Συνεντεύξεις

Η Αλέκα Ζωγράφου στο Infowoman.gr: Θα δούμε κάποιο από τα συναρπαστικά βιβλία της στην τηλεόραση;

Η Αλέκα Ζωγράφου μετράει στο βιογραφικό της ως συγγραφέας 4 παιδικά βιβλία και άλλα πέντε λογοτεχνικά. Και είναι από τους συγγραφείς που κολλάς με την πένα τους, μιας και η Αλέκα Ζωγράφου έχει το μαγικό τρόπο – και συγγραφικό ταλέντο – να σε ταξιδεύει μέσα από τις σελίδες των βιβλίων της.

Και το ίδιο κάνει και με το νέο της βιβλίο, «Η Κυρά των Αγγέλων», το οποίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Χάρτινη Πόλη. Μέσα από τις σελίδες του, η Αλέκα Ζωγράφου μάς ταξιδεύει ξανά στην Ιταλία – αυτή τη φορά στον ιταλικό Νότο – αλλά και στη Σύρο. Αλλά το κυριότερο; Μας ταξιδεύει στον προηγούμενο αιώνα σε μια ιστορία που θα καθηλώσει το αναγνωστικό της κοινό.

Το Infowoman.gr, με αφορμή την κυκλοφορία του νέου βιβλίου της Αλέκας Ζωγράφου, μιλήσαμε μαζί της για την «Κυρά των Αγγέλων», για το πώς αποφάσισε να ασχοληθεί με τη συγγραφή, πόσο τη βοηθά το γεγονός ότι είναι δημοσιογράφος, ενώ μάς δίνει μία… αινιγματική απάντηση για το αν θα ήθελε να δει κάποιο από τα βιβλία της να μεταφέρεται στην τηλεόραση.

«Κυρά των Αγγέλων» είναι ο τίτλος του νέου σας βιβλίου. Ποια είναι η Κυρά των Αγγέλων και γιατί επιλέξατε τον συγκεκριμένο τίτλο;

«Η κυρά των αγγέλων» είναι η Μεγάλη Κυρία που επικαλούμαστε όλοι στις ευχαριστίες μας, τις προσδοκίες, τους φόβους, τα τάματα και τα θαύματα. Όπως πολύ σωστά αντιλαμβάνεται ο αναγνώστης λοιπόν, πρόκειται για την Παναγία. Οι Ιταλοί πολλές φορές την προσφωνούν και την επικαλούνται ως “Signora degli angeli”, δηλαδή, «Κυρά των αγγέλων».

Η επιλογή του τίτλου έχει να κάνει με την παρουσία της «Κυράς» στο βιβλίο και οι ήρωες – ο καθένας με τον δικό του τρόπο- θα Την αναζητήσουν, θα τρέξουν κοντά Της για να ζητήσουν και να λάβουν την βοήθεια, την «κατεύθυνση» και οπωσδήποτε τη συγχώρεση.

«Δούλεψα» πολύ με την ακαμπαντόρα ώσπου να βρω τον τρόπο για να πάρει τη θέση της

Στο βιβλίο συστήνετε στο ελληνικό αναγνωστικό κοινό την ακαμπαντόρα. Πείτε μας λίγο γι΄αυτήν και γιατί επιλέξατε να την εντάξετε στην ιστορία σας;

Η accabadora η «γυναίκα του γλυκού θανάτου» μέσα από το βιβλίο έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Αυτή η περίεργη γυναίκα της Σαρδηνίας του προηγούμενου αιώνα «εισβάλει» και δίνει τον δικό της τόνο στην πλοκή. Αν και θα δούμε τον τρόπο που δρούσε σε μια μορφή «παράνομης ευθανασίας», αυτό που κυριαρχεί, είναι η άρνησή της να εφαρμόσει αυτή την «τέχνη» για μία φορά και είναι εκείνη που θα καθορίσει τις ζωές της Γκράτσια και της Σεβέρα.

Όταν έμαθα για πρώτη φορά για την δράση της, οφείλω να πω ότι με εντυπωσίασε και αμέσως σκέφτηκα ότι πρέπει να υπάρχει στο βιβλίο. Δεν με προβλημάτισε η δυσκολία για να την «σμιλέψω», γιατί περισσότερο κυριαρχούσε στο μυαλό μου η ένταξή της στην πλοκή. «Δούλεψα» πολύ με την ακαμπαντόρα ώσπου να βρω τον τρόπο για να πάρει τη θέση της και τον λόγο για να δικαιούται να υφίσταται και να είναι σημείο αναφοράς και ανατροπών στην κυρά των αγγέλων.

Η πλοκή εκτυλίσσεται στη νότια Ιταλία και τη Σύρο του προηγούμενου αιώνα. Φαντάζομαι χρειάστηκε μεγάλη έρευνα. Σε αυτό το κομμάτι σας βοήθησε και η δημοσιογραφική σας ιδιότητα; Και πόσο χρόνο σας πήρε για να ολοκληρώσετε το βιβλίο σας;

Ανεξάρτητα από το επάγγελμά μου θεωρώ ότι όποιος συγγραφέας επιλέξει να γράψει ένα ιστορικό μυθιστόρημα που τα γεγονότα απαιτούν την έρευνα, σωστή κατάταξη και στη συνέχεια ένταξη -όχι, όμως, με τη μορφή πληροφορίας, αλλά ως άρρηκτα συνδεδεμένα με την πλοκή και τους ήρωες, τότε, ναι, απαιτείται, επιβάλλεται έρευνα, μελέτη και υπομονή.

Αλέκα Ζωγράφου: Αν το παιδί «απορρίψει», δεύτερη ευκαιρία…δεν έχει…

Το ταξίδι σας στη συγγραφή πώς ξεκίνησε;

Κρυφά! Έτσι θα το χαρακτήριζα και με την παιδική λογοτεχνία. «Όποιος κρύβεται, τρυπώνει» είχα τότε για πρώτο μου ήρωα ένα ποντικάκι, με διευκόλυνε να φτάσω στον τότε εκδοτικό οίκο και όταν η απάντηση ήταν θετική, ε, σκαρφαλώσαμε στα ράφια των βιβλιοπωλείων. Η αρχή για τον κόσμο της συγγραφής θέλει τόλμη, αλλά και ταπεινότητα και η συνέχεια, σύνεση. Ένα βήμα τη φορά, ένα!

Έχετε γράψει και παιδικά βιβλία. Είναι δύσκολη υπόθεση η συγγραφή τους; Τα παιδιά είναι ένα απαιτητικό κοινό;

Φυσικά και είναι δύσκολη η συγγραφή τους. Το λέω και τώρα που μετρώ τέσσερα παιδικά βιβλία πίσω μου και το πέμπτο που έρχεται το Φθινόπωρο. Απαιτητικό κοινό τα παιδιά και εύθραυστο. Έχουν ανάγκη από καλά βιβλία, δυνατά μηνύματα και προσεκτικές προσεγγίσεις. Σε αυτή την κατηγορία τα λάθη δεν συγχωρούνται και μάλιστα από ένα κοινό που συνεχώς ανεβάζει τον πήχη δυσκολίας στον συγγραφέα. Αν το παιδί «απορρίψει», δεύτερη ευκαιρία…δεν έχει…

Αλέκα Ζωγράφου: Είναι τρομακτικό να ξυπνήσω κάποιο πρωί και να βρω σημείωμα ότι η έμπνευσή μου με εγκατέλειψε

Ποιος είναι ο μεγάλος φόβος για ένα συγγραφέα; Το να μην έχει κάποια στιγμή έμπνευση; Σας έχει τύχει αυτό και αν ναι πώς το αντιμετωπίσατε;

Μέχρι στιγμής, όχι. Δεν μου έχει συμβεί. Είναι τρομακτικό να ξυπνήσω κάποιο πρωί και να βρω σημείωμα ότι η έμπνευσή μου με εγκατέλειψε. Αν μου τύχει, όμως, θα το δεχτώ. Θα είμαι ειλικρινής. Πιστεύω ότι θα ήταν πιο αξιοπρεπές να συμβιβαστώ με την «εγκατάλειψη» και λιγότερο οδυνηρό από το να την εκλιπαρώ να γυρίσει…

Αυτό που έχω αντιμετωπίσει, είναι σίγουρα ο φόβος. Είμαι τελειομανής, σε σημείο που αυτό το «τέλειο» ή έστω και το πλησίασμά του με κάνει να «υποφέρω». Φέρομαι σκληρά στον εαυτό μου, γιατί θέλω το βιβλίο που θα πάρουν οι αναγνώστες στα χέρια τους να αξίζει την επιλογή τους και φτάνοντας στην τελευταία σελίδα να είναι σίγουροι ότι διάλεξαν σωστά.

Πώς εμπνέεστε κάθε φορά την ιστορία των βιβλίων σας;

Η επιλογή έχει να κάνει με το είδος που θέλω να καταπιαστώ. Αν έχω βάλει πλώρη για ιστορικό, κοινωνικό ή ερωτικό μυθιστόρημα. Πάντως, όποιο είδος και αν επιλέξω κάθε φορά, το σίγουρο είναι ότι η ιδέα μπορεί να προέρχεται από κάτι απλό, γρήγορα, όμως, του βάζω στο πρώτο καλούπι και ξεκινώ να δουλεύω λέξη -λέξη. Εκεί είναι που το απλό δίνει τη θέση του στο περίπλοκο και στις ανατροπές και ως την κορύφωση.

Δεν το κρύβω ότι θα ήθελα να δω τα βιβλία μου στην μικρή οθόνη και νομίζω ότι είμαι κάπου για κάποιο… κοντά

Μιας και έχετε ασχοληθεί με το τηλεοπτικό ρεπορτάζ, θα θέλατε να δείτε κάποια στιγμή κάποιο από τα βιβλία σας να μεταφέρεται στην τηλεόραση; Και αν ναι, ποιο είναι αυτό και γιατί;

Η τηλεόραση είναι το μέσο για να κάνει τις σελίδες, εικόνες. Ιδανικός ο τρόπος για να πάρει άλλη μορφή ένα βιβλίο, αρκεί να μην αλλοιωθεί. Δεν το κρύβω ότι θα ήθελα να δω τα βιβλία μου στην μικρή οθόνη και νομίζω ότι είμαι κάπου για κάποιο… κοντά. Αν διάλεγα ένα…, τότε με σιγουριά θα πω «Για δυο σμαράγδια». Είναι αληθινή ιστορία και διαδραματίζεται στον τόπο μου, τον Ορχομενό. Ιστορικό με έντονα κοινωνικά στοιχεία και δυνατά συναισθήματα.

Έχετε σκεφτεί την ιστορία για το επόμενο βιβλίο σας;

Είμαι ήδη στη διαδικασία της έρευνας. Διαβάζω πολύ, κρατώ σημειώσεις και παράλληλα, στήνω τις πρώτες «σκαλωσιές» για να έχει περάσματα η πλοκή και το κρεσέντο.

Διαβάστε επίσης

Το σπίτι της Τζένης Μπαλατσινού στην Πάτμο είναι ο ορισμός του «ησυχαστηρίου» – Δείτε τις φωτογραφίες

Ένας χρόνος χωρίς τον Τόλη Βοσκόπουλο – Η ανάρτηση της Άντζελας Γκερέκου, συγκινεί

Ο Χριστόφορος Παπακαλιάτης έδωσε στη δημοσιότητα ένα νέο τρέιλερ του Maestro – Και κολλήσαμε!

Δημητρα Ζαρκου

Recent Posts

Ουγγαρία: Αλυσοδεμένη στο δικαστήριο η 38χρονη Ιταλίδα δασκάλα που επιτέθηκε σε νεοναζί

Απέρριψε η ουγγρική δικαιοσύνη την μετατροπή της προφυλάκισης  σε κατ' οίκον περιορισμό για την Ιλάρια…

5 ώρες ago

Αλέκα Ζωγράφου: Η συγγραφέας επανέρχεται με το νέο βιβλίο “Μαυροδάφνη”

Τα όνειρά του ήταν καμωμένα από χώμα και αμπέλι και, λίγο μετά την άφιξή του…

5 ώρες ago

Το Infowoman σάς καλεί σε εθελοντική αιμοδοσία με δράσεις για τα παιδιά (30/03)

Oι ανάγκες για αίμα δεν τελειώνουν ποτέ. Κάθε στιγμή, κάπου γύρω μας, υπάρχει κάποιος που…

5 ώρες ago

«Άλλα για τον Γλάρο δε γνωρίζω» στο Ρεκτιφιέ

Η παράσταση της Φένιας Προβελεγγίου, «Άλλα για τον Γλάρο δε γνωρίζω», είναι εμπνευσμένη από την…

5 ώρες ago

Μαλλιά πιο λεία και δυνατά σε 10 δευτερόλεπτα!

Η Aveda, με υπερηφάνεια παρουσιάζει, τη νέα προσθήκη στη σειρά Botanical Repair™ με την επανορθωτική…

7 ώρες ago

Ο Χρήστος Λιακόπουλος στο Infowoman: «Ο μεγαλύτερος δυνάστης μας είναι ο ίδιος μας ο εαυτός»

Αποτελεί μία από τις παραστάσεις που έχει αγαπηθεί ιδιαιτέρως από το κοινό και για αυτό…

7 ώρες ago