Αρχική > Featured > Ήξερες ότι και τα χείλη σου μπορούν να καούν από τον ήλιο; Μαθε πώς θα τα προστατεύσεις

Ήξερες ότι και τα χείλη σου μπορούν να καούν από τον ήλιο; Μαθε πώς θα τα προστατεύσεις

Οι περισσότερες γυναίκες εφαρμόζουμε αντηλιακό στο πρόσωπο, στο λαιμό και το σώμα, ξεχνάμε όμως τα χείλη μας, μία εξαιρετικά ευαίσθητη περιοχή που είναι «επιρρεπής» στα εγκαύματα από την ηλιακή ακτινοβολία.

Πιο συγκεκριμένα, το εξωτερικό στρώμα του δέρματος των χειλιών σας είναι λεπτό και έτσι δεν προστατεύονται επαρκώς από την υπεριώδη ακτινοβολία. Η περιοχή αυτή έχει ελάχιστη μελανίνη, τη φυσική χρωστική ουσία του δέρματος η οποία θα μπορούσε να προστατεύσει τα χείλη σας από τον ήλιο. Έτσι λοιπόν, όχι μόνο δεν μαυρίζουν, αλλά καίγονται εύκολα!

Οι κίνδυνοι:

-Αν τα χείλη σας δεν είναι προστατευμένα και είναι εκτεθειμένα σε υπερβολικό ήλιο, το φυσικό τους κολλαγόνο διαταρράσεται. Είναι πολύ πιθανό να ζαρώσουν τα χείλη σας και να εμφανιστούν ραγάδες γύρω από το στόμα σας.

-Εμφανίζονται ρυτίδες και σημάδια πρόωρης γήρανσης

-Η παρατεταμένη και χωρίς προστασία έκθεση στον ήλιο μπορεί να προκαλέσει και την εμφάνιση ακτινικής χειλίτιδας, μιας προκαρκινικής πάθησης η οποία είναι γνωστή και ως “το χείλος του αγρότη” ή “το χείλος του ναύτη”.

-Η έκθεση στον ήλιο είναι επίσης μια από τις πιο κοινές αιτίες για την εμφάνιση επιχείλιου έρπητα. Γι’ αυτό, εάν προστατεύσετε τα χείλη σας μειώνετε τον κίνδυνο ανάπτυξης επιχείλιου έρπητα, ο οποίος απαιτεί ειδική φροντίδα.

Προσοχή:

Μη γλείφετε τα χείλη σας! Θα προκαλέσετε μεγαλύτερη βλάβη. Το σάλιο δρα ως μεγεθυντικός φακός και ενισχύει την επίδραση του ηλίου.

Μη χρησιμοποιείτε lip gloss ως υποκατάστατα αντηλιακών. Βλάπτουν το δέρμα των χειλιών όταν έρθουν σε επαφή με τις υπεριώδεις ακτίνες του ηλίου.

Πώς να τα προστατεύσετε

-Εφαρμόζετε ειδικά αντηλιακά προϊόντα ειδικά για τη φροντίδα των χειλιών σας. Είναι σημαντικό να προστατεύσετε τα χείλη σας τουλάχιστον μισή ώρα προτού βγείτε έξω.

-Χρησιμοποιήστε αδιάβροχα προϊόντα. Αν βρίσκεστε σε μια πισίνα ή σε μια παραλία, βεβαιωθείτε ότι το αντηλιακό που χρησιμοποιείτε για τα χείλη σας είναι αδιάβροχο. Είναι απαραίτητο για να σας παρέχει προστασία ακόμη και όταν κολυμπάτε για πολλή ώρα.

-Η προστασία των χειλιών από τον ήλιο φεύγει πολύ γρήγορα. Αυτός είναι και ο λόγος όπου θα πρέπει να την εφαρμόζετε όσο συχνά χρειάζεται κατά την επίσκεψή σας στην πισίνα ή την παραλία.

-Προσέξτε τον δείκτη προστασίας. Επιλέξτε ένα με δείκτη προστασίας από 15 και πάνω.