Αρχική > Τι Νέα; > Η 24χρονη που αγωνίζεται για το δικαίωμα μιας μητέρας να στεφθεί Μις Κόσμος

Η 24χρονη που αγωνίζεται για το δικαίωμα μιας μητέρας να στεφθεί Μις Κόσμος

Αίσθηση και ποικίλα σχόλια έχει προκαλέσει το γεγονός πως το μοντέλο Veronika Didusenko, 24 ετών, έχασε τον τίτλο της Μις Ουκρανία 2018, όταν ανακάλυψαν πως είναι… μητέρα!  

Κάπως έτσι έγινε γνωστό μία μητέρα δεν μπορεί να συμμετάσχει στη διοργάνωση Miss World. Και τώρα η Veronika  που έχει έναν πεντάχρονο γιο, αποφάσισε να αναλάβει νομική δράση κατά του διαγωνισμού για την πολιτική του περί αποκλεισμού. 

Η Βερόνικα παραδέχθηκε ότι είδε τον κανόνα σχετικά με την αίτηση υποψηφιότητας, αλλά την ενθάρρυναν οι ίδιοι οι διοργανωτές. «Γιατί πρέπει να αποκλείεται η είσοδος μιας γυναίκας, μόνο και μόνο επειδή είναι μητέρα; Δεν έχει νόημα. Δεν έχει καμία επίπτωση στην ικανότητά μου να είμαι επαγγελματίας ή να είμαι ένα επιτυχημένο μοντέλο ή στο πώς κάνω τη δουλειά μου».

Την ίδια στιγμή δηλώνει πως εξεπλάγη όταν στέφθηκε Μις Ουκρανία και πως θα εκπροσωπούσε τη χώρα της στο διαγωνισμό Miss World. Τέσσερις ωστόσο ημέρες αργότερα αποκλείστηκε. «Ήταν ταπεινωτικό και προσβλητικό για μένα. Ένιωσα τόσο άσχημα γιατί δεν είναι μόνο η ιστορία μου, είναι η ιστορία χιλιάδων γυναικών ανά τον κόσμο που ίσως θέλουν να συμμετάσχουν, αλλά δεν έχουν τη δυνατότητα επειδή είναι μητέρες».  

«Θέλω να τους αλλάξω, να τους προκαλέσω, θέλω να σιγουρευτώ ότι οι κανόνες του Miss World συμβαδίζουν με τους καιρούς», λέει στο BBC. «Θέλω ο διαγωνισμός να αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα των γυναικών που ισορροπούν τέλεια μεταξύ της σταδιοδρομίας τους και της προσωπικής τους ζωής». 

Η CEO της Διεθνούς Οργάνωσης, Julia Morley, ρωτήθηκε για τον κανόνα σε μια συνέντευξη το 2018. «Όταν προσπαθείτε να συμφωνήσετε για μια παγκόσμια οργάνωση, πρέπει να κοιτάξετε τι ισχύει για όλους και για να ψηφίσουν για το τι είναι αποδεκτό. Το πώς αισθάνομαι εγώ ή η Ευρώπη, είναι μόνο η μια πλευρά, αλλά το πώς αισθάνονται στον υπόλοιπο κόσμο, όταν πρέπει να δούμε τις διάφορες θρησκείες και διάφορα τέτοια ζητήματα, είναι άλλο… Επομένως, αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι να έχουμε ισορροπία».