Το πανέμορφο σπήλαιο της Μελισσάνης στην Κεφαλονιά κρύβει μία ιστορία ανεκπλήρωτου έρωτα

Πρόκειται για ένα από τα ομορφότερα και πιο ατμοσφαιρικά σημεία της Κεφαλονιάς, ένα γεωλογικό θαύμα, το οποίο ήταν άγνωστο μέχρι τη δεκαετία του 1950, οπότε και ανακαλύφθηκε από τον Ιωάννη και την Άννα Πετροχείλου.

Το λιμνοσπήλαιο της Μελισσάνης βρίσκεται δύο χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Σάμης και η φυσική είσοδός του είναι κατακόρυφη, ενώ δημιουργήθηκε από την πτώση τμήματος της οροφής.

%cf%84%ce%bf-%cf%80%ce%b1%ce%bd%ce%ad%ce%bc%ce%bf%cf%81%cf%86%ce%bf-%cf%83%cf%80%ce%ae%ce%bb%ce%b1%ce%b9%ce%bf-%cf%84%ce%b7%cf%82-%ce%bc%ce%b5%ce%bb%ce%b9%cf%83%cf%83%ce%ac%ce%bd%ce%b7%cf%82-%cf%830

Υπάρχει όμως και τεχνητή είσοδος, με σκαλοπάτια και έναν μακρύ υπόγειο διάδρομο, που επιτρέπει στον επισκέπτη να δει από κοντά και να θαμπωθεί από τη σπάνια ομορφιά του σπηλαίου και τον εκπληκτικό διάκοσμο με σταλακτίτες.

Το νερό της λίμνης είναι υφάλμυρο, ένα μείγμα θαλασσινού νερού και γλυκού νερού. Το σπήλαιο απέχει περίπου 500 μέτρα από τη θάλασσα και η στάθμη του νερού είναι ένα μέτρο υψηλότερη από την στάθμη της θάλασσας και το υφάλμυρο νερό υψώνεται από ένα βαθύ σπηλαιώδες σύστημα 30 μέτρων στη μία πλευρά του σπηλαίου και ρέει σιωπηλά στο άλλο άκρο του σπηλαίου, ρέοντας μέσα από στενές ρωγμές στη θάλασσα.

%cf%84%ce%bf-%cf%80%ce%b1%ce%bd%ce%ad%ce%bc%ce%bf%cf%81%cf%86%ce%bf-%cf%83%cf%80%ce%ae%ce%bb%ce%b1%ce%b9%ce%bf-%cf%84%ce%b7%cf%82-%ce%bc%ce%b5%ce%bb%ce%b9%cf%83%cf%83%ce%ac%ce%bd%ce%b7%cf%82-%cf%832

Και εδώ το νερό από τις Καταβόθρες στην άλλη πλευρά του νησιού επανεμφανίζεται, κάτι που ανακαλύφθηκε από πειράματα ανίχνευσης χρωστικών ιών το 1959.

Το σπήλαιο, κάποτε δύο μεγάλοι θάλαμοι, κατέρρευσε πριν από αρκετές χιλιάδες χρόνια. Σήμερα το σπήλαιο έχει σχήμα Β, με δύο μεγάλες αίθουσες γεμάτες νερό και ένα νησί στη μέση.

%cf%84%ce%bf-%cf%80%ce%b1%ce%bd%ce%ad%ce%bc%ce%bf%cf%81%cf%86%ce%bf-%cf%83%cf%80%ce%ae%ce%bb%ce%b1%ce%b9%ce%bf-%cf%84%ce%b7%cf%82-%ce%bc%ce%b5%ce%bb%ce%b9%cf%83%cf%83%ce%ac%ce%bd%ce%b7%cf%82-%cf%834

Μέσα της υπάρχει και ένα μικρό νησί. Χωρίζεται σε δύο θαλάμους, που σχηματίζουν κάτι σαν το γράμμα «Β», ο ένας λουσμένος στο φως, ο άλλος σκοτεινός και καλυμμένος με σταλαγμίτες.

Ένας ανεκπλήρωτος έρωτας πίσω από το σπήλαιο

%cf%84%ce%bf-%cf%80%ce%b1%ce%bd%ce%ad%ce%bc%ce%bf%cf%81%cf%86%ce%bf-%cf%83%cf%80%ce%ae%ce%bb%ce%b1%ce%b9%ce%bf-%cf%84%ce%b7%cf%82-%ce%bc%ce%b5%ce%bb%ce%b9%cf%83%cf%83%ce%ac%ce%bd%ce%b7%cf%82-%cf%836

Το 1962, ο αρχαιολόγος Σπυρίδων Μαρινάτος ανακάλυψε έναν θησαυρό από χειροτεχνήματα τα οποία χρονολογούνται από τον 4ο και τον 3ο αιώνα προ Χριστού. Ανάμεσά τους ήταν μία πήλινη φιγούρα του Θεού Πάνα και πήλινα πιάτα που απεικονίζουν τη νύμφη Μελισσάνθη (ή Μελισσάνη) να χορεύει. Ξεκάθαρα σημάδια πως κάποτε το σπήλαιο κατοικούνταν και ήταν τόπος λατρείας.

Ο μύθος λέει ότι στο σημείο του σπηλαίου η νύμφη Μελισσάνθη (ή Μελισσάνη) πνίγηκε μετά την απόρριψή της από τον θεό Πάνα.

Ένας άλλος θρύλος επίσης λέει ότι πήρε το όνομά της από μια βοσκοπούλα ονόματι Μελισσάνθη που έψαχνε για τα χαμένα πρόβατά της και έπεσε στη λίμνη και πνίγηκε.

Ωστόσο, επικρατέστερη θεωρία εκτιμάται πως είναι η πρώτη.

Η αίγλη και το μυστήριο της ανακάλυψης του σπηλαίου της Μελισσάνης ταξίδεψε και εκτός Ελλάδας με τη βρετανική εφημερίδα Telegraph να αποθεώνει το γεωλογικό αυτό θαύμα σε αφιέρωμά της. Αν βρεθείτε στην Κεφαλονιά, να το επισκεφθείτε οπωσδήποτε.

Φωτογραφίες: ΙΝΤΙΜΕ

Διαβάστε επίσης:

Σασμός: Το νέο τραγούδι της σειράς είναι αφιερωμένο στα θύματα των Τεμπών – Ανατριχιαστικά υπέροχο!

Hard Rock Cafe: Συμμετέχει στο φετινό Pride με μία μοναδική προσφορά

Σχετικά Άρθρα
Ορεινή εκδρομή στα Καλάβρυτα με τον Οδοντωτό σιδηρόδρομο!
Ορεινή εκδρομή στα Καλάβρυτα με τον Οδοντωτό σιδηρόδρομο!
Tο W Costa Navarino στα “Top 50 Best Resorts in the World”
Παγκόσμια διάκριση: Tο W Costa Navarino στα “Top 50 Best Resorts in the World”
Η ITA Airways συναντά τους συνεργάτες της στην Αθήνα
Η ITA Airways συναντά τους συνεργάτες της στην Αθήνα
"Τουρισμός 360 Στην Πράξη": Το συνέδριο - γιορτή για τον Τουρισμό στα Ιωάννινα
“Τουρισμός 360 Στην Πράξη”: Το συνέδριο – γιορτή για τον Τουρισμό στα Ιωάννινα
Ταξίδι στην Ρώμη - Οδηγός
Ταξίδι στην Ρώμη – Οδηγός
TikTok: 10 εναλλακτικοί, ελληνικοί προορισμοί που δεν ήξερες για φέτος το καλοκαίρι
TikTok: 10 εναλλακτικοί, ελληνικοί προορισμοί που δεν ήξερες για φέτος το καλοκαίρι

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του