Η Άλκηστις Πουλοπούλου ξεμπροστιάζει την άρρωστη αφύσικη «ηθική» της μπουρζουαζίας

η-άλκηστις-πουλοπούλου-ξεμπροστιάζε

Έφυγε από την Ελλάδα σε ηλικία έξι ετών οικογενειακώς και αφού πέρασε από τον Καναδά και τη γαλλική Ρουέν γύρισε μόνιμα το 2005, καθώς την κέρδισε η υποκριτική. Είναι πολύ όμορφη, πολύ εργατική και μαγνητίζει το βλέμμα αμέσως στη σκηνή με τη μυστηριώδη αύρα της.

Ο λόγος για την Άλκηστη Πουλοπούλου που αυτήν την περίοδο βρίσκεται σε εντατικές πρόβες για τη «LULU» το αριστούργημα του Φρανκ Βέντεκιντ που σκηνοθετεί ο Γιάννης Χουβαρδάς  στο Θέατρο του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης (από 6 Νοεμβρίου).

%ce%b7-%ce%ac%ce%bb%ce%ba%ce%b7%cf%83%cf%84%ce%b9%cf%82-%cf%80%ce%bf%cf%85%ce%bb%ce%bf%cf%80%ce%bf%cf%8d%ce%bb%ce%bf%cf%85-%ce%be%ce%b5%ce%bc%cf%80%cf%81%ce%bf%cf%83%cf%84%ce%b9%ce%ac%ce%b6%ce%b50

Τι σας γοητεύει στην Λούλου;

Με γοητεύουν πολύ οι αντιφάσεις του χαρακτήρα της. Ενώ μοιάζει η πιο ανάλγητη femme fatale του κόσμου, είναι ένα φυσικό και ελεύθερο πλάσμα, μαχήτρια του έρωτα που προσπαθεί να επιβιώσει σε μια σκληρή κοινωνία.  

Σκιαγραφήστε μας τον ρόλο σας, τη δυναμική του και τον… συμβολισμό του.

Η Λούλου είναι ένα εγκαταλελειμμένο και κακοποιημένο παιδί, που το μάζεψαν από τον δρόμο, το εκμεταλλεύτηκαν σεξουαλικά και οικονομικά, κάτι που ουσιαστικά συνεχίζεται και σε όλη της τη ζωή.

Εκείνη αναζητά άντρες παραστάτες για επιβίωση σε μια πατριαρχική κοινωνία, όμως δρα πάντα με ειλικρίνεια και φυσικότητα. Έλκει το αρσενικό φύλο γιατί ενσαρκώνει τη φυσική σεξουαλικότητα. Παράλληλα, όμως, καταστρέφει και καταστρέφεται, γιατί η διεφθαρμένη κοινωνία βρίσκει ανυπόφορη την καθαρότητα της.

Η Λούλου είναι σύμβολο όλων των ασθενειών που έχουν δημιουργηθεί από την ανδρική κυριαρχία.

Γιατί λογοκρίθηκε το έργο αυτό;

Γιατί ξεμπροστιάζει την άρρωστη αφύσικη «ηθική» της μπουρζουαζίας. Όλοι οι άντρες στο έργο προσπαθούν να επωφεληθούν σεξουαλικά ή κοινωνικά έχοντας στην κατοχή τους την Λούλου.

%ce%b7-%ce%ac%ce%bb%ce%ba%ce%b7%cf%83%cf%84%ce%b9%cf%82-%cf%80%ce%bf%cf%85%ce%bb%ce%bf%cf%80%ce%bf%cf%8d%ce%bb%ce%bf%cf%85-%ce%be%ce%b5%ce%bc%cf%80%cf%81%ce%bf%cf%83%cf%84%ce%b9%ce%ac%ce%b6%ce%b52

Γιατί ο Βέντεκιτ χαρακτηρίζει το έργο του «τραγωδία τεράτων»; Τη Λούλου τη συναντάμε σήμερα στην Ελλάδα; Υπάρχει κάτι αντίστοιχο στην κοινωνία μας;

Δεν ξέρω αν υπάρχει η Λούλου, πάντως υπάρχει ακόμα μια ανδροκρατούμενη καπιταλιστική κοινωνία μέσα στην οποία δύσκολα μπορεί να υπάρξει ένα φυσικό πλάσμα που δρα μόνο με το ένστικτο. Η κοινωνία μας δεν επιτρέπει τη θηλυκότητα και τη φυσική έκφραση της σεξουαλικότητας χωρίς ηθική και κριτική. 

Πιστεύετε πως η Ελλάδα στο σύνολό της παραμένει ως κοινωνία άκρως συντηρητική και αν ναι γιατί;

Ναι, αλλά όχι μόνο η Ελλάδα, όλες οι ανδροκρατούμενες κοινωνίες που έχουν επιβάλει αφύσικους κανόνες καταπιέζοντας τη Γυναίκα και τον ίδιο τους τον εαυτό. Είμαστε εγκλωβισμένοι σε κοινωνικούς ρόλους. Είμαστε βέβαια σε σχέση με άλλες χώρες πολύ ευνοούμενοι, μην το ξεχνάμε αυτό.  Αλλά εδώ στο έργο μιλάμε για απόλυτη φυσικότητα και ελευθερία, η οποία δεν μπορεί να υπάρξει. 

Το γεγονός πως παίζεται στο σύνολο των παραστάσεων του Γιάννη Χουβαρδά πιστεύετε πως πλέον σας χαρακτηρίζει ως ηθοποιό; Πόσο νιώθετε πως σας εξελίσσει αυτή η συνεργασία;

Νιώθω πολύ τυχερή και ενθουσιασμένη κάθε φορά, γιατί ο Γιάννης δημιουργεί πολύ ισχυρούς κόσμους και πάντα βλέπει τα έργα με τρόπο που με ξαφνιάζει και μου προκαλεί μεγάλο ενδιαφέρον. Δεν παίρνει πότε τον εύκολο δρόμο και αποτελεί πάντα πρόκληση για μένα να καταλάβω τον κόσμο αυτόν, αυτό που ζητάει… Γι’ αυτο και κάθε φορά η συνεργασία μας είναι και συναρπαστική και δύσκολη και έχει μέσα της μία μεγάλη πρόκληση και ναι βεβαίως και νιώθω πως με πάω κάθε φορά παραπέρα καλλιτεχνικά. Όμως έχω και την ανάγκη να συνεργαστώ και με άλλους σκηνοθέτες το οποίο κάνω. Και μετά την Λούλου θα είμαι στο Bios με τον Δημήτρη Αγαρτζίδη, με μια διασκευή της ταινίας «Σημασία έχει να αγαπάς». 

Ποια θεωρείτε ως την πιο σημαντική σας στιγμή μέχρι τώρα;

Δεν υπάρχει αυτό για μένα. Κάθε στιγμή είναι η πιο σημαντική. Με έχουν σημαδέψει και προχωρήσει όλα τα έργα και όλοι οι ρόλοι. Τους κρατάω όλους φυλαγμένους στην καρδιά μου.

Σας φοβίζει το πέρασμα του χρόνου; Προσέχετε την εξωτερική σας εμφάνιση;

Υπάρχουν στιγμές που συνειδητοποιώ το πέρασμα του χρόνου και με τρομάζει.Όμως,  όταν κάνω αυτό που αγαπάω και είμαι με τους ανθρώπους που αγαπάω, νιώθω γεμάτη και ευγνώμων για τον χρόνο που περνάει και με γεμίζει εμπειρίες. Δεν είμαι από τις γυναίκες που πάνε συχνά στο κομμωτήριο ή που προσέχουν  πολύ, αλλά εννοείται πως θέλω να νιώθω όμορφα με τον εαυτό μου. Πιστεύω πως ό,τι πιο φυσικό τόσο πιο ωραίο.  

Πώς χαλαρώνετε στην καθημερινότητα και τι είναι αυτό που σας εκνευρίζει περισσότερο γύρω σας;

Χαλαρώνω με τους φίλους μου, διαβάζοντας ένα ωραίο βιβλίο, βλέποντας μια ωραία ταινία και το αγαπημένο μου είναι να αγναντεύω τη θάλασσα και ακόμα καλύτερα να βουτάω!

Αυτά που μ’ εκνευρίζουν είναι η αγένεια και η βλακεία. Δυσκολεύουν την καθημερινότητα.

Μοιραστείτε μαζί μας κάποιον ρόλο που θα θέλατε να ενσαρκώσετε ή κάποιο θεατρικό σας όνειρο;

Δεν έχω όνειρα για ρόλους. Έχω όνειρα για συνεργασίες. Και για να κάνω σινεμά και καλή τηλεόραση. 

Συντελεστές:

Διασκευή-Σκηνοθεσία: Γιάννης Χουβαρδάς

Μετάφραση: Γιώργος Δεπάστας

Σκηνικά: Εύα Μανιδάκη

Κοστούμια: Ιωάνννα Τσάμη

Μουσική: Θοδωρής Οικονόμου

Κίνηση: Σταυρούλα Σιάμου

Φωτισμοί: Λευτέρης Παυλόπουλος

Βοηθός σκηνοθέτη: Ειρήνη Φαναριώτη

Β’ Βοηθός σκηνοθέτη: Ιωάννα Πιταούλη

Φωτογραφίες: Άλεξ Κατ

Video: Παντελής Μάκκας

Παίζουν (με αλφαβητική σειρά):

Κωνσταντίνος Αβαρικιώτης

Καρυοφυλλιά Καραμπέτη

Γιώργος Μπινιάρης

Άλκηστις Πουλοπούλου

Άκης Σακελλαρίου

Αλέκος Συσσοβίτης

Χάρης Φραγκούλης

Νίκος Χατζόπουλος

Σχετικά Άρθρα
Η συγγραφέας Σοφία Δημοπούλου στο Infowoman.gr: Να εκπαιδεύσουμε τα αγόρια μας να δείχνουν στις γυναίκες σεβασμό
Η συγγραφέας Σοφία Δημοπούλου στο Infowoman.gr: Να εκπαιδεύσουμε τα αγόρια μας να δείχνουν στις γυναίκες σεβασμό
Πρεμιέρα στην Επίδαυρο για τους Πέρσες του Αισχύλου - Σκηνοθεσία Δημήτρης Καραντζάς
Πρεμιέρα στην Επίδαυρο για τους Πέρσες του Αισχύλου – Σκηνοθεσία Δημήτρης Καραντζάς
"Οι πολιτικοί που καλούνται να διαχειριστούν την κρίση, είναι αμόρφωτοι, πολιτικά και κοινωνικά" -Ο Κωστής Καπελώνης μιλά στο Infowoman.gr
“Οι πολιτικοί που καλούνται να διαχειριστούν την κρίση, είναι αμόρφωτοι, πολιτικά και κοινωνικά” -Ο Κωστής Καπελώνης μιλά στο Infowoman.gr
Ο Άρης Σερβετάλης επιστρέφει στη σκηνή με το «Το Όνειρο ενός Γελοίου» και την Έφη Μπίρμπα
Ο Άρης Σερβετάλης επιστρέφει στη σκηνή με το «Το Όνειρο ενός Γελοίου» και την Έφη Μπίρμπα
Με 3 παραστάσεις αφιερωμένες στην Ελληνίδα Μάνα ο Πολυχώρος VAULT τιμά τη Γιορτή της Μητέρας
Με 3 παραστάσεις αφιερωμένες στην Ελληνίδα Μάνα ο Πολυχώρος VAULT τιμά τη Γιορτή της Μητέρας
"Γεια - the musical": Κι, όμως, το θρυλικό τραγούδι της Δέσποινας Βανδή γίνεται παράσταση!
“Γεια – the musical”: Κι, όμως, το θρυλικό τραγούδι της Δέσποινας Βανδή γίνεται παράσταση!

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του