Ένα μικρό κορίτσι από την Ονδούρα κλαίει, καθώς η μητέρα του υποβάλλεται σε σωματικό έλεγχο από την αμερικανική συνοριοφυλακή. Αυτή είναι η φωτογραφία που κέρδισε χθες το βραβείο World Press Photo για τη φωτογραφία της χρονιάς. Tο στιγμιότυπο τραβήχτηκε τον περασμένο Ιούνιο από τον Τζον Μουρ του πρακτορείου Getty και οι κριτές υπογράμμισαν ότι αντανακλά μια βία άλλου τύπου, ψυχολογική.Η φωτογραφία απεικονίζει στο πάνω μέρος του κάδρου τη Σάντρα Σάντσες καθώς την ψάχνουν και στο κέντρο τη μικρή κόρη της, τη Γιανέλα, μετά τη σύλληψή τους αφού πέρασαν παράτυπα τα σύνορα του Μεξικού με τις ΗΠΑ.

«Ήθελα να αφηγηθώ μια διαφορετική ιστορία»

Ο φωτορεπόρτερ Τζον Μουρ εξήγησε πως τράβηξε τη φωτογραφία όταν η Σάντρα άφησε κάτω την κόρη της για να υποβληθεί σε σωματικό έλεγχο. Το παιδί άρχισε να κλαίει σχεδόν αμέσως.


«Γονάτισα και είχα πολύ λίγο χρόνο να τραβήξω το στιγμιότυπο πριν η έρευνα να τελειώσει. Ήθελα να αφηγηθώ μια διαφορετική ιστορία», ανέφερε ο 51χρονος φωτογράφος που καλύπτει την περιοχή των συνόρων ΗΠΑ και Μεξικού εδώ και περίπου δέκα χρόνια.

«Μου δινόταν η δυνατότητα να απαθανατίσω μια εικόνα ανθρωπιάς, που συχνά χάνεται μέσα στις στατιστικές. Θεωρώ ότι ένα ζήτημα όπως αυτό, το ζήτημα της μετανάστευσης, έχει απήχηση πολύ πέραν των ΗΠΑ, σε όλο τον κόσμο», είπε μπροστά στους εκατοντάδες προσκεκλημένους κατά τη διάρκεια της τελετής βράβευσης στο Άμστερνταμ.

από Μαρία Ιωαννάτου