Ο Κώστας Καζάκος έφυγε από τη ζωή το απόγευμα της Τρίτης (13/9) και στην περίπτωση του σπουδαίου ηθοποιού, η φράση “από σήμερα είναι φτωχότερος ο κόσμος του Πολιτισμού” έχει ουσία και αξία. Γιατί πράγματι η απώλεια του Καζάκου αφήνει ένα μεγάλο κενό στον ελληνικό πολιτισμό.
Ο Κώστας Καζάκος μέχρι το τέλος της ζωής του υπηρέτησε με πάθος και σεβασμό το θέατρο και άφησε τη δική του σφραγίδα. Και δεν έπαψε ποτέ να ονειρεύεται και να σχεδιάζει νέες παραστάσεις που θα έχουν να προσφέρουν ένα μικρό λιθαράκι στο καλό θέατρο.
Την περασμένη άνοιξη ήταν να πρωταγωνιστήσει στην παράσταση “Ματωμένα Χώματα”, όμως αποχώρησε λόγω προβλημάτων υγείας. Ο τελευταίος πρωταγωνιστικός του ρόλος στο θέατρο ήταν στην παράσταση «Πόλεμος και Ειρήνη» που σκηνοθέτησε η Ιόλη Ανδρεάδη στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά την περίοδο 2019-20.
Ο σπουδαίος ηθοποιός είχε μιλήσει στο Infowoman.gr για την παράσταση, αλλά και για την πανδημία μιας και τότε είχαν κλείσει τα θέατρα. Μάλιστα, η παράσταση μέχρι τη στιγμή που κατέβασε απότομα αυλαία σημείωνε απανωτά sold out.
Ας θυμηθούμε όσα είχε δηλώσει τότε ο σπουδαίος ηθοποιός στην Γεωργία Οικονόμου.
Όποιος είδε την παράσταση αυτή, σίγουρα ταύτισε τον σπουδαίο Κώστα Καζάκο με τον εμβληματικό Ρώσο συγγραφέα τον οποίο και ενσάρκωνε. Εμείς θέσαμε στον σπουδαίο αυτόν Έλληνα ηθοποιό το ερώτημα «Γιατί να διαβάσει κάποιος σήμερα, την εποχή του κορωνοϊού που #μένουμε_σπίτι, το “Πόλεμος και Ειρήνη”;»
Το «Πόλεμος και Ειρήνη» είναι υπόδειγμα μυθιστορήματος, πρότυπο. Όταν λέμε «μυθιστόρημα» εννοούμε μερικές κολώνες, μία εκ των οποίων είναι το βιβλίο αυτό και ο συγγραφέας του, ο Λέων Τολστόι μαζί με κάποιους άλλους μεγάλους Γάλλους μυθιστοριογράφους, όπως ο Ουγκώ, ο Μπαλζάκ, ο Σταντάλ.
Το «Πόλεμος και Ειρήνη» είναι ένας μέγας ποταμός, σαν να βλέπεις στην Λατινική Αμερική τον Αμαζόνιο να χύνεται και να διασχίζει την ήπειρο. Δεν έχει μελετηθεί η ανθρώπινη συμπεριφορά σε συνθήκες Πολέμου και Ειρήνης ποτέ πάλι με τέτοια καθαρότητα, με τέτοιο βάθος, με τέτοια ευαισθησία και σοφία.
Γι΄αυτό και αποτελεί εφόδιο για τη ζωή, δηλαδή σε καθοδηγεί να καταλάβεις τι σου συμβαίνει, ποιος είσαι και τι στάση πρέπει να κρατήσεις στη ζωή και στην πραγματικότητα που βιώνεις.
Σε τέτοιες δύσκολες εποχές τα στηρίγματα της ζωής μας είναι οι μεγάλοι καλλιτέχνες κάθε ειδους. Όχι μόνο στο μυθιστόρημα. Και οι μεγάλοι ζωγράφοι, οι μουσικοί και οι ποιητές. Αυτά δίνουν αξία και περιεχόμενο στη ζωή μας.
Αυτή η κακή συγκυρία την οποία όλοι βιώνουμε είναι μία ευκαιρία για να διαβάσουμε. Και εμείς οι μεγαλύτεροι, αλλά ιδιαίτερα οι νέοι. Πρέπει να λάβουμε μέτρα και να μάθουμε τα παιδιά μας να διαβάζουν, γιατί πλέον είναι αποκομμένα από το διάβασμα. Και αυτή είναι μία μεγάλη ζημιά που θα την πληρώσουμε στο μέλλον… Αντί να χαζολογάμε ή να είμαστε συνέχεια στην τηλεόραση και στα κινητά τηλέφωνα, πρέπει να διαβάσουμε και να μελετήσουμε.
Και εμείς εδώ, στην οικογένειά μου, έχουμε βάλει πρόγραμμα στα παιδιά. Κάποιες ώρες να ασχοληθούν με το διάβασμα, αλλά και χρόνο να κάνουν τα δικά τους πράγματα. Όλα αυτά βέβαια δε γίνονται με τον βούρδουλα, γίνεται σαν παιχνίδι, παιδιά είναι».
Στο επίκεντρο των διεθνών μέσων ενημέρωσης έχει βρεθεί η Ίος για τις διαφορετικές εμπειρίες εξερεύνησης…
Στον χώρο του καφέ του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου φιλοξενείται, έως τις 9 Απριλίου 2025, η…
Με απόλυτη επιτυχία στέφθηκε η επιστροφή του Γιώργου Καραμίχου στο Θέατρο Τέχνης μετά από 12…
Σε ένα συναρπαστικό τρίπτυχο εκδηλώσεων, η Vichy Laboratoires, ηγέτιδα στην επιστημονική δερματολογική φροντίδα, παρουσίασε το…
Μια από τις πιο πετυχημένες παραστάσεις των δύο τελευταίων χρόνων, ρίχνει αυλαία. Μετά από δυο…
Η απάντηση της ηθοποιού μετά τις δηλώσεις της τραγουδίστριας Η Μαριάννα Τουμασάτου απάντησε σε ερωτήσεις…