Η 16χρονη Γκρέτα Τούνμπεργκ από τη Σουηδία, από την οποία ξεκίνησε «η σχολική απεργία για το κλίμα», είναι υποψήφια για το Νόμπελ Ειρήνης 2019, όπως έκανε γνωστό σήμερα ο ένας από τους τρεις Νορβηγούς βουλευτές που την πρότειναν για το βραβείο.«Προτείναμε τη Γκρέτα Τούνμπεργκ διότι η κλιματική αλλαγή, αν δεν περιοριστεί, θα είναι στο μέλλον η βασική αιτία πολέμων, συγκρούσεων και εισροής μεταναστών. Η Γκρέτα Τούνμπεργκ ξεκίνησε ένα μαζικό κίνημα, στο οποίο βλέπω μάλλον τη βασικότερη συνεισφορά στην ειρήνη», δήλωσε ο βουλευτής Φρέντι Αντρέ Έβστεγκορντ.

Η μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής

Η 16χρονη ακτιβίστρια, όπως διαβάζουμε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, έχει αναχθεί σε σύμβολο της μάχης κατά της κλιματικής αλλαγής καλώντας τους μαθητές σε μια «παγκόσμια σχολική απεργία» κάθε Παρασκευή, με αίτημα την ενίσχυση των δράσεων για την αντιμετώπιση του προβλήματος.


«Είναι προφανώς τιμή και πολύ ευχάριστο που με πρότειναν για ένα τόσο μεγάλο βραβείο. Είναι απίστευτο και λίγο περίεργο», ανέφερε η ίδια μιλώντας στη σουηδική εφημερίδα Aftonbladet.

Η Γκρέτα Τούνμπεργκ προτάθηκε από τρεις βουλευτές της Σοσιαλιστικής Αριστεράς πριν από την τελική ημερομηνία υποβολής των προτάσεων για το βραβείο που ήταν η 31η Ιανουαρίου. Αυτό σημαίνει ότι η υποψηφιότητα για το Νόμπελ Ειρήνης 2019, το οποίο θα ανακοινωθεί στις 11 Οκτωβρίου, είναι έγκυρη.

από Μαρία Ιωαννάτου