Αρχική > Infohealth > Η καρδιακή αρρυθμία είναι πιο απειλιτική για τις γυναίκες!

Η καρδιακή αρρυθμία είναι πιο απειλιτική για τις γυναίκες!

1391017714384

Οι γυναίκες που πάσχουν από καρδιακή αρρυθμία διατρέχουν σχεδόν διπλάσιο κίνδυνο απ’ ό,τι οι άνδρες να υποστούν απειλητικές καρδιαγγειακές επιπλοκές εξαιτίας της, σύμφωνα με μία νέα, μεγάλη, διεθνή μελέτη.

Επιστήμονες από τη Βρετανία, την Αυστραλία και τον Καναδά ανέλυσαν συνδυαστικά τα δεδομένα 30 προγενέστερων επιδημιολογικών μελετών, διαπιστώνοντας πως τα εγκεφαλικά, τα καρδιακά επεισόδια, η καρδιακή ανεπάρκεια αλλά και η καρδιαγγειακή θνησιμότητα ήταν ιδιαιτέρως αυξημένα στις γυναίκες με κολπική μαρμαρυγή.

Η κολπική μαρμαρυγή αποτελεί την πιο συνηθισμένη μορφή αρρυθμίας στους ενήλικες και μια από τις συχνότερες αιτίες νοσηλείας.Υπολογίζεται ότι ένα στα τέσσερα άτομα ηλικίας άνω των 40 ετών θα την εκδηλώσει κάποια στιγμή στη μετέπειτα ζωή του, με το ποσοστό των πασχόντων στις ηλικίες άνω των 70 ετών να φθάνει το 10%.

Όπως αναφέρεται στην «Βρετανική Ιατρική Επιθεώρηση» (BMJ) οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Κέιμπριτζ και τα πανεπιστήμια της Οξφόρδης, του Τορόντο και του Σύδνεϋ, ανακάλυψαν ότι οι γυναίκες με κολπική μαρμαρυγή είχαν κατά 99% μεγαλύτερο κίνδυνο για εγκεφαλικό επεισόδιο και κατά 93% μεγαλύτερη καρδιαγγειακή θνησιμότητα, σε σύγκριση με τους άνδρες. Είχαν επίσης κατά 55% μεγαλύτερο κίνδυνο καρδιακού επεισοδίου, κατά 16% μεγαλύτερο κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας και κατά 12% μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου από κάθε αιτία. 

Η αιτία είναι ακόμα άγνωστη, αλλά τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι «η κολπική μαρμαρυγή αποτελεί ισχυρότερο παράγοντα κινδύνου για καρδιαγγειακή νόσο και θάνατο στις γυναίκες, σε σύγκριση με τους άνδρες»