Τι είναι η συναισθηματική απιστία και γιατί δεν είναι τόσο αθώα όσο ακούγεται;

τι-είναι-η-συναισθηματική-απιστία-και

Το κεφάλαιο απιστία είναι μεγάλο και σηκώνει πολλή κουβέντα. Γιατί μπορεί να είναι σαφής ως έννοια, όμως, στην πραγματικότητα είναι περισσότερο πολύπλοκη. Κι αυτό διότι απιστία δεν είναι μόνο η σωματική. Αυτή, ναι, σίγουρα είναι εύκολο να την ξεχωρίσεις, να την αντιμετωπίσεις. Είναι ο “εχθρός” στη σχέση σου και ξέρεις με τι έχεις να κάνεις.

Υπάρχει, όμως και άλλη μία μορφή απιστίας, ιδιαίτερα περίπλοκη. Είναι ένας ύπουλος παράγοντας σε μία σχέση, ένας σχεδόν “αόρατος” εχθρός που μπορεί να παγιδεύσει ακόμα και εσένα την ίδια, χωρίς να το καταλάβεις. Και αναφερόμαστε στη συναισθηματική απιστία, η οποία τελευταία βρίσκει όλο και περισσότερο πρόσφορο έδαφος σε ζευγάρια που περνούν κρίση ή ακόμα και όχι.

Διαβάστε επίσης: –  «Κατάλαβα πως με απατά από την αντανάκλαση στα γυαλιά ηλίου του»

Με απάτησε 3 εβδομάδες πριν τον γάμο κι αρνήθηκα στην αδελφή μου να παντρευτεί στη θέση μου – Είμαι κακιά;

Η συναισθηματική απιστία δεν προϋποθέτει σωματική επαφή. Χρειάζεται μόνο το μυαλό και το συναίσθημά σου. Συνήθως, λένε οι ειδικοί, αυτή η απιστία βρίσκει έδαφος σε ζευγάρια που βρίσκονται σε κρίση ή η σχέση τους περνά φθορά και η μία από τις δύο πλευρές είναι πιο ευάλωτη συναισθηματικά, αναζητώντας κάπου αλλού ένα αποκούμπι, όχι απαραίτητα ένα ερωτικό αποκούμπι.

Αποζητάνε, κυρίως, κάποιον να μιλήσουν. Έναν άνθρωπο να τους καταλάβει, να τους κάνει να ξεχαστούν. Στην αρχή, δηλαδή, ξεκινά κάπως έτσι. Συνήθως, αυτός ο άλλος, είναι κάποιος συνάδελφος ή ένας νέος φίλος με τον οποίο έρχεσαι πιο κοντά. Μιλάς μαζί του στην αρχή περί ανέμων και υδάτων, μετά οι συζητήσεις έρχονται σε πιο προσωπικά ζητήματα και φτάνεις σε ένα σημείο όπου νιώθεις συναισθηματικά εξαρτημένη από αυτόν, αφού σε κάνει να αισθάνεσαι καλύτερα.

Μπορεί εσύ να μην το καταλαβαίνεις, αλλά το γεγονός ότι σπαταλάς συναισθηματική ενέργεια για έναν άλλον άνθρωπο και όχι για το σύντροφό σου, είναι μια μορφή απιστίας.

Διαβάστε επίσης: Η απιστία «χτύπησε κόκκινο» μετά την καραντίνα – Οι γυναίκες ξεπέρασαν τους άνδρες

Τα σημάδια της συναισθηματικής απιστίας
  • Όπως εξηγούν οι ειδικοί, το πλέον χαρακτηριστικό σημάδι της συναισθηματικής απιστίας (emotional cheating), είναι η μυστικοπάθεια. Είναι μία  συγκαλυμμένη προδοσία. Όταν, δηλαδή, κρατάς μυστική την ύπαρξη αυτού του προσώπου στο σύντροφό σου ή όταν την υποβαθμίζεις ή δεν αναφέρεις ότι κάνετε πολλή παρέα. Κι αυτό, διότι ενδόμυχα, ίσως κι εσύ νιώθεις πως πρέπει να το κρύψεις. Γιατί άραγε;
  • Όταν έχεις φτάσει στο σημείο να θέλεις να περνάς περισσότερη ώρα με το άλλο πρόσωπο. Όταν μιλάς μαζί του και αισθάνεσαι – ακόμα και το πιο απλό – πώς περνά τόσο γρήγορα η ώρα μαζί του. Όταν θέλεις ή έχεις ανάγκη να μιλάς μόνο μαζί του για τα όποια προβλήματά σου.
  • Όταν γιγαντώνεις τα προβλήματα στη σχέση σου ή μετά από ένα σημείο, αποφεύγεις να μιλάς και για τη σχέση σου.
  • Όταν κι εσύ η ίδια δεν μπορείς να εξηγήσεις τελικά τη φύση της σχέσης σας. Επειδή δεν υπάρχει σωματική επαφή, νιώθεις πως δεν είναι απιστία. Όμως, νιώθεις ενοχικά.
  • Βέβαια, όπως τονίζουν οι ειδικοί, αν με το πρόσωπο αυτό κάνεις νοερές ερωτικές σκέψεις ή πιάνεις τον εαυτό σου να έλκεται ερωτικά, τότε είναι σίγουρα απιστία και αρκετοί δεν τη διαχωρίζουν από τη σωματική.

Σχετικά Άρθρα
Ο ηλικιακός ρατσισμός είναι υπαρκτός και οι γυναίκες άνω των 40 τον βιώνουν περισσότερο στην καθημερινότητά τους!
Ο ηλικιακός ρατσισμός είναι υπαρκτός και οι γυναίκες άνω των 40 τον βιώνουν περισσότερο στην καθημερινότητά τους!
Παγκόσμια Ημέρα Καφέ: Τα Καφεκοπτεία Λουμίδη τη γιορτάζουν με μοναδικές προσφορές
Παγκόσμια Ημέρα Καφέ: Τα Καφεκοπτεία Λουμίδη τη γιορτάζουν με μοναδικές προσφορές
Φθινοπωρινό restart: Ξεπεράστε ό,τι σας μπλοκάρει! - Δωρεάν εκπαίδευση από τη Δρ. Νάνσυ Μαλλέρου
Φθινοπωρινό restart: Ξεπεράστε ό,τι σας μπλοκάρει! – Δωρεάν εκπαίδευση από τη Δρ. Νάνσυ Μαλλέρου
5 λόγοι που τα 30 είναι για τη γυναίκα η καλύτερη δεκαετία και είναι πιο ελκυστικές από ποτέ!
5 λόγοι που τα 30 είναι για τη γυναίκα η καλύτερη δεκαετία και είναι πιο ελκυστική από ποτέ!
Περιβαλλοντική δράση στο εμβληματικό νησί της Δήλου – Μαζεύτηκαν πάνω από 1 τόνος απορρίμματα!
Περιβαλλοντική δράση στο εμβληματικό νησί της Δήλου – Μαζεύτηκαν πάνω από 1 τόνος απορρίμματα!
Αυτό είναι το πιο δημοφιλές γυναικείο όνομα παγκοσμίως και είναι ελληνικό!
Αυτό είναι το πιο δημοφιλές γυναικείο όνομα παγκοσμίως και είναι ελληνικό!

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του