Ιδού το σχέδιο της Ευρώπης: Πώς θα γίνονται τα ταξίδια, οι μάσκες και η επιστροφή χρημάτων

ιδού-το-σχέδιο-της-ευρώπης-πώς-θα-γίνον

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε σήμερα να επαναληφθεί σταδιακά η τουριστική δραστηριότητα στις χώρες της ΕΕ, μετά τα περιοριστικά μέτρα που εφαρμόσθηκαν για να αντιμετωπισθεί ο κορωνοϊός. Επί της ουσίας, η Κομισιόν παρουσίασε τις προτάσεις της στις 27 χώρες μέλη της Ε.Ε.

Στο σχέδιο της Κομισιόν προβλέπεται ότι οι ταξιδιώτες θα φορούν απαραίτητα μάσκα σε όλα τα μέσα μεταφοράς (αεροπλάνα, πλοία, τρένα, λεωφορεία), δεν θα επιτρέπεται να πωλούνται τρόφιμα και ποτά, θα υπάρχουν ειδικά προστατευτικά ανάμεσα στον οδηγό του λεωφορείου και τους επιβάτες και παντού θα υπάρχουν αντισηπτικά.

Τα πρωτόκολλα υγείας 
 • Η υγεία των πολιτών της ΕΕ είναι η νούμερο ένα προτεραιότητα. Για την διασφάλιση της προστασίας ταξιδιωτών και εργαζομένων αυτές είναι οι οδηγίες της Κομισιόν.
 • Για την ελαχιστοποίηση της επαφής στην αναχώρηση οι επιβάτες ενθαρρύνονται να αγοράζουν εισιτήρια και να κάνουν check-in online. Στους ελέγχους επιβίβασης και στην απόθεση των αποσκευών πρέπει να υπάρχουν αποστάσεις ασφαλείας.
 • Λιγότεροι επιβάτες πρέπει να είναι στις πτήσεις, στα λεωφορεία, στα τρένα και στα πλοία. Πολίτες που δεν μένουν στο ίδιο σπίτι πρέπει να κάθονται χωριστά.
 • Όπου δεν μπορεί να διασφαλιστεί η φυσική απόσταση θα πρέπει να είναι υποχρεωτικές οι μάσκες. Θα πρέπει επίσης να παρέχονται μέσα προστασίας και στους εργαζόμενους.
 • Οι ταξιδιωτικές εταιρείες θα πρέπει να εγκαταστήσουν ειδικά προστατευτικά ανάμεσα για παράδειγμα στον οδηγό και στους επιβάτες.
 • Οι πόρτες θα πρέπει να ανοίγουν αυτόματα σε κάθε στάση έτσι ώστε οι επιβάτες να μην πρέπει να πατήσουν κουμπιά.
 • Παντού πρέπει να υπάρχουν αντισηπτικά.
 • Τα οχήματα θα πρέπει να καθαρίζονται και να απολυμαίνονται συχνά.
 • Δεν θα επιτρέπεται η πώληση τροφίμων, ποτών και άλλων αγαθών μέσα στα μέσα μεταφοράς για να μειωθούν οι επαφές.
 • Ο εξαερισμός πρέπει να είναι πιο συχνός και πιο δυνατός με ειδικά φίλτρα αλλά και με φυσικό τρόπο.
 • Οι εταιρείες θα πρέπει να είναι έτοιμες να βοηθήσουν επιβάτες που μπορεί να αρρωστήσουν ή να εμφανίσουν συμπτώματα κορονοϊού κατά την διάρκεια του ταξιδιού.
Η επιστροφή χρημάτων

«Αυτό δεν θα είναι ένα φυσιολογικό καλοκαίρι… Όμως, αν κάνουμε όλοι προσπάθειες, δεν θα χρειαστεί να περάσουμε το καλοκαίρι αποκλεισμένοι στο σπίτι και το καλοκαίρι δεν θα χαθεί εντελώς για την τουριστική βιομηχανία», δήλωσε η Μαργκρέτε Βεστάγκερ, εκτελεστική αντιπρόεδρος της Κομισιόν, σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προχωρεί στην έναρξη νομικών διαδικασιών σε βάρος χωρών που παραβιάζουν τη νομοθεσία της ΕΕ μη επιβάλλοντας στις εταιρείες να επιστρέψουν χρήματα σε πελάτες για ταξίδια ή διακοπές που ακυρώθηκαν εξαιτίας της πανδημίας της Covid-19.

Οι ταξιδιωτικές εταιρείες, περιλαμβανομένων των αεροπορικών, θα μπορούσαν να δώσουν κίνητρα στους πολίτες για να δεχθούν βεβαιώσεις καταβολής χρημάτων (vouchers) για να τις χρησιμοποιήσουν αργότερα. Όμως, ξεκαθάρισε η Βεστάγκερ, οι πολίτες της ΕΕ έχουν θεμελιωδώς το δικαίωμα να πάρουν πίσω τα χρήματα που έχουν καταβάλει, αν το θέλουν.

Η ιχνηλάτηση

Στο πλαίσιο των μέτρων για το άνοιγμα των συνόρων, η Κομισιόν ενθαρρύνει τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να χρησιμοποιήσουν εφαρμογές ιχνηλάτησης της COVID-19 σε εθελοντική βάση.

Οι χώρες σπεύδουν να αναπτύξουν εφαρμογές ιχνηλάτησης για κινητά τηλέφωνα, με την ελπίδα ότι η τεχνολογία smartphone μπορεί να βοηθήσει να ανοίξουν και πάλι τα σύνορα χωρίς να υπάρξει δεύτερο κύμα της πανδημίας.

Οι ανησυχίες ότι οι εφαρμογές δεν θα μπορούν να λειτουργήσουν διασυνοριακά στην ΕΕ ήρθαν στην επιφάνεια ύστερα από διαμάχη μεταξύ της Γαλλίας και της Apple. Η Γαλλία κατηγόρησε την εταιρία ότι υπονομεύει τις προσπάθειές της να αντιμετωπίσει τον κορονοϊό καθώς αρνείται να καταστήσει τα μοντέλα iPhones πιο συμβατά με την σχεδιαζόμενη εφαρμογή ιχνηλάτησης “StopCovid”.

Σχετικά Άρθρα
Διακοπές στην Αφρική για την Ευγενία Σαμαρά - Φτιάχνει ποτά σε καρύδες και λέει «σ΄αγαπώ» στα σουαχίλι
Διακοπές στην Αφρική για την Ευγενία Σαμαρά – Φτιάχνει ποτά σε καρύδες και λέει «σ΄αγαπώ» στα σουαχίλι
Το πανέμορφο σπήλαιο της Μελισσάνης στην Κεφαλονιά κρύβει μία ιστορία ανεκπλήρωτου έρωτα
Το πανέμορφο σπήλαιο της Μελισσάνης στην Κεφαλονιά κρύβει μία ιστορία ανεκπλήρωτου έρωτα
Ποιο ελληνικό νησί εξυμνούν οι Ιταλοί ως το ιδανικότερο για διακοπές σε όλο τον κόσμο;
Ποιο ελληνικό νησί εξυμνούν οι Ιταλοί ως το ιδανικότερο για διακοπές σε όλο τον κόσμο;
Το μπαλκόνι της Ιουλιέτας στη Βερόνα: Ο μύθος και τα χιλιάδες γράμματα ερωτευμένων κολλημένα με τσίχλες
Το μπαλκόνι της Ιουλιέτας στη Βερόνα: Ο μύθος και τα χιλιάδες γράμματα ερωτευμένων κολλημένα με τσίχλες
Η Air Albania συνδέει Αθήνα και Τίρανα με τέσσεριες πτήσεις την εβδομάδα
Η Air Albania συνδέει Αθήνα και Τίρανα με τέσσερις πτήσεις την εβδομάδα
Ethiopian Airlines: Πετάξτε από Αθήνα για Αντίς Αμπέμπα με τρεις πτήσεις την εβδομάδα
Ethiopian Airlines: Πετάξτε από Αθήνα για Αντίς Αμπέμπα με τρεις πτήσεις την εβδομάδα

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του