Χριστούγεννα στην μαγευτική πόλη των Ιωαννίνων!

Η πόλη των Ιωαννίνων αποτελεί τον κατεξοχήν χριστουγεννιάτικο προορισμό, καθώς μοιάζει σαν να έχει αναδυθεί από παραμύθι! 

Καταρχάς βρίσκεται στο κέντρο μιας όμορφης κοιλάδας, δίπλα σε μία μαγική λίμνη, ανάμεσα σε μεγάλα βουνά, μία ώρα μακριά απ’ τις παραλίες του Ιονίου. Η πόλη χτίστηκε πάνω στην Εγνατία οδό, το δρόμο που ενώνει την Ευρώπη με την Ασία, έναν από τους αρχαιότερους δρόμους στον κόσμο.

Η παλιά πόλη εντός του Κάστρου θα μας μαγέψει και θα σας ταξιδέψει σε άλλες εποχές. Θρύλοι, μύθοι και παραδόσεις ζώνουν τον επισκέπτη, τον πιάνουν από το χέρι και τον συνοδεύουν, την ώρα που περιηγείται στην παλιά πόλη, την ώρα που τα περίτεχνα τζαμιά εναλλάσσονται με ανήλιαγα μπουντρούμια… Παραδοσιακά κτίρια, όμορφα χριστουγεννιάτικα στολισμένα, παραδοσιακά καφέ και γλυκοπωλεία με χρωματιστές πινελιές θα κλέψουν την καρδιά σας και θα σας «αναγκάσουν» να τα δοκιμάσετε όλα. 

Έξω από την Καστροπολιτεία απόλυτη πρωταγωνίστρια φαντάζει η λίμνη Παμβώτιδα, αλλά και το νησάκι της κυρά Φροσύνης

Περπατήστε στην πόλη, ανακαλύψτε τα καταστήματα των αργυροχρυσοχόων και τους τεχνίτες μιας παράδοσης γνωστής σε ολόκληρη την Ευρώπη. Η τοπική κουζίνα κάνει και τον πιο απαιτητικό γευσιγνώστη να χαμογελάσει ικανοποιημένος. Οι πίτες και τα γλυκά της περιοχής είναι φημισμένα -κάθε μπουκιά είναι μία νόστιμη υπενθύμιση της γεωγραφικής θέσης των Ιωαννίνων στο μεταίχμιο Ευρώπης και Ανατολής.

Μια βόλτα στη λίμνη

%cf%87%cf%81%ce%b9%cf%83%cf%84%ce%bf%cf%8d%ce%b3%ce%b5%ce%bd%ce%bd%ce%b1-%cf%83%cf%84%ce%b7%ce%bd-%ce%bc%ce%b1%ce%b3%ce%b5%cf%85%cf%84%ce%b9%ce%ba%ce%ae-%cf%80%cf%8c%ce%bb%ce%b7-%cf%84%cf%89%ce%bd0

Σχεδόν μια αναπνοή από το ιστορικό κέντρο, βρίσκεται το παραλίμνιο. Από την πλατεία Μαβίλη, μέχρι το «12», τη «Σκάλα», το πάρκο Κατσάρη, τον πολυχώρο στα παλιά δημοτικά σφαγεία, την Ακτή Μιαούλη και τον παραλίμνιο ποδηλατόδρομο-πεζόδρομο. Σε σημεία αυτής της διαδρομής, έχουν αναπτυχθεί πολλά εστιατόρια και καφετέριες. 

Κοντά στην Ακτή Μιαούλη υπάρχει και το Κέντρο Παραδοσιακής Βιοτεχνίας Ιωαννίνων (ΚΕΠΑΒΙ), όπου μπορείς να βρεις κοσμήματα και οποιαδήποτε άλλη δημιουργία της αργυροτεχνίας. Μια παραλίμνια βόλτα με τα πόδια ή με το ποδήλατο, επιβάλλεται. 

Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων

%cf%87%cf%81%ce%b9%cf%83%cf%84%ce%bf%cf%8d%ce%b3%ce%b5%ce%bd%ce%bd%ce%b1-%cf%83%cf%84%ce%b7%ce%bd-%ce%bc%ce%b1%ce%b3%ce%b5%cf%85%cf%84%ce%b9%ce%ba%ce%ae-%cf%80%cf%8c%ce%bb%ce%b7-%cf%84%cf%89%ce%bd2

Οι συλλογές του Αρχαιολογικού Μουσείου Ιωαννίνων αναπτύσσονται σε επτά αίθουσες, τον κεντρικό διάδρομο και τρία αίθρια, σε συνολική επιφάνεια 1.200 τ.μ. Τα εκθέματα καλύπτουν μια μεγάλη χρονική περίοδο, από την πρώτη εμφάνιση του ανθρώπου στην Ήπειρο, κατά την Κατώτερη Παλαιολιθική εποχή πριν από 250.000 χρόνια, έως και τη δύση της όψιμης αρχαιότητας κατά τους ύστερους ρωμαϊκούς χρόνους (3ος αι. μ.Χ.). Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στα ευρήματα από το ιερό της Δωδώνης, τα οποία εκτίθενται σε μια αίθουσα αφιερωμένη αποκλειστικά σε ένα από τα σπουδαιότερα μαντεία του ελληνικού κόσμου.

Μουσείο κέρινων ομοιωμάτων «Παύλος Βρέλλης»

%cf%87%cf%81%ce%b9%cf%83%cf%84%ce%bf%cf%8d%ce%b3%ce%b5%ce%bd%ce%bd%ce%b1-%cf%83%cf%84%ce%b7%ce%bd-%ce%bc%ce%b1%ce%b3%ce%b5%cf%85%cf%84%ce%b9%ce%ba%ce%ae-%cf%80%cf%8c%ce%bb%ce%b7-%cf%84%cf%89%ce%bd4

Πρόκειται για το Μουσείο που η ιστορία συναντά την καλλιτεχνική δημιουργία. Πρόκειται για την ιστορία του τόπου πριν από την Επανάσταση του 1821. Είναι εκπληκτικό ότι όλο το Μουσείο το σχεδίασε ο ίδιος ο Βρέλλης με τα χέρια του! Το «Μουσείο Ελληνικής Ιστορίας» βρίσκεται έξω από το Μπιζάνι Ιωαννίνων. Στεγάζεται σ’ ένα κτίριο Αστικής Φρουριακής Αρχιτεκτονικής της Ηπείρου του 18ου αιώνα, που θεμελιώθηκε το 1983 και τελείωσε το 1994. Τα 150 κέρινα ομοιώματα του Μουσείου, σε φυσικό μέγεθος, και ενταγμένα σε μια πιστή αναπαράσταση του περιβάλλοντος της εποχής τους, ξαναζωντανεύουν μορφές κυρίως της νεότερης ελληνικής ιστορίας, σε θεματικές ενότητες.

Το ωράριο λειτουργίας για όλο το έτος είναι: καθημερινά 10:00 – 16:00.

Tips:

  • Mη φύγετε αν δεν δοκιμάσετε παραδοσιακές ηπειρώτικες πίτες και γιαννιώτικο μπακλαβά στα παραδοσιακά καφέ-ζαχαροπλαστεία της πόλης.
  • Αν είστε λάτρεις του ski και των χειμερινών δραστηριοτήτων μπορείτε να επισκεφτείτε το Χιονοδρομικό Κέντρο της Βασιλίτσας. 
  • Μην παραλείψετε να κάνετε μία ημερήσια εκδρομή στα πανέμορφα Ζαγοροχώρια, θα μείνετε άναυδοι από το φυσικό τοπίο. Ξεκινήστε από το κεντρικό Ζαγόρι, συνεχίστε στο Πάπιγκο που αποτελεί ένα πραγματικό θαύμα της ηπειρώτικης φύσης. 
  • Η χαράδρα του Βίκου και ο ποταμός Βοϊδομάτης είναι all time classic προορισμοί που επιβάλλεται να δοκιμάσετε. 
  • Υπάρχουν ποικίλες προτάσεις διαμονής, από πολυτελή ξενοδοχεία μέχρι κεντρικά city hotels και ιδιαίτερους παραδοσιακούς ξενώνες.

Σχετικά Άρθρα
Αυτό είναι το κορυφαίο «μυστικό» νησί της Ελλάδας για τους Βρετανούς
Αυτό είναι το κορυφαίο «μυστικό» νησί της Ελλάδας για τους Βρετανούς
%ce%b1%cf%85%cf%84%cf%8c%cf%82-%ce%b5%ce%af%ce%bd%ce%b1%ce%b9-%ce%bf-%ce%b9%ce%b4%ce%b1%ce%bd%ce%b9%ce%ba%cf%8c%cf%82-%ce%ba%ce%b1%ce%bb%ce%bf%ce%ba%ce%b1%ce%b9%cf%81%ce%b9%ce%bd%cf%8c%cf%82-%cf%800
Αυτός είναι ο ιδανικός καλοκαιρινός προορισμός που αγκαλιάζει όλη την ομορφιά των Κυκλάδων
Tα 16 πιο «χαλαρωτικά» νησιά της Ελλάδας σύμφωνα με τους βρετανικούς Times
Tα 16 πιο «χαλαρωτικά» νησιά της Ελλάδας σύμφωνα με τους βρετανικούς Times
5 προορισμοί με αυτοκίνητο κοντά στην Αθήνα για καλοκαιρινές διακοπές
5 προορισμοί με αυτοκίνητο κοντά στην Αθήνα για καλοκαιρινές διακοπές
Τα τρία ελληνικά νησιά με τις καλύτερες παραλίες που αποθεώνουν οι Ελβετοί
Τα τρία ελληνικά νησιά με τις καλύτερες παραλίες που αποθεώνουν οι Ελβετοί
Οι Βρετανοί αποθεώνουν το πιο «νόστιμο ελληνικό νησί» ταυτόσημο του "slow food"
Οι Βρετανοί αποθεώνουν το πιο «νόστιμο ελληνικό νησί» ταυτόσημο του “slow food”

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του