Ο Ιούλιος μπήκε και έχουμε ήδη αρχίσει να αναζητάμε τον ιδανικό προορισμό για να περάσουμε ένα ξέγνοιαστο καλοκαίρι και να γεμίσουμε τις μπαταρίες μας για τον χειμώνα. Στις δυτικές Κυκλάδες βρίσκεται το πανέμορφο νησί της Σίφνου, το οποίο ενδείκνυται για όλους τους τύπους ταξιδιωτών -από ζευγάρια μέχρι οικογένειες!
Πώς θα φτάσετε:
Η διάρκεια του ταξιδιού από τον Πειραιά με τα συμβατικά οχηματαγωγά πλοία είναι 5-6 ώρες και με τα ταχύπλοα 2-3 ώρες. Το νησί συνδέεται επίσης ακτοπλοϊκά με τη Μήλο, την Κίμωλο, τη Σέριφο, την Κύθνο, τη Σίκινο, την Ίο, τη Φολέγανδρο, τη Σαντορίνη, την Πάρο και τη Σύρο. Η πυκνότητα των δρομολογίων διαμορφώνεται ανάλογα με την εποχή. Γι’ αυτό είναι σκόπιμο πριν ταξιδέψετε από και προς το νησί να επικοινωνήσετε με το Λιμεναρχείο Σίφνου (22840 33617) ή το Λιμεναρχείο Πειραιά (210 4511310-7).
Πού να κολυμπήσετε:
Οι περισσότερες παραλίες είναι προσβάσιμες οδικώς, ενώ δύο από αυτές ξεχωρίζουν για το γεγονός ότι έχουν βραβευθεί με Γαλάζια Σημαία. Μία από αυτές είναι οι Καμάρες, από τις ομορφότερες αμμώδεις παραλίες του νησιού που βραβεύεται κάθε χρόνο από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Extra-tip: Προτιμήστε τη για απογευματινό μπάνιο, περπατήστε κατά μήκος της τεράστιας αμμουδιάς και απολαύστε το μοναδικό ηλιοβασίλεμα.

Ο Πλατύς Γιαλός είναι η δεύτερη παραλία που κάθε χρόνο βραβεύεται με Γαλάζια Σημαία και μία από τις μεγαλύτερες αμμώδεις παραλίες του νησιού, η οποία αποτελεί τη δημοφιλέστερη επιλογή των Ελλήνων επισκεπτών. Διαθέτει ικανοποιητικό αριθμό από ξαπλώστρες και ομπρέλες, που όμως καλύπτει ένα μικρό ποσοστό της έκτασής της. Εδώ θα βρείτε περιποιημένα αποδυτήρια, ντους και τουαλέτες καθώς και θαλάσσια σπορ με άδεια από το Safe Water Sports.

Ένα μικρό πλακόστρωτο μονοπάτι μέσα από τον οικισμό του Φάρου οδηγεί στην παραλία Γλυφό. Με θέα στο μοναστήρι της Χρυσοπηγής, της πολιούχου του νησιού, θα απολαύσετε το μπάνιο σας σε αυτή την παραλία με τη χρυσή λεπτή άμμο και την πλούσια σκιά από τα αλμυρίκια. Αξίζει να σημειώσουμε ότι είναι από τις πιο δροσερές θάλασσες της Σίφνου, οπότε ενδείκνυται για τους πιο τολμηρούς!

Η Χερρόνησος είναι μία από τις πιο προστατευμένες από τον κυματισμό παραλίες. Λεπτή άμμος, σκιά από αλμυρίκια και λίγες ξαπλώστρες και ομπρέλες. Στη μέση της παραλίας αλλά και στην άκρη του μόλου λειτουργούν ψαροταβέρνες με τραπεζάκια δίπλα στη θάλασσα. Καθαρή άμμος, με λίγες πέτρες στην αριστερή και δεξιά πλευρά του κόλπου.
Τι να δείτε:

Η πρωτεύουσα Απολλωνία
Είναι χτισμένη αμφιθεατρικά πάνω σε τρεις λόφους στο κέντρο της Σίφνου και φημίζεται για την πανέμορφη παραδοσιακή αρχιτεκτονική της. Μια πρώτη βόλτα στον κεντρικό πλακόστρωτο πεζόδρομο θα σας βοηθήσει να διαπιστώσετε πόσες πολλές εκκλησίες υπάρχουν, άρρηκτα συνδεδεμένες και απόλυτα ενσωματωμένες στο οικιστικό σύνολο. Κάνοντας περίπατο στα πλακόστρωτα δρομάκια με τους ασπρισμένους αρμούς, μπορείτε να ψωνίσετε αναμνηστικά, πρωτότυπα κοσμήματα από ντόπιους αργυροχρυσοχόους και παραδοσιακά σιφνέικα κεραμικά. Μην παραλείψετε να γευτείτε τις σιφνέικες νοστιμιές, αλλά και πιο εναλλακτικές γεύσεις με επιρροές από τη διεθνή κουζίνα στα εστιατόρια που υπάρχουν στα σοκάκια.

Το ακρωτήρι της Χρυσοπηγής της Σίφνου
Ακολουθώντας το δρόμο προς τον Πλατύ Γιαλό, ο επισκέπτης αντικρύζει μία από τις ομορφότερες και διασημότερες εικόνες σε όλο τον κόσμο. Τον ιερό βράχο της Παναγίας της Χρυσοπηγής. Το θέαμα που προσφέρει το μικρό ακρωτήρι με το μοναστήρι της Χρυσοπηγής, της πολιούχου του νησιού, είναι απλά μαγευτικό! Το μοναστήρι που είναι πλέον ανενεργό και τα κελιά του διατίθενται για διαμονή στους επισκέπτες, δεσπόζει πάνω στο μικρό ακρωτήρι που χωρίζει στα δύο τον όρμο του Φάρου. Χτίστηκε το 1615 για να στεγάσει την εικόνα της Ζωοδόχου Πηγής, την οποία έσωσαν οι ψαράδες από τη θάλασσα. Η Παναγία η Χρυσοπηγή γιορτάζει την ημέρα της Αναλήψεως, με μεγαλειώδεις τελετές και πανηγύρια που συμμετέχει σύσσωμο το νησί.

Ο παραδοσιακός οικισμός του Κάστρου
Αν φύγετε από τη Σίφνο δίχως να επισκεφθείτε τον παραδοσιακό οικισμό του Κάστρου είναι βέβαιο ότι θα το μετανιώσετε! Το Κάστρο αποτελεί μέχρι σήμερα έναν από τους σημαντικότερους οικισμούς μεσαιωνικής πολεοδομικής δομής. Το Κάστρο ήταν πρωτεύουσα της Σίφνου κατά την αρχαία, τη μεσαιωνική και τη νεότερη περίοδο έως το 1836 και αποτελεί μέχρι σήμερα έναν από τους σημαντικότερους οικισμούς μεσαιωνικής πολεοδομικής δομής. Η περιπλάνηση στα στενά σοκάκια του Κάστρου προσφέρει στιγμές μοναδικής απόλαυσης! Τα στενά, πλακόστρωτα δρομάκια, τα παλιά σπίτια με τα ξύλινα μπαλκόνια, οι μικρές αυλές των σπιτιών και το γραφικό εκκλησάκι των Επτά Μαρτύρων σκαρφαλωμένο σ’ ένα βράχο που αναδύεται από τη θάλασσα, συνθέτουν μία μοναδική εμπειρία που πρέπει οπωσδήποτε να ζήσετε!

Αρχαιολογικό μουσείο Σίφνου στο Κάστρο
Μπορεί στις διακοπές να θέλουμε συνεχώς να κολυμπάμε και να απολαμβάνουμε χαλαρές βόλτες, όμως το Αρχαιολογικό Μουσείο αποτελεί μία πρώτης τάξεως ευκαιρία να περιηγηθούμε στην ιστορία του τόπου μας. Κατασκευάστηκε από την Αρχαιολογική Υπηρεσία στη δεκαετία του ‘70 και στεγάζεται σε διώροφο κτίριο στο εσωτερικό του χωριού. Αναπαλαιώθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού στις αρχές της δεκαετίας του 1980 και από το 1986 λειτουργεί κανονικά. Στις συλλογές του περιλαμβάνει ευρήματα από διάφορες θέσεις του νησιού όπως γλυπτά, κεραμικά και νομίσματα. Από τα σημαντικότερα εκθέματά του είναι το κεφάλι από μαρμάρινο γυναικείο άγαλμα (4ος αι. π.Χ.) το κεφάλι κούρου από μάρμαρο (μέσα 6ου αι. π.Χ.), το μαρμάρινο ιωνικό κιονόκρανο (6ου αι. π.Χ.).
Google News