Τι είναι η σεξουαλική λύπη και γιατί την αισθάνονται περισσότερο οι γυναίκες;

τι-είναι-η-σεξουαλική-λύπη-και-γιατί-τη

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους μετανιώνουμε και αισθανόμαστε ακόμη και τύψεις μετά από μία περιστασιακή σεξουαλική επαφή. Το συναίσθημα αυτό ονομάζεται σεξουαλική λύπη ή αλλιώς μετασυνουσιακή δυσφορία και αρχίζουμε να το νιώθουμε περίπου 45 δευτερόλεπτα από τη στιγμή της σεξουαλικής επαφής. Πρόκειται για μία κατάσταση που όσοι άνθρωποι πάσχουν από αυτήν, νιώθουν έντονη θλίψη, άγχος, ανησυχία, ευερεθιστότητα ή ακόμα και εχθρότητα. Αυτό μπορεί να διαρκέσει μέχρι και δύο ώρες μετά το σεξ.

Σχετικά άρθρα: Πόσες φορές την εβδομάδα πρέπει τα ζευγάρια να κάνουν σεξ για να είναι πιο ευτυχισμένα;

Το Πανεπιστήμιο Επιστήμης και Τεχνολογίας στη Νορβηγία δημοσίευσε μια μελέτη στην οποία συμμετείχαν 263 φοιτητές, ηλικίας 19 έως 37 ετών, προκειμένου να δουν πώς η συμπεριφορά ανδρών και γυναικών επηρεάζεται από τη σεξουαλική λύπη.

Σύμφωνα με τη μελέτη αυτή οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να βιώσουν υψηλότερα επίπεδα λύπης μετά από ένα one night stand. Μάλιστα, το 35% των γυναικών παραδέχθηκαν ότι αισθάνονται παράλληλα και ενοχή. Στους άνδρες το ποσοστό ήταν κατά πολύ μικρότερο. Μόνο το 20% ένιωθε λύπη…

Οι γυναίκες είχαν μεγαλύτερες ανησυχίες σχετικά με μία ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη ή μία σεξουαλικά μεταδιδόμενη ασθένεια. Επίσης, πολλές ήταν εκείνες που είχαν απογοητευτεί ή φοβόντουσαν μήπως απογοητευτούν από την «ποιότητα» του συντρόφου τους.

Αξίζει να σημειωθεί πως τα επίπεδα της σεξουαλικής λύπης ήταν πολύ χαμηλότερα στις γυναίκες που θεωρούσαν πως ο σύντροφός τους ήταν σέξι. Οι γυναίκες δε που ένιωσαν «σεξουαλική αηδία» για τον παρτενέρ τους ένιωθαν συχνά και έντονες τύψεις.

Εχει ωστόσο κάποιο νόημα να μετανιώνεις για κάτι που είναι πολύ πιθανό πως θα ξανακάνεις;

Η απάντηση είναι και το βασικό σημείο της μελέτης. Τα περισσότερα αρνητικά συναισθήματα έχουν σχεδιαστεί για να μας προστατεύουν. Νιώθουμε φόβο για να απομακρυνόμαστε από τον κίνδυνο. Νιώθουμε αηδία για να μείνουμε μακριά από μεταδιδόμενες ασθένειες. Ωστόσο, η σεξουαλική λύπη, σύμφωνα με αυτήν τη μελέτη, δεν εξυπηρετεί κανέναν σκοπό. Ο λόγος; Βγαίνουμε έξω, κάνουμε σεξ με έναν ξένο, αισθάνόμαστε άσχημα γι ‘αυτό και μετά το επαναλαμβάνουμε…

Ωστόσο, σύμφωνα με το αμερικάνικο περιοδικό Sexual Medicine, η προλακτίνη (ορμόνη) είναι εκείνη που “φταίει” για το συναίσθημα αυτό. Πρόκειται για την ορμόνη που παράγεται από το γυναικείο σώμα για τη παραγωγή γάλακτος. Από την άλλη πλευρά η ντοπαμίνη είναι μία ορμόνη που είναι υπεύθυνη για τη σεξουαλική διέγερση. Έχει λοιπόν παρατηρηθεί πως μετά τον οργασμό, το σώμα για να μπορέσει να αντισταθμίσει και να ισορροπήσει την ντοπαμίνη μπαίνει στη διαδικασία παραγωγής προλακτίνης με σκοπό να ξαναγυρίσει στην κατάσταση ηρεμίας που βρισκόταν πριν από το σεξ.

Φαίνεται λοιπόν πως αυτή η απότομη “προσγείωση” μέσα από την παραγωγή προλακτίνης ευνοεί την εμφάνιση μελαγχολικών συμπτωμάτων. Πόσο μάλλον όταν η επαφή είναι περιστασιακή και δε χαρακτηρίζεται από βαθύτερα συναισθήματα….

Σχετικά Άρθρα
Η Γκουίνεθ Πάλτροου βάλθηκε να μας λύσει τα ερωτικά προβλήματα - Έρχεται με νέα σειρά για το σεξ!
Η Γκουίνεθ Πάλτροου βάλθηκε να μας λύσει τα ερωτικά προβλήματα – Έρχεται με νέα τηλεοπτική σειρά για το σεξ!
Οι 2 λέξεις που οι σεξολόγοι απαγορεύουν στα ζευγάρια να χρησιμοποιούν
Οι 2 λέξεις που οι σεξολόγοι απαγορεύουν στα ζευγάρια να χρησιμοποιούν
Σεξουαλική δυσλειτουργία στις γυναίκες: Έτσι, θα απογιώσετε τη λίμπιντο!
Σεξουαλική δυσλειτουργία στις γυναίκες: Έτσι, θα απογειώσετε τη λίμπιντο!
Η Γκουίνεθ Πάλτροου έβγαλε βιάγκρα για γυναίκες!
Η Γκουίνεθ Πάλτροου έβγαλε βιάγκρα για γυναίκες!
%cf%80%cf%8c%cf%83%ce%b5%cf%82-%cf%86%ce%bf%cf%81%ce%ad%cf%82-%cf%84%ce%b7%ce%bd-%ce%b5%ce%b2%ce%b4%ce%bf%ce%bc%ce%ac%ce%b4%ce%b1-%cf%80%cf%81%ce%ad%cf%80%ce%b5%ce%b9-%cf%84%ce%b1-%ce%b6%ce%b5%cf%850
Πόσες φορές την εβδομάδα πρέπει τα ζευγάρια να κάνουν σεξ για να είναι πιο ευτυχισμένα;
Αυτοί είναι οι πιο ερωτικοί λαοί στον κόσμο - Πρωταθλητές οι Έλληνες εραστές!
Αυτοί είναι οι πιο ερωτικοί λαοί στον κόσμο – Πρωταθλητές οι Έλληνες εραστές!

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του