Αρχική > Τι Νέα; > Η κυβέρνηση ανακοίνωσε σε ποιες περιοχές θα δημιουργηθούν κλειστές δομές για τους πρόσφυγες

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε σε ποιες περιοχές θα δημιουργηθούν κλειστές δομές για τους πρόσφυγες

Σύμφωνα με ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα, η κυβέρνηση θα εφαρμόσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την αντιμετώπιση του προσφυγικού – μεταναστευτικού ζητήματος. Συγκεκριμένα, εξουσιοδοτεί το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου να επιτάσσει απαραίτητα ακίνητα και εκτάσεις για τη δημιουργία ελεγχόμενων κλειστών δομών.

Τι είναι οι ελεγχόμενες κλειστές δομές

Ελεγχόμενες κλειστές δομές σημαίνει αυστηροί κανόνες εσωτερικής τάξης, οι οποίοι αφορούν τόσο τη λειτουργία των κέντρων όσο και την κίνηση των φιλοξενούμενων. Στις δομές αυτές θα διαμένουν πρώτον, οι νέες αφίξεις για διευκόλυνση της ταυτοποίησης και της διαδικασίας ασύλου, δεύτερον, όσοι έχουν παραβατική συμπεριφορά και, τρίτον, όσοι δεν δικαιούνται άσυλο και μπαίνουν στη διαδικασία επιστροφής. Όποιος παραμένει στις ελεγχόμενες κλειστές δομές, βάσει εσωτερικού κανονισμού, θα δικαιούται ελεγχόμενες εξόδους με κάρτα για ορισμένο χρονικό διάστημα, ενώ οι δομές θα είναι κλειστές τα βράδια.

Το σχέδιο βασίζεται σε τέσσερις άξονες:

  • Φύλαξη των συνόρων
  • Επιτάχυνση διαδικασιών ασύλου
  • Αυξημένες επιστροφές
  • Κλειστές δομές

«Το τελευταίο διάστημα, πραγματοποιήθηκε εξαντλητικός διάλογος με τους αρμόδιους περιφερειακούς και τοπικούς φορείς, ενώ ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κ. Κ. Μουτζούρης ζήτησε μέτρα εκτάκτου ανάγκης για τα νησιά, ιδίως μετά τα επεισόδια στη Μόρια. Απόφαση της Κυβέρνησης είναι να κλείσουν οι σημερινές άναρχες δομές και να δημιουργηθούν ελεγχόμενες κλειστές δομές», αναφέρει η ανακοίνωση.

Ποιες περιοχές επιτάσσει η κυβέρνηση

Ακολουθεί, επίσης σήμερα, υπουργική απόφαση του Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Ν. Μηταράκη, σύμφωνα με την οποία επιτάσσονται οι ακόλουθες εκτάσεις:

  • Τοποθεσία Καράβας, Δήμος Δυτικής Λέσβου
  • Τοποθεσία Κρητικού Λάκος / Ψείρα («17»), Δήμος Χίου
  • Τοποθεσία Ζερβού (παραπλεύρως υπό κατασκευήν δομής), Δήμος Ανατολικής Σάμου

Αντίστοιχες δομές, παραπλεύρως υφιστάμενων δομών, θα δημιουργηθούν σε Λέρο και Κω, σε εκτάσεις που ανήκουν στο Ελληνικό Δημόσιο, ως ακολούθως:

  • Στρατόπεδο Καπετάν Λαζαρή, τοποθεσία Πυλί, Δήμος Κω
  • Τοποθεσία Λέπιδα, Δήμος Λέρου