Η δικηγόρος Χρυσαυγή Ατσιδάκου στο Infowoman.gr: «Έχουμε ακόμη πολύ δρόμο για ουσιαστική ισότητα»

Τη Χρυσαυγή τη γνωρίσαμε πριν από μερικά χρόνια, στο πλαίσιο της εκπομπής «Όλα για την Μαμά» στο Web TV του Star Channel. Ανήκει στις συνεργάτιδες με τις οποίες χαιρόμαστε πραγματικά να δουλεύουμε, καθώς ξεχωρίζει για το ήθος, την παιδεία και την πολυπραγμοσύνη της.

Είναι δικηγόρος, δημοσιογράφος, αναπληρώτρια Γραμματέας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων στην πολιτική παράταξη της Νέας Δημοκρατίας, υπεύθυνη του Ελληνικού Τμήματος Ευρωπαϊκής Ένωσης Γυναικών για τον Νομό Λακωνίας, αφοσιωμένη μητέρα και σύζυγος -και καταφέρνει να τα συνδυάζει όλα με επιτυχία!

Για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, δεν θα μπορούσαμε να σκεφτούμε καλύτερο πρόσωπο για να φιλοξενήσουμε στη στήλη μας, καθώς είναι μια γυναίκα που μας εμπνέει και μας δίνει κίνητρο να προσπαθούμε καθημερινά γι’ αυτά που θέλουμε να κάνουμε και να μην τα παρατάμε.

Ο δρόμος που έχει διανυθεί είναι μακρύς και οι αγώνες που έχουν δώσει οι γυναίκες για τα αυτονόητα είναι πολλοί και σκληροί. Έχουν γίνει βήματα προόδου για την κατάκτηση της ισότητας ανάμεσα στα δύο φύλα τόσο κοινωνικά όσο και επαγγελματικά; Πιστεύεις ότι η εκπαίδευση αποτελεί σημαντικό «όπλο» για τις γυναίκες ως προς αυτή την κατεύθυνση;

«Φυσικά και έχουν γίνει βήματα και μάλιστα σημαντικά τόσο στον κοινωνικό όσο και στον επαγγελματικό χώρο, όμως όσο ακόμα υπάρχουν γυναίκες που κυκλοφορούν με καλυμμένο το πρόσωπο και το σώμα, όσο υπάρχουν θηλυκά που τα ακρωτηριάζουν για να μην αισθάνονται ηδονή, όσο υπάρχουν γυναίκες που από μικρά παιδιά βιάζονται, κακοποιούνται και βασανίζονται, διαπιστώνουμε ότι η πάλη των δύο φύλων είναι παρούσα.

%ce%b7-%ce%b4%ce%b9%ce%ba%ce%b7%ce%b3%cf%8c%cf%81%ce%bf%cf%82-%cf%87%cf%81%cf%85%cf%83%ce%b1%cf%85%ce%b3%ce%ae-%ce%b1%cf%84%cf%83%ce%b9%ce%b4%ce%ac%ce%ba%ce%bf%cf%85-%cf%83%cf%84%ce%bf-infowoman-gr0

Όσον αφορά στη γνώση και στην εκπαίδευση, αυτές είναι αιώνες τώρα οι καταλύτες της αλλαγής. «Η γνώση είναι δύναμη», είπε ο Φράνσις Μπέικον και εμένα θα μου επιτρέψετε να διορθώσω: η γνώση είναι υπερδύναμη. Η γνώση και η εκπαίδευση ήταν εκείνες που στο δυτικό κόσμο έβγαλαν τη γυναίκα από την κουζίνα και της άνοιξαν τις πόρτες των πανεπιστημίων, των θέσεων ευθύνης, των υψηλών αξιωμάτων. Αυτές της επέτρεψαν να γίνει μέχρι και αρχηγός κράτους. Για τους λόγους αυτούς είναι επικίνδυνη και απαράδεκτη κάθε πράξη και θέση που σκοπό έχει να φρενάρει την πρόσβαση της γυναίκας αλλά και του ανθρώπου γενικότερα στην εκπαίδευση. Μια τέτοια θέση είναι κατά τη γνώμη μου στη χώρα μας και η δίχως επιχειρήματα εμμονή στην άρνηση ίδρυσης ιδιωτικών ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, όταν σε όλες τις αναπτυγμένες χώρες του πλανήτη, αυτά συνυπάρχουν με τα δημόσια, δημιουργώντας πολυεπίπεδα οφέλη για τις χώρες και τους πολίτες τους».

Είσαι υπεύθυνη του Ελληνικού Τμήματος Ευρωπαϊκής Ένωσης Γυναικών για τον Νομό Λακωνίας. Ποια είναι σήμερα η θέση της γυναίκας στην Ευρώπη; Πιστεύεις ότι έχει καταφέρει να έχει τη δική της φωνή, μια φωνή που ακούγεται;

«Μέσα από την Ευρωπαϊκή Ένωση Γυναικών παρακολουθούμε στενά τα τελευταία χρόνια, όχι μόνο τη θέση της γυναίκας γενικά στην Ευρώπη, αλλά και ειδικά τη θέση της Ελληνίδας στην Ευρώπη. Ενώ στον τομέα του επιπέδου εκπαίδευσης, σύμφωνα με τη Eurostat, τα δύο φύλα συμπορεύονται, φαίνεται ότι δε συμβαίνει το ίδιο με την πρόσβαση στις ανώτερες διευθυντικές θέσεις. Μόλις το 1/3 είναι γυναίκες στις θέσεις αυτές και η Ελλάδα, δυστυχώς, σημειώνει από τα χαμηλότερα ποσοστά πανευρωπαϊκά. Μόνο το 25% των Ελληνίδων έχει πρόσβαση σε θέσεις ισχύος. Οι μετρήσεις σε έναν ακόμα σημαντικό τομέα, αυτόν των αποδοχών, δείχνουν ότι απέχουμε αρκετά από την εξίσωση, καθώς οι αποδοχές των γυναικών είναι κατά 16% χαμηλότερες από αυτές των ανδρών.

%ce%b7-%ce%b4%ce%b9%ce%ba%ce%b7%ce%b3%cf%8c%cf%81%ce%bf%cf%82-%cf%87%cf%81%cf%85%cf%83%ce%b1%cf%85%ce%b3%ce%ae-%ce%b1%cf%84%cf%83%ce%b9%ce%b4%ce%ac%ce%ba%ce%bf%cf%85-%cf%83%cf%84%ce%bf-infowoman-gr2

Και μιας και μιλάμε για τη «φωνή» της γυναίκας, ιδιαίτερα με προβληματίζουν οι αριθμοί στο θέμα της βίας κατά γυναικών. Ενδεικτικά σας λέω ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων, το 80% των κλήσεων γυναικών στη γραμμή βοήθειας αφορούν έμφυλη βία. Το πιο ανησυχητικό όμως είναι ότι πέρα από τους γνωστούς αριθμούς υπάρχουν και οι σκοτεινοί αριθμοί. Το παγόβουνο κάτω από την επιφάνεια είναι μεγάλο, διότι πολλές γυναίκες δε θα βρουν τελικά τη δύναμη να ζητήσουν ποτέ βοήθεια.

Η γυναίκα έχει δική της φωνή και σίγουρα πολλά να πει. Το αν ακούγεται η φωνή της εξαρτάται κατά πολύ και από την ίδια, καθώς έχει έναν άσσο στο μανίκι της και αυτός είναι η ανυπέρβλητη δύναμη της μητρότητας. Στο χέρι μας είναι να δημιουργήσουμε ήδη από τη μήτρα μας, τους μικρούς θεούς του αύριο, άντρες και γυναίκες, ελεύθερους, δυνατούς, υπεύθυνους, ενωμένους και ικανούς να πραγματώσουν το μεγάλο άλμα της ανθρωπότητας σε ένα συγκλονιστικό αύριο… είμαστε ήδη στο κατώφλι του».

Δικηγόρος, δημοσιογράφος, αναπληρώτρια Γραμματέας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, αφοσιωμένη μαμά και σύζυγος. Πώς καταφέρνεις να τα συνδυάζεις όλα; Ποιο είναι το μυστικό;

«Δεν υπάρχει μυστικό. Υπάρχει το δεδομένο ότι η ζωή είναι πολύ σύντομη για να είμαστε μονοδιάστατοι και ότι ο άνθρωπος είναι φύσει πολυδιάστατο και ανήσυχο ον. Ειδικά οι γυναίκες, έχει τεκμηριωθεί επιστημονικά, ότι είναι πολύ πιο ανήσυχα πνεύματα από τους άνδρες. Με σωστή διαχείριση ενέργειας, χρόνου και … ύπνου για όλα προλαβαίνουμε. Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι είμαστε γυναίκες, τα μόνα πλάσματα επί γης που μπορούν να κάνουν με απόλυτη επιτυχία, πολλά πράγματα ταυτόχρονα! Το σημαντικό βέβαια είναι ό,τι ή όσα κάνουμε να τα επιθυμούμε πραγματικά, διότι διαφορετικά η αποτυχία και απογοήτευση αργά ή γρήγορα θα μας χτυπήσουν την πόρτα. Για όλες τις δικές μου δραστηριότητες αισθάνομαι πραγματικά ευγνώμων, διότι όλες τις αγαπώ ιδιαίτερα και κάθε μια είναι απαραίτητο κομμάτι του παζλ του εαυτού μου».

%ce%b7-%ce%b4%ce%b9%ce%ba%ce%b7%ce%b3%cf%8c%cf%81%ce%bf%cf%82-%cf%87%cf%81%cf%85%cf%83%ce%b1%cf%85%ce%b3%ce%ae-%ce%b1%cf%84%cf%83%ce%b9%ce%b4%ce%ac%ce%ba%ce%bf%cf%85-%cf%83%cf%84%ce%bf-infowoman-gr4
Η Χρυσαυγή Ατσιδάκου με τον σύζυγό της Αλέξανδρο Τζόρβα

Θέλεις να μας πεις δυο λόγια για τον θεσμό της Οικογενειακής Διαμεσολάβησης;

«Πρόκειται για τον πλέον πολιτισμένο, ανώδυνο και ταχύ τρόπο επίλυσης των οικογενειακών διαφορών, ο οποίος δικαίως κερδίζει συνεχώς έδαφος και στη χώρα μας. Όταν μιλάμε για οικογενειακή διαμεσολάβηση εννοούμε μία άκρως εμπιστευτική διαδικασία, μακριά από τις αίθουσες των δικαστηρίων, στην οποία τα μέρη προσέρχονται με την θέλησή τους, προκειμένου να ρυθμίσουν τις προσωπικές και περιουσιακές διαφορές τους και να καταλήξουν τα ίδια σε μία βιώσιμη και αμοιβαία ικανοποιητική λύση, με τη βοήθεια ενός τρίτου, ουδέτερου προσώπου, του Διαμεσολαβητή, ο οποίος είναι ειδικά εκπαιδευμένος και διαπιστευμένος στο Υπουργείο Δικαιοσύνης.

Κάποια από τα σημαντικά της πλεονεκτήματα σε σχέση με την δικαστική οδό είναι ότι οδηγεί σε λύσεις που αποτελούν προϊόν της ελεύθερης βούλησης των ίδιων των μερών, έχει σύντομη διάρκεια και πολύ μικρότερο κόστος. Επίσης, είναι απόλυτα εμπιστευτική και έτσι διασφαλίζεται το απόρρητο της ιδιωτικής ζωής και η προστασία των προσωπικών δεδομένων. Ακόμη, οδηγεί σε συνολική ρύθμιση των προσωπικών και περιουσιακών θεμάτων της διαφοράς, με συμφωνία η οποία δεσμεύει και είναι άμεσα εκτελεστή. Το κυριότερο όμως πλεονέκτημά της είναι ότι λειτουργεί ως ομπρέλα για την ψυχική υγεία των γονέων και φυσικά των παιδιών, αποτρέποντας την όξυνση των σχέσεων και τα ψυχικά τραύματα. Εμπνέει τους γονείς να φτιάξουν τις σχέσεις τους και να διατηρήσουν τη μεταξύ τους επικοινωνία στο μέλλον προς όφελος των παιδιών τους».

Ποιο μήνυμα θα ήθελες να στείλεις σε όλες τις γυναίκες με αφορμή τη σημερινή μέρα;

«H 8η Μαρτίου δεν είναι ημέρα γιορτής, αλλά η ημέρα που μας θυμίζει όλα όσα μας πονούν και πρέπει να αλλάξουν. Όλα όσα πρέπει εμείς να αλλάξουμε. Όλοι μαζί και ο καθένας χωριστά με πράξεις και γνώση! Όσο η 8η Μαρτίου είναι αφορμή για αφιερώματα, εκδηλώσεις και δημοσιεύματα για τη γυναίκα και τη θέση της στις ανθρώπινες κοινωνίες, αυτό σημαίνει ότι έχουμε ακόμη πολύ δρόμο μπροστά μας για ουσιαστική και καθολική ισότητα! Μπορεί οι άνθρωποι των δύο φύλων να είναι πλασμένοι διαφορετικοί, όμως αυτό δε σημαίνει ότι δεν είναι πλασμένοι ίσοι!».

Σχετικά Άρθρα
Η Αγγελική Τουμπανάκη στο Infowoman: «Μέσω της καλλιτεχνικής έκφρασης καταρρίπτουμε στερεότυπα και αγκυλώσεις»
Η Αγγελική Τουμπανάκη στο Infowoman: «Μέσω της καλλιτεχνικής έκφρασης καταρρίπτουμε στερεότυπα και αγκυλώσεις»
%cf%84%ce%b5%ce%bb%ce%b5%cf%84%ce%ae-%ce%b1%cf%86%ce%ae%cf%82-%cf%80%ce%bf%ce%b9%ce%b1-%ce%b5%ce%af%ce%bd%ce%b1%ce%b9-%ce%b7-%ce%ba%ce%bf%cf%81%cf%85%cf%86%ce%b1%ce%af%ce%b1-%cf%84%cf%81%ce%b1%ce%b30
Τελετή Αφής: Ποια είναι η κορυφαία τραγουδίστρια της όπερας που ερμήνευσε τον Ολυμπιακο Ύμνο
Μαρία Δαμασιώτη, υπάρχει δεύτερη ευκαιρία στον έρωτα;
Μαρία Δαμασιώτη, υπάρχει δεύτερη ευκαιρία στον έρωτα;
Σοφία Φυτιάνου, υπάρχει τρόπος να ρίξουμε «Πίσσα και Πούπουλα» στον παραλογισμό των ανθρώπινων σχέσεων;
Σοφία Φυτιάνου, υπάρχει τρόπος να ρίξουμε «Πίσσα και Πούπουλα» στον παραλογισμό των ανθρώπινων σχέσεων;
Η Ζαχαρούλα Χρόνη σκηνοθετεί την πιο ανατριχιαστικά επίκαιρη παράσταση και αποκαλύπτεται στο Infowoman
Η Ζαχαρούλα Χρόνη σκηνοθετεί την πιο ανατριχιαστικά επίκαιρη παράσταση και αποκαλύπτεται στο Infowoman
Αναστασία Κουμίδου, γιατί να ασχοληθούμε σήμερα με έναν εγκληματία πολέμου σαν τον Mengele;
Αναστασία Κουμίδου, γιατί να ασχοληθούμε σήμερα με έναν εγκληματία πολέμου σαν τον Mengele;

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του