Συνεντεύξεις

Η Zola Dubnikova μιλά στο Infowoman.gr για την ιερότητα του χορού και πώς βοηθά τις γυναίκες στην καθημερινότητά τους

Η μοναδική Zola Dubnikova επιστρέφει στην Ελλάδα για το συναρπαστικό, βαθιά θεραπευτικό και μυστικιστικό workshop “The Call of the Heart, όπου ο ολιστικός χορός συναντά τις αρχαίες πρακτικές των Σούφι και τις Tέχνες των Ναών (Τemple Arts) , από την Παρασκευή 23 μέχρι και την Κυριακή 25 Ιουνίου, στο θέατρο ΠΛΥΦΑ.

Η Zola Dubnikova καλεί όλες τις γυναίκες, ανεξαρτήτως ηλικίας και χορευτικών ικανοτήτων σε μια βαθιά μεταμορφωτική εμπειρία. Σε ένα μυστικιστικό και αλχημικό, αμιγώς γυναικείο ταξίδι, μέσα από το χορό και τις πρακτικές ενδυνάμωσης.

Μιλήστε μας λίγο για τον ολιστικό χορό και ποια είναι η αξία του;

Η λέξη «ολιστική» υποδηλώνει ότι βλέπουμε τον ανθρώπινο οργανισμό μας στο σύνολό του – έτσι αυτή η συγκεκριμένη μεθοδολογία χορού απευθύνεται όχι μόνο στο σώμα και στην απόκτηση τεχνικών δεξιοτήτων για να είμαστε ικανοί στο φυσικό σώμα, αλλά επίσης αναπτύσσει την εξέλιξή μας ως άτομο συναισθηματικά ώριμο και πνευματικά συνδεδεμένο. Άνθρωποι με αυτοπεποίθηση, μαλακοί, δυνατοί, εκφραστικά ανεπτυγμένοι, συντονισμένοι σε μια ευρύτερη προοπτική που περιλαμβάνει την κοινότητα και τα πλανητικά ιδανικά. Η λέξη «γλώσσα» περιλαμβάνεται στον τίτλο αυτής της μεθοδολογίας επειδή η γλώσσα του σώματος είναι εξίσου περίπλοκη και αξίζει το ίδιο επίπεδο προσοχής που θα δόθηκε σε οποιαδήποτε άλλη γλωσσική μελέτη. Ο λεπτός συντονισμός της γλώσσας του σώματος, των αισθήσεων, των συναισθημάτων και της λεπτοφυούς ενέργειας ενισχύει βαθιά το εύρος της επικοινωνίας και τις εκφραστικές δεξιότητες που είναι διαθέσιμες σε εμάς ως ανθρώπινα όντα. Ο παραδοσιακός χορός συχνά τείνει να επικεντρώνεται μόνο στη φυσική μορφή, αποκλείοντας μια πιο σφαιρική προοπτική για την ενσωματωμένη νοημοσύνη. Για περισσότερα από 20 χρόνια αναπτύσσω και διδάσκω την Ολιστική Χορευτική Γλώσσα για να ενδυναμώσω τις γυναίκες στο σώμα, το μυαλό, την καρδιά, τη φωνή και την ψυχή.

Είναι ο χορός η καλύτερη μέθοδος για να εκφράσει μια γυναίκα τον αυθορμητισμό της και αυτό που νιώθει μέσα της; Και πώς μπορεί να επιτευχθεί αυτό; Πώς μπορεί να «λυθεί» μια γυναίκα που πιστεύει ότι δεν «το έχει».

Ένας από τους βαθύτερους τρόπους με τους οποίους η HDL επηρεάζει τις γυναίκες στην καθημερινή ζωή, είναι μέσω των πρακτικών με τις οποίες απελευθερώνουμε τη ντροπή γύρω από το σώμα μας, την αισθησιακή φύση και τη σεξουαλικότητά μας. Είναι απίστευτο ο βαθμός στον οποίο είμαστε υποχρεωμένοι ως παγκόσμια κουλτούρα να καταπιέζουμε τη σεξουαλική μας ενέργεια και έκφραση. Μια από τις πιο βαθιές πτυχές της δουλειάς, είναι να μάθουμε να ενεργοποιούμε και να κυκλοφορούμε τη σεξουαλική μας ενέργεια – για να φέρουμε περισσότερη ζωτική δύναμη και ζωτική ενέργεια στην καθημερινή μας ζωή, αντί να εστιάσουμε αυτή την ενέργεια σε ένα άτομο – έναν εραστή ή έναν σύντροφο. Η βαθύτερη εργασία γίνεται συχνά, δουλεύοντας με αυτό που αναφέρω ως «εσωτερική μας αρχιτεκτονική». Όταν αρχίζουμε να κυκλοφορούμε την τεράστια φυσική ενέργεια της δύναμης της ζωής στο σώμα μας, δημιουργούμε ένα βαθύ κανάλι για αυτοθεραπεία, μια συνταγή για ενισχυμένη φυσική ομορφιά και επίσης έκφραση των χαρισμάτων. Οι γυναίκες συχνά αναφέρουν ότι όταν κάνουν τις πρακτικές αυτές σε τακτική βάση, προσελκύουν περισσότερη υγιή ενέργεια, νιώθοντας ότι έχουν πρόσβαση στην πηγή ζωτικότητας και ικανοποίησης. Όταν καλλιεργούμε τις πρακτικές της σεξουαλικής κυριαρχίας, αρχίζουμε φυσικά να προσελκύουμε περισσότερη ομορφιά και μαγεία στην καθημερινή μας ζωή.

Γιατί πιστεύετε ότι αυτές οι «Πρακτικές Ζωής» της HDL είναι σημαντικές; Ποια είναι τα οφέλη;

Συνήθως, το πρώτο βήμα σε αυτό το μονοπάτι έγκειται στην αναίρεση – απελευθέρωση των συνθηκών και της ντροπής που έχουν περάσει από γενιά σε γενιά, επηρεάζοντας την καθημερινή μας εμπειρία της ζωής με τρόπους που έχουν γίνει εντελώς υποσυνείδητοι. Από εκεί, αρχίζουμε να ενσωματώνουμε ιδιότητες που προσκαλούν περισσότερη ακρίβεια και μαγεία στην καθημερινότητά μας.

Τα οφέλη των Ολιστικών Πρακτικών Γλώσσας Χορού στην καθημερινή μας ζωή περιλαμβάνουν:

– θεραπεία και ενδυνάμωση του σεξουαλικού μας κέντρου

– απελευθέρωση ανθυγιεινών σωματικών προτύπων και έντασης

– βελτίωση της ποιότητας της ύπαρξής μας

– καλλιέργεια μιας βαθιάς αίσθησης ταπεινότητας, ευγνωμοσύνης και παράδοσης

– καλλιέργεια υγιών ορίων

– επανασύνδεση της σοφίας που έχουμε μέσα μας

– βαθιά ψυχικη δύναμη, μυϊκή δύναμη, χάρη και ευκαμψία στη φυσική μας μορφή

– άνοιγμα των θυρών της πνευματικής έκστασης και της διαισθητικής δύναμης

– υποστήριξη βαθύτερης ζωτικότητας, υγείας και ενδυνάμωσης

– υποστήριξη για να βιώσουμε περισσότερη απόλαυση, ελαφρότητα και γέλιο

Ποιες φάσεις βιώνουν οι γυναίκες καθώς περνούν από αυτή τη διαδικασία Ολιστικής Γλώσσας Χορού; Τι τύποι γυναικών παρακολουθούν συνήθως;

Μέσα από τη διαδικασία που μοιραζόμαστε, το ταξίδι της κάθε γυναίκας είναι διαφορετικό, ανάλογα με τη φάση της ζωής και τις ανάγκες της. Είχα γυναίκες ηλικίας 18 ετών να συμμετάσχουν στα μαθήματά μου, καθώς και γυναίκες 70 ετών. Γυναίκες από πολύ διαφορετικές κουλτούρες και ανατροφές. Είναι πολύ ενδιαφέρον πώς ο κύκλος γίνεται μικρογραφία του κόσμου και ως εκ τούτου οι πρακτικές επηρεάζουν και τις γυναίκες με διαφορετικούς τρόπους, σύμφωνα με τη δική τους διαδικασία, το υπόβαθρο και τις ανάγκες τους. Όταν βρισκόμαστε στη σωστή ατμόσφαιρα, με τα κατάλληλα εργαλεία στα χέρια μας, στην ασφάλεια ενός ισχυρού δοχείου που δημιουργήθηκε από κοινού, είναι εκπληκτικό πώς οι γυναίκες επηρεάζουν και υποστηρίζουν η μία τη διαδικασία της άλλης, ενώνοντας δυνάμεις από τόσο βαθιά διαφορετικούς κόσμους

Γίνομαι μάρτυρας διεργασιών απίστευτης απελευθέρωσης από τα μοτίβα και επούλωσης παλαιότερων πληγών. Έχω γίνει μάρτυρας πολύ ισχυρών θεραπευτικών διαδικασιών που προέρχονται από βαθιά τραυματικά γεγονότα ζωής, εξαιρετικά συγκινητικά μοιράσματα και άνοιγμα καρδιών. Υπάρχει συχνά μια βαθιά διαδικασία αναγνώρισης της εσωτερικής δύναμης, καλλιέργειας αγάπης για τον εαυτό, εμπιστοσύνης και αυτοπεποίθησης.. μια μεταμόρφωση.

Γιατί έχετε επικεντρωθεί στη διδασκαλία κυρίως σε γυναίκες και σε πρακτικές μόνο για γυναίκες;

Ο κόσμος έχει έρθει σε μια κατάσταση βαθιάς ανισορροπίας – μια κατάσταση όπου οι γραμμικές, πατριαρχικές, καταπιεστικές ενέργειες είναι η κυρίαρχη δύναμη που ελέγχει τη ζωή μας. Αυτές οι δυνάμεις είναι τόσο ριζωμένες, που συχνά κινούμαστε στη ζωή σε μια ομίχλη και ασυνείδητη μηχανική συμπεριφορά χωρίς να αναγνωρίζουμε, πόσο μάλλον να αμφισβητούμε, τις στρατιωτικές κοινωνίες μας, τις οδυνηρές εργάσιμες ημέρες που δεν μας αφήνουν ουσιαστικά ελεύθερο χρόνο. Το καθημερινό άλεσμα της «κανονικότητας» συνήθως κάνει την αίσθηση του σκοπού και του πάθους μας να σβήνει, αφήνοντας μόνο την ελάχιστη ενέργεια για να υπάρχει η βασική λειτουργία επιβίωσης. Τα πρότυπα ομορφιάς που βασίζονται στην εξωτερική εξαρτημένη αξία και όχι στην εγγενή υγεία και ζωτικότητα έχουν καθοριστεί, επηρεάζοντας την υγεία και την ευημερία των κοριτσιών ξεκινώντας από πολύ νεαρή ηλικία, δημιουργώντας πρότυπα ανασφάλειας και επιπολαιότητας, τα οποία εύκολα εξελίσσονται σε ασθένεια αργότερα στη ζωή. Ωστόσο, υπάρχει και η αντίθετη ροπή από αυτά τα δομικά συστήματα, που έγκειται στην εκ νέου αφύπνιση της αδρανούς μας «πείνας για έκσταση» και στη μνήμη της γυναικείας ενέργειας και δύναμης σε παγκόσμια κλίμακα.

Πολλές γυναίκες αναφέρουν ότι αφυπνίζονται και απελευθερώνονται από αυτές τις δομές, ή αλλάζουν οι μορφές σχέσεων τους, και επίσης άλλες γυναίκες έχουν προσελκύσει τα μαθήματά μου μόνο και μόνο επειδή έβλεπαν πώς οι γυναίκες που παρακολουθούν τα μαθήματά μου αλληλοεπιδρούν και προηγούνται στον κόσμο. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι πρακτικές μόνο για γυναίκες είναι πολύ ωφέλιμες για την κοινωνία. Όταν μια γυναίκα ζει πλήρως τις δυνατότητές της, όλοι οι άνθρωποι με τους οποίους έρχεται σε επαφή αναμφισβήτητα ωφελούνται. Όταν η γυναίκα ενός σπιτιού είναι υγιής, ικανοποιημένη και εκπέμπει ενέργεια ζωτικής δύναμης, η ενέργεια του σπιτιού ρέει άφθονη. Ιστορικά, σε μητριαρχικούς πολιτισμούς όπου οι γυναίκες ήταν στο επίκεντρο της λήψης αποφάσεων, της οικονομίας και της ηγεσίας, υπήρχαν ειρηνικές αρμονικές κοινωνίες για χιλιετίες. Σε μια σύγχρονη παγκόσμια κλίμακα. σε περιοχές όπου οι γυναίκες ευδοκιμούν, οι επιχειρήσεις ευημερούν και οι κοινότητες ανθούν.

Διαβάζω στο σημείωμα: «Είναι ένα κάλεσμα για τις γυναίκες να γνωρίσουν και να πιστέψουν στη νοημοσύνη του σώματός τους». Τι σημαίνει «σωματική νοημοσύνη»; Και πώς θα βοηθήσει τη ζωή μας όταν το ανακαλύψουμε;

Το σώμα μας έχει πολλά κέντρα νοημοσύνης, αλλά οι περισσότεροι από εμάς διδάσκονται να δίνουμε βαθύτερη προσοχή και να σεβόμαστε μόνο τη νοημοσύνη του εγκεφάλου μας. Τα περισσότερα από τα εκπαιδευτικά μας μοντέλα βασίζονται στην ανάπτυξη της νοημοσύνης μέσω της γνωστικής σκέψης. Μας ρωτούν συχνά – τι πιστεύουμε για κάτι, παρά πώς νιώθουμε για κάτι. Ωστόσο, υπάρχουν και άλλες φωνές, σε άλλα μέρη του σώματός μας, που είναι συχνά ακόμη καλύτεροι πόροι για να συμβουλευτούμε ανάλογα με το τι ακούγεται μέσα μας. Όταν εκπαιδεύουμε τον εαυτό μας να ακούει τις αισθήσεις στην καρδιά μας, στην κοιλιά και στα γεννητικά μας όργανα, έχουμε πρόσβαση σε άλλες πηγές νοημοσύνης που μπορεί εν αγνοία μας να καταπιέζουμε όλη μας τη ζωή. Το ταξίδι του να μάθουμε να ακούμε βαθύτερα μέσα μας – να καθοδηγούμαστε από τις φυσικές μας αισθήσεις – είναι ξένο για πολλούς. Η διαδικασία για να ξεκινήσει αυτό το βαθύτερο ταξίδι εσωτερικής ακρόασης, καλλιεργεί ένα πολύ μοναδικό είδος αισθητηριακής σοφίας που μερικές φορές ονομάζεται επίσης «Διαίσθηση». Όταν εστιάζουμε σε αυτά τα μέρη, προκύπτει φυσικά ένα νέο είδος διαισθητικής σοφίας. Αν και οι αισθήσεις ήταν εκεί καθ’ όλη τη διάρκεια, απλώς στρέφοντας την προσοχή και την εστίασή μας σε αυτά τα κέντρα νοημοσύνης, διευρύνουμε τις ικανότητές μας στη λήψη αποφάσεων, καθώς και την ικανότητά μας να παραμένουμε ισορροπημένοι και να αυτορυθμιζόμαστε.

Ταξιδεύετε σε όλο τον κόσμο, ποια είναι η εμπειρία σας από την αλληλεπίδραση με γυναίκες από διαφορετικές χώρες, πολιτισμούς, θρησκείες, κοινωνικές θέσεις; Υπάρχει κάτι που τις ενώνει όλες;

Αν και πάντα μου άρεσε να χορεύω, και η ζωή μου ήταν ένα υπέροχο ταξίδι για να κυνηγήσω αυτό το πάθος και της μελέτης με δασκάλους χορού από πολλούς πολιτισμούς σε όλο τον κόσμο, οι βαθύτερες πρακτικές εμφανίστηκαν μόνο όταν θεραπεύτηκα από μια πολύ δύσκολη απροσδόκητη εμπειρία το έτος 2012. Αυτή την περίοδο μπόρεσα να αποσπάσω τις πιο ιερές, θεραπευτικές πτυχές των πολλών μορφών που είχα μελετήσει, να θεραπεύσω τον εαυτό μου και να ανοίξω την πόρτα για να αναδυθεί μια νέα γλώσσα χορού. Σε εκείνο το σημείο, η σχέση μου με τον χορό άλλαξε και κατάλαβα πόσο συνδεδεμένα ήταν τα πολλά πράγματα που είχα περάσει τη ζωή μου. Άρχισα να βλέπω μια νέα γλώσσα να αναδύεται, μια γλώσσα του σώματος και της ψυχής, μια γλώσσα πέρα από πολιτισμούς και σύνορα. Μια γλώσσα που τίμησε το βάθος των διαφορετικών πολιτιστικών τρόπων κίνησης, αλλά κατανοούσε και την ανθρώπινη κίνηση που τα συνδέει όλα. Οι ίδιες πρακτικές που ήταν τόσο βαθιά θεραπευτικές για μένα, ίσχυαν για πολλές άλλες γυναίκες, ακόμη και γυναίκες από πολύ διαφορετικούς κόσμους πέρα από τις πραγματικότητες. Δεν συνειδητοποίησα πόσο βαθιά επούλωση ήταν αυτή η δουλειά μέχρι που άρχισα να βλέπω τα βαθιά αποτελέσματα στις μαθήτριες μου. Και ναι, βρίσκομαι επίσης βαθιά εμπνευσμένη από τις χώρες στις οποίες πραγματοποιούνται τα μαθήματά μου. Για μένα η γη και η ιστορία μιας χώρας, επηρεάζουν βαθιά αυτό που περνά από μέσα μου όταν διδάσκω.

Πώς είναι η επαφή σου με τις Ελληνίδες;

Με προσκάλεσε για πρώτη φορά στην Ελλάδα πριν από περίπου 10 χρόνια, μια γυναίκα που είδε ένα από τα βίντεό μου στο youtube: A Prayer for the Earth και A Prayer for Women. Με προσκάλεσε, με υποστήριξε και με φιλοξένησε χωρίς να με έχει συναντήσει και πριν η δουλειά μου γίνει γνωστή και περιζήτητη παγκοσμίως. Αυτή η γυναίκα έγινε μια αγαπητή αδερφή ψυχή μου και επίσης μοιράστηκε μαζί μου την ιστορία και τη μαγεία της Κρήτης. Ερωτεύτηκα εντελώς τη γη, τους ανθρώπους και το φαγητό, επιστρέφοντας σχεδόν κάθε χρόνο από τότε. Έζησα ακόμη και στην Κρήτη και σκέφτηκα να ανοίξω ένα κέντρο εκεί. Αν και η ζωή με οδήγησε σε μια διαφορετική κατεύθυνση, εξακολουθώ να διδάσκω μια ετήσια εμπειρία για γυναίκες στο νησί της Κρήτης που το παρακολουθούν γυναίκες σε όλο τον κόσμο. Η Πολιάνα Δημητροπούλου του Rhea Temple ~ Τελετουργικές Θεραπευτικές Τέχνες, φιλοξενεί πλέον τα εργαστήριά μου στην Αθήνα σε τακτική βάση και μέσω εκείνης έχω γνωρίσει έναν ισχυρό, εξαιρετικό κύκλο γυναικών που είναι απόλυτα αφοσιωμένες στην εκ νέου αφύπνιση του θηλυκό στη γη. Έχω εμπνευστεί πολύ από τις Ελληνίδες που έχω γνωρίσει, όλων των ηλικιών. Η φιλοξενία του ελληνικού λαού είναι άλλο επίπεδο! Όπου κι αν πάω, νιώθω ότι οι ντόπιοι με φροντίζουν, με θρέφουν και μου δίνουν καταφύγιο με τον πιο γενναιόδωρο τρόπο. Αγαπώ τις καρδιές των Ελλήνων.

Info

“THE CALL OF THE HEART”

ALCHEMYSTIC DANCE JOURNEY

ZOLA DUBNIKOVA

Παρασκευή 23 – Κυριακή 25 Ιουνίου 2023

Τόπος : θέατρο ΠΛΥΦΑ, Κορυτσάς 39, Αθήνα 104 47

Παρασκευή 23/6 στις 18:00 – 21:30

Σάββατο 24 & Κυριακή 25/6 στις 11:00 – 19:00

Κράτηση θέσεων στο email rheatempleinfo@gmail.com

Περισσότερες πληροφορίες εδώ

Διαβάστε επίσης

Οι «Τρωάδες» του Ευριπίδη από το ΚΘΒΕ: Η Ρούλα Πατεράκη στον ρόλο της Εκάβης και ο Στέφανος Κορκολής στο πιάνο

The Whole Of The Moon: Η άγνωστη ιστορία πίσω από το εμβληματικό τραγούδι για την Πανσέληνο!

Πώς μέσα από τις δράσεις του ΕΚΠΑ διαμορφώνεται περιβαλλοντική συνείδηση

Δημητρα Ζαρκου

Recent Posts

Η μαγεία των Χριστουγέννων σε μια έκθεση: «μάθημα» ιστορίας της τέχνης

Την Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου στις 18.30 μ.μ. εγκαινιάζεται στη γκαλερί Καψιώτη η χριστουγεννιάτικη ομαδική έκθεση…

11 ώρες ago

The Meet Market Xmas Edition: 10 Μέρες Χριστουγέννων στο πιο φεστιβαλικό σκηνικό της πόλης!

Χριστούγεννα χωρίς Meet Market γίνονται; Δεν γίνονται! Για αυτό λοιπόν, το καθιερωμένο Χριστουγεννιάτικο Meet Market…

13 ώρες ago

Δεν μπορείς χωρίς γλυκό; Ιδού πρακτικά tips για να έχει θέση στη διατροφή σου χωρίς ενοχές

Ας το παραδεχτούμε, οι περισσότεροι δεν μπορούμε χωρίς γλυκό. Άλλοι περισσότερο, άλλοι λιγότερο, το γλυκό…

13 ώρες ago

Στο workshop του Infowoman.gr (15/12) θα ανακαλύψουμε πώς θα “χτίσουμε” την αυτοπεποίθησή μας με στυλ!

Ο χρόνος για τα Χριστούγεννα ξεκίνησε να μετρά αντίστροφα και είμαστε σίγουρες ότι ήδη έχεις…

14 ώρες ago

Έφη Μπίρμπα και Άρης Σερβετάλης επιστρέφουν στο Κιβωτός με την “Καρδιά του Σκύλου”

Μετά την πρώτη κοινή επιδαύρια κάθοδό τους με τα “Βατράχια”, η Έφη Μπίρμπα και ο…

14 ώρες ago

Netflix: Οι γυναικείες σειρές που θα δούμε τον Δεκέμβριο

Ο Δεκέμβριος του 2023 είναι γεμάτος από νέες αφίξεις στο Netflix. Μιας και ο καιρός…

14 ώρες ago