Το πανέμορφο σπήλαιο της Μελισσάνης στην Κεφαλονιά κρύβει μία ιστορία ανεκπλήρωτου έρωτα

το-πανέμορφο-σπήλαιο-της-μελισσάνης-σ

Πρόκειται για ένα από τα ομορφότερα και πιο ατμοσφαιρικά σημεία της Κεφαλονιάς, ένα γεωλογικό θαύμα, το οποίο ήταν άγνωστο μέχρι τη δεκαετία του 1950, οπότε και ανακαλύφθηκε από τον Ιωάννη και την Άννα Πετροχείλου.

Το λιμνοσπήλαιο της Μελισσάνης βρίσκεται δύο χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Σάμης και η φυσική είσοδός του είναι κατακόρυφη, ενώ δημιουργήθηκε από την πτώση τμήματος της οροφής.

%cf%84%ce%bf-%cf%80%ce%b1%ce%bd%ce%ad%ce%bc%ce%bf%cf%81%cf%86%ce%bf-%cf%83%cf%80%ce%ae%ce%bb%ce%b1%ce%b9%ce%bf-%cf%84%ce%b7%cf%82-%ce%bc%ce%b5%ce%bb%ce%b9%cf%83%cf%83%ce%ac%ce%bd%ce%b7%cf%82-%cf%830

Υπάρχει όμως και τεχνητή είσοδος, με σκαλοπάτια και έναν μακρύ υπόγειο διάδρομο, που επιτρέπει στον επισκέπτη να δει από κοντά και να θαμπωθεί από τη σπάνια ομορφιά του σπηλαίου και τον εκπληκτικό διάκοσμο με σταλακτίτες.

Το νερό της λίμνης είναι υφάλμυρο, ένα μείγμα θαλασσινού νερού και γλυκού νερού. Το σπήλαιο απέχει περίπου 500 μέτρα από τη θάλασσα και η στάθμη του νερού είναι ένα μέτρο υψηλότερη από την στάθμη της θάλασσας και το υφάλμυρο νερό υψώνεται από ένα βαθύ σπηλαιώδες σύστημα 30 μέτρων στη μία πλευρά του σπηλαίου και ρέει σιωπηλά στο άλλο άκρο του σπηλαίου, ρέοντας μέσα από στενές ρωγμές στη θάλασσα.

%cf%84%ce%bf-%cf%80%ce%b1%ce%bd%ce%ad%ce%bc%ce%bf%cf%81%cf%86%ce%bf-%cf%83%cf%80%ce%ae%ce%bb%ce%b1%ce%b9%ce%bf-%cf%84%ce%b7%cf%82-%ce%bc%ce%b5%ce%bb%ce%b9%cf%83%cf%83%ce%ac%ce%bd%ce%b7%cf%82-%cf%832

Και εδώ το νερό από τις Καταβόθρες στην άλλη πλευρά του νησιού επανεμφανίζεται, κάτι που ανακαλύφθηκε από πειράματα ανίχνευσης χρωστικών ιών το 1959.

Το σπήλαιο, κάποτε δύο μεγάλοι θάλαμοι, κατέρρευσε πριν από αρκετές χιλιάδες χρόνια. Σήμερα το σπήλαιο έχει σχήμα Β, με δύο μεγάλες αίθουσες γεμάτες νερό και ένα νησί στη μέση.

%cf%84%ce%bf-%cf%80%ce%b1%ce%bd%ce%ad%ce%bc%ce%bf%cf%81%cf%86%ce%bf-%cf%83%cf%80%ce%ae%ce%bb%ce%b1%ce%b9%ce%bf-%cf%84%ce%b7%cf%82-%ce%bc%ce%b5%ce%bb%ce%b9%cf%83%cf%83%ce%ac%ce%bd%ce%b7%cf%82-%cf%834

Μέσα της υπάρχει και ένα μικρό νησί. Χωρίζεται σε δύο θαλάμους, που σχηματίζουν κάτι σαν το γράμμα «Β», ο ένας λουσμένος στο φως, ο άλλος σκοτεινός και καλυμμένος με σταλαγμίτες.

Ένας ανεκπλήρωτος έρωτας πίσω από το σπήλαιο

%cf%84%ce%bf-%cf%80%ce%b1%ce%bd%ce%ad%ce%bc%ce%bf%cf%81%cf%86%ce%bf-%cf%83%cf%80%ce%ae%ce%bb%ce%b1%ce%b9%ce%bf-%cf%84%ce%b7%cf%82-%ce%bc%ce%b5%ce%bb%ce%b9%cf%83%cf%83%ce%ac%ce%bd%ce%b7%cf%82-%cf%836

Το 1962, ο αρχαιολόγος Σπυρίδων Μαρινάτος ανακάλυψε έναν θησαυρό από χειροτεχνήματα τα οποία χρονολογούνται από τον 4ο και τον 3ο αιώνα προ Χριστού. Ανάμεσά τους ήταν μία πήλινη φιγούρα του Θεού Πάνα και πήλινα πιάτα που απεικονίζουν τη νύμφη Μελισσάνθη (ή Μελισσάνη) να χορεύει. Ξεκάθαρα σημάδια πως κάποτε το σπήλαιο κατοικούνταν και ήταν τόπος λατρείας.

Ο μύθος λέει ότι στο σημείο του σπηλαίου η νύμφη Μελισσάνθη (ή Μελισσάνη) πνίγηκε μετά την απόρριψή της από τον θεό Πάνα.

Ένας άλλος θρύλος επίσης λέει ότι πήρε το όνομά της από μια βοσκοπούλα ονόματι Μελισσάνθη που έψαχνε για τα χαμένα πρόβατά της και έπεσε στη λίμνη και πνίγηκε.

Ωστόσο, επικρατέστερη θεωρία εκτιμάται πως είναι η πρώτη.

Η αίγλη και το μυστήριο της ανακάλυψης του σπηλαίου της Μελισσάνης ταξίδεψε και εκτός Ελλάδας με τη βρετανική εφημερίδα Telegraph να αποθεώνει το γεωλογικό αυτό θαύμα σε αφιέρωμά της. Αν βρεθείτε στην Κεφαλονιά, να το επισκεφθείτε οπωσδήποτε.

Φωτογραφίες: ΙΝΤΙΜΕ

Διαβάστε επίσης:

5 στάσεις της γιόγκα που μπορείς εύκολα να κάνεις στην παραλία

Το Φεστιβάλ βιβλίου στο Ζάππειο έγινε 50 χρόνων – Δες πώ θα τιμήσεις και εσύ την επέτειο

Εσπαντρίγιες: Το πιο θηλυκό παπούτσι του καλοκαιριού – Φόρεσέ το όπως οι Γαλλίδες

Σχετικά Άρθρα
Διακοπές στην Αφρική για την Ευγενία Σαμαρά - Φτιάχνει ποτά σε καρύδες και λέει «σ΄αγαπώ» στα σουαχίλι
Διακοπές στην Αφρική για την Ευγενία Σαμαρά – Φτιάχνει ποτά σε καρύδες και λέει «σ΄αγαπώ» στα σουαχίλι
Ποιο ελληνικό νησί εξυμνούν οι Ιταλοί ως το ιδανικότερο για διακοπές σε όλο τον κόσμο;
Ποιο ελληνικό νησί εξυμνούν οι Ιταλοί ως το ιδανικότερο για διακοπές σε όλο τον κόσμο;
Το μπαλκόνι της Ιουλιέτας στη Βερόνα: Ο μύθος και τα χιλιάδες γράμματα ερωτευμένων κολλημένα με τσίχλες
Το μπαλκόνι της Ιουλιέτας στη Βερόνα: Ο μύθος και τα χιλιάδες γράμματα ερωτευμένων κολλημένα με τσίχλες
Η Air Albania συνδέει Αθήνα και Τίρανα με τέσσεριες πτήσεις την εβδομάδα
Η Air Albania συνδέει Αθήνα και Τίρανα με τέσσερις πτήσεις την εβδομάδα
Ethiopian Airlines: Πετάξτε από Αθήνα για Αντίς Αμπέμπα με τρεις πτήσεις την εβδομάδα
Ethiopian Airlines: Πετάξτε από Αθήνα για Αντίς Αμπέμπα με τρεις πτήσεις την εβδομάδα
Tρεις καθημερινές πτήσεις μεταξύ Αθήνας και Ρώμης την καλοκαιρινή περίοδο
Tρεις καθημερινές πτήσεις μεταξύ Αθήνας και Ρώμης την καλοκαιρινή περίοδο

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του