Εσείς, σε τι πιάτα τρώτε, μεγάλα, μικρά, χρωματιστά ή λευκά; Όχι, μη με θεωρήσετε περίεργη… απλά το πιάτο που επιλέγετε να σερβίρετε το φαγητό σας μπορεί να δείξει κατά πόσο η δίαιτά σας θα είναι επιτυχημένη.

Σύμφωνα με έρευνα του Κερτ Φαν Ίτερσουμ στο πανεπιστήμιο Georgia Tech το χρώμα του πιάτου μας να επηρεάζει την ποσότητα που τρώμε. Η μελέτη ονομάζεται: “Μέγεθος πιάτου και υποβλητικότητα χρώματος” και διαπιστώνει ότι η χρωματική αντίθεση μεταξύ των τροφίμων και του πιάτου στο οποίο σερβίρονται μπορεί να επηρεάσει κάποιον ως προς την ποσότητα του φαγητού που καταναλώνει. Αν το χρώμα του πιάτου, λέει η έρευνα, είναι ίδιο με αυτό του φαγητού, τότε τρώμε 22% περισσότερο απ’ ό,τι αν τρώγαμε σε ένα πιάτο το οποίο έχει χρωματιστό κοντράστ με το φαγητό που σερβίρεται σε αυτό.


Το θέμα έχει να κάνει με την ψευδαίσθηση Ντελμπέφ. Εάν έχουμε έναν κύκλο μέσα σε έναν άλλο κύκλο, αυτός που βρίσκεται στο εξωτερικό φαίνεται μικρότερος απ’ ό,τι πραγματικά είναι. Το φαινόμενο αυτό ίσως έχει άμεση σχέση με την προσπάθειά μας να ελέγξουμε το μέγεθος της μερίδας. Με άλλα λόγια η ίδια ποσότητα φαγητού φαίνεται πολύ μικρότερη σε ένα μεγαλύτερο πιάτο ή σε ένα πιάτο το οποίο έχει το ίδιο χρώμα με το φαγητό. Άρα… τρώμε περισσότερο.

Κι ακόμη, στην ίδια έρευνα βρήκαν οτι οι άνθρωποι που τρώνε τα γεύματά τους μπροστά στην τηλεόραση, στον υπολογιστή ή ακόμα κι εάν ακούνε μουσική έχουν την τάση να τρώνε περισσότερο.

 

Tips: Οργάνωσε τη δίαιτά σου για να μην οργανώσεις την αποτυχία της!

 

«Η δίαιτα…αλλιώς»: Συναντήσαμε τη συγγραφέα του βιβλίου που μας βοηθά να αποκτήσουμε μια καλύτερη ζωή!

 

από Σοφία Κωστάρα