταν πολύ περισσότερα. Δεν είχαμε τις επισκέψεις. Η οικογένειά μου, πλην του συζύγου μου, δεν μπόρεσε να δει το βρέφος πριν βγούμε από την κλινική.

Αλλά όλα πήγαν καλά, βγήκαμε υγιείς από αυτό και εγώ και το μωρό, κι αυτό είναι το πρωτεύον. Η τήρηση των μέτρων ασφαλείας για την προστασία των πολιτών.

Ποιο μήνυμα θα θέλατε να μεταφέρετε σε όλες τις νέες μαμάδες που προσπαθούν να συνδυάσουν οικογένεια και εργασία;

Να μην τα βάζουν κάτω και να απαιτούν ισότιμη κατανομή των οικογενειακών βαρών. Είμαι σίγουρη ότι τα πράγματα στην κοινωνία μας βαίνουν προς το καλύτερο.

Σχετικά Άρθρα
Ιωάννα Πηλιχού, ποια ηρωίδα του '21 θα ήθελες να είσαι;
Ιωάννα Πηλιχού, ποια ηρωίδα του ’21 θα ήθελες να είσαι;
%ce%ba%ce%b1%cf%84%ce%b5%cf%81%ce%af%ce%bd%ce%b1-%cf%83%cf%8e%ce%ba%ce%bf%cf%85-%ce%b8%ce%ad%ce%bb%cf%89-%ce%bd%ce%b1-%ce%b4%ce%bf%cf%8d%ce%bc%ce%b5-%cf%84%ce%b9%cf%82-%ce%b3%cf%85%ce%bd%ce%b10
Κατερίνα Σώκου: «Θέλω να δούμε τις γυναίκες πέρα από τα στερεότυπα»
%ce%bb%ce%bf%cf%85%ce%ba%ce%af%ce%b1-%ce%bc%ce%b9%cf%87%ce%b1%ce%bb%ce%bf%cf%80%ce%bf%cf%8d%ce%bb%ce%bf%cf%85-%ce%b2%ce%b1%cf%81%ce%b9%ce%ad%ce%bc%ce%b1%ce%b9-%ce%b1%cf%86%cf%8c%cf%81%ce%b70
Λουκία Μιχαλοπούλου: «Βαριέμαι αφόρητα οτιδήποτε δεν έχει τη δυνατότητα να ανατραπεί»
10 πράγματα που δε γνωρίζαμε για την Αλίκη Βουγιουκλάκη
10 πράγματα που δε γνωρίζαμε για την Αλίκη Βουγιουκλάκη
%ce%ad%ce%b8%cf%81%ce%b5%cf%88%ce%b1-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%cf%87%cf%81%cf%8c%ce%bd%ce%b9%ce%b1-%ce%bc%ce%ad%cf%83%ce%b1-%ce%bc%ce%bf%cf%85-%ce%ad%ce%bd%ce%b1-%cf%84%ce%ad%cf%81%ce%b1%cf%82-%cf%840
«Έθρεψα για χρόνια μέσα μου ένα τέρας. Το ισχυρό φύλο»
%ce%bc%ce%b1%cf%81%ce%b9%ce%ac%ce%bd%ce%bd%ce%b1-%cf%83%ce%ba%cf%85%ce%bb%ce%b1%ce%ba%ce%ac%ce%ba%ce%b7-%ce%b1%ce%be%ce%af%ce%b6%ce%b5%ce%b9-%ce%bd%ce%b1-%ce%b2%ce%bb%ce%ad%cf%80%ce%bf%cf%850
Μαριάννα Σκυλακάκη: «Αξίζει να βλέπουμε τον κόσμο μέσα από τα μάτια άλλων ανθρώπων»

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του