Πώς ορίζεται τελικά η ευτυχία και πώς θα την κατακτήσουμε; Η δουλειά μας, οι σχέσεις μας, όλα όσα κάνουμε καθημερινά, όλα έχουν σκοπό την κατάκτηση της ευτυχίας. Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Royal Society Open Science, η ευτυχία μπορεί στην πραγματικότητα να είναι μεταδοτική.

Οι φίλοι μας μπορούν να μας μεταδώσουν τόσο την καλή τους, όσο και την κακή τους διάθεση. Η νέα αυτή μελέτη προστίθεται σε προηγούμενες που αναφέρουν ότι τόσο η ευτυχία όσο και η λύπη αλλά και διάφορες συνήθειες ή συμπεριφορές, όπως το κάπνισμα, το ποτό, η παχυσαρκία και η γυμναστική, μπορούν να μεταδοθούν μέσω των social media αλλά και μέσα από την ίδια τη ζωή.

Τι έδειξε η μελέτη

Η μελέτη εξέτασε 2.194 μαθητές γυμνασίου και λυκείου που συμμετείχαν σε συνεδρίες για την κατάθλιψη. Τα παιδιά κλήθηκαν να απαντήσουν σε ερωτήσεις που αφορούσαν τους καλύτερους φίλους τους. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα παιδιά των οποίων οι φίλοι ήταν σε άσχημη ψυχολογική κατάσταση, ήταν πιο πιθανό να αναφέρουν κι εκείνα κάποια κακή διάθεση.


Αντίθετα, όταν τα παιδιά έκαναν παρέα με πιο ευτυχισμένα παιδιά, η διάθεσή τους ήταν πιο πιθανό να βελτιωθεί με την πάροδο του χρόνου.

Ο διδακτορικός φοιτητής, Robert Eyre, από το Πανεπιστήμιο του Warwick αναφέρει χαρακτηριστικά: «Τα καλά νέα από τη δουλειά μας είναι ότι ακολουθώντας τις συμβουλές, που βασίζονται σε τεκμήρια για τη βελτίωση της διάθεσης, όπως είναι η άσκηση, ο καλός ύπνος και η διαχείριση του άγχους, μπορούν να βοηθήσουν και τους φίλους σας».

από Μαρία Ιωαννάτου