Μια μέρα που θα μείνει στην ιστορία είναι η σημερινή, καθώς βγήκαν σώα και αβλαβή τα δώδεκα παιδιά και ο προπονητής τους, από το σπήλαιο στην Ταϊλάνδη όπου είχαν εγκλωβιστεί από τις 26 Ιουνίου. Δεκατέσσερις ημέρες αγωνίας έφτασαν στο τέλος τους χάρη στις συντονισμένες προσπάθειες των σωστικών συνεργείων.Τα συνεργεία είχαν ξεκινήσει από νωρίς το πρωί έναν αγώνα δρόμου προκειμένου να προλάβουν την επιδείνωση του καιρού. Η σημερινή επιχείρηση ξεκίνησε στις 04:08 ώρα Ελλάδος, όπως επιβεβαίωσαν οι αρχές.

Στο μεταξύ, όπως δήλωσε ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής του Υπουργείου Υγείας της χώρας, τα πρώτα τέσσερα παιδιά που απεγκλωβίστηκαν, ηλικίας 12-16 ετών, μπορούν πλέον να τρώνε κανονική τροφή. Τα δύο από αυτά έχουν πιθανώς λοίμωξη του αναπνευστικού, αλλά σε γενικές γραμμές όλα τα παιδιά είναι σε καλή κατάσταση υγείας.


Οι αρχές ωστόσο δεν επέτρεψαν στις οικογένειες να συναντήσουν τα παιδιά για το φόβο κάποιας μόλυνσης. Σύμφωνα με δεύτερο στέλεχος του Υπουργείου Υγείας, όλα τα παιδιά θα παραμείνουν μία εβδομάδα στο νοσοκομείο για προληπτική παρακολούθηση.

Ο διευθυντής του σχολείου όπου φοιτούν τα έξι από τα δώδεκα παιδιά, επιβεβαίωσε ότι θα εξαιρεθούν από τις σχολικές εξετάσεις της ερχόμενης εβδομάδας και ότι όλα θα λάβουν ψυχιατρική υποστήριξη από ειδικούς.

από Μαρία Ιωαννάτου