Αρχική > Featured > Η Δώρα Στυλιανέση «αφήνεται» και πιστεύει στην… Ανάσταση

Η Δώρα Στυλιανέση «αφήνεται» και πιστεύει στην… Ανάσταση

«Όποιος έχει αγόγγυστα σκατοσκουπίσει άρρωστο είναι μείζων όλων των τιτάνων της θεολογίας. Γνώρισα στη ζωή μου σπουδαίους ανθρώπους, συγγραφείς, φιλοσόφους, επιστήμονες, ορισμένοι – οι λιγότεροι – μου έγιναν συμπαθείς, περνάω καλά στη συντροφιά τους. Ξέρω να αξιολογώ τα έργα τους και να τα τιμώ όταν αξίζουν, η ηθική όμως εκτίμησή μου πηγαίνει μόνο, αποκλειστικά και μόνο, σε όσους στάθηκαν δίπλα σε βαριά και ανίατα άρρωστους και τους φρόντισαν δίχως κανένα γογγυσμό, με αγάπη και αφοσίωση».

Η Δώρα Στυλιανέση και ο Δημήτρης Σιγανός πρωταγωνιστούν στο βιωματικό αφήγημα του Σταύρου Ζουμπουλάκη «Η αδερφή μου» που σκηνοθετεί ο Περικλής Μουστάκης για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων, στον ατμοσφαιρικό χώρο της Αγγλικανικής Εκκλησίας του Αγίου Παύλου, στο Σύνταγμα.

Μέσα από την επιληψία της αδερφής του, που σφράγισε τη ζωή της και, με έναν άλλο τρόπο, και τη δική του, ο Σταύρος Ζουμπουλάκης, θέλησε να μας μιλήσει για την αρρώστια, τον πόνο, τη χαρά, την πίστη και πάνω από όλα για την καλοσύνη και την αγάπη. Ένα κείμενο τελικά παρηγορητικό. Ο συγγραφέας, μάς χαρίζει ένα άκρως εξομολογητικό και βαθιά προσωπικό αφήγημα, το οποίο μέσα από συνομιλίες με την Βέιλ, τον Λεβινάς και τον Καμύ, φτάνει σε μας ως ένα μείζον θεολογικό σχόλιο, μια υπαρξιακή και ταυτόχρονα οικουμενική διερώτηση πάνω στο ζήτημα της αγάπης, της πίστης, αλλά και της αρρώστιας.

Εμείς μιλήσαμε με τη Δώρα Στυλιανέση στην προσπάθειά μας να μάθουμε όσο το δυνατόν περισσότερα για την παράσταση αυτή.

Τι σας γοητευει και σας συγκινεί στο βιωματικό αυτό αφήγημα του Σταύρου Ζουμπουλάκη;

Πολλά με συγκινούν. Η αγάπη του για αυτή τη γυναίκα, η άνευ όρων αγάπη, η “για πάντα” αγάπη, μέχρι θανάτου. Το γεγονός ότι της οφείλει τα πάντα. Επίσης με συγκινεί η σπαρακτική απλότητα του κειμένου, ταυτόχρονα με τη βαθιά ουσία του. Φυσικά με συγκινεί η λύση που δίνει για να ησυχάσει: ο “Άλλoς”.

“Υποφέρω από τον Άλλο, είναι απόλυτη υπομονή όταν αυτό το “από τον Άλλο” είναι ήδη “για τον Άλλο”. Η ουσία του Χριστιανισμού, το “αγαπάτε αλλήλους”. Αυτή η εντολή που τα συμπυκνώνει όλα. Η χαρά. Ο Σταύρος Ζουμπουλάκης πιστεύει στην Ανάσταση- Χαρά και η παράσταση εστιάζει σε αυτό.

Πόσο καθοριστική ήταν η αρρώστια της αδελφής του στη νοηματοδότηση του κόσμου του;

Είναι ο άνθρωπος που τον καθόρισε. “Ο τρόπος που σκέφτομαι, που αξιολογώ, που αντιμετωπίζω τη ζωή και τους ανθρώπους δεν γεννήθηκε μέσα στα βιβλία ούτε πουθενά αλλού, καθορίστηκε από την αδερφή μου”. Αυτή η αντιξοότητα της αρρώστιας τον έκανε βαθύ άνθρωπο και δημιουργό.

Πού ακουμπά στο σήμερα το έργο αυτό και τι θα θέλατε να πάρει μαζί του ο θεατής φεύγοντας;

Δεν ξέρω τι θα πάρει ο θεατής. “Ο Θεός, μετά τη δημιουργία του κόσμου αποσύρεται, παραιτείται από την άσκηση της δύναμής του για να αφήσει τη δημιουργία του να υπάρξει”. Αυτό σημαίνει ότι ο άνθρωπος είναι ελεύθερος, άρα και ο θεατής είναι ελεύθερος να πάρει ό,τι θέλει. Όμως ο θεατής θα θέλαμε να πάρει μαζί του μέσα από αυτόν τον πόνο, την χαρά να αναστηθεί. Ελπίζω να τα καταφέρουμε.

Υπήρξε κάτι που σας δυσκόλεψε ιδιαίτερα στη σκηνοθετική προσέγγιση του Περικλή Μουστάκη;

Πολλά με δυσκόλεψαν. Να παραμερίσω τον βλακώδη εγωισμό μου και να προχωρήσω με πίστη. Θεωρητικά τον Περικλή Μουστάκη τον πιστεύω απόλυτα, τυφλά. Ο βλακώδης όμως εγωισμός του ηθοποιού δεν τον αφήνει να “αφεθεί” τελείως. Σε αυτό το σημείο χρειάζεται υπομονή, επιμονή, αυστηρή τήρηση της οδηγίας που οδηγεί τελικά σε κάτι δημιουργικό. Νομίζω ότι πάλεψα πολύ και το κατάφερα. Ήταν στοίχημα.

Πώς λειτουργεί η παράσταση μέσα στην Αγγλικανική Εκκλησία;

Είναι ο μόνος χώρος που θα μπορούσε να λειτουργήσει το μυστήριο του βιβλίου και της παράστασης. Δηλαδή το μυστήριο της αγάπης, του θεάτρου και της χριστιανικής θεολογίας. Είμαι πολύ χαρούμενη που η παράσταση έχει βρει το φυσικό της χώρο.

Σκηνοθεσία: Περικλής Μουστάκης

Επιμέλεια σκηνικού χώρου-κοστούμια: Νίκη Ψυχογιού

Φωτισμοί: Αλέκος Αναστασίου

Μουσική επιμέλεια: Φραγκίσκη Μουστάκη

Βοηθοί σκηνοθέτη: Φραγκίσκη Μουστάκη – Δημήτρης Σιγανός

Φωτογραφίες: Μέντωρ Δρακούλης & Γιάννης Πρίφτης

Επικοινωνία: Άρης Ασπρούλης

Παίζουν: Δώρα Στυλιανέση & Δημήτρης Σιγανός

Info:

Αγγλικανική Εκκλησία του Αγίου Παύλου

Φιλελλήνων 27, Σύνταγμα

Πρεμιέρα 19 Δεκεμβρίου 2019

Παραστάσεις

19, 20, 27, 28 Δεκεμβρίου

3, 4, 9, 10, 16, 17, 23, 24, 30, 31 Ιανουαρίου

6, 7 Φεβρουαρίου

Εισιτήρια 14 € γενική είσοδος, 10 € φοιτητικό – ανέργων, 8 € ΑΜΕΑ

Ώρα Έναρξης: 21.00

Προπώληση: https://www.ticketservices.gr/event/stavrou-zoumpoulaki-i-aderfi-mou/?lang=el

Κρατήσεις στο 210.7234567.

Το βιβλίο ‘Η αδερφή μου’ κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις ‘Πόλις’.

‘Πόλις’.