Είναι ασφαλή τα προϊόντα που αγοράζουμε με ένα κλικ από το διαδίκτυο;

είναι-ασφαλή-τα-προϊόντα-που-αγοράζου

Προϊόντα απ΄όλο τον κόσμο παραδίδονται στο σπίτι μας με μερικά μόνο κλικ. Αυτό είναι το πλεονέκτημα των ηλεκτρονικών αγορών. Για να μην την πατήσετε όμως, όπως εγώ, που παρήγγειλα παπούτσια, περίμενα ένα μήνα και τέλος παρέλαβα 2 ζευγάρια γυαλιά, ας ενημερωθούμε σωστά. Γιατί, ως καταναλωτές, έχουμε την απαίτηση τα προϊόντα αυτά να μην ενέχουν κανένα κίνδυνο.

Για τον λόγο αυτό υπάρχουν κανόνες και μηχανισμοί ασφαλείας που πρέπει να τηρούνται προτού ένα προϊόν διατεθεί στους καταναλωτές. Επίσης, οι εθνικές αρχές σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση λαμβάνουν μέτρα ώστε τα προϊόντα που αγοράζουμε να είναι ασφαλή. Πρέπει, όμως και εμείς οι ίδιοι να παίρνουμε ορισμένες προφυλάξεις.

Για να κάνετε έξυπνες και ΑΣΦΑΛΕΙΣ αγορές μέσω διαδικτύου, ακολουθήστε τις παρακάτω 8 συμβουλές.

Μάθετε ποιος είναι ο πωλητής

Όταν αγοράζετε ένα προϊόν από ένα κατάστημα, ξέρετε πού μπορείτε να το επιστρέψετε αν προκύψει κάποιο πρόβλημα. Όταν όμως κάνετε αγορές μέσω διαδικτύου, γνωρίζετε με ποιον πρέπει να επικοινωνήσετε εάν υπάρχει κάποιο πρόβλημα; Όσες περισσότερες πληροφορίες έχετε σχετικά με τον κατασκευαστή, τον εισαγωγέα ή τον πωλητή, τόσο το καλύτερο. Εάν τα στοιχεία επικοινωνίας είναι εμφανή, ξέρετε με ποιον πρέπει να επικοινωνήσετε σε περίπτωση προβλήματος.

Εάν ένα προϊόν δεν περιλαμβάνεται στο διαδικτυακό Ευρωπαϊκό σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης, μην το αγοράζετε

Γνωρίζατε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τηρεί κατάλογο των επικίνδυνων προϊόντων που εντοπίζονται σε ολόκληρη την Ευρώπη; Οι πληροφορίες αυτές συλλέγονται στο διαδικτυακό Ευρωπαϊκό σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης. Μάθετε πώς λειτουργεί το σύστημα και δείτε ποια προϊόντα πρέπει να αποφεύγετε. Μπορείτε επίσης να συμβουλεύεστε την πύλη του ΟΟΣΑ για ανακλήσεις προϊόντων σε όλο τον κόσμο.

Αγοράζετε ένα παιχνίδι για παιδιά; Σιγουρευτείτε για τις προειδοποιήσεις ασφαλείας

Οι πληροφορίες για τα προϊόντα στο διαδίκτυο δεν περιέχουν πάντα σαφείς προειδοποιήσεις ασφαλείας. Να εξετάζετε προσεκτικά τις εικόνες και τις φωτογραφίες των προϊόντων για τυχόν προειδοποιήσεις. Για παράδειγμα, τα παιχνίδια που είναι ακατάλληλα για παιδιά κάτω των τριών ετών πρέπει να φέρουν σχετική προειδοποίηση, συχνά με τη μορφή εικονογράμματος. Για περισσότερες συμβουλές σχετικά με την ασφάλεια των παιχνιδιών, κάντε κλικ εδώ.

Ελέγξτε τις οδηγίες ασφαλείας ώστε να κάνετε τις καλύτερες επιλογές

Να διαβάζετε όλες τις οδηγίες που δημοσιεύονται στο διαδίκτυο για το πώς μπορείτε να χρησιμοποιείτε ένα προϊόν με ασφαλή τρόπο. Για παράδειγμα, ένα παιδικό κάθισμα ποδηλάτου πρέπει να φέρει ένδειξη με το κατώτατο όριο ηλικίας ή το ύψος του παιδιού για το οποίο έχει σχεδιαστεί. Αν δεν είστε βέβαιοι ότι ένα προϊόν είναι κατάλληλο για τη χρήση που θέλετε να κάνετε, ζητήστε από τον πωλητή ή τους διαχειριστές του ιστότοπου περισσότερες πληροφορίες.

Να διαβάζετε τις κριτικές για προϊόντα ή ιστότοπους

Πριν αγοράσετε ένα προϊόν στο διαδίκτυο διαβάστε τις κριτικές για να μάθετε αν άλλοι καταναλωτές αντιμετώπισαν προβλήματα σχετικά με την ασφάλεια του. Να έχετε υπόψη ότι όλες οι κριτικές δεν είναι αληθινές. Ενδέχεται επίσης να υπάρχουν κριτικές για τον συγκεκριμένο ιστότοπο, οι οποίες σας ενημερώνουν αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα με τον διαδικτυακό πωλητή.

Διαπιστώσατε κάποιο πρόβλημα με την ασφάλεια του προϊόντος; Μην διστάσετε να το πείτε!

Εάν αντιμετωπίζετε πρόβλημα σχετικά με την ασφάλεια ενός προϊόντος, ενημερώστε τον πωλητή και επικοινωνήστε με την αρμόδια αρχή της χώρας σας. Θα ήταν επίσης καλό να γράψετε τη γνώμη σας για ένα προϊόν, ώστε να προειδοποιήσετε πιθανούς αγοραστές. Έτσι θα βοηθήσετε και άλλους καταναλωτές να επιλέγουν ασφαλή προϊόντα!

Καταχωρίστε το προϊόν σας στον ιστότοπο του κατασκευαστή

Εφόσον η δυνατότητα αυτή υφίσταται, μπορείτε να καταχωρίσετε το προϊόν σας στον ιστότοπο του κατασκευαστή. Με τον τρόπο αυτό θα ενημερώνεστε αμέσως για τυχόν ανακλήσεις προϊόντων, επικαιροποιήσεις λογισμικού και κοινοποιήσεις σχετικές με την ασφάλεια.

Να ενημερώνεστε συνεχώς για τα μη ασφαλή προϊόντα

Μπορείτε να λαμβάνετε τις εβδομαδιαίες κοινοποιήσεις του συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης για να ενημερώνεστε για τα τελευταία προϊόντα που έχουν χαρακτηριστεί ως επικίνδυνα, καθώς και για νέους κινδύνους και τάσεις. Μπορείτε επίσης να εξατομικεύετε τις συνδρομές σας στις προειδοποιήσεις προσδιορίζοντας το είδος του προϊόντος, τη μάρκα, τη χώρα προέλευσης, κ.λπ.

Πηγή: infokids.gr

Σχετικά Άρθρα
Οι 3 απίθανες χρήσεις της μαγειρικής σόδας - Και δεν είναι αυτές που γνωρίζουμε μέχρι τώρα!
Οι 3 απίθανες χρήσεις της μαγειρικής σόδας – Και δεν είναι αυτές που γνωρίζουμε μέχρι τώρα!
Μην πετάτε το τραπεζάκι της πίτσας - Δείτε πώς θα το χρησιμοποιήσετε
Μην πετάτε το τραπεζάκι της πίτσας – Δείτε πώς θα το χρησιμοποιήσετε
Δες πώς θα μετατρέψεις την χαρτοπετσέτα στο πιο απίθανο χριστουγεννιάτικο δεντράκι
Δες πώς θα μετατρέψεις την χαρτοπετσέτα στο πιο απίθανο χριστουγεννιάτικο δεντράκι
Η στάση στον ύπνο αποκαλύπτει πολλά για την προσωπικότητά σας
Η στάση στον ύπνο αποκαλύπτει πολλά για την προσωπικότητά σας
%ce%bf-%cf%84%cf%81%cf%8c%cf%80%ce%bf%cf%82-%cf%80%ce%bf%cf%85-%ce%b3%cf%81%ce%ac%cf%86%ce%b5%ce%b9%cf%82-%cf%84%ce%bf-%cf%87-%ce%bc%cf%80%ce%bf%cf%81%ce%b5%ce%af-%ce%bd%ce%b1-%ce%b1%cf%800
Ο τρόπος που γράφεις το «Χ» μπορεί να αποκαλύψει πολλά για την προσωπικότητά σου
Κουίζ: Το πρώτο πράγμα που θα δεις σε αυτές τις εικόνες φανερώνει την ψυχολογία σου
Κουίζ: Το πρώτο πράγμα που θα δεις σε αυτές τις εικόνες φανερώνει την ψυχολογία σου

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του