Ταξίδια

Το πανέμορφο σπήλαιο της Μελισσάνης στην Κεφαλονιά κρύβει μία ιστορία ανεκπλήρωτου έρωτα

Πρόκειται για ένα από τα ομορφότερα και πιο ατμοσφαιρικά σημεία της Κεφαλονιάς, ένα γεωλογικό θαύμα, το οποίο ήταν άγνωστο μέχρι τη δεκαετία του 1950, οπότε και ανακαλύφθηκε από τον Ιωάννη και την Άννα Πετροχείλου.

Το λιμνοσπήλαιο της Μελισσάνης βρίσκεται δύο χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Σάμης και η φυσική είσοδός του είναι κατακόρυφη, ενώ δημιουργήθηκε από την πτώση τμήματος της οροφής.

Υπάρχει όμως και τεχνητή είσοδος, με σκαλοπάτια και έναν μακρύ υπόγειο διάδρομο, που επιτρέπει στον επισκέπτη να δει από κοντά και να θαμπωθεί από τη σπάνια ομορφιά του σπηλαίου και τον εκπληκτικό διάκοσμο με σταλακτίτες.

Το νερό της λίμνης είναι υφάλμυρο, ένα μείγμα θαλασσινού νερού και γλυκού νερού. Το σπήλαιο απέχει περίπου 500 μέτρα από τη θάλασσα και η στάθμη του νερού είναι ένα μέτρο υψηλότερη από την στάθμη της θάλασσας και το υφάλμυρο νερό υψώνεται από ένα βαθύ σπηλαιώδες σύστημα 30 μέτρων στη μία πλευρά του σπηλαίου και ρέει σιωπηλά στο άλλο άκρο του σπηλαίου, ρέοντας μέσα από στενές ρωγμές στη θάλασσα.

Και εδώ το νερό από τις Καταβόθρες στην άλλη πλευρά του νησιού επανεμφανίζεται, κάτι που ανακαλύφθηκε από πειράματα ανίχνευσης χρωστικών ιών το 1959.

Το σπήλαιο, κάποτε δύο μεγάλοι θάλαμοι, κατέρρευσε πριν από αρκετές χιλιάδες χρόνια. Σήμερα το σπήλαιο έχει σχήμα Β, με δύο μεγάλες αίθουσες γεμάτες νερό και ένα νησί στη μέση.

Μέσα της υπάρχει και ένα μικρό νησί. Χωρίζεται σε δύο θαλάμους, που σχηματίζουν κάτι σαν το γράμμα «Β», ο ένας λουσμένος στο φως, ο άλλος σκοτεινός και καλυμμένος με σταλαγμίτες.

Ένας ανεκπλήρωτος έρωτας πίσω από το σπήλαιο

Το 1962, ο αρχαιολόγος Σπυρίδων Μαρινάτος ανακάλυψε έναν θησαυρό από χειροτεχνήματα τα οποία χρονολογούνται από τον 4ο και τον 3ο αιώνα προ Χριστού. Ανάμεσά τους ήταν μία πήλινη φιγούρα του Θεού Πάνα και πήλινα πιάτα που απεικονίζουν τη νύμφη Μελισσάνθη (ή Μελισσάνη) να χορεύει. Ξεκάθαρα σημάδια πως κάποτε το σπήλαιο κατοικούνταν και ήταν τόπος λατρείας.

Ο μύθος λέει ότι στο σημείο του σπηλαίου η νύμφη Μελισσάνθη (ή Μελισσάνη) πνίγηκε μετά την απόρριψή της από τον θεό Πάνα.

Ένας άλλος θρύλος επίσης λέει ότι πήρε το όνομά της από μια βοσκοπούλα ονόματι Μελισσάνθη που έψαχνε για τα χαμένα πρόβατά της και έπεσε στη λίμνη και πνίγηκε.

Ωστόσο, επικρατέστερη θεωρία εκτιμάται πως είναι η πρώτη.

Η αίγλη και το μυστήριο της ανακάλυψης του σπηλαίου της Μελισσάνης ταξίδεψε και εκτός Ελλάδας με τη βρετανική εφημερίδα Telegraph να αποθεώνει το γεωλογικό αυτό θαύμα σε αφιέρωμά της. Αν βρεθείτε στην Κεφαλονιά, να το επισκεφθείτε οπωσδήποτε.

Φωτογραφίες: ΙΝΤΙΜΕ

Διαβάστε επίσης:

Σασμός: Το νέο τραγούδι της σειράς είναι αφιερωμένο στα θύματα των Τεμπών – Ανατριχιαστικά υπέροχο!

Hard Rock Cafe: Συμμετέχει στο φετινό Pride με μία μοναδική προσφορά

infowoman team

Recent Posts

Η Νάντια Μαργαρίτη στο Infowoman: «Δεν για όλες της γυναίκες οι πόρτες ανοιχτές και τα σκυλιά δεμένα»

Η ομάδα Νοσταλγία εκκινεί το 2024 με μια βουτιά στο πληθωρικό σύμπαν της Ελένης Σικελιανός,…

20 λεπτά ago

Sin Boy: Άγριος ξυλοδαρμός ενώ έκανε live στο Instagram (video)

Θύμα άγριου ξυλοδαρμού φέρεται να έπεσε από αγνώστους ο τράπερ Sin Boy με τη στιγμή…

1 ώρα ago

“Always”: Συνεχίζει τις προσπάθειες υπέρ της ενδυνάμωσης των νεαρών κοριτσιών

Η Always, η κορυφαία μάρκα σε προϊόντα προσωπικής υγιεινής, ενώνει τις δυνάμεις της με τον…

2 ώρες ago

Δύσκολες ώρες για τον Δημήτρη Κόκοτα – Τα νεότερα για την υγεία του

Κρίσιμα χαρακτηρίζονται τα επόμενα 24ωρα για τον τραγουδιστή Δημήτρη Κόκοτα, ο οποίος νοσηλεύεται από το…

2 ώρες ago

Σεισμός 5,7 Ρίχτερ ανοιχτά των Φιλιατρών – Τι εκτιμούν οι σεισμολόγοι

Ισχυρή σειεσμική δόνηση μεγέθους 5,7 Ρίχτερ  σημειώθηκε το πρωί της Παρασκευής, ανοιχτά των Φιλιατρών. Οι σεισμός έγινε…

2 ώρες ago

Τι έρχεται τον Απρίλιο στο Μουσείο Μαρία Κάλλας του Δήμου Αθηναίων

Ένα πλούσιο πρόγραμμα τόσο για μικρούς όσο και για μεγάλους προτείνει για τον Απρίλιο το Μουσείο Μαρία Κάλλας του…

4 ώρες ago