Αρχική > Θέατρο-Χορός > Η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου πήρε «Μαθήματα… Πολέμου»

Η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου πήρε «Μαθήματα… Πολέμου»

Παρούσα στην πρεμιέρα της παράσταση «Μαθήματα Πολέμου ΙΙΙ – Αθηναίων Δράματα» δήλωσε η προσφάτως εκλεγείσα Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, κυρία Αικατερίνη Σακελλαροπούλου.

Απολύτως διακριτικη και πολύ απλά ντυμένη – ακριβώς όπως άρμοζε στην περίσταση- η Α. Σακελλαροπούλου παρακολούθησε με προσήλωση τα πλέον δραματικά συμβάντα των τελευταίων ετών του 5ου αιώνα που διαδραματίστηκαν επί σκηνής: την ήττα των Αθηναίων στους Αιγός Ποταμούς και τον αντίκτυπό της στην Αθήνα, το γκρέμισμα των τειχών στην Αθήνα, την κατάλυση της δημοκρατίας και την επιβολή της σκληρής ολιγαρχίας, τις ωμότητες του καθεστώτος των Τριάκοντα, τα πολιτικά πραξικοπήματα και τις εμφυλιακές διαμάχες, μέχρι, τέλος, την παλινόρθωση της δημοκρατίας.

Σίγουρα δεν ήταν καθόλου τυχαία η επιλογή της αυτή να παρακολουθήσει τη συγκεκριμένη παράσταση, καθώς μέσα από την δραματοποιημένη αυτή αφήγηση της αρχαίας ελληνικής ιστορίας με θέμα τον Πελοποννησιακό Πόλεμο μπορούμε όχι μόνο να διακρίνουμε τις συγκλονιστικές ομοιότητες με τη σύγχρονη πολιτική πραγματικότητα, αλλά και να πάρουμε πολύτιμα μαθήματα ζωής και πολιτικής δράσης.

Η παράσταση αυτή ήταν εξαιρετική από όλες τις απόψεις. Ο σκηνοθέτης Γιώργος Τσουρής χειρίστηκε τη στιβαρή δραματουργική σύνθεση του Γιάννη Λιγνάδη -βασισμένη σε κείμενα του Ξενοφώντα και του Θουκυδίδη- με τον καλύτερο τρόπο, καθώς ανέδειξε μοναδικά τη βαθιά διαχρονικότητά της, αλλά και την τραγική της επικαιρότητα.

Τα Μαθήματα Πολέμου III αποτελούν το τρίτο έργο της δραματικής τριλογίας «Μαθήματα Πολέμου» που έχει ως περιεχόμενο την αρχαία ελληνική ιστορία και θέμα τον Πελοποννησιακό Πόλεμο. Ενώ στα δύο πρώτα, η δραματοποίηση περιλαμβάνει αυτοτελή επεισόδια από το ιστορικό έργο του Θουκυδίδη, τα Μαθήματα Πολέμου III δραματοποιούν επεισόδια από τα «Ελληνικά» του Ξενοφώντα. Πιο συγκεκριμένα, η πραγμάτευση εστιάζεται στα κυριότερα γεγονότα που συνθέτουν το τέλος του Πελοποννησιακού Πολέμου και τα οποία σηματοδοτούν, παράλληλα, το τέλος της αθηναϊκής ηγεμονίας και της αθηναϊκής δημοκρατίας.

ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΠΟΛΕΜΟΥ ΙΙΙ – ΑΘΗΝΑΙΩΝ ΔΡΑΜΑΤΑ | Μια δραματουργική σύνθεση του Γιάννη Λιγνάδη – Σκηνοθεσία: Γιωργής Τσουρής

Συμπαραγωγή με το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και τον θεατρικό οργανισμό Dramaticus

[Νέα παραγωγή στο Θέατρο Rex – Σκηνή «Ελένη Παπαδάκη»]