Η Σοφία Καζαντζιάν «μπαίνει» στο μυαλό του Φραντς Κάφκα

η-σοφία-καζαντζιάν-μπαίνει-στο-μυαλ

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Μόνο το επώνυμό της φανερώνει την αρμένικη καταγωγή της. Ήθελε ανέκαθεν να γινει ηθοποιός και αυτό κυνήγησε όσο τίποτα. Τα τελευταία χρόνια συμπορεύεται με τον Μάρια Ιορδάνου δημιουργώντας ιδιαίτερες παραστάσεις εξάγοντας τον ελληνικό Πολιτισμό.

Ο λόγος για τη Σοφία Καζαντζιάν – έχει βραβευτεί από την Unesco για τη διεθνή ανάδειξη του ελληνικού πολιτισμού-  που σκηνοθετεί στο θέατρο Altera Pars την ανατρεπτική μαύρη κωμωδία «Στο μυαλό του Φραντς Κάφκα».

Μια παράσταση όπου το γέλιο και η συγκίνηση ακροβατούν μεταξύ λογικού και παράλογου ταξιδεύοντας το θεατή στον ατμοσφαιρικό κόσμο του ιδιοφυούς συγγραφέα, Φραντς Κάφκα. Ο Κάφκα διάβαζε τα έργα του ως κωμωδίες. Εσύ; Για πρώτη φορά, ζωντανεύουν επί σκηνής 16 πρόσωπα από το σύνολο του έργου του (Δίκη, Πύργος, Μεταμόρφωση, Στη Σωφρονιστική Αποικία, Καλλιτέχνης της πείνας, Γράμμα στον Πατέρα, Γράμματα στη Μιλένα κ.α.) αλλά και στιγμές από τη ζωή του, οι οποίες δεν έχουν έρθει ποτέ στο καλλιτεχνικό προσκήνιο.

Εμείς μιλήσαμε μαζί της με αφορμή την παράσταση αυτή…

Πού γεννηθήκατε και μεγαλώσατε;

Γεννήθηκα στην Αθήνα, όπου και μεγάλωσα. Η καταγωγή μου είναι από την Αρμενία. Ο πατέρας μου είναι από εκεί, αν και γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αίγυπτο. Η μητέρα μου είναι από τα Ιωάννινα.

Σε ποια ηλικία μπήκατε στον μαγικό κόσμο του θεάτρου;

Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου ήθελα να γίνω ηθοποιός του θεάτρου. Από τα 21 μου, που αποφοίτησα από τη Δραματική σχολή, μπήκα ενεργά στο χώρο και συνεργάστηκα με σημαντικούς ανθρώπους της τέχνης.

%ce%b7-%cf%83%ce%bf%cf%86%ce%af%ce%b1-%ce%ba%ce%b1%ce%b6%ce%b1%ce%bd%cf%84%ce%b6%ce%b9%ce%ac%ce%bd-%ce%bc%cf%80%ce%b1%ce%af%ce%bd%ce%b5%ce%b9-%cf%83%cf%84%ce%bf-%ce%bc%cf%85%ce%b1%ce%bb0

Συμπορεύεστε αρκετά χρόνια με τον Μάριο Ιορδάνου, στη ζωή και στο θέατρο. Ποια είναι τα θετικά αυτής της διαδρομής;

Τα τελευταία χρόνια δημιουργούμε με τον Μάριο τις δικές μας παραστάσεις, έχω καταφέρει να εκφράζω επί σκηνής ακριβώς αυτό που θέλω και αισθάνομαι πιο δημιουργική από ποτέ. Είναι ευτυχία να συνταξιδεύεις στο όνειρο με τον άνθρωπό σου!

Παρατηρώ ότι βρίσκεστε πολύ συχνά στο εξωτερικό για θεατρικές δουλειές. Τι σημαίνει αυτή η επιλογή σας; Εντοπίζετε διαφορές με το κοινό του εξωτερικού;

Σημαίνει ότι η τέχνη και η ψυχή του ανθρώπου δε γνωρίζει σύνορα. Αντίθετα, βρίσκει τρόπους να τα ξεπεράσει και ένας από τους τρόπους αυτούς είναι η τέχνη. Για ‘μενα, πατρίδα είναι ο άνθρωπός μου. Πατρίδα είναι κάθε τόπος που μπορώ να εκφραστώ. Πατρίδα είναι κάθε συγγραφέας μέσα από το έργο του οποίου μπορώ να μιλήσω. Όπως έγραψε και ο Νίκος Καζαντζάκης “δε δέχομαι τα σύνορα”. Ο κόσμος σε κάθε γωνιά της γης κουβαλάει συχνά μία άλλη κουλτούρα… κι όμως… όπου και αν έχουμε ανεβάσει τις παραστάσεις μας, οι άνθρωποι (Έλληνες, Γάλλοι, Γερμανοί, Ρώσοι, Τσέχοι κλπ) συγκινούνται, γελούν, χειροκροτούν στα ίδια σημεία. Ίσως τελικά, οι καρδιές των ανθρώπων να είναι πιο κοντά κι ας βρίσκει συνεχώς ο άνθρωπος τρόπους να διχάζει και να διχάζεται.

Φέτος παρουσιάζετε τον Φράντς Κάφκα επιχειρώντας να διεισδύσετε στο μυαλό του. Μιλήστε μας για το τι θα δούμε…

Είναι μία από τις αγαπημένες μου θεατρικές δουλειές και ανυπομονώ να παρουσιαστεί και στο αθηναϊκό κοινό. Ο Φραντς Κάφκα είναι ίσως ο πιο ξεχωριστός παγκοσμίως συγγραφέας. Το έργο του είναι ένα έργο που με εκφράζει ως άνθρωπο απόλυτα. Οι πεποιθήσεις του για τον κόσμο, τον άνθρωπο και τη ζωή είναι πεποιθήσεις στις οποίες μπορεί να δει κάθε άνθρωπος τον εαυτό του. Για πρώτη φορά, το σύνολο του έργου του, θα παρουσιαστεί ως μαύρη κωμωδία. Άλλωστε, ο Κάφκα στο στενό του κύκλο, διάβαζε τα έργα του ως κωμωδίες. Το μοναδικό με την παράσταση είναι ότι σε κάθε σκηνή ο θεατής μπορεί να νιώσει ότι βλέπει τον εαυτό του, να γελάσει με πράγματα που στην καθημερινότητα του φαίνονται “μεγάλα”, να συγκινηθεί και να φύγει από το θέατρο με μία πραγματική αίσθηση ψυχικής ανάτασης.

Τι σας γοητεύει ιδιαίτερα στον Κάφκα;

Ο Καμύ έλεγε ότι “υπάρχει μία μεταφυσική ευτυχία όταν συνειδητοποιεί κανείς τον παραλογισμό του κόσμου”. Αυτή την ευτυχία σου προσφέρει το έργο του Κάφκα. Δείχνοντάς σου ό,τι πάει στραβά με αυτό τον κόσμο αντί να σε πτοήσει, σε κάνει να νιώσεις ευτυχής και δυνατός που πας αντίθετα από το κοπάδι.

Ποιος είναι ο στόχος σας με την παράσταση αυτή και που αγγίζει το σήμερα;

Η παράσταση αυτή είναι πραγματικά η καλλιτεχνική αντανάκλαση του τρόπου που βλέπω κι εγώ η ίδια τον κόσμο. Είναι μία παράσταση που αφορά τον άνθρωπο σήμερα και θα τον αφορά και αύριο και σε 20 και σε 100 χρόνια. Γι’ αυτό την αγαπώ τόσο πολύ και ανυπομονώ να τη μοιραστώ.

Ένα κοινό εθισμένο σε εύκολες θεατρικές επιλογές και τηλεοπτικό παράδεισο πως μπορεί να ανταποκριθεί στον Κάφκα;

Πάντα ο άνθρωπος έχει ανάγκη από ένα ερέθισμα διαφορετικό. Είναι σημαντικό να του δίνεται η επιλογή. Η παράσταση “Στο μυαλό του Φραντς Κάφκα” είναι ακριβώς αυτό. Μία επιλογή διαφορετική για εκείνους τους ανθρώπους που δεν τους αρέσει να βολεύονται ή ψάχνουν το ερέθισμα να ξεβολευτούν.

Μελλοντικά σχέδια;

Μαζί με την παράσταση αυτή, έχω σκηνοθετήσει/χορογραφήσει και δύο παραστάσεις σωματικού θεάτρου με την ομάδα μου, La Familia, με θέμα το παράλογο, οι οποίες θα προηγηθούν του Κάφκα στην Αθήνα και πραγματεύονται το έργο του Αλμπέρ Καμύ και του Σαρλ Μπωντλαίρ. Οι 3 αυτές θεατρικές δουλειές παρουσιάζονται στο πλαίσιο του 1ου Φεστιβάλ Παραλόγου που επιμελούμαι καλλιτεχνικά με τον Μάριο Ιορδάνου. Παράλληλα σχεδιάζουμε την παρουσίαση της παράστασης “Στο μυαλό του Φραντς Κάφκα” και εκτός Αθηνών αλλά και εκτός Ελλάδας.

Η παράσταση που τελεί υπό την αιγίδα του Τσέχικου Κέντρου Πολιτισμού “Αθήνα”, θα παρουσιαστεί στο πλαίσιο του 1ου Πανελλήνιου Φεστιβάλ Παραλόγου, το οποίο διοργανώνουν και επιμελούνται καλλιτεχνικά η Σοφία Καζαντζιάν και ο Μάριος Ιορδάνου.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:

Πρωταγωνιστούν: Μάριος Ιορδάνου, Σοφία Καζαντζιάν, Πάνος Βουτσινάς, Ακριβή Μαλισσόβα, Στυλιάνα Περατικού

Σκηνοθεσία/Θεατρική διασκευή/Χορογραφίες: Σοφία Καζαντζιάν

Μουσική επιμέλεια/ Σχεδιασμός φωτισμού: Μάριος Ιορδάνου

Σκηνογραφία/Ενδυματολογία: Βαλεντίνο Βαλάσης

Ηχοληψία: Χριστόφορος Τσακιρόπουλος

Φωτογραφία: Κατερίνα Σβορώνου

Σχεδιασμός αφίσας: Γιώργος Αλεξάνδρου

Βοηθός σκηνοθέτη: Μελπομένη Φιλίππου

Ιnfo

ΘΕΑΤΡΟ ALTERA PARS

8, 9, 15 & 16 Φεβρουαρίου, κάθε Σάββατο και Κυριακή στις 18:00

Διάρκεια: 80 λεπτά (χωρίς διάλειμμα)

Τηλέφωνο επικοινωνίας-Κρατήσεις: 6974876024

 

Σχετικά Άρθρα
"Tape": Ένα έργο για το #MeToo σε σκηνοθεσία Άννας Μαρίας Παπαχαραλάμπους στο Γυάλινο UpStage
“Tape”: Ένα έργο για το #MeToo σε σκηνοθεσία Άννας Μαρίας Παπαχαραλάμπους στο Γυάλινο UpStage
«Ο Κλέαρχος, η Μαρίνα και ο κοντός»: Επιστρέφει στο ALHAMBRA ART THEATRE η παράσταση που αγαπήθηκε από το κοινό!
«Ο Κλέαρχος, η Μαρίνα και ο κοντός»: Επιστρέφει στο ALHAMBRA ART THEATRE η παράσταση που αγαπήθηκε από το κοινό!
Το Μινόρε: Βασισμένο στη θρυλική σειρά έρχεται στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά
Το Μινόρε: Βασισμένο στη θρυλική σειρά έρχεται στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά
Βλάσσης Μπονάτσος: 17 χρόνια χωρίς τον «αιώνιο έφηβο»!
Βλάσσης Μπονάτσος: 17 χρόνια χωρίς τον «αιώνιο έφηβο»!
O "Συμβολαιογράφος", με την Υρώ Μανέ επιστρέφει στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
O “Συμβολαιογράφος”, με την Υρώ Μανέ επιστρέφει στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
"Ξύπνα Βασίλη": Η διαχρονική σάτιρα του Δημήτρη Ψαθά, στο Θέατρο Ιλίσια
“Ξύπνα Βασίλη”: Η διαχρονική σάτιρα του Δημήτρη Ψαθά, στο Θέατρο Ιλίσια

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του