Αρχική > Featured > Η ειδικός απαντά: Πότε λήγουν τα αρώματα; Ποια έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής;

Η ειδικός απαντά: Πότε λήγουν τα αρώματα; Ποια έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής;

Η εύρεση ενός αρώματος με το οποίο θα αποκτήσετε εμμονή είναι σαν να κερδίζετε το λαχείο! Έτσι, μόλις επενδύσετε σε ένα άρωμα, θέλετε να κάνετε ό,τι μπορείτε για να διατηρήσετε τη μακροζωία του. Επειδή δεν έχει σημασία πόσο υπέροχα είναι, όλα τα ωραία πράγματα κάποτε τελειώνουν!

Ορισμένες πρακτικές μπορούν στην πραγματικότητα να αλλάξουν τη χημική σύνθεση ενός αρώματος, κάνοντάς το να λήξει γρηγορότερα. Παρακάτω, η Amandine Pallez, διευθύντρια δημιουργικού στη Bvlgari Parfums, μας βοηθά να καταλάβουμε πότε έχει λήξει το άρωμά μας.

Τι συμβαίνει όταν λήξει το άρωμά μας;

Τυπική διάρκεια ζωής

Οι περισσότεροι κατασκευαστές αρωμάτων προτείνουν να πετάξετε το μπουκάλι ύστερα από ένα έως τρία χρόνια (ελέγξτε την ετικέτα), αλλά επειδή το άρωμα δεν λήγει με την ίδια έννοια όπως το φαγητό, μερικές φορές είναι εντάξει να συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε ένα μπουκάλι για τέσσερα, ακόμη και πέντε χρόνια.

Η Pallez επιβεβαιώνει ότι πράγματι, το άρωμα έχει ημερομηνία λήξης. Ωστόσο, «δεν υπάρχει συγκεκριμένος κανόνας». Αυτό που είναι σημαντικό να προσέξετε, είναι η χημική σύνθεση του αρώματος.

View this post on Instagram

A post shared by Byrdie (@byrdiebeauty) on

Οξείδωση

«Σύμφωνα με την εμπειρία μου», λέει η Pallez, «τα αρώματα δεν ξεθωριάζουν σε ένταση, αλλά το άρωμα τείνει να οξειδώνεται. Με άλλα λόγια, η υπερβολική ποσότητα οξυγόνου μέσα στο μπουκάλι μπορεί να αλλάξει τα μόρια του αρώματος που επηρεάζουν τη συνολική μυρωδιά του.

«Η οξείδωση μπορεί να προέλθει από τις κορυφαίες νότες όπως τα εσπεριδοειδή», εξηγεί η Pallez. Διαφορετικοί τύποι είναι πιο επιρρεπείς στην οξείδωση, γι’ αυτό και ορισμένα αρώματα διαρκούν περισσότερο από άλλα. «Παρατήρησα προσωπικά ότι τα αρώματα με υψηλή συγκέντρωση πατσουλί τείνουν να μειώνουν τη μακροζωία ενός αρώματος».

Ποια αρώματα διαρκούν περισσότερο;

Τα μακροχρόνια αρωματικά έχουν μεγάλη χημική σταθερότητα. «Οι νότες ξύλου, το κεχριμπάρι και το δέρμα είναι αρκετά σταθερά», λέει η Pallez, «ακόμη και ύστερα από τρία χρόνια».

Τα αρώματα με υψηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ τείνουν να διαρκούν περισσότερο, καθώς το αλκοόλ εμποδίζει τα οξειδωτικά αρωματικά μόρια. Ίσως να σκέφτεστε ότι το αλκοόλ είναι συστατικό που πρέπει να αποφεύγετε στα προϊόντα ομορφιάς, αλλά όταν πρόκειται για άρωμα, αντιθέτως! Το αλκοόλ είναι το βασικό συντηρητικό για την ακεραιότητα ενός αρώματος.

View this post on Instagram

A post shared by lena (@annemariesabyss) on

Αυτά τα αρώματα λήγουν γρηγορότερα
  • Αρώματα χωρίς αλκοόλ
  • Αρώματα με βάση το λάδι
  • Αρώματα με πατσουλί ή νότες εσπεριδοειδών
Tips για μεγαλύτερη διάρκεια
  • Κρατήστε το μπουκάλι μακριά από το φως
  • Κρατήστε το μακρια από τη ζέση
  • Συνεχίστε να το χρησιμοποιείτε μέχρι να αδειάσει εντελώς
  • Αποθηκεύστε το σε ντουλάπι, μέσα στη συσκευσία του

Η φροντίδα του αρώματος είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της μακροζωίας του. Επιπλέον, μπορείτε να αξιοποιήσετε στο έπακρο τη μυρωδιά εφαρμόζοντάς το σωστά. Αποφύγετε να τρίβετε το άρωμα στους καρπούς σας, καθώς η θερμότητα του σώματος θα επηρεάσει μερικές από τις νότες. Αντιθέτως, ψεκάστε σε νωπό δέρμα για να «κλειδώσετε» το άρωμα καθώς απολαμβάνετε κάθε τελευταία σταγόνα.