Αλήθεια, έχετε αναρωτηθεί πώς μπορεί να συνδέονται ο χορός με την επιστήμη, την τεχνολογία και το περιβάλλον; Αν όχι, θα έχετε την ευκαιρία να το ανακαλύψετε, κάνοντας ένα ξεχωριστό ταξίδι, από την επιφάνεια της Γης μέχρι το διάστημα, με πολύ ενδιαφέρουσες ενδιάμεσες στάσεις και ξεναγούς τον χορό, την επιστήμη και την τεχνολογία.
Όλα αυτά χάρη στο “Art & Science Micro Forum”, μια πρωτοβουλία του πειραματικού εργαστηρίου Flux Laboratory Athens, το οποίο θα πραγματοποιηθεί για δεύτερη χρονιά στις 3 και 4 Δεκεμβρίου σε διάφορους χώρους της Αθήνας με δωρεάν είσοδο για το κοινό.
Για τι ακριβώς μιλάμε; Για μια πρωτότυπη καλλιτεχνική και επιστημονική συνάντηση που ξεκίνησε τον περασμένο Ιούνιο ως ημερίδα: Χορευτές, χορογράφοι, επιστήμονες, τεχνολόγοι και το ευρύ κοινό βρέθηκαν μαζί για μία μέρα προκειμένου να εξερευνήσουν τους κόσμους που γεννά η σύμπραξη του χορού και του σώματος με την επιστήμη και την τεχνολογία. Μέσα από στοχευμένες δράσεις, ομιλίες και εργαστήρια επιxειρήθηκε η διαμόρφωση μιας πλατφόρμας διαλόγου και πειραματισμού πάνω στα όρια των τεχνών και της επιστήμης. Για το Flux Laboratory Athens, άλλωστε, η επανεξέταση της κίνησης ως εργαλείου σκέψης και δράσης αποτελεί πρωταρχικό ζήτημα.
Λίγο πριν ξεκινήσει το ξεχωριστό αυτό forum, η χορογράφος, Χλόη Αλιγιάννη, η οποία έχει και την επιμέλεια του προγράμματος, μίλησε στο Infowoman.gr.
– Τέχνες και επιστήμη. Σώμα και τεχνολογία. Με ποιο ξεχωριστό τρόπο μπορούν να συνδεθούν και να συνδιαλλαγούν;
Ο χορός συγκεντρώνει τους τομείς αυτούς πολύ άμεσα καθώς βιώνεται μέσα από το πιο προσωπικό εργαλείο που διαθέτουμε: το σώμα μας. Η σκέψη ζει και δημιουργείται μέσα στο σώμα το οποίο βρίσκεται διαρκώς σε κίνηση, ακόμα και όταν είμαστε φαινομενικά σε κατάσταση ακινησίας. Πώς μπορούμε να ξεχωρίσουμε την φυσική μας ύπαρξη από την νόηση αφού αυτή φιλοξενεί τον νου; Η τεχνολογία από την άλλη αποζητά να επεκτείνει τις δυνατότητες του σώματος μας ή να τις υπερβεί. Επιστήμη και τεχνολογία λοιπόν συνδέονται άμεσα με την σχέση που έχουμε με το σώμα μας και έχουν και την δύναμη να την επαναπροσδιορίσουν. Μέσα από την συνδιαλλαγή αυτή μπορούμε να αναρωτηθούμε γιατί δημιουργούμε και γιατί ερευνούμε, να σταθούμε με περιέργεια αλλά και κριτικά απέναντι στις εξελίξεις των κλάδων αυτών που θα μας επηρεάζουν ολοένα και πιο έντονα και ιδανικά μέσα από όλη αυτήν την ζύμωση να γεννιούνται δράσεις με θετικό κοινωνικό πρόσημο και καλλιτεχνική αξία. Μέσα από αυτήν την συνέργεια υπάρχει επίσης και η πολύ ενδιαφέρουσα διάσταση της ανταλλαγής ερευνητικής και δημιουργικής μεθοδολογίας που από μόνη της μπορεί να επαναπροσδιορίσει το τι σημαίνει δημιουργική και τι αναλυτική σκέψη και να δώσει νέες γλώσσες και συνεργασίες.
“Το πώς ζούμε επηρεάζει τον τρόπο που κινούμαστε και συνεπώς σκεφτόμαστε”
– Τι καινούργιο θα βιώσει το κοινό φέτος στο Art & Science Micro Forum?
Τον περασμένο Ιούνιο ξεκινήσαμε στο Flux πειραματικά την συγκεκριμένη φόρμα, με σκοπό να δημιουργήσουμε μια σφαιρική συνάντηση τέχνης και επιστήμης που θα είναι ζωντανή, θα αντιμετωπίζει τους δύο άξονες ισάξια και θα δίνει ευκαιρίες και βήμα για συνεργασίες. Συνεχίζονται η δράση δικτύωσης επιστημόνων-καλλιτεχνών και η ομιλία/ανοιχτή συζήτηση οι οποίες εμπλουτίζονται αυτήν την φορά με παραστατικές δράσεις με πιο ελεύθερο χαρακτήρα, είτε ως εγκαταστάσεις με στοιχείο περφορμανς, είτε ως διαδραστικές εμπειρίες για το κοινό. Τα παραπάνω έρχονται να συμπληρώσουν ένας ηχητικός περίπατος στον λόφο του Φιλοπάππου και στους χώρους του Αστεροσκοπείου στο Θησείο και ένα σεμινάριο body music. Το κοινό φέτος θα δει νέα έργα δημιουργημένα ειδικά για το φόρουμ με απαραίτητο συστατικό κάποιας μορφής συνεργασία ( για παράδειγμα με επιστήμονες από τα Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, Πανεπιστήμιο Πάτρας, Inner Space Training, σπουδαστές της επαγγελματικής σχολής χορού Ακτίνα)
– Πόσο σημαντική είναι η κίνηση σε όποια της μορφή για τον σύγχρονο άνθρωπο;
Η κίνηση είναι η φυσική μας κατάσταση. Είναι συνδεδεμένη με την ίδια την ύπαρξη. Είτε το θέλουμε είτε όχι κινούμαστε, αναπνέουμε, η καρδιά μας χτυπά, η γη περιστρέφεται, το σύμπαν διαστέλλεται, το σώμα αποσυντίθεται και πάει λέγοντας. Το πώς ζούμε επηρεάζει τον τρόπο που κινούμαστε και συνεπώς σκεφτόμαστε. Η καθημερινότητα μας πλέον ενώ περιέχει πολλή δραστηριότητα ενέχει και μια αγκυλωτική ποιότητα και μια συνεχή επιταγή για υψηλές ταχύτητες: κινητό, υπολογιστής, αμάξι, καναπές. Πολλή κινητικότητα που κάπως συσσωρεύεται σαν ασώματη βοή σκέψεων αιωρούμενη κάπου πάνω από το κεφάλι μας.
Οι περισσότεροι θυμόμαστε το σώμα μας όταν πονά ή όταν αποτελεί πηγή ευχαρίστησης αλλά όχι σαν την πιο άμεση προσωπική σχέση του εαυτού. Ζούμε όμως σε μια εποχή, όπου αυτή η σχέση με σώμα και κίνηση είναι υπό μια πρωτόγνωρη επαναδιαπραγμάτευση και αυτή είναι που μάλλον θα μας απασχολήσει αρκετά στο μέλλον: τηλε-εργασία, εικονική πραγματικότητα, τεχνητή νοημοσύνη, έντονη αστικοποίηση κλπ. Είναι λοιπόν σημαντική η κίνηση τόσο σε επίπεδο προσωπικής σχέσης με το σώμα, τον τρόπο ζωής και συσχέτισης με περιβάλλον και συνάνθρωπο αλλά όσο και σαν εργαλείο διατήρησης μιας συλλογικής συνείδησης για το πως αξιακά θέλουμε να κινηθούμε μέσα σε έναν τεχνολογικά ραγδαία αναπτυσσόμενο κόσμο. Έχει λοιπόν αξία μια επανασύνδεση με το ενσώματο βίωμα και την ίδια την εμπειρία της ζωής ως κατάσταση εν κινήσει σε πραγματικό και όχι εικονικό χρόνο. Με οποιαδήποτε ευκαιρία και πρόφαση, για μια νέα σκέψη και δράση μπορούμε να ξεκινήσουμε με αφετηρία το σώμα μας. Να κάνουμε κάτι, κάπως, διαφορετικά. Ένας περίπατος μπορεί να είναι υπεραρκετός, ή ακόμα καλύτερα και η ελευθερία της παύσης.
Η θεματική του φετινού φόρουμ
Η δεύτερη διοργάνωση του “Art & Science Μicro Forum”, όπως δηλώνει και ο τίτλος της, “Atmospheres” εξετάζει τους εννοιολογικούς και πραγματικούς χώρους της ατμόσφαιρας. Ως ατμόσφαιρα νοείται το αέριο στρώμα που περιβάλλει έναν πλανήτη και συγκρατείται λόγω της βαρύτητάς του, παρέχοντας προστασία και διαμορφώνοντας τις ιδιότητες του κόσμου του. Πρόκειται για ένα χημικό περιβάλλον, προϊόν διεργασιών δισεκατομμυρίων ετών, που διατηρεί μια εύθραυστη ισορροπία και δημιουργεί έναν οικείο διάλογο με το πλανητικό σώμα που περιβάλλει. Ένα απαραίτητο συστατικό για τη ζωή, όπως τη γνωρίζουμε.
Κατά τη διάρκεια του διήμερου φόρουμ, το κοινό θα «ταξιδέψει» από την επιφάνεια της γης, στην άκρη του διαστήματος, περνώντας από όλα τα στρώματα της ατμόσφαιρας, σταματώντας στο καθένα για να εξερευνήσει διεπιστημονικά τα προβλήματα της κλιματικής αλλαγής μέσω διαφορετικών καλλιτεχνικών μέσων, ομιλιών και εργαστηρίων. Κάθε στάση δημιουργεί ένα διαφορετικό πλαίσιο για δράσεις και εκδηλώσεις.
Ακριβώς όπως τα όρια μεταξύ των στρωμάτων της ατμόσφαιρας διαχέονται το ένα μέσα στο άλλο, έτσι και το “Art & Science Μicro Forum” ενθαρρύνει μια ανοιχτή σχέση μεταξύ κοινού, καλλιτεχνών, επιστημόνων και αστικού περιβάλλοντος, με το πρόγραμμα δράσεων να απλώνεται σε διάφορα σημεία του ιστορικού κέντρου της Αθήνας: στους χώρους του Flux Laboratory Athens στην Πλάκα, στο κτίριο της οδού Μπενιζέλου Παλαιολόγου 5 στη Μητρόπολη, καθώς και στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών.
Ταυτότητα εκδήλωσης
Art & Science Μicro Forum 2: Atmospheres
Επιμέλεια προγράμματος: Χλόη Αλιγιάννη
Παραγωγή: Flux Laboratory Athens
Πότε: Σάββατο 3 και Κυριακή 4 Δεκεμβρίου
Πού: Flux Laboratory Athens, Γέροντα 12, Πλάκα, στο κτίριο της οδού Μπενιζέλου Παλαιολόγου 5 στη Μητρόπολη, καθώς και στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών.
Είσοδος: δωρεάν σε όλες τις δράσεις με απαραίτητη την ηλεκτρονική κράτηση θέσης εδώ
Συμμετέχουν (αλφαβητικά): Νάντια Αργυροπούλου, Χρήστος Βρεττός, Ανδρέας Καζαντζίδης, Μαρία Κανακίδου, Ιωάννης Καρούνης, Δήμητρα Κουτσερίδου, Φιόρη-Αναστασία Μεταλληνού, Στέργιος Μίσιος, Βασίλειος Παπαδημητρίου, Μάρθα Πασσακοπούλου, Akoo-o (Ντάνα Παπαχρήστου, Γιώργος Σαμαντάς), Ginger Creepers Theatre Band, Mindy Howard, Natasha Martin, One Continuous Lab (Οδυσσέας Κλεισούρας, Αλέξανδρος Κοντογεωργακόπουλος) και σπουδαστές της επαγγελματικής σχολής χορού ΑΚΤΙΝΑ υπό την καθοδήγηση της Ζωής Ευσταθίου.
Διαβάστε επίσης
Η Φαίη Ξυλά στο Infowoman.gr: Με τσακίζει όταν νιώθω ότι ήμουν αρκετά αυστηρή με το γιο μου
Η Ντίνα Κούκου εξηγεί στο Infowoman.gr γιατί το διαδίκτυο… “Δεν είναι παιχνίδι”
Google News