Γνωρίζετε πως στην Πελοπόννησο υπάρχει ένα «μαγικό» δρυοδάσος με 5.000.000 βελανιδιές να αγγίζουν τον ουρανό;

γνωρίζετε-πως-στην-πελοπόννησο-υπάρχ

Ελάχιστοι είναι αυτοί που γνωρίζουν πως στην Πελοπόννησο υπάρχει ένα πανέμορφο δάσος, γεμάτο βελανιδιές. Ένα δάσος σαν το δάσος των Δρυίδων στο αγαπημένο γαλατικό χωριό του Αστερίξ και του Οβελίξ. Ένας απέραντο δάσος γεμάτο μύθους και παραδόσεις, στο οποίο είχε το βασίλειο του ο Κένταυρος Φόλος (γιος του Σιληνού και της νύμφης Μελίας), ο αγαθός Κένταυρος που φιλοξένησε τον μυθικό ήρωα Ηρακλή όταν καταδίωκε τον Ερυμάνθιο κάπρο.

Ο λόγος για το δρυοδάσος της Φολόης που βρίσκεται στις νοτιοδυτικές κάτω απολήξεις του όρους Ερυμάνθου επί των οροπεδίων Φολόης και Πηνείας και είναι απορίας άξιο πώς ένας τέτοιος τόπος, 20 χιλιόμετρα μακριά από την Αρχαία Ολυμπία, έχει καταφέρει να παραμείνει ένα από τα καλύτερα κρυμμένα μυστικά της Πελοποννήσου.

Πρόκειται για μία προστατευόμενη περιοχή από το Δίκτυο NATURA 2000 που βρίσκεται σε υψόμετρο 688 μ. στο όρος Φολόη της Ηλείας και καταλαμβάνει έκταση 33.000 στρεμμάτων. Η διέλευση των ποταμών Ερύμανθου και Ηλειακού Λάδωνα δημιουργεί ένα μοναδικό περιβάλλον. Είναι το μοναδικό αυτοφυές δάσος πλατύφυλλης δρυός στα Βαλκάνια, με γηραιές συστάδες με βελανιδιές. Οι βελανιδιές του είναι ψηλές, άλλες ευθείς σαν κυπαρίσσια και άλλες χοντρές πολύκλωνες. Κάτω από τον ίσκιο τους ευδοκιμεί η φτερίνα και τα σφερδούκλια.

Μοναδικό σε ομορφιά και ιδιαίτερα εντυπωσιακό, το δρυοδάσος της Φολόης υποδέχεται τους ταξιδιώτες μέσα στις πέντε εκατομμύρια πλατύφυλλες βελανιδιές του που σχεδόν αγγίζουν τον ουρανό (το ύψος του δέντρου αυτού στις πιο συνηθισμένες περιπτώσεις φτάνει τα 20 μέτρα –στις πιο ασυνήθιστες, ξεπερνάει τα 40. Γι’ αυτό οι βελανιδιές της Φολόης μοιάζουν να αγγίζουν τον ουρανό).

Στην αρχαιότητα, η βελανιδιά, επειδή ήταν το μεγαλοπρεπέστερο δένδρο, ήταν αφιερωμένη στον Δία και είχε τις προστάτιδές της, τις νύμφες Δρυάδες. Τα δάση της βελανιδιάς ήταν ιερά και προστατεύονταν με κάθε τρόπο.

Δραστηριότητες

Το νοτιότερο δρυοδάσος της Ευρώπης –και το μοναδικό των Βαλκανίων− προσφέρεται για πεζοπορίες και ποδηλατάδες, χάρη στο εντελώς επίπεδο οροπέδιο επάνω στο οποίο βρίσκεται. Οι ντόπιοι αποκαλούν χαϊδευτικά το οροπέδιο της Φολόης «Μπαλκόνι της Ηλείας» −αν ξεστρατίσεις λίγο από το δάσος προς τις άκρες του, η συγκλονιστική θέα θα σου εξηγήσει το γιατί.

Μία από τις ωραιότερες διαδρομές είναι αυτή που ξεκινά από το Περιβαλλοντικό Μουσείο Φολόης στην είσοδο του δάσους και ακολουθεί τον δασικό δρόμο προς το φαράγγι του Ερύμανθου, πλάι σε τοξωτά γεφυράκια, νερόμυλους και μικρές σπηλιές. Εξαιρετικά δημοφιλές είναι και το λεγόμενο «μονοπάτι της γραβάτας», που διασχίζει οκτώ χιλιόμετρα στην καρδιά του δάσους –η διαδρομή είναι εύκολη, την περπατάς άνετα σε δύο ώρες.

Πότε να το επισκεφθεί κάποιος

Η καλύτερη εποχή είναι η άνοιξη και οι αρχές του φθινοπώρου. Το δάσος αλλάζει κυριολεκτικά φορεσιές, το φθινόπωρο ντύνεται στα χρυσοκίτρινα χρώματα και την άνοιξη στο φανταχτερό πράσινο. Οι βελανιδιές είναι φυλλοβόλα δέντρα, δηλαδή τον χειμώνα το δάσος είναι «γυμνό».

Τα χωριά γύρω από το δάσος

Το ομώνυμο χωριό της Φολόης είναι ένα μέρος που σίγουρα πρέπει να επισκεφθείς, αν μη τι άλλο για τα ταβερνάκια του, που προσφέρουν τον απαραίτητο ανεφοδιασμό μετά τις ολοήμερες περιηγήσεις στο δάσος.

12 χιλιόμετρα από το δάσος της Φολόης, βρίσκεται ένα από τα ωραιότερα ορεινά χωριά του νομού Ηλείας, η Λάμπεια με παραδοσιακούς ξενώνες, γραφικά καφενεία και ταβερνάκια που σερβίρουν σπιτικό φαγητό.

Σχετικά Άρθρα
Suburbia edition museum: Ταξιδεύουμε στο παρελθόν, με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον
Suburbia edition museum: Ταξιδεύουμε στο παρελθόν, με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον
Το εμπορικό κέντρο στην Αθήνα που σου προσφέρει μία μοναδική αίσθηση επαφής με την φύση
Το εμπορικό κέντρο στην Αθήνα που σου προσφέρει μία μοναδική αίσθηση επαφής με τη φύση
Ανακαλύψτε το Μοναστηράκι στην πιο ενδιαφέρουσα βόλτα εξερεύνησης!
Ανακαλύψτε το Μοναστηράκι στην πιο ενδιαφέρουσα βόλτα εξερεύνησης!
Όλγα Βενέτη: «Α Woman’s Heart» στο Half Note Jazz Club
Όλγα Βενέτη: «Α Woman’s Heart» στο Half Note Jazz Club
She’s gone: Η έκθεση με ρούχα δολοφονημένων γυναικών στο Κακογιάννης που πρέπει όλοι να επισκεφτούμε!
She’s gone: Η έκθεση με ρούχα δολοφονημένων γυναικών στο Κακογιάννης που πρέπει όλοι να επισκεφτούμε!
Θεσσαλονίκη: Έχετε ακόμα ένα λόγο να επισκεφτείτε την όμορφη συμπρωτεύουσα αυτό το σαββατοκύριακο!
Θεσσαλονίκη: Έχετε ακόμα έναν λόγο να επισκεφτείτε την όμορφη συμπρωτεύουσα αυτό το σαββατοκύριακο!

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του