Tips & Tricks

Αυτή είναι η σωστή αποθήκευση των τροφίμων στο ψυγείο και λίγοι την γνωρίζουν

Οι περισσότεροι έχουμε στο μυαλό μας πως αποθηκεύοντας τα τρόφιμα στο ψυγείο, εξασφαλίζουμε σίγουρα την καλή συντήρησή τους. Ωστόσο, αυτό δεν ισχύει στην πραγματικότητα, αφού τα τρόφιμα αν δεν αποθηκευτούν σωστά, μπορεί να χαλάσουν, θέτοντας – σε κάποιες περιπτώσεις – ακόμα και σε κίνδυνο την υγεία μας.

Ένα καλά οργανωμένο ψυγείο, λοιπόν, είναι ζωτικής σημασίας για την ασφαλή αποθήκευση και την ελάχιστη σπατάλη των τροφίμων. Γι’ αυτό ετοιμάσαμε για εσάς έναν εύχρηστο οδηγό για το ποιες είναι οι σωστές θέσεις αποθήκευσεις των τροφίμων.

Για παράδειγμα, γνωρίζετε πως τα αυγά δεν πρέπει να τα βάζουμε στην πόρτα του ψυγείου; Ομοίως και το γάλα;

Πώς να οργανώσετε το ψυγείο σας

  • Βάλτε μαζί τα όμοια, όπως φρούτα και λαχανικά, στα ειδικά συρταράκια στο κάτω μέρος του ψυγείου, όπου η θερμοκρασία φτάνει έως και 10°C, γιατί σε χαμηλότερες θερμοκρασίες μπορεί να καταστραφούν.
  • Το χαμηλότερο ράφι – πάνω από τα συρτάρια λαχανικών – είναι το πιο ψυχρό σημείο της συσκευής, γι’ αυτό είναι ιδανική θέση για να βάζετε ωμό κρέας και ψάρια σε βαθύ σκεύος για να μην «τρέξουν» υγρά.
  • Στην πόρτα βάλτε όλα τα υγρά, νερά και αναψυκτικά, καθώς και βαζάκια με μαρμελάδες, βούτυρο, μουστάρδες, κέτσαπ κ.ά. Η πόρτα του ψυγείου έχει την υψηλότερη θερμοκρασία από όλη τη συσκευή, αφού είναι το πιο εκτεθειμένο μέρος.
  • Τα αυγά, το γάλα, το τυρί, τα αλλαντικά και τα προϊόντα με επισήμανση στην ετικέτα «Διατηρείται στο ψυγείο μετά το άνοιγμα για … ημέρες» πρέπει να διατηρούνται στο μεσαίο ράφι σε θερμοκρασία 4-5°C.
  • Τα λαχανικά με βολβούς, όπως τα καρότα, πρέπει να μπαίνουν σε σακούλες με τρύπες, ώστε να «αναπνέουν». Λαχανικά, όπως το μπρόκολο και το κουνουπίδι, μπορεί να μείνουν 1-2 ημέρες ωμά σε σακούλα στο ψυγείο, προτιμήστε όμως τα πάνω ράφια και βάλτε δίπλα ένα βαζάκι με μαγειρική σόδα για να απορροφά τις δυσάρεστες μυρωδιές.

Extra tips

  • Ρυθμίστε το ψυγείο σας σε θερμοκρασία μεταξύ 1°C και 4°C, ώστε το φαγητό να διατηρείται στους 5°C ή χαμηλότερα.
  • Ποτέ μην βάζετε ζεστό φαγητό στο ψυγείο, καθώς θα προκαλέσει αύξηση της συνολικής θερμοκρασίας και μπορεί να οδηγήσει σε τροφική δηλητηρίαση και αλλοίωση των τροφίμων.
  • Μην παραγεμίζετε το ψυγείο, κάνει κακό στα τρόφιμα. Αν είναι πολύ γεμάτο ο αέρας δεν μπορεί να κυκλοφορήσει, γεγονός που επηρεάζει την κατανομή της θερμοκρασίας στο θάλαμο.
  • Μη βάζετε τρόφιμα σε ανοιχτά σκεύη. Είναι πιο επιρρεπή σε μολύνσεις από άλλα φαγητά και απορροφούν μυρωδιές από άλλα τρόφιμα.

Διαβάστε επίσης

5 θρεπτικά σνακ ιδανικά για το καλοκαίρι – Δεν παθαίνουν τίποτα με τις υψηλές θερμοκρασίες

“Ο θυμός της δίαιτας”: Αλήθεια, γιατί έχουμε νεύρα όταν προσπαθούμε να χάσουμε βάρος;

10 tips για σωστή και οικονομική διατροφή στα χρόνια της ακρίβειας!

infowoman team

Recent Posts

Στην εντατική ο Δημήτρης Κόκοτας – Σοβαρή η κατάστασή του

Στο νοσοκομείο Γεννηματάς, μετά από έμφραγμα που υπέστη, νοσηλεύεται ο 55χρονος τραγουδιστής Δημήτρης Κόκοτας, ο…

4 ώρες ago

Ουγγαρία: Αλυσοδεμένη στο δικαστήριο η 38χρονη Ιταλίδα δασκάλα που επιτέθηκε σε νεοναζί

Απέρριψε η ουγγρική δικαιοσύνη την μετατροπή της προφυλάκισης  σε κατ' οίκον περιορισμό για την Ιλάρια…

9 ώρες ago

Αλέκα Ζωγράφου: Η συγγραφέας επανέρχεται με το νέο βιβλίο “Μαυροδάφνη”

Τα όνειρά του ήταν καμωμένα από χώμα και αμπέλι και, λίγο μετά την άφιξή του…

9 ώρες ago

Το Infowoman σάς καλεί σε εθελοντική αιμοδοσία με δράσεις για τα παιδιά (30/03)

Oι ανάγκες για αίμα δεν τελειώνουν ποτέ. Κάθε στιγμή, κάπου γύρω μας, υπάρχει κάποιος που…

9 ώρες ago

«Άλλα για τον Γλάρο δε γνωρίζω» στο Ρεκτιφιέ

Η παράσταση της Φένιας Προβελεγγίου, «Άλλα για τον Γλάρο δε γνωρίζω», είναι εμπνευσμένη από την…

10 ώρες ago

Μαλλιά πιο λεία και δυνατά σε 10 δευτερόλεπτα!

Η Aveda, με υπερηφάνεια παρουσιάζει, τη νέα προσθήκη στη σειρά Botanical Repair™ με την επανορθωτική…

11 ώρες ago