“Ήμουν 19 ετών όπως η Νταϊάνα όταν άρχισε η βουλιμία μου, αλλά ντρεπόμουν να ζητήσω βοήθεια”

Η τέταρτη σεζόν της δημοφιλούς σειράς “The Crown” του Netflix περιστρέφεται κυρίως γύρω από την πριγκίπισσα Νταϊάνα και τον γάμο της με τον Κάρολο. Αμέσως μετά την πρόταση γάμου του πρίγκιπα, η Νταϊάνα μετακομίζει στο Παλάτι του Μπάκιγχαμ και βρίσκεται ξαφνικά μέσα στα πελώρια δωμάτιά του, με μόνη συντροφιά το προσωπικό και έναν ατελείωτο στρατό από λουλούδια και επιστολές. Βρίσκεται υπό πίεση για να μετατραπεί σε πρότυπο βασιλικής εθιμοτυπίας. Τα μέσα ενημέρωσης παρακολουθούν κάθε της κίνηση. Ούτε η βασίλισσα ούτε ο αρραβωνιαστικός της στο εξωτερικό, που ελάχιστα τον γνωρίζει, απαντούν στις κλήσεις της. Είναι μόλις 19 ετών.

Ένα βράδυ, τη βλέπουμε με τις πιτζάμες της να κατεβαίνει τη σκάλα προς την τεράστια κουζίνα του παλατιού. Είναι σκοτεινά και δεν υπάρχει κανένας τριγύρω. Ανοίγει το ψυγείο και αρχίζει να τρώει τα περίτεχνα επιδόρπια και αρτοσκευάσματα, προτού κατευθυνθεί στο μπάνιο για να κάνει εμετό.

Για τους περισσότερους, είναι ενοχλητικό να το παρακολουθούν. Για μερικούς, είναι η πραγματικότητα.

Τα επεισόδια που απεικονίζουν τέτοιες σκηνές έχουν ειδική προειδοποιητική σήμανση, έτσι ώστε εκείνοι από εμάς που έχουμε επίσης αγωνιστεί με τη βουλιμία να έχουμε την επιλογή αν θα το ξαναζήσουμε ή όχι. Μπορούμε είτε να πάμε προετοιμασμένοι, είτε όχι.

Όπως και η Νταϊάνα, ήμουν και εγώ 19 ετών όταν άρχισα να αρρωσταίνω. Πάντα ανησυχούσα για την εμφάνισή μου και είχα προσκολληθεί στο βάρος μου. Όταν πήγα στο πανεπιστήμιο, με το δικό μου δωμάτιο και μπάνιο, το πρόβλημα πήρε μεγάλες διαστάσεις. Η ανεξαρτησία που μου παρείχε, μου επέτρεψε να καλλιεργήσω τις βαθύτερες, πιο ύπουλες ανασφάλειες μου.

Όπως συμβαίνει με όλες τις διατροφικές διαταραχές, η βουλιμία σπάνια αφορά την ίδια την τροφή, αλλά είναι οι συναισθηματικοί παράγοντες που επηρεάζουν την ψυχική υγεία ενός ατόμου. Αυτό ήταν κάτι που οι παραγωγοί του “The Crown” δεσμεύτηκαν να απεικονίσουν, όπως εξήγησε η πρωταγωνίστρια Emma Corrin κατά την πρόσφατη συνέντευξή της στο GLAMOUR: «Η σχέση της Νταϊάνα με το σώμα της υπαγορεύεται μαζικά από τα συναισθήματα που βιώνει».

Για μένα, η πρώτη βουλιμία προήλθε από χρόνια ανασφάλειας στην παιδική ηλικία. Και πάλι, το 2018, ύστερα από μία ιδιαίτερα έντονη απογοήτευση όπου βρήκα τον εαυτό μου ευάλωτο και ξαφνικά ζούσα μόνη μου.

Ομοίως, για τη Νταϊάνα δεν υπάρχει μόνο μία συναισθηματική ώθηση. Δεν είναι μόνο η μοναξιά και η πλήξη που προκαλούν τη βουλιμία της, αλλά ο θυμός, ο πόνος και η αμφιβολία της, την οποία βλέπουμε κατά τη διάρκεια μιας σκηνής μεσημεριανού γεύματος με την Καμίλα Πάρκερ Μπόουλς.

Η Καμίλα κάνει σχόλια για το φαγητό που αναστατώνουν τη Νταϊάνα: «Δεν χρειάζεται να αισθάνεσαι ένοχη για την πουτίγκα που παρήγγειλες» και ως αποτέλεσμα η πριγκίπισσα μόλις που αγγίζει το φαγητό της. Αλλά καθώς η Καμίλα καθιστά σαφές πόσο κοντά είναι με τον Κάρολο σε σύγκριση με τη Νταϊάνα, εκείνη καταλαβαίνει πόσο ξένη είναι στη σχέση της. Αρχίζει να καταναλώνει βίαια κάθε τελευταίο κομμάτι στο πιάτο της.

Στην επόμενη σκηνή, βλέπουμε ότι η Νταϊάνα πηγαίνει στην τουαλέτα και κάνει εμετό, πριν προχωρήσει στο γνωστό τελετουργικό, τόσο οικείο για τους πάσχοντες από βουλιμία: καθαρίζει τη λεκάνη, πλένει τα χέρια της, βουρτσίζει τα δόντια της και βρέχει το πρόσωπό της. Σε μεταγενέστερες σκηνές, βλέπουμε επίσης να ψεκάζει με αποσμητικό χώρου για να καλύψει τη μυρωδιά.

Αυτά τα τελετουργικά προκαλούν έναν πόνο οικειότητας στο στήθος μου. Η Νταϊάνα αναπτύσσει αυτές τις συνήθειες περισσότερο με την πάροδο του χρόνου. Μαθαίνει να τελειοποιεί την ακολουθία όλων βήμα προς βήμα σαν ένας αρχάριος χορευτής που εκτελεί τη ρουτίνα του, τελειοποιώντας αργά την ικανότητά του.

Η βουλιμία είναι μία σιωπηλή, κρυφή κατάσταση

Και αυτές οι τελετές επιτρέπουν στους πάσχοντες να κρύψουν την ασθένειά τους από τον κόσμο. Η βουλιμία είναι μία σιωπηλή, κρυφή κατάσταση, που συχνά δεν ανιχνεύεται και δεν έχει διαγνωστεί. Στην πραγματικότητα, η έρευνα δείχνει ότι λιγότερο από το 40% των ατόμων με βουλιμία λαμβάνουν βοήθεια.

«Η βουλιμία είναι μια καλά κρυμμένη ασθένεια, επειδή τα συμπτώματα είναι πολύ δύσκολο να εντοπιστούν», λέει η Τζέσικα Γκρίφιθς, κλινικός επικεφαλής του φιλανθρωπικού οργανισμού Beat στο Ηνωμένο Βασίλειο, η οποία συνεργάστηκε με το Netflix για την απεικόνιση της βουλιμίας της Νταϊάνα στη σειρά. «Σε αντίθεση με την ανορεξία, τα άτομα με βουλιμία δεν χάνουν συχνά βάρος – στην πραγματικότητα τείνουν να παραμένουν στο κανονικό βάρος τους – και υπάρχει μια τεράστια ντροπή που συνδέεται με αυτό και εμποδίζει τους ανθρώπους να ζητήσουν βοήθεια».

Η ντροπή είναι ακριβώς ο λόγος που δεν πλησίασα ποτέ τον γιατρό μου και το κράτησα μυστικό από τους περισσότερους φίλους και την οικογένειά μου. Επειδή δεν έφτασα ποτέ σε ένα επικίνδυνο βάρος ή δε χρειάστηκε να νοσηλευτώ, δεν θα μπορούσα να είμαι τόσο άρρωστη. Μόνο τα άτομα με «σωστές» διατροφικές διαταραχές αξίζουν βοήθεια, σωστά;

«Σχεδόν όλοι που έχω συναντήσει με μια διατροφική διαταραχή αγωνίζονται να νιώσουν άξιοι για θεραπεία, αλλά ειδικά όσοι αγωνίζονται με τη βουλιμία», εξηγεί η Τζέσικα. «Όταν κάποιος είναι λιποβαρής, υπάρχει σαφές κριτήριο για υποστήριξη και θεραπεία. Αλλά με την άτυπη βουλιμία, το να μην πέφτει κάτω από ένα ορισμένο όριο βάρους συχνά σημαίνει ότι η κατάσταση ελέγχεται. Έχω ακούσει πολλούς από τους χρήστες των υπηρεσιών μας να λένε: Μου είπαν ότι δεν είμαι αρκετά άρρωστος για θεραπεία επειδή δεν είμαι λιποβαρής. Αλλά η έγκαιρη παρέμβαση είναι το κλειδί και γι’ αυτό είναι τόσο σημαντικό να επισημάνουμε ότι η βουλιμία είναι εξίσου ενοχλητική με οποιαδήποτε άλλη διατροφική διαταραχή».

View this post on Instagram

A post shared by X-u-i-n (@xuin10)

Όπως η ίδια η Νταϊάνα ομολόγησε για τη βιογραφία του Andrew Morton το 1992: «Η βουλιμία ξεκίνησε την εβδομάδα αφότου ο Κάρολος κι εγώ αρραβωνιαστήκαμε και χρειάστηκε σχεδόν μια δεκαετία για να ξεπεραστεί».

Το να σκέφτομαι τη Νταϊάνα – ή οποιονδήποτε – στη μάχη με τη βουλιμία για μια ολόκληρη δεκαετία κρυφά είναι απολύτως συγκινητικό, αλλά δεν με εκπλήσσει. Διότι παρά το γεγονός ότι παραβλέπεται τόσο πολύ, οι νοοτροπίες που καλλιεργεί η βουλιμία είναι δύσκολο να ξεπεραστούν, ακόμη και μετά την ανάρρωση. Ανεξάρτητα από το πόσο καλά είμαι, ακόμα κι αν είναι σιωπηλό και ελάχιστα αισθητό, είναι πάντα εκεί.

Είναι εκεί κάθε φορά που κοιτάζω τον εαυτό μου στον καθρέφτη – σκεπτόμενη τα χρονικά διαστήματα που έφαγα τελευταία φορά και προσπαθώντας να αγνοήσω τον πειρασμό να κάνω εμετό.

Είναι εκεί κάθε φορά που τρώω ένα μεγάλο γεύμα ή ένα φαγητό και αισθάνομαι ένοχη – αυτή η εκνευριστική φωνή που λέει ξανά και ξανά: “Ξέρεις ότι θα αισθανόσουν πολύ καλύτερα αν απλά…”

Αλλά δεν το κάνω. Ναι, υπάρχουν περιστασιακές υποτροπές, αλλά με την πάροδο του χρόνου – με τη βοήθεια της θεραπείας και του συστήματος υποστήριξής μου – έμαθα να φροντίζω την ψυχική και σωματική μου υγεία. Σταμάτησα σιγά-σιγά να βλέπω το σώμα μου ως κάτι που περιφρονώ, αλλά ως κάτι που υποστηρίζω. Το σώμα μου είναι ο δια βίου σύντροφός μου και τώρα μπορώ επιτέλους να πω ότι είμαι περήφανη για όλα όσα πέρασε.

Πριν παρακολουθήσω τη νέα σεζόν του “The Crown”, δεν ένιωθα ποτέ άνετα να γράφω για τον αγώνα μου με τη βουλιμία. Αλλά καθώς αρχίζουμε να δίνουμε επιτέλους σε αυτή τη σιωπηλή ασθένεια την προβολή που της αξίζει, έτσι ελπίζω να μπορούμε να μιλάμε γι’ αυτή και εκτός οθόνης. Επειδή όσο περισσότερο μιλάμε για τη βουλιμία, τόσο περισσότερο καταστρέφουμε το στίγμα και τη ντροπή – και τόσο περισσότεροι άνθρωποι, τελικά, θα λάβουν τη βοήθεια που τους αξίζει.

Διαβάσαμε την ιστορία της Ali Pantony στο glamourmagazine.co.uk

Σχετικά Άρθρα
«Οι γιατροί ανακάλυψαν τον καρκίνο μου μετά από επέμβαση στην κοιλιά, όπως της Κέιτ Μίντλετον»
«Οι γιατροί ανακάλυψαν τον καρκίνο μου μετά από επέμβαση στην κοιλιά, όπως της Κέιτ Μίντλετον»
Ζευγάρι θέλει όταν πεθάνει να μπει στην «κατάψυξη» με κρυογονική ελπίζοντας να επανέλθει στη ζωή
Ζευγάρι θέλει όταν πεθάνει να μπει στην «κατάψυξη» με κρυογονική ελπίζοντας να επανέλθει στη ζωή
«Έχω ακόμη περίοδο στα 52 μου και δεν βλέπω την ώρα για την εμμηνόπαυση»
«Έχω ακόμη περίοδο στα 52 μου και δεν βλέπω την ώρα για την εμμηνόπαυση»
Orini Melissa: Ποιος είναι ο μελισσοκόμος που έχει γίνει viral με τις χιλιάδες μέλισσες στο σώμα του (vid)
Orini Melissa: Ποιος είναι ο μελισσοκόμος που έχει γίνει viral με τις χιλιάδες μέλισσες στο σώμα του (vid)
Ο άνθρωπος που ζούσε επί 70 χρόνια σε σιδερένιο πνεύμονα - Η συγκλονιστική ιστορία του
Ο άνθρωπος που ζούσε επί 70 χρόνια σε σιδερένιο πνεύμονα – Η συγκλονιστική ιστορία του
Συγκινεί η Κριστίνα Άπλγκεϊτ για τη σκλήρυνση κατά πλάκας: «Ζω μια κόλαση»
Συγκινεί η Κριστίνα Άπλγκεϊτ για τη σκλήρυνση κατά πλάκας: «Ζω μια κόλαση»

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του