Άννα Φόνσου: Ποιος είπε πως το Σπίτι του Ηθοποιού είναι γηροκομείο;

άννα-φόνσου-ποιος-είπε-πως-το-σπίτι-του

Το Σπίτι του Ηθοποιού είναι η «Επίδαυρος» της Άννας Φόνσου. Η αγαπημένη ηθοποιός έχει αφιερωθεί σ΄αυτό τα τελευταία 25 χρόνια ψυχή τε και σώματι. Και -δικαίως- είναι περήφανη για το έργο της. Mάλιστα, δεν αρκείται μόνο στον ρόλο της «ισοβίας προέδρου». Καθημερινά βρίσκεται εκεί. Σκουπίζει, σφουγγαρίζει, τρέχει στα Υπουργεία ζητώντας κρατική ενίσχυση για να συνεχίσει το έργο της και πάντα σκέφτεται πώς θα πάει ένα βήμα παραπέρα. Πώς θα βοηθήσει τους νέους ηθοποιούς που βρίσκονται σε δεινή οικονομική κατάσταση, αλλά και πώς θα παρέμβει δημιουργικά στην πολιτιστική ζωή του τόπου μας.

Εμείς μιλήσαμε με την Άννα Φόνσου τη δύσκολη αυτή περίοδο προκειμένου να μάθουμε αν κάποιος ενδιαφέρθηκε για το Σπίτι Του Ηθοποιού τις μέρες αυτές της καραντίνας. Με έκπληξη πληροφορηθήκαμε πως εδώ και 25 χρόνια κανένας υπουργός Πολιτισμού δεν έχει επισκεφθεί το Ίδρυμα. Η πρώτη ήταν η Λίνα Μενδώνη και μάλιστα το έκανε με δική της πρωτοβουλία και μάλιστα το υπουργείο ανέλαβε και τα λειτουργικά έξοδα του Ιδρύματος για τα επόμενα 3 χρόνια.

Πώς είστε τη δύσκολη αυτή περίοδο της καραντίνας;

Άννα Φόνσου: Είμαι χαρούμενη γιατί και οι ηθοποιοί με τη ρύθμιση του υπουργείου Εργασίας μπορούν να πάρουν τα 800 ευρώ. Αυτό ισχύει και για τους ηθοποιούς της σκηνής που έχουμε στο Σπίτι του Ηθοποιού. Γιατί και σ΄αυτή σταμάτησε η παράσταση που παιζόταν.

Αισθάνεστε πως η Πολιτεία σάς έχει στηρίξει;

Πιστεύετε πως η κυρία Μενδώνη (τωρινή Υπουργός Πολιτισμού) που την ήξερα και όταν ήταν Γενική Γραμματέας του Υπουργείου, είναι η μόνη Υπουργός Πολιτισμού που ήρθε και είδε το Σπίτι του Ηθοποιού; Κανένας υπουργός Πολιτισμού μέχρι τότε δεν είχε έρθει, εδώ και 25 χρόνια που λειτουργεί – εκτός από την Άντζελα Γκερέκου, που όταν ήταν υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού ήρθε, αλλά έμεινε για λίγο στο πόστο αυτό και δεν πρόλαβε να μας βοηθήσει.

Κανείς δεν ήρθε για να τσεκάρει μήπως λέω και ψέματα!

Το 2018, ήρθε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας (Προκόπης Παυλόπουλος) και μας βράβευσε και είπε «ζητώ συγγνώμη εκ μέρους της Πολιτείας που δεν έχουμε έρθει πιο πριν». Και πάλι δεν ήρθε η τότε υπουργός Πολιτισμού που την είχα πάρει τηλέφωνο και την είχα καλέσει.

%ce%ac%ce%bd%ce%bd%ce%b1-%cf%86%cf%8c%ce%bd%cf%83%ce%bf%cf%85-%cf%80%ce%bf%ce%b9%ce%bf%cf%82-%ce%b5%ce%af%cf%80%ce%b5-%cf%80%cf%89%cf%82-%cf%84%ce%bf-%cf%83%cf%80%ce%af%cf%84%ce%b9-%cf%84%ce%bf%cf%850

Η Λίνα Μενδώνη με πήρε η ίδια τηλέφωνο και μου είπε «κυρία Φόνσου, θέλω να έρθω στο Σπίτι του Ηθοποιού»

Και ήρθε και είδε τι έχω κάνει και είδε πόσοι άνθρωποι μένουν εκεί. Και είδε τι τους προσφέρω. Έχω δώσει όλη μου την ψυχή και όλα μου τα λεφτά, ό,τι είχα και δεν είχα. Η Υπουργός αμέσως κατάλαβε πως το Υπουργείο πρέπει να προστατεύσει αυτό το Ίδρυμα. Γιατί εγώ σήμερα είμαι, αύριο δεν είμαι, τι θα απογίνει;

Κανόνισε λοιπόν να μας δίνει τα λειτουργικά έξοδα για τρία χρόνια. Βγάλαμε και όλα τα χαρτιά που μας ζήτησαν και είμαστε σε όλα έτοιμοι. Μόλις αρθούν τα μέτρα θα τα καταθέσουμε.

Ο Γιώργος Πατούλης, η Ρένα Δούρου και το Σπίτι του Ηθοποιού

Έχουμε πετύχει τόσο σημαντικά πράγματα στο Σπίτι του Ηθοποιού. Τώρα περιμένουμε να τελειώσει η ιστορία με τον κορωνοϊό και να έλθει ο τωρινός Περιφερειάρχης (Γιώργος Πατούλης) να το δει και να υπογράψει για το διπλανό κτίριο. Τα λεφτά μας τα είχε δώσει η προηγούμενη περιφερειάρχης, η Ρένα Δούρου, αλλά πρέπει να τα δει και ο νέος. Να δει ότι δεν κοροϊδεύουμε. Εμένα αυτό με τρώει, όχι για να δείχνω ιδιαίτερα τίμια, αλλά για να μη βρεθεί κανένας μπλεγμένος. Πρόκειται για ένα Ίδρυμα και έχω να δώσω λογαριασμό σε πολλούς ανθρώπους.

%ce%ac%ce%bd%ce%bd%ce%b1-%cf%86%cf%8c%ce%bd%cf%83%ce%bf%cf%85-%cf%80%ce%bf%ce%b9%ce%bf%cf%82-%ce%b5%ce%af%cf%80%ce%b5-%cf%80%cf%89%cf%82-%cf%84%ce%bf-%cf%83%cf%80%ce%af%cf%84%ce%b9-%cf%84%ce%bf%cf%852

Με τι χρήματα συντηρείται γενικά το Σπίτι του Ηθοποιού;

Μέχρι σήμερα βγάζαμε τα έξοδά μας από κάτι χορηγούς, όπως το Λαχείο. Προσωπικά, άφησα την καριέρα μου, τη ζωή μου για να βρίσκουμε λεφτά να πληρώνουμε τα λειτουργικά έξοδα. Εγώ μόνη μου σφουγγαρίζω, σκουπίζω, πηγαίνω από δω και από κει στα υπουργεία, κάνω την Πρόεδρο και δεν είμαι και 20 χρόνων.

Τουλάχιστον, τώρα, με καλυμμένα τα λειτουργικά έξοδα θα μπορέσουμε να αναπνεύσουμε.

Το φαγητό μας το έδινε για πέντε χρόνια η Αποστολή. Μας τα έκοψε και τώρα μας το δίνει ο Γρηγόρης Λέων από τον ΚΥΑΔΑ του Δήμου Αθηναίων. Είναι εξαιρετικό φαγητό, τον ευχαριστούμε και δίνουμε και σε ηθοποιούς που δε μένουν εδώ.

Πόσους φιλοξενεί το Σπίτι του Ηθοποιού και τι προσφέρει εκτός από σίτιση;

%ce%ac%ce%bd%ce%bd%ce%b1-%cf%86%cf%8c%ce%bd%cf%83%ce%bf%cf%85-%cf%80%ce%bf%ce%b9%ce%bf%cf%82-%ce%b5%ce%af%cf%80%ce%b5-%cf%80%cf%89%cf%82-%cf%84%ce%bf-%cf%83%cf%80%ce%af%cf%84%ce%b9-%cf%84%ce%bf%cf%854

Αυτή τη στιγμή μένουν 30 άτομα, μένουν δύο δύο στα δωμάτια. Και τώρα στο διπλανό κτίριο που θα χτίσουμε θα εξυπηρετήσουμε άλλα 30.

Δίπλα -ήδη έχουμε ρίξει τα 6 πατώματα- θα έχει θέατρο, αίθουσα για σεμινάρια, για γυμναστική, για γλώσσες, παιδικό θέατρο… Όλα αυτά προσφέρονται δωρεάν και το καλοκαίρι εγκαινιάζουμε και τον δημοτικό κινηματογράφο της γειτονιάς «Ανδρέας Μπάρκουλης». Έχουμε έναν πεζόδρομο που είναι πολύ μεγάλος και κάνουμε τον πεζόδρομο κινηματογράφο. Και κάνουμε και θέατρο εκεί το καλοκαίρι. Χωρά περίπου στα 200 άτομα. Το θέατρο δρόμου «Νίκος Κούρκουλος».

Προσφεύγουν αυτήν την περίοδο περισσότεροι ηθοποιοί για βοήθεια;

Κοίτα να δεις, υπάρχει και το ΤΑΣΕΗ, το Ταμείο Αλληλοβοήθειας Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών που τρέχει ο Σπύρος Μπιμπίλας, ο οποίος είναι υπερδραστήριο άτομο και παίρνει τρόφιμα από δω και από κει και τα πηγαίνει σε ηθοποιούς που έχουν πολύ μεγάλη ανάγκη και έχουν σπίτια και μπορούν και να τα μαγειρέψουν. Εμείς δεν μπορούμε να τα μαγειρέψουμε. Δεν έχουμε υποδομή, κουζίνα κλπ. Αλλά έρχονται πολλοί ηθοποιοί και τρώνε από τα έτοιμα φαγητά που έχουμε εμείς και ας μη μένουν εδώ. Και τους προτρέπω και συνέχεια. Τους λέω ελάτε να φάτε, να μιλήσουμε… να κάτσουμε…

Πώς προστατεύεστε από τον κορωνοϊό; Τι προφυλάξεις πήρατε;

Τώρα με τον κορωνοϊό δε βγαίνει κανένας έξω. Δε λειτουργεί ούτε η παιδική χαρά που έχουμε για τα παιδιά της γειτονιάς. Κάνουμε και συνέχεια απολύμανση, τηρούμε όλες τις συνθήκες υγιεινής. Είναι νέοι άνθρωποι οι φιλοξενούμενοι, ας προστατευθούν και μόνοι τους…

Αλήθεια οι ηλικίες που φιλοξενείτε που κυμαίνονται; 

%ce%ac%ce%bd%ce%bd%ce%b1-%cf%86%cf%8c%ce%bd%cf%83%ce%bf%cf%85-%cf%80%ce%bf%ce%b9%ce%bf%cf%82-%ce%b5%ce%af%cf%80%ce%b5-%cf%80%cf%89%cf%82-%cf%84%ce%bf-%cf%83%cf%80%ce%af%cf%84%ce%b9-%cf%84%ce%bf%cf%856

Έχουμε νέα παιδιά, που μόλις βγήκαν από τις δραματικές σχολές. Έρχονται από επαρχία και δεν μπορούν να πληρώνουν ενοίκια. Εγώ ήθελα πάντα να έχουμε και νέους. Άλλωστε δεν έχουμε και υποδομή να έχουμε μεγάλους σε ηλικία ηθοποιούς. Αν αρρωστήσουν, δεν μπορούμε να τους φροντίσουμε. Βέβαια είμαστε συμβεβλημένοι με πολλά ιατρικά κέντρα, έτσι ώστε να μην τους παίρνουν λεφτά, αλλά δεν έχουμε ηλικιωμένους ηθοποιούς. Φαντάσου αυτή τη στιγμή οι μεγαλύτεροι φιλοξενούμενοι είναι δύο, ο ένας είναι 70 και ο άλλος 65.

Το Σπίτι του Ηθοποιού δεν είναι γηροκομείο

Πολλοί πιστεύουν πως φιλοξενεί ηλικιωμένους ηθοποιούς όμως αυτό δεν ισχύει. Καταρχάς δεν πιστεύω πως οι ηθοποιοί γερνούν. Πάντα στο μυαλό μου είχα να κάνω Πολιτιστικό Κέντρο το Σπίτι του Ηθοποιού, όχι γηροκομείο. Νομίζω και στην Υπουργό, Λίνα Μενδώνη, αυτό άρεσε. Μπήκε μέσα και είδε Τσαρούχη, Εγγονόπουλο – έχω χαρίσει όλους τους πίνακές μου – έχουμε ένα μικρό μουσείο με πράγματα και ρούχα του Κατράκη, της Βουγιουκλάκη, της Καρέζη.

Με τους ηλικιωμένους συναδέλφους μάς έχει βοηθήσει πολύ το γηροκομείο Αθηνών. Έχουμε πάει πολλούς και εγώ και ο Σπύρος Μπιμπίλας. Τους περιποιούνται πάρα πολύ, είναι πραγματικά ευτυχισμένοι εκεί.

Πώς έρχεται και φιλοξενείται κάποιος στο Σπίτι του Ηθοποιού;

Υπάρχουν προϋποθέσεις. Πρέπει να μην έχεις δουλειά, να μην έχεις από πουθενά λαμβάνειν χρήματα. Εμείς τον βοηθάμε να βρει και δουλειά και τον φιλοξενούμε έναν χρόνο. Αν είναι σε δραματική σχολή, θέλουμε να είναι στο δεύτερο έτος, όχι στο πρώτο, για να μπορούν να κάτσουν για ένα χρόνο. Έχουμε άλλωστε πάρα πολλές αιτήσεις για να έρθουν κι άλλοι.

Η Φίνου τώρα που κάθησε πολύ καιρό, δεν μπορούσα να της πω κάτι. Την αγαπώ και ιδιαίτερα. Να φύγει να πάει πού;

Έχουν ενδιαφερθεί κάποιοι να στηρίξουν το Σπίτι αυτή τη δύσκολη περίοδο;

Όχι, εκτός από το Υπουργείο Πολιτισμού κανένας. Και το Υπουργείο Εργασίας που – πριν βέβαια από όλη αυτή την κατάσταση με τον κορωνοϊό – μας στήριξε με 20.000.

Και τα μελλοντικά καλλιτεχνικά σχέδια;

Η καλλιτεχνική σκηνή που έχω δημιουργήσει στο Σπίτι του Ηθοποιού είναι πολύ σημαντική. Είχαμε ανεβάσει ένα ελληνικό έργο, το «Τι σου λείπει» του Χρήστου Γιαννακόπουλου, με παιδιά που ήταν πριν σε εμάς και είχαν πια βρει δουλειά αλλού. Να σκεφτείς την πρώτη μέρα που κάναμε πρεμιέρα, μας έδωσε ο Τάγαρης τζάμπα το θέατρο Βέμπο και είχαμε περίπου 350 άτομα. Οι παραστάσεις αυτού του έργου διεκόπησαν λόγω του ιού. Το παίζαμε στους Δήμους γύρω γύρω. Αν πάνε καλά τα πράγματα έχουμε υπόψιν μας να συνεχίσουμε το καλοκαίρι. Έχουμε κάνει πολλές παραστάσεις. Τις έχω σκηνοθετήσει κι εγώ. Ο κόσμος δεν το ξέρει, αλλά μου αρέσει πολύ να σκηνοθετώ. Έχω παρακολουθήσει πολλά μαθήματα σκηνοθεσίας.

Φέτος πάλι έχουμε κάνει μία αίτηση να κάνουμε και μία παράσταση στο Ηρώδειο – όπως κάνουμε σε τακτά χρονικά διαστήματα – θα δούμε αν και πώς θα γίνει.

Στο θέατρο Τέχνης κάναμε το θέατρο Αναλόγιο, θα το συνεχίσουμε στο Θέατρο Σταθμός τα Δευτερότριτα. Ανυπομονώ γι΄αυτό.

*Το Σπίτι του Ηθοποιού είναι ένα Ίδρυμα Κοινωφελές – Φιλανθρωπικό – Πολιτιστικό μη Κερδοσκοπικού χαρακτήρα το οποίο τελεί υπό την αιγίδα των Υπουργείων Πολιτισμού, Οικονομικών, Παιδείας και Υγείας.

Βασικός σκοπός του Ιδρύματος είναι η φιλοξενία ηθοποιών που βρίσκονται σε άσxημη οικονομική κατάσταση. Επίσης στους σκοπούς του ιδρύματος είναι η ενεργή παρέμβαση στην πολιτιστική ζωή με τη διοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων, η προώθηση με κάθε μέσο της καλλιτεχνικής δημιουργίας, η δημιουργία χώρων πολιτιστικής έκφρασης, η δημιουργία βιβλιοθήκης καθώς και η δημιουργία Θεάτρου του Δρόμου.

Σχετικά Άρθρα
Η συγγραφέας Σοφία Δημοπούλου στο Infowoman.gr: Να εκπαιδεύσουμε τα αγόρια μας να δείχνουν στις γυναίκες σεβασμό
Η συγγραφέας Σοφία Δημοπούλου στο Infowoman.gr: Να εκπαιδεύσουμε τα αγόρια μας να δείχνουν στις γυναίκες σεβασμό
"Οι πολιτικοί που καλούνται να διαχειριστούν την κρίση, είναι αμόρφωτοι, πολιτικά και κοινωνικά" -Ο Κωστής Καπελώνης μιλά στο Infowoman.gr
“Οι πολιτικοί που καλούνται να διαχειριστούν την κρίση, είναι αμόρφωτοι, πολιτικά και κοινωνικά” -Ο Κωστής Καπελώνης μιλά στο Infowoman.gr
Οι Souled Out στο Infowoman.gr: Στην Ελλάδα υπάρχει κοινό για όλες τις μουσικές, όπως και για τη soul
Οι Souled Out είναι η παρέα που ετοιμάζεται να γράψει μουσική ιστορία και μιλάνε στο Infowoman.gr
Η Πέγκυ Σταθακοπούλου μιλά στο Infowoman.gr: "Για κάθε παιδί που κακοποιείται, υπάρχει ένας ενήλικας που μπορεί να το σώσει"
Η Πέγκυ Σταθακοπούλου μιλά στο Infowoman.gr: “Για κάθε παιδί που κακοποιείται, υπάρχει ένας ενήλικας που μπορεί να το σώσει”
%ce%b7-%ce%bc%ce%ac%cf%84%ce%b1-%ce%ba%ce%b1%cf%84%cf%83%ce%bf%cf%8d%ce%bb%ce%b7-%cf%83%cf%84%ce%bf-infwoman-gr-%cf%83%cf%84%ce%b7%ce%bd-%ce%b5%ce%bb%ce%bb%ce%ac%ce%b4%ce%b1-%ce%b1%ce%ba%cf%8c%ce%bc0
Η Μάτα Κατσούλη στο Infwoman.gr: Στην Ελλάδα ακόμη προσπαθούμε να αποδείξουμε ότι αξίζουμε και το ρόλο της Αρχιμουσικού
Η Αλεξία Στολιδάκη στο Infowoman.gr: "Η θανατική ποινή ως τιμωρία δεν θα έπρεπε να αποτελεί καν θέμα συζήτησης"
Η Αλεξία Στολιδάκη στο Infowoman.gr: “Η θανατική ποινή ως τιμωρία δεν θα έπρεπε να αποτελεί καν θέμα συζήτησης”

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του