Γιατί μαυρίζουν οι μπανάνες στο ψυγείο;

γιατί-μαυρίζουν-οι-μπανάνες-στο-ψυγεί

Σίγουρα θα έχετε παρατηρήσει ότι αν βάλετε τις μπανάνες στο ψυγείο μαυρίζουν απίστευτα γρήγορα. Αυτό συμβαίνει επειδή η χαμηλή θερμοκρασία διασπά τα κυτταρικά τοιχώματα της μπανάνας, με αποτέλεσμα το ένζυμο πολυφαινολική οξειδάση να ενεργοποιείται και να αντιδρά με τα φαινολικά συστατικά της μπανάνας που της προσδίδουν το κίτρινο χρώμα.

Η Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος Έφη Κολοβέρου με μια ανάρτηση στο Instagram λύνει κάθε απορία μας γύρω από το θέμα και μας δίνει πολύτιμες συμβουλές για να εμποδίσουμε το μαύρισμα των φρούτων και λαχανικών γενικότερα.

«Το ότι η μπανάνα μαύρισε απ’ έξω, δεν σημαίνει ότι παρα-ωρίμασε. Ίσα ίσα η εσωτερική ωρίμανση μπλοκάρεται στο ψυγείο καθώς οφείλεται σε άλλες αντιδράσεις! Άρα αν θέλετε να διατηρήσετε τη μπανάνα άγουρη βάλτε τη στο ψυγείο! Αν τη θέλετε κίτρινη εξωτερικά και σας χαλάει το μαύρο χρώμα σίγουρα κρατήστε σε πιο υψηλή θερμοκρασία και προφυλάξτε τη από χτυπήματα.

Για να εμποδίσετε τώρα το μαύρισμα των φρούτων και λαχανικών γενικότερα μπορείτε να τα μουλιάσετε σε νερό (π.χ. πατάτες), να χρησιμοποιήσετε αλάτι (τα ιόντα χλωρίου αδρανοποιούν το ένζυμο) ή όπως πολλοί ξέρετε να στύψετε λίγο χυμό λεμονιού ή πορτοκαλιού (το όξινο περιβάλλον μειώνει το χρόνο αντίδρασης).

Δείτε την ανάρτηση:

View this post on Instagram

Ελάτε να σας μάθω κάτι.. ? . Σίγουρα θα έχετε παρατηρήσει ότι αν βάλετε τις μπανάνες στο ψυγείο μαυρίζουν απίστευτα γρήγορα ?? . ?‍? E λοιπόν αυτό συμβαίνει γιατί η χαμηλή θερμοκρασία του ψυγείου διασπά τα κυτταρικά τοιχώματα της μπανάνας, με αποτέλεσμα το ένζυμο πολυφαινολική οξειδάση να ενεργοποιείται και να αντιδρά με τα φαινολικά συστατικά της μπανάνας (που της προσδίδουν και αυτό το ωραίο κίτρινο χρώμα), παράγοντες μελανίνες. (κλασικό παράδειγμα ενζυμικής αμαύρωσης στη Χημεία Τροφίμων). . ? Να θυμάστε ότι κάθε βλάβη των φυτικών ιστών (τραυματισμός, θέρμανση) προκαλεί το ίδιο..❗ . ? Ακριβώς στον ίδιο λόγο οφείλεται και το μαύρισμα των φρούτων όταν τα κόβουμε!! ? . Τι θέλω να σας μείνει από αυτή την επιστημονική εξήγηση… ?? . 1️⃣– Το ότι η μπανάνα μαύρισε απ’ έξω, δεν σημαίνει ότι παρα-ωρίμασε. Ίσα ίσα η εσωτερική ωρίμανση μπλοκάρεται στο ψυγείο καθώς οφείλεται σε άλλες αντιδράσεις! Άρα αν θέλετε να διατηρήσετε τη μπανάνα άγουρη βάλτε τη στο ψυγείο! Αν τη θέλετε κίτρινη εξωτερικά και σας χαλάει το μαύρο χρώμα σίγουρα κρατήστε σε πιο υψηλή θερμοκρασία και προφυλάξτε τη από χτυπήματα!! . 2️⃣– Για να εμποδίσετε τώρα το μαύρισμα των φρούτων και λαχανικών γενικότερα μπορείτε να τα μουλιάσετε σε νερό (πχ πατάτες), να χρησιμοποιήσετε αλάτι (τα ιόντα χλωρίου αδρανοποιούν το ένζυμο) ή όπως πολλοί ξέρετε να στύψετε λίγο χυμό λεμονιού ή πορτοκαλιού (το όξινο περιβάλλον μειώνει το χρόνο αντίδρασης) . Αυτά για σήμερα…!! A.. και θυμίζω θέλουμε 3 μερίδες φρούτου τη μέρα ε; ? . Bye bye!! ? . #tadeEfi #banana #chemistry #ripening #nutritiontips #nutritionlessons #eatingsmart #greek #weight #gogreek #panhellenic #mediterraneandiet #fruits #snacks #healthysnacks #healthyfood #healthylifestyle #healthyrecipes #healthyliving #wellness #wellbeing #eatcleangetlean

A post shared by Dr Efi Koloverou (@efi_koloverou_dietitian) on

Σχετικά Άρθρα
4-%cf%83%cf%85%ce%bc%ce%b2%ce%bf%cf%85%ce%bb%ce%ad%cf%82-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%ce%bd%ce%b1-%cf%80%cf%81%ce%bf%cf%83%cf%84%ce%b1%cf%84%ce%ad%cf%88%ce%b5%cf%84%ce%b5-%cf%84%ce%bf-%ce%bc%ce%b1%ce%b3%ce%b90
4 συμβουλές για να προστατέψετε το μαγιό από το ξεθώριασμα
5-%cf%84%cf%81%cf%8c%cf%80%ce%bf%ce%b9-%ce%bd%ce%b1-%ce%b1%ce%be%ce%b9%ce%bf%cf%80%ce%bf%ce%b9%ce%ae%cf%83%ce%b5%ce%b9%cf%82-%ce%bc%ce%b9%ce%b1-%ce%bc%ce%b1%cf%85%cf%81%ce%b9%cf%83%ce%bc%ce%ad%ce%bd0
5 τρόποι να αξιοποιήσεις μια μαυρισμένη μπανάνα
%ce%b1%cf%85%cf%84%cf%8c-%ce%b5%ce%af%ce%bd%ce%b1%ce%b9-%cf%84%ce%bf-%cf%84%cf%81%ce%b9%ce%ba-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%ce%bd%ce%b1-%ce%bc%ce%b7-%cf%83%cf%80%ce%ac%cf%83%ce%bf%cf%85%ce%bd-%cf%84%ce%b10
Αυτό είναι το τρικ για να μη σπάσουν τα αυγά σας κατά το βράσιμο
%ce%af%cf%83%cf%89%cf%82-%cf%84%ce%b1-scrunchies-%cf%83%ce%bf%cf%85-%ce%b5%ce%af%ce%bd%ce%b1%ce%b9-%cf%80%ce%b9%ce%bf-%ce%b2%cf%81%cf%8e%ce%bc%ce%b9%ce%ba%ce%b1-%ce%b1%cf%80-%cf%8c%cf%83%ce%bf0
Ίσως τα scrunchies σου είναι πιο βρώμικα απ’ όσο νόμιζες – Πώς θα τα καθαρίσεις
%ce%b3%ce%b9%ce%b1%cf%84%ce%af-%cf%80%cf%81%ce%ad%cf%80%ce%b5%ce%b9-%ce%bd%ce%b1-%ce%be%ce%b5%ce%ba%ce%b9%ce%bd%ce%ae%cf%83%ce%b5%cf%84%ce%b5-%ce%bd%ce%b1-%ce%b2%ce%ac%ce%b6%ce%b5%cf%84%ce%b5-%ce%bc0
Γιατί πρέπει να ξεκινήσετε να βάζετε μια σκελίδα σκόρδο κάτω από το μαξιλάρι σας κάθε βράδυ
%cf%84%ce%bf-%ce%ba%ce%bf%ce%bb%cf%80%ce%bf-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%ce%bd%ce%b1-%cf%84%ce%b7%ce%b3%ce%b1%ce%bd%ce%af%ce%b6%ce%b5%cf%84%ce%b5-%cf%87%cf%89%cf%81%ce%af%cf%82-%ce%bd%ce%b1-%cf%80%ce%b5%cf%840
Το κολπο για να τηγανίζετε χωρίς να πετάγεται το λάδι!

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του