Ιωάννα Πηλιχού, ποια ηρωίδα του ’21 θα ήθελες να είσαι;

ιωάννα-πηλιχού-ποια-ηρωίδα-του-21-θα-ήθ

H Ιωάννα Πηλιχού δε χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις. Το ευρύ κοινό τη γνώρισε και την αγάπησε από την επιτυχημένη τηλεοπτική σειρά «Ευτυχισμένοι μαζί» στο Mega και έκτοτε δήλωσε πολλές φορές παρούσα στις τηλεοπτικές μας οθόνες. Αυτό που λίγοι ξέρουν ωστόσο είναι πως είναι ιδιαίτερα πολυτάλαντη. Αποφοίτησε από το Κρατικό Θεάτρο Βορείου Ελλάδος και από το τμήμα Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, ενώ εκτός από ελληνικά, μιλάει συνολικά και άλλες έξι γλώσσες : Αγγλικά, Γερμανικά, Ισπανικά, Ρώσικα, Τούρκικα και Αραβικά. Επιπλέον, γνωρίζει TAE-KWO-DO.

Αυτό το δύσκολο για τον πολιτισμό καλοκαίρι πρωταγωνιστεί στη θεατρική παράσταση «Καραϊσκάκης: Ὁ παρεξηγημένος ήρωας». Πρόκειται το ιστορικό δράμα του Γιάννη Κωσταρά σε σκηνοθεσία Μάνου Αντωνίου, που περιοδεύει στην Αττική και σε επιλεγμένους σταθμούς στην περιφέρεια.

Η παράσταση αφορά τη ζωή και το έργο του Γεώργιου Καραϊσκάκη, πρωτεργάτη της Ελληνικής Επανάστασης. Η ιδιοτυπία του έργου είναι πως ο βασικός χαρακτήρας, ο Καραϊσκάκης, παρουσιάζεται εκ γραφής χωρίς καμία διάθεση ωραιοποίησης και ηρωοποίησης αλλά η προσέγγισή του γίνεται με βάση κοινωνιολογικά και ψυχολογικά στοιχεία, ένα αποτέλεσμα έρευνας μηνών στο πρόσωπό του, που έδωσε την ευκαιρία στο έργο να περιλαμβάνει σκηνές που ζωντανεύουν αληθινά γεγονότα με την πρωτοτυπία των διαλόγων γραμμένων στην καθομιλουμένη γλώσσα της Επανάστασης.

Με αφορμή την παράσταση αυτή εμείς μιλήσαμε μαζί της…

%ce%b9%cf%89%ce%ac%ce%bd%ce%bd%ce%b1-%cf%80%ce%b7%ce%bb%ce%b9%cf%87%ce%bf%cf%8d-%cf%80%ce%bf%ce%b9%ce%b1-%ce%b7%cf%81%cf%89%ce%af%ce%b4%ce%b1-%cf%84%ce%bf%cf%85-21-%ce%b8%ce%b1-%ce%ae%ce%b80

Πώς σας βρίσκουμε εν μέσω πανδημίας και μετά από έναν χρόνο πολιτιστικής σιωπής; Αναθεωρήσατε πράγματα;

Η αλήθεια είναι πως είχα την ευλογία να εργάζομαι κατά τη διάρκεια του χειμώνα που πέρασε, κάνοντας γυρίσματα για το σήριαλ «Η Τούρτα της Μαμάς» στην ΕΡΤ. Ήταν ένα θαύμα να μπορώ να εργάζομαι πάνω στο αντικείμενό μου, τη στιγμή που τα θέατρά μας ήταν κλειστά και δεν μπορούσαμε να εκφραστούμε μέσω αυτών. Ζούμε μία περίεργη εποχή. Κάτι που δεν είχαμε ποτέ φανταστεί ότι θα βιώσουμε και πράγματα που θεωρούσαμε δεδομένα, αυτή τη στιγμή δεν είναι…Oι αγκαλιές, να βλέπουμε τα πρόσωπα των ανθρώπων, να δουλεύουμε πάνω στο επάγγελμά μας, να συναθροιζόμαστε χωρίς άγχος. Είναι μια διαφορετική πραγματικότητα και παλεύουμε όλοι να εγκλιματιστούμε στα νέα δεδομένα…

Τι σας έλειψε περισσότερο την περίοδο αυτή; Βγήκαμε πιστεύετε καλυτεροι από αυτήν την περιπέτεια;

Μου έλειψαν πράγματα της καθημερινότητας. Να μπορώ να δω την οικογένειά μου, τους φίλους μου, να τους αγκαλιάσω, να δω τα χαμόγελά τους, να κυκλοφορήσω έξω και να βλέπω χαρούμενους τους ανθρώπους να κάνουν αυτό που αγαπάνε, χωρίς να έχουν άγχος για το σήμερα και το αύριο! Μου έλειψε η απλότητα της καθημερινής ζωής που είχαμε. Δεν ξέρω αν βγήκαμε καλύτεροι από αυτήν την περιπέτεια, άλλωστε η περιπέτεια δεν έχει τελειώσει. Έχουμε ακόμη δρόμο μπροστά μας και το μέλλον θα δείξει τι θα έχει αφήσει πίσω της.

Τι σημαίνει για εσάς η επετειος των 200 χρόνων από την ελληνική επανάσταση; Τι συμβολίζει για εσάς η επανάσταση;

Το να θυμόμαστε ποιοι είμαστε και τι δύναμη έχουμε όταν ενωνόμαστε. Πόσα πράγματα μπορούμε να πετύχουμε που φαντάζουν αδύνατα, αλλά γίνονται δυνατά!

Ποια ηρωίδα του ’21 θα θέλατε να είστε και γιατί;

Νομίζω η Μπουμπουλίνα. Θαυμάζω το θάρρος της, τον δυναμισμό της και το ότι δεν δίστασε να διαθέσει την περιουσία της για έναν ανώτερο σκοπό!

Έχει αλλάξει ο Έλληνας τα τελευταία 200 χρόνια;

Νομίζω υπάρχουν χαρακτηριστικά που ακολουθούν τις γενιές, αλλά ταυτόχρονα υπάρχει και η εξέλιξη με βάση τις εποχές, τις συνθήκες και τα ερεθίσματα.

Πού αγγίζει η παράσταση το σήμερα;

Στη διαμόρφωση των σχέσεων μεταξύ των ανθρώπων. Όπως και στο πως μπορεί να εμπνεύσει κάποιος που έχει ένα όραμα και αγωνίζεται για ένα σκοπό.

Γιατί ο Καραϊσκάκης είναι παρεξηγημένος σαν ήρωας;

Αφενός γιατί έχει μείνει στο μυαλό αρκετών ανθρώπων ως ο άνθρωπος που χρησιμοποιούσε βωμολοχίες στον καθημερινό του λόγο, ενώ όμως ταυτόχρονα τον διέκρινε και ευαισθησία και φρόντιζε πολύ τους ανθρώπους που τον περιστοίχιζαν, αφετέρου γιατί τότε θεωρήθηκε προδότης και πέρασε από δίκη, ενώ εκείνος πολεμούσε με γνώμονα το καλό της πατρίδας του.

Σκιαγραφήστε μας τον ρόλο της Γκόλφως…

Ήταν μια γυναίκα δυναμική και ταυτόχρονα ευαίσθητη. Ήταν χορεύτρια σε χαρέμι όταν την είδε ο Καραϊσκάκης και την ερωτεύτηκε. Στάθηκε άξια δίπλα του και τον περίμενε καρτερικά όσο έλειπε και πολεμούσε, μεγαλώνοντας τα παιδιά τους ουσιαστικά μόνη της. Τον αγαπούσε βαθιά και ειλικρινά.

Η Ελληνίδα τα 200 αυτά χρόνια από την ελληνική επανάσταση έχει πλέον τη θέση που της αξίζει και γιατί;

Η Ελληνίδα σίγουρα έχει διεκδικήσει και πετύχει πολλά πράγματα στην πορεία των ετών. Έχει ακόμη δρόμο μπροστά της για να πετύχει κι άλλα και σίγουρα θα συνεχίσει να παλεύει γι’αυτά!

Μελλοντικά σχέδια

Να συνεχίσω να εργάζομαι σε αυτό που αγαπάω και να εξελίσσομαι!

Διαβάστε επίσης

Λουκία Μιχαλοπούλου: «Βαριέμαι αφόρητα οτιδήποτε δεν έχει τη δυνατότητα να ανατραπεί»

Αλέκος Συσσοβίτης: «Εκεί στα 40 και βάλε καταλαβαίνεις πως δεν μπορείς να είσαι γαντζωμένος πάνω στα νιάτα»

Νικολέτα Κοτσαηλίδου: «Η εξωτερική εμφάνιση με δυσκόλεψε όχι μόνο στο θέατρο, αλλά και στη ζωή»

Σχετικά Άρθρα
Glorious, η πιο φάλτσα σοπράνο που πέρασε από τη γη - Με την Κατερίνα Βρανά και τον Γιώργο Καπουτζίδη
Glorious, η πιο φάλτσα σοπράνο που πέρασε από τη γη – Με την Κατερίνα Βρανά και τον Γιώργο Καπουτζίδη
101-%cf%87%cf%81%cf%8c%ce%bd%ce%b9%ce%b1-%ce%bc%ce%b5%ce%bb%ce%af%ce%bd%ce%b1-%ce%bc%ce%b5%cf%81%ce%ba%ce%bf%cf%8d%cf%81%ce%b7-%ce%b1%cf%80%cf%8c-%cf%84%ce%b7-%ce%b6%cf%89%ce%ae-%ce%bc%ce%ad0
101 χρόνια Μελίνα Μερκούρη: «Από τη ζωή μέχρι τον θάνατο, ένα τσιγάρο δρόμος»
"Tape": Ένα έργο για το #MeToo σε σκηνοθεσία Άννας Μαρίας Παπαχαραλάμπους στο Γυάλινο UpStage
“Tape”: Ένα έργο για το #MeToo σε σκηνοθεσία Άννας Μαρίας Παπαχαραλάμπους στο Γυάλινο UpStage
«Ο Κλέαρχος, η Μαρίνα και ο κοντός»: Επιστρέφει στο ALHAMBRA ART THEATRE η παράσταση που αγαπήθηκε από το κοινό!
«Ο Κλέαρχος, η Μαρίνα και ο κοντός»: Επιστρέφει στο ALHAMBRA ART THEATRE η παράσταση που αγαπήθηκε από το κοινό!
Το Μινόρε: Βασισμένο στη θρυλική σειρά έρχεται στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά
Το Μινόρε: Βασισμένο στη θρυλική σειρά έρχεται στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά
Βλάσσης Μπονάτσος: 17 χρόνια χωρίς τον «αιώνιο έφηβο»!
Βλάσσης Μπονάτσος: 17 χρόνια χωρίς τον «αιώνιο έφηβο»!

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του