Τι σχέση έχουν ένας Έλληνας παραγωγός ζυμαρικών, μία βραβευμένη επιχειρηματίας και ένας άνθρωπος στα όρια της φτώχειας; Η Μελίνα Ταπραντζή είναι η γυναίκα που κατάφερε να κάνει πράξη το όραμά της για έναν καλύτερο κόσμο, ιδρύοντας τη μη κερδοσκοπική Κίνηση “Wise Greece”.
Προερχόμενη από τον χώρο της διαφήμισης και του μάρκετινγκ, η Μελίνα αποφάσισε να στραφεί στην Κοινωνική Επιχειρηματικότητα και σήμερα, επτά χρόνια μετά, βλέπει τους κόπους της ίδιας και της ομάδας της να αποδίδουν καρπούς.
Απόδειξη της σκληρής δουλειάς της είναι το βραβείο SDGs and Her, από τα Ηνωμένα Έθνη και την Παγκόσμια Τράπεζα, στο πλαίσιο της πρώτης διαδικτυακής Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, το οποίο απονέμεται σε μόλις επτά γυναίκες παγκοσμίως και πρώτη φορά στην Ελλάδα.
Πώς ξεκίνησε όμως η ιδέα γι’ αυτό το σπουδαίο εγχείρημα; Πώς επηρέασε η πανδημία του κορωνοϊού τη δράση της Wise Greece και πώς είναι να είσαι γυναίκα επιχειρηματίας στην Ελλάδα σήμερα; Η Μελίνα Ταπραντζή μιλάει αποκλειστικά στο Infowoman.gr και δίνει όλες τις απαντήσεις.
Πώς ξεκίνησε η ιδέα για τη Wise Greece και ποια είναι η δράση της;
Η Wise Greece είναι μία πολυβραβευμένη μη κερδοσκοπική Κίνηση, που βοηθά τους μικρούς Έλληνες παραγωγούς τροφίμων να προωθήσουν τα προϊόντα τους σε Ελλάδα και εξωτερικό, ενώ μετατρέπει το κέρδος από την πώλησή τους σε τρόφιμα για ορφανοτροφεία, συσσίτια και κοινωνικά παντοπωλεία.
Έτσι, ο σκοπός είναι διπλός! Από τη μία πλευρά, ενισχύονται οι πωλήσεις των Ελλήνων παραγωγών, άρα και η ελληνική οικονομία, ενώ ταυτόχρονα επιτελείται ένα σημαντικό κοινωνικό έργο, αφού εξασφαλίζουμε το πιο βασικό αγαθό για τους συνανθρώπους μας… τη διατροφή! Αξίζει να σημειώσουμε ότι η Wise Greece δεν αποδίδει ποτέ χρήματα, παρά μόνο τρόφιμα σε εκείνους που έχουν μεγάλη ανάγκη.
Με ποια κριτήρια επιλέγονται οι παραγωγοί που ανήκουν στο δίκτυο της Wise Greece αλλά και τα φιλανθρωπικά ιδρύματα που υποστηρίζονται από εκείνη;
Αρχικά ήταν πραγματικά πολύ δύσκολο να βρούμε έστω και έναν παραγωγό να υποστηρίξει το έργο μας! Σήμερα, είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που συνεργαζόμαστε με 100 μικρούς παραγωγούς και καθημερινά επικοινωνούν μαζί μας ακόμα περισσότεροι. Ένας παραγωγός για να ενταχθεί στη Wise Greece θα πρέπει σίγουρα να πληροί κάποια «αντικειμενικά κριτήρια» όπως διασφάλιση ποιότητας προϊόντος, λογική τιμή, καλαίσθητη συσκευασία κ.α. Δεν σας κρύβω όμως ότι για εμάς παίζει σημαντικό ρόλο ο παράγοντας άνθρωπος. Έχει μεγάλη σημασία να γνωρίζουμε προσωπικά τον άνθρωπο που κρύβεται πίσω από το προϊόν και να ευθυγραμμίζεται πλήρως με την προσπάθειά μας και το κοινωνικό μας έργο.
Όσο για τα Ιδρύματα, από το ξεκίνημα της Wise Greece κάναμε μία συνειδητή επιλογή να βοηθάμε με τρόφιμα όσο το δυνατόν πιο μικρά και λιγότερο προβεβλημένα Ιδρύματα, που αντιμετωπίζουν και το μεγαλύτερο πρόβλημα έλλειψης δωρεών. Έτσι, έχουμε μία λίστα και ανά τακτά χρονικά διαστήματα προσφέρουμε τρόφιμα στα Ιδρύματα όλης της Ελλάδας.
Πόσο έχει εξελιχθεί η κοινωνική επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα από τότε που ιδρύθηκε η Wise Greece μέχρι σήμερα;
Αρκετά! Αν σκεφτεί κανείς ότι εμείς ξεκινήσαμε το 2013, όταν ο όρος ήταν εντελώς άγνωστος στην Ελλάδα και σήμερα πλέον θεωρείται αρκετά διαδεδομένος, τότε μόνο χαρούμενοι μπορούμε να είμαστε για την ανάπτυξη του οικοσυστήματος της κοινωνικής επιχειρηματικότητας στη χώρα μας.
Αντιμετωπίσατε δυσκολίες όλα αυτά τα χρόνια και τι είδους;
Φυσικά! Οτιδήποτε καινούριο αντιμετωπίζει πολλά εμπόδια και δυσκολίες, ειδικά στην Ελλάδα που δυστυχώς η καινοτομία αντιμετωπίζεται με μία δόση πεσιμισμού. Η δυσκολία να πείσουμε παραγωγούς και σημεία πώλησης στο ξεκίνημά μας, η έλλειψη γνώσης για την κοινωνική επιχειρηματικότητα, η δυσκολία ανεύρεσης συμβούλων, συνεργατών κ.α. ήταν μόνο μερικές από τις δυσκολίες που αντιμετωπίσαμε.
Οι Μη Κερδοσκοπικές Οργανώσεις στην Ελλάδα έχουν αποκτήσει αρνητική φήμη τελευταία. Πώς καταφέρνει η Wise Greece να διαφοροποιείται;
Είναι γεγονός ότι οι μη κερδοσκοπικές στην Ελλάδα έχουν δυστυχώς αποκτήσει αρνητική φήμη, με αποτέλεσμα όσοι κάνουν σοβαρή δουλειά να πρέπει διαρκώς να απολογούνται και να αντιμετωπίζουν τεράστια αμφισβήτηση. Ευτυχώς όμως, το έργο μας άρχισε πολύ γρήγορα να αναγνωρίζεται με αρκετές βραβεύσεις και σήμερα το μοντέλο λειτουργίας της Wise Greece διδάσκεται σε Πανεπιστήμια, ως best practice κοινωνικής οικονομίας. Οι αναγνωρίσεις μας σε παγκόσμιο πλέον επίπεδο, αλλά κυρίως η ξεκάθαρη επικοινωνία μας για το πώς βγάζουμε κέρδος αλλά κυρίως πού και πώς το διανέμουμε βοήθησε στο να εξαφανιστούν τα όποια σύννεφα αμφισβήτησης.
Επηρεάστηκε το έργο της Wise Greece από την πανδημία του κορωνοϊού και με ποιο τρόπο;
Οι μικροί παραγωγοί έχουν πληγεί πολύ από την πανδημία. Ας σκεφτούμε ότι αρκετοί από αυτούς έχουν προϊόντα πιο “gourmet” ή “premium”, που δεν θεωρούνται είδη πρώτης ανάγκης, με αποτέλεσμα να έχουν δει τις πωλήσεις τους να πέφτουν σημαντικά μέσα στο 2020. Ταυτόχρονα, η έλλειψη τουριστών φέτος έχει επηρεάσει πάρα πολύ και τους παραγωγούς, καθώς μειώθηκαν οι πωλήσεις στα τουριστικά σημεία, τα εστιατόρια κτλ.
Στη Wise Greece όμως, μετατρέψαμε την κρίση σε ευκαιρία και έτσι κατά τη διάρκεια της καραντίνας, δημιουργήσαμε ένα open call, όπου καλέσαμε τους παραγωγούς που έχουν πληγεί από τις συνέπειες της πανδημίας να συμμετάσχουν στη Wise Greece, ώστε να τους βοηθήσουμε με την προώθηση των προϊόντων τους, ενώ λανσάραμε και τη δράση Hope Boxes όπου μεγάλες εταιρείες αγοράζουν κουτιά με προϊόντα των παραγωγών της Wise Greece, τα οποία δωρίζονται στα Ιδρύματα που αντιμετωπίζουν ελλείψεις βασικών τροφίμων.
Τι σημαίνει το γεγονός ότι λάβατε το βραβείο SDGs + Her από την Παγκόσμια Τράπεζα και τα Ηνωμένα Έθνη σε μία τόσο δύσκολη χρονιά;
Είναι πολύ μεγάλη τιμή που έλαβα φέτος το βραβείο SDGs and Her, ως ιδρύτρια της Wise Greece! Το συγκεκριμένο βραβείο διοργανώνεται από τα United Nations, τη World Bank και τα προγράμματα του O.H.E. UNDP και UN Women και απονέμεται σε 7 γυναίκες από όλο τον κόσμο, των οποίων η δραστηριότητα συμβάλλει σημαντικά στην επίτευξη της των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης, όπως εξασφάλιση τροφής, καλή υγεία, ισότητα των δύο φύλων κ.α. Είναι η πρώτη φορά που η Ελλάδα λαμβάνει έναν τέτοιο βραβείο και μάλιστα αξίζει να τονίσουμε ότι η Wise Greece είναι η μοναδική μη κερδοσκοπική από όλες τις χώρες της Ευρώπης και της Κεντρικής Ασίας που βραβεύτηκε! Δεν θα μπορούσε να έρθει το βραβείο αυτό σε καλύτερη χρονική στιγμή, μιας και το 2020 ήταν -και συνεχίζει να είναι- μία δύσκολη χρονιά για όλους. Οπότε χρειαζόμασταν λίγα «καλά νέα» μέσα στο 2020 τόσο εμείς, όσο και η χώρα μας!
Για τη Wise Greece, είναι μία πολύ σημαντική αναγνώριση, καθώς πρόκειται για μία προσπάθεια που γεννήθηκε μέσα στην καρδιά της οικονομικής κρίσης και μέχρι σήμερα έχουμε καταφέρει να υποστηρίζουμε 100 παραγωγούς με περισσότερα από 2.500 προϊόντα και να έχουμε διαθέσει δεκάδες τόνους τρόφιμα σε Ιδρύματα της χώρας. Αυτό το βραβείο όμως, αντιπροσωπεύει και κάτι πολύ πιο σημαντικό: τις προσπάθειες που κάνουν οι γυναίκες “της διπλανής πόρτας” σε κάθε σημείο του πλανήτη! Την ικανότητά τους να αντέχουν, να ανταποκρίνονται σε κρίσεις, όπως αυτή του COVID-19, να παίζουν δεκάδες ρόλους μέσα στην ημέρα και πάλι να καταφέρνουν να ξεχωρίζουν. Μας δίνει δύναμη και κουράγιο να συνεχίζουμε, ακόμα και όταν το κλίμα γύρω μας δεν είναι ιδιαίτερα φιλικό προς τις γυναίκες.
Πώς είναι να είσαι γυναίκα επιχειρηματίας στην Ελλάδα; Έχετε αντιμετωπίσει προκαταλήψεις σχετικά με το φύλο σας;
Όλοι οι νέοι επιχειρηματίες, άνδρες ή γυναίκες, βιώνουν δυσπιστία. Δυστυχώς ακόμα στην Ελλάδα δεν υπάρχει η νοοτροπία του να εμπιστευόμαστε και να βοηθάμε τους νέους ανθρώπους να αναλάβουν ηγετικό ρόλο. Σαφέστατα, όντας γυναίκα, οι δυσκολίες είναι πολύ μεγαλύτερες και σίγουρα έχω αντιμετωπίσει πολλές προκαταλήψεις στην πορεία μου στο ευρύτερο εργασιακό ή ακόμα και φιλικό περιβάλλον, καθώς πολλοί λίγοι άνθρωποι μπορούν να μπουν στη θέση μίας γυναίκας που ασχολείται με την επιχειρηματικότητα και να την καταλάβουν. Ευτυχώς όμως, βρισκόμαστε σε μία εποχή που όλα αυτά τα ζητήματα συζητιούνται πια πολύ ανοιχτά στην Ελλάδα! Τέλος, υπάρχουν οργανώσεις που υποστηρίζουν την ενδυνάμωση των γυναικών, με αρκετές από τις οποίες μάλιστα έχω τη χαρά να συνεργάζομαι και περιστατικά σεξισμού δεν γίνονται εύκολα ανεκτά, ενώ ταυτόχρονα υποστηρίζονται οι νέες γυναίκες επιχειρηματίες από πιο έμπειρες μέσω mentoring sessions, ώστε να αποφύγουν τα λάθη που έκαναν οι δεύτερες στην πορεία τους.
Τι συμβουλή θα δίνατε στις γυναίκες που θέλουν να ασχοληθούν με το επιχειρείν;
Θα πω αυτό που μου είχε πει εμένα μία γυναίκα στο ξεκίνημα της Wise Greece, να μην φοβάμαι τον φόβο! Πολλές φορές δεν φοβόμαστε πραγματικά την αποτυχία ή την αβεβαιότητα, αλλά φοβόμαστε να μην μας δημιουργηθεί το αίσθημα του φόβου, το οποίο φυσικά σε κανέναν δεν αρέσει! Επίσης, όλοι γύρω της θα της λένε να μην το κάνει, ότι «αυτό δεν γίνεται», ότι «δεν θα τα καταφέρεις». Σε αυτή την περίπτωση να σκέφτεται αυτό που έλεγε και ο Nelson Mandela “Ιt always seems impossible, until it’s done”.
Ποια είναι τα μελλοντικά σχέδια της Wise Greece;
Στα πολύ άμεσα σχέδιά μας είναι το πρόγραμμα Wise Greece Academy, που υλοποιείται στο πλαίσιο του Active Citizens Fund των ΕΕΑ Grants. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που υλοποιηθεί στην Αθήνα, αλλά θα ταξιδέψει και στην επαρχία, για να προσφέρει δωρεάν εκπαίδευση στους ανθρώπους που έχουν αυτό που λέμε «ταλέντο μαγειρικής», αλλά ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικά ομάδες ή είναι άνεργοι. Έτσι, θα καταφέρουμε να τους δώσουμε τις δεξιότητες που χρειάζονται για να εργαστούν στον αγρο-διατροφικό τομέα ή να γίνουν οι ίδιοι παραγωγοί τροφίμων, ώστε να εξασφαλίσουν ένα αξιοπρεπές εισόδημα για αυτούς και την οικογένειά τους.
Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του
Google News