Αρχική > Featured > Ήξερες ότι η κηπουρική μπορεί να βελτιώσει την υγεία σου;

Ήξερες ότι η κηπουρική μπορεί να βελτιώσει την υγεία σου;

Όλο και πιο συχνά, οι επιστήμονες επιβεβαιώνουν αυτό που οι κηπουροί πάντα γνώριζαν: η μάχη με τα πεισματάρικα ζιζάνια και το κόψιμο των χόρτων είναι δραστηριότητες που οφελούν την υγεία μας. Η ενασχόληση με τον κήπο έχει επίσης διανοητικά και συναισθηματικά πλεονεκτήματα.

Ειδικοί στον τομέα της κηπουρικής και της φυσικής αγωγής απαριθμούν τρία μεγάλα οφέλη από την ενασχόληση με την κηπουρική.

1. Σε κρατάει σε φόρμα

Η κηπουρική προσφέρει όλα τα φυσικά οφέλη από άποψη καρδιαγγειακής, μυϊκής και οστικής υγείας. Η κηπουρική εμπίπτει στην κατηγορία της μέτριας σωματικής άσκησης, ως αποτελεσματικός τρόπος για την απώλεια θερμίδων ή τη διατήρηση του βάρους. Όπως και οι παραδοσιακές μορφές άσκησης, η κηπουρική πέντε ημέρες την εβδομάδα για 30 λεπτά έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τον κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις, διαβήτη τύπου 2 και διάφορους τύπους καρκίνου, ενώ βοηθά στη διατήρηση της καλής λειτουργίας του σώματος.

2. Βοηθά στους χρόνιους πόνους

Οι λιγότερο έντονες δραστηριότητες στον κήπο έχουν πολλά πλεονεκτήματα, ειδικά για τους ανθρώπους με χρόνιους πόνους ή αρθρίτιδα. Η διατήρηση της ενεργητικής δραστηριότητας, σε λογική βάση, είναι σημαντική για άτομα με αρθρίτιδα, καθώς μπορεί να ανακουφίσει τη δυσκαμψία των αρθρώσεων, οδηγώντας σε αυξημένο εύρος κινήσεων. Όσοι αναρρώνουν από ασθένεια ή έχουν χρόνιες παθήσεις, είναι πολύ σημαντικό να λάβουν έγκριση από τον γιατρό τους για να ξεκινήσουν την κηπουρική. Οι περισσότερες δραστηριότητες κηπουρικής έχουν σχεδιαστεί για να δώσουν έμφαση σε ορισμένες φυσικές λειτουργίες, όπως οι λεπτές κινητικές δεξιότητες, ο συντονισμός των ματιών, το εύρος κίνησης κ.ά.

3. «Καθαρίζει» το κεφάλι

Τα οφέλη της κηπουρικής υπερβαίνουν τη σωματική υγεία. Μελέτες δείχνουν ότι σχεδόν κάθε είδους μέτρια άσκηση μειώνει το άγχος, αλλά η κηπουρική μπορεί να έχει ένα επιπλέον όφελος: η παρουσία σε χώρους πρασίνου παρέχει γνωστική ανάπαυση που μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των συναισθημάτων στρες, κατάθλιψης και άγχους. Απλά απολαμβάνοντας ένα πράσινο τοπίο, ακόμη και από μακριά, μπορεί να έχει θεραπευτικές ιδιότητες. Μελέτη συνέκρινε τα νοσοκομειακά αρχεία ασθενών ύστερα από χειρουργική επέμβαση στη χοληδόχο κύστη και ανακάλυψε ότι εκείνοι των οποίων τα δωμάτια είχαν θέα στη φύση ανάρρωσαν ταχύτερα από όσους κοιτούσαν απλά έναν τοίχο.