Το εκκλησάκι της Αγίας Θεοδώρας με τα 17 δέντρα στη στέγη του – Έχει μπει στο Γκίνες!

το-εκκλησάκι-της-αγίας-θεοδώρας-με-τα-17

Κάθε χρόνο, προσελκύει το ενδιαφέρον εκατοντάδων επισκεπτών που καταφθάνουν από όλα τα μέρη για να θαυμάσουν από κοντά το μικρό βυζαντινό εκκλησάκι της Αγίας Θεοδώρας. Βρίσκεται στα σύνορα των νομών Αρκαδίας και Μεσσηνίας, κοντά στο χωριό Βάστα στη Μεγαλόπολη και είναι γνωστό σε όλο τον κόσμο, καθώς έχει κάτι πολύ θαυμαστό. Στο μικρό αυτό Ναό της Αγίας Θεοδώρας – κτίσμα του 12ου αιώνα – 17 μεγάλα δέντρα – που φτάνουν σε ύψος τα 20 μέτρα – ξεπηδούν από τη στέγη του.

Διαβάστε επίσης: Ναύπλιο, το μέρος που σε γοητεύει και πάντα επιστρέφεις

Απόδραση στην Πάρνηθα – Δείτε το πανέμορφο εκκλησάκι του Αγ. Γιώργη στο Κεραμίδι

Οι ρίζες των δέντρων δεν είναι ορατές και διακρίνονται μόνο οι κορμοί και τα κλαδιά που περνούν μέσα από τους τοίχους και τη στέγη του λιλιπούτειου Ναού. Μάλιστα, έχει μπει στο βιβλίο Γκίνες ως «θαυμαστό ναΐδριο». Το νερό που τρέχει στο ποτάμι, που είναι δίπλα από την εκκλησία, ποτίζει τα δεκαεπτά δέντρα που βγαίνουν κυριολεκτικά από μέσα.

Όσοι επισκέπτονται το εκκλησάκι της Αγίας Θεοδώρας μένουν εντυπωσιασμένοι με αυτό που αντικρύζουν, ενώ ακόμη και επιστήμονες δε μπορούν να εξηγήσουν το φαινόμενο πώς, δηλαδή, ένας τόσο μικρός Ναός αντέχει τόσο βάρος, στο πέρασμα των αιώνων.  Επιπλέον όπως λένε, λόγω της παλαιότητας και αναγκαστικά της προχειρότητας της κατασκευής, οι άνεμοι και το βάρος των κλαδιών θα έπρεπε να είχαν ξεριζώσει τη σκεπή. Παρ’ όλα αυτά το κτίριο αντέχει στους αιώνες και αναφέρεται ως μια σπάνια ιδιαιτερότητα, η οποία δεν μπορεί να εξηγηθεί απολύτως επιστημονικά.

%cf%84%ce%bf-%ce%b5%ce%ba%ce%ba%ce%bb%ce%b7%cf%83%ce%ac%ce%ba%ce%b9-%cf%84%ce%b7%cf%82-%ce%b1%ce%b3%ce%af%ce%b1%cf%82-%ce%b8%ce%b5%ce%bf%ce%b4%cf%8e%cf%81%ce%b1%cf%82-%ce%bc%ce%b5-%cf%84%ce%b1-170
Αγία Θεοδώρα (Βάστα Αρκαδίας) – πηγή φωτο wikimedia

Η Αγία Θεοδώρα και οι δύο εκδοχές για το βίο της

Ο αριθμός των 17 δέντρων δεν είναι τυχαίος, αφού σύμφωνα με τη θρησκευτική παράδοση αντιστοιχούν στα χρόνια της Αγίας Θεοδώρας. Σύμφωνα με μία από τις δύο ιστορίες που υπάρχουν, η Αγία Θεοδώρα καταγόταν από μία φτωχή οικογένεια κι εφόσον ήταν το μεγαλύτερο παιδί, εξαιτίας της οικονομικής ανέχειας της οικογένειάς της, αναγκάστηκε να μεταμφιεστεί σε άνδρα και να υπηρετήσει ως μισθοφόρος στρατιώτης.

Ωστόσο, την ερωτεύτηκε ως Θεόδωρο μία νεαρή κοπέλα κι επειδή δεν υπήρξε ανταπόκριση, η νεαρή την (τον) κατηγόρησε ότι την είχε αφήσει έγκυο. Έτσι φαίνεται ότι οδηγήθηκε στο μαρτύριο από την οικογένεια της κοπέλας.

Σύμφωνα με τη δεύτερη εκδοχή, η Θεοδώρα ήταν κόρη του Αυτοκράτορα Κωνσταντίνου Η’ της Μακεδονικής δυναστείας και βασίλεψε σαν άντρας για έναν χρόνο. Τη διαδέχτηκε ο Μιχαήλ ΣΤ’, ο Στρατιωτικός. Ο ίδιος υποστήριξε πως αρρώστησε και πέθανε, ενώ υπήρχαν υποψίες πως τη δολοφόνησε και την ενταφίασε στο σημείο που υπάρχει σήμερα ο ναός.

Και στις δύο ιστορίες, η Θεοδώρα που ήταν ιδιαίτερα θεοσεβούμενη, παρακάλεσε τον Θεό πριν τον αποκεφαλισμό της, οι τρίχες του κεφαλιού της να γίνουν δέντρα, το αίμα της ποτάμι για να τα ποτίζει και το σώμα της ναός.

Η εκκλησία γιορτάζει στις 11 Σεπτεμβρίου αλλά σε όλη τη διάρκεια του έτους εκατοντάδες προσκυνητές επισκέπτονται την Αγία Θεοδώρα για να προσκυνήσουν και να θαυμάσουν αυτό το μοναδικό θέαμα. Το εκκλησάκι βρίσκεται σχεδόν κρυμμένο σε ένα μοναδικό φυσικό τοπίο, με πυκνή βλάστηση, που αποζημιώνει τον επισκέπτη μετά τη σχετικά δύσκολη διαδρομή που διανύει, μέχρι να φτάσει στην εκκλησία.

Πηγή εξωτ. φωτογραφίας: megalopoli.gov.gr

Σχετικά Άρθρα
Solo female traveling: Οι γυναίκες τολμούν να ταξιδεύουν μόνες - Ιδέες για να ζήσετε μια ξεχωριστή εμπειρία
Solo female travelling: Οι γυναίκες τολμούν να ταξιδεύουν μόνες – Ιδέες για να ζήσετε μια ξεχωριστή εμπειρία
Αλυκή της Νάξου: Ο σπάνιος και εντυπωσιακός υγρότοπος των Κυκλάδων
Αλυκή της Νάξου: Ο σπάνιος κι εντυπωσιακός υγρότοπος των Κυκλάδων
ΙΤΑ Airways: Η πιο «πράσινη» αεροπορική εταιρεία πετά σε νέους διηπειρωτικούς προορισμούς
ΙΤΑ Airways: Η πιο «πράσινη» αεροπορική εταιρεία πετά σε νέους διηπειρωτικούς προορισμούς
Διακοπές στην Αφρική για την Ευγενία Σαμαρά - Φτιάχνει ποτά σε καρύδες και λέει «σ΄αγαπώ» στα σουαχίλι
Διακοπές στην Αφρική για την Ευγενία Σαμαρά – Φτιάχνει ποτά σε καρύδες και λέει «σ΄αγαπώ» στα σουαχίλι
Το πανέμορφο σπήλαιο της Μελισσάνης στην Κεφαλονιά κρύβει μία ιστορία ανεκπλήρωτου έρωτα
Το πανέμορφο σπήλαιο της Μελισσάνης στην Κεφαλονιά κρύβει μία ιστορία ανεκπλήρωτου έρωτα
Ποιο ελληνικό νησί εξυμνούν οι Ιταλοί ως το ιδανικότερο για διακοπές σε όλο τον κόσμο;
Ποιο ελληνικό νησί εξυμνούν οι Ιταλοί ως το ιδανικότερο για διακοπές σε όλο τον κόσμο;

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του