H Νεφέλη Κουρή και η Ιωάννα Ασημακοπούλου μιλούν στο Infowoman.gr για την παράσταση «Alarms»

Το αριστούργημα του Michael Frayn «Alarms» παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα στο θέατρο Άλφα.Ιδέα. Πρόκειται για ένα έργο κωμικό, αλλά που συνάμα δημιουργεί προβληματισμό σχετικά με τον τρόπο που οι περισσότεροι άνθρωποι ζούμε τη ζωή μας σήμερα και πώς αντιμετωπίζουμε τις δυσκολίες που η τεχνολογία έχει προσθέσει στην καθημερινότητά μας.

Ένα έργο που γράφτηκε το 1998 και ακόμα και σήμερα, είκοσι χρόνια μετά, είναι τόσο επίκαιρο. Κύριο θέμα του η αδυναμία των ανθρώπων να επικοινωνήσουν ουσιαστικά μεταξύ τους. Οι ανθρώπινες σχέσεις συνθλίβονται και αναδιαμορφώνονται με αριστοτεχνική δομή που θυμίζει άλλοτε κωμωδία, άλλοτε ψυχολογικό θέατρο και άλλοτε σύγχρονη βρετανική φάρσα. Γραμμένο για να προβληματίσει, να προκαλέσει στιγμές ασυγκράτητου γέλιου, αλλά και να συγκινήσει το κοινό.

h-%ce%bd%ce%b5%cf%86%ce%ad%ce%bb%ce%b7-%ce%ba%ce%bf%cf%85%cf%81%ce%ae-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%ce%b7-%ce%b9%cf%89%ce%ac%ce%bd%ce%bd%ce%b1-%ce%b1%cf%83%ce%b7%ce%bc%ce%b1%ce%ba%ce%bf%cf%80%ce%bf%cf%8d%ce%bb0

Λίγες ημέρες πριν από την πρεμιέρα στις 10 Νοεμβρίου, η Ιωάννα Ασημακοπούλου και η Νεφέλη Κουρή μιλούν αποκλειστικά στο Infowoman.gr για την παράσταση που πρόκειται να ανέβει στο θέατρο Άλφα.Ιδέα σε μετάφραση του Κωνσταντίνου Μπιμπή και σκηνοθεσία του Κώστα Γάκη, για το πώς προσέγγισαν η καθεμιά τον ρόλο της, αλλά και τον τρόπο που η τεχνολογία έχει επηρεάσει τη ζωή τους.

«Με τον Κώστα Γάκη και τον Κωνσταντίνο Μπιμπή θέλαμε εδώ και πολύ καιρό να κάνουμε κάτι όλοι μαζί στο θέατρο. Η ευκαιρία μας δόθηκε φέτος. Επίσης, το συγκεκριμένο έργο είναι ένα έργο πρόκληση, από τον εμβληματικό συγγραφέα Michael Frayn, που δεν έχει παιχτεί ποτέ ξανά στην Ελλάδα. Οπότε ο συνδυασμός του έργου, μαζί με όλους τους συντελεστές και τους υπέροχους συναδέλφους Κωνσταντίνο Μπίμπη, Νεφέλη Κουρή και Γιώργο Βουρδαμή, αποτέλεσαν την βασική αιτία για να δεχτώ να συμμετέχω σε αυτή την παράσταση», αναφέρει η Ιωάννα Ασημακοπουλου.

Υπήρξε κάτι που σας δυσκόλεψε στην ερμηνεία του ρόλου σας; Κάτι στο οποίο χρειάστηκε να δώσετε μεγαλύτερη προσοχή;

«Βρισκόμαστε ακόμη σε διαδικασία αναζήτησης των πραγμάτων, των ρόλων και του ίδιου του έργου. Προσπαθούμε να καταλάβουμε τι είναι αυτό που θέλουμε να πούμε εμείς μέσα από το έργο. Σίγουρα με δυσκολεύει πολύ το γεγονός ότι το έργο θεωρείται μια φάρσα, μια κωμωδία και πώς μπορώ να προσεγγίσω τον ρόλο μου μέσα σε αυτή τη συνθήκη», μάς λέει η Νεφέλη Κουρή με την Ιωάννα Ασημακοπούλου να προσθέτει από την πλευρά της:

h-%ce%bd%ce%b5%cf%86%ce%ad%ce%bb%ce%b7-%ce%ba%ce%bf%cf%85%cf%81%ce%ae-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%ce%b7-%ce%b9%cf%89%ce%ac%ce%bd%ce%bd%ce%b1-%ce%b1%cf%83%ce%b7%ce%bc%ce%b1%ce%ba%ce%bf%cf%80%ce%bf%cf%8d%ce%bb2

«Όλα τα έργα στην αρχή αποτελούν πάντα μια δυσκολία για τον ηθοποιό. Αρχίζεις από το μηδέν, δεν ξέρεις τίποτα για τον χαρακτήρα που καλείσαι να ερμηνεύσεις. Σιγά σιγά και πρόβα με την πρόβα συναντάς τον ρόλο. Είναι μια διαδικασία που έχει πολύ κόπο, αλλά είναι και απίστευτα δημιουργική».

Ποιο είναι το μήνυμα που θέλει να περάσει στους θεατές η παράσταση;

Νεφέλη Κουρή: «Δεν μπορώ να πω με σαφήνεια ποιο είναι το μήνυμα της παράστασης διότι δεν έχουμε πάρει απόφαση στην πρόβα για κάτι τέτοιο. Σίγουρα σχολιάζουμε τη ζωή των ανθρώπων, οι οποίοι πνίγονται από τις ίδιες τους τις ηλεκτρονικές συσκευές, από την ίδια την τεχνολογία. Σίγουρα αυτοί οι άνθρωποι έχουν χάσει την επαφή μεταξύ τους. Δεν μιλάνε πια και μόνη τους πατρίδα είναι τα πράγματά τους, οι ηλεκτρονικές συσκευές, που χωρίς αυτές καταρρέουν, χάνουν τον κόσμο».

Υπάρχουν στιγμές που θα συγκινήσουν τον θεατή;

Ιωάννα Ασημακοπούλου: «Το έργο βασίζεται στις ανθρώπινες σχέσεις και στο πώς έχουμε καταλήξει να επικοινωνούμε μεταξύ μας. Λέμε τελικά αυτό που θέλουμε να πούμε; Έχουμε τη δύναμη να αντιμετωπίσουμε την αλήθεια ή μήπως την θάβουμε όσο πιο βαθιά μπορούμε, για να μην ταράξουμε την τακτοποιημένη ζωή μας; Το «Alrarms» μέσα από κωμικοτραγικές καταστάσεις θεωρώ ότι θα προκαλέσει και το γέλιο αλλά και την συγκίνηση».

Ποια είναι η στάση σας απέναντι στην τεχνολογία, και ειδικά στα social media που έχουν κατακλύσει τη ζωή μας;

«Μέσα από το συγκεκριμένο έργο που γράφτηκε 20 χρόνια πριν, συνειδητοποιείς πόσο προφητικός υπήρξε για όλο αυτό που θα ακολουθούσε μετέπειτα. Κανείς δεν φανταζόταν τότε αυτή την εξέλιξη της τεχνολογίας. Δεν θεωρώ ότι η τεχνολογία μάς έχει επηρεάσει μόνο αρνητικά. Βλέπω και τα θετικά της και είναι πολλά! Το θέμα είναι εσύ πώς τη χρησιμοποιείς», αναφέρει στο Infowoman.gr η Ιωάννα Ασημακοπούλου.

h-%ce%bd%ce%b5%cf%86%ce%ad%ce%bb%ce%b7-%ce%ba%ce%bf%cf%85%cf%81%ce%ae-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%ce%b7-%ce%b9%cf%89%ce%ac%ce%bd%ce%bd%ce%b1-%ce%b1%cf%83%ce%b7%ce%bc%ce%b1%ce%ba%ce%bf%cf%80%ce%bf%cf%8d%ce%bb4

«Όπως η πλειοψηφία, έτσι και εγώ είμαι θύμα της τεχνολογίας, αναπόφευκτα σχεδόν καθώς η εποχή το επιβάλλει. Παρόλα αυτά δεν έχω Facebook, ποτέ δεν είχα και γενικά δεν θα έλεγα ότι ασχολούμαι με τα social media πάρα πολύ. Έχω Instagram και νιώθω ότι κι αυτό καλύτερα να μην το είχα. Γενικά πολλές στιγμές σκέφτομαι τι ωραία που θα ήταν να μην είχα καν κινητό!», λέει από την πλευρά της η Νεφέλη Κουρή για τη σχέση της με την τεχνολογία και εξομολογείται αν την ανησυχεί αυτό το τεχνολογικό ξέσπασμα, δεδομένου ότι πλέον είναι μητέρα:

«Η κόρη μου είναι 14 μηνών και ήδη βλέπει το κινητό και τρελαίνεται. Συνεχώς το κρύβω. Οπότε φαντάζεστε τι θα γίνει στο μέλλον… Παντού όλα τα πιτσιρίκια είναι με ένα τάμπλετ ή κινητό στο χέρι. Στην ταβέρνα οι γονείς τρώνε και τα πιτσιρίκια βλέπουν βίντεο στο τάμπλετ και παίζουν παιχνίδια. Δεν γίνεται όμως να μην ακολουθείς την εποχή σου. Πρέπει να υπάρχει μέτρο και συνείδηση. Δεν μπορείς να αποκλείσεις το παιδί από την τεχνολογία. Πρέπει να το μάθεις να την χρησιμοποιεί προς όφελός του».

Σας γνωρίσαμε τηλεοπτικά, όμως έκτοτε έχετε διανύσει μία πολύ σημαντική πορεία στο θέατρο. Θα λέγατε ότι το αγαπάτε λίγο περισσότερο;

Νεφέλη Κουρή: «Αγαπώ τη δουλειά μου πολύ και θέλω συνεχώς να μαθαίνω και να εξελίσσομαι. Το θέατρο έχει κάτι το μαγικό. Είναι σαν να πεθαίνεις και να ξαναγεννιέσαι κάθε μέρα. Είναι ζωή».

Δεδομένου ότι και ο τηλεοπτικός σας ρόλος είναι κωμικός, θα λέγατε ότι έχετε ιδιαίτερη συμπάθεια σε αυτούς;

Ιωάννα Ασημακοπούλου: «Για εμένα προσωπικά δεν υπάρχει διαχωρισμός ανάμεσα σε κωμικούς ή σε δραματικούς ρόλους. Το θέατρο είναι ένα. Η διαδρομή για την ανακάλυψη κάθε χαρακτήρα έχει μια συγκεκριμένη βάση και είναι προσωπική για κάθε ηθοποιό. Οφείλω να ομολογήσω ότι είμαι πολύ χαρούμενη, που και στην τηλεόραση αλλά και στο θέατρο κάνω ρόλους που αγαπώ!».

Δείτε εδώ περισσότερες πληροφορίες για την παράσταση «Alarms»

Photo credits: Σοφοκλής Μπιμπής

Σχετικά Άρθρα
Η πρόεδρος του Λυκείου Ελληνίδων Πύργου στο Infowoman: «Κίνητρό μας είναι πάντα η διάδοση της παράδοσης»
Η πρόεδρος του Λυκείου Ελληνίδων Πύργου στο Infowoman: «Κίνητρό μας είναι πάντα η διάδοση της παράδοσης»
Νικόλας ή Gingerbread Bae: Όλα όσα έχει να πει για τον non-binary (και όχι µόνο) κόσµο ένα αγόρι που βάφεται
Νικόλας ή Gingerbread Bae: Όλα όσα έχει να πει για τον non-binary (και όχι µόνο) κόσµο ένα αγόρι που βάφεται
Αλέξανδρε Στεργιόπουλε, τι συμβαίνει εν...«Ώρα 9.36 πμ»;
Αλέξανδρε Στεργιόπουλε, τι συμβαίνει εν… «ώρα 9.36 π.μ.»;
%ce%b4%cf%81-%ce%b4-%ce%ba%cf%8e%ce%bd%cf%83%cf%84%ce%b1-%cf%80%ce%b1%cf%83%ce%b9%cf%80%ce%bf%cf%85%ce%bb%ce%b1%cf%81%ce%af%ce%b4%ce%b7-%ce%ad%ce%bb%ce%b1%ce%b2%ce%b5-%cf%84%ce%b7%ce%bd-1%ce%b70
Δρ. Δ. Κώνστα Πασιπουλαρίδη: Έλαβε την 1η υποτροφία του Αστεροσκοπείου για την ενίσχυση της έρευνας στη διάρκεια της μητρότητας
Γιάννης Σουλάκη, τι σημαίνει για σένα το «Καλοκαίρι»;
Γιάννη Σουλάκη, τι σημαίνει για σένα το «Καλοκαίρι»;
Ο Δημήτρης Μαραμής στο Infowoman: «Ζούμε σε μία χώρα που επενδύει στα αμυντικά όπλα και όχι στην παιδεία των πολιτών της»
Ο Δημήτρης Μαραμής στο Infowoman: «Ζούμε σε μία χώρα που επενδύει στα αμυντικά όπλα και όχι στην παιδεία των πολιτών της»

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του