Πώς θα διαχειριστείς την εξομολόγηση της κολλητής σου ότι είναι θύμα ενδοοικογενειακής βίας

πώς-θα-διαχειριστείς-την-εξομολόγηση

Ενδοοικογενειακή βία– ένα φαινόμενο, πολλά πρόσωπα. Από τον πρώτο μήνα της καραντίνας τα τηλέφωνα σε ειδικές γραμμές στήριξης γυναικών που δέχονται είτε σωματική είτε συναισθηματική κακοποίηση τετραπλασιάστηκαν, καταγγέλλοντας περιστατικά που κυμαίνονται σε ένα ευρύ φάσμα, περιλαμβάνοντας περιστατικά από λεκτική βία έως και ανθρωποκτονία.

Από την Λίνα Καφρίτσα, MSc Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας/ Ψυχοθεραπεύτρια

Σημαντικός είναι ο ορισμός της ενδοοικογενειακής βίας, οπού μας θέτει πιο ικανούς να αναγνωρίζουμε τα σημάδια και το εύρος αυτού του πολυποίκιλου φαινομένου: Ενδοοικογενειακή κακοποίηση είναι κάθε περιστατικό ή μοτίβο ελεγκτικής ή απειλητικής συμπεριφοράς, βίας ή κακοποίησης (ψυχολογικής, σωματικής, σεξουαλικής, οικονομικής συναισθηματικής ή πνευματικής) μεταξύ ενηλίκων που είναι ή έχουν υπάρξει σύντροφοι ή μέλη της ίδιας οικογένειας, άσχετα από το φύλο, τον σεξουαλικό προσανατολισμό, την αναπηρία, τη φυλή ή το θρήσκευμα (Sanderson, 2008).

Συχνά, τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας στρέφονται σε άτομα εμπιστοσύνης του κοινωνικού τους περίγυρου για να εκμυστηρευτούν τις συνθήκες που επικρατούν, τις ανησυχίες τους καθώς και την απόγνωση τους. Αυτό το άτομο μπορεί να είναι συγγενής, φίλος/ φίλη, κάποιος ειδικός ψυχικής υγείας ή κάποιος φορέας που ειδικεύεται σε αντίστοιχα θέματα. Είναι σημαντικό να υπογραμμίσουμε ότι το να μοιραστεί ένα θύμα αυτή του την εμπειρία δεν είναι κάτι απλό, ούτε και δεδομένο. Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, το θύμα βιώνει μεγάλη ντροπή που εκθέτει τον θύτη καθώς και φόβο για το τι θα ακολουθήσει μετά από αυτή την εξομολόγηση. Εάν το οικογενειακό σύστημα περιλαμβάνει και παιδιά, ο φόβος αυξάνετε, καθώς και οι τύψεις γιατί δεν απομακρυνθήκαν τα παιδιά εγκαίρως, αμφισβητώντας την γονική ικανότητα του θύματος. Πως αντιμετωπίζουμε λοιπόν, την εξομολόγηση ενός θύματος;

Σεβασμός και κατανόηση

Το πρώτο και σημαντικότερο βήμα στην συζήτηση είναι η αναγνώριση της δυσκολίας του θύματος να εκφραστεί, καθώς και η ικανότητα μας να ακούσουμε ό,τι έχει να μας πει πριν φτάσουμε στο σημείο να δώσουμε κάποια συμβουλή. Πολλές φορές αυτό που χρειάζεται το θύμα είναι απλώς να πει την ιστορία του σε κάποιον και να νιώσει ότι αδειάζει τα συναισθήματα του/της. Σε δεύτερη φάση, εξίσου σημαντική είναι και η κατανόησή μας αναφορικά με τον λεγόμενο «κύκλο της βίας», που περιλαμβάνει τα εξής στάδια:

• Χτίζοντας ένταση: εξωτερικοί αγχωτικοί παράγοντες όπως προβλήματα στην δουλειά, κούραση, άγχος προκαλούν αισθήματα θυμού και «συναισθηματικής αδυναμίας» στον θύτη. Το θύμα συνήθως καταλαβαίνει την φορτωμένη συναισθηματικά κατάσταση του θύτη και προσπαθεί να μην προκαλεί, έτσι ώστε να αποτρέψει μια επίθεση.

• Κακοποίηση. Είτε λεκτικά, είτε σωματικά, ο κακοποιητικός σύντροφος ξεσπάει κατά αυτόν τον τρόπο ως προσπάθεια επιβολής η εξουσίας. Μπορεί να κατηγορήσει το θύμα ότι αυτό έφταιγε που τον έκανε να θυμώσει.

• Συμφιλίωση. Η ένταση μειώνεται και ο θύτης σε μια προσπάθεια του να εξαφανίσει το περιστατικό, συμπεριφέρεται με στοργή και προσφέρει δώρα στο θύμα, παρομοιάζοντας αυτό το στάδιο ως « the honeymoon phase» (μήνα του μέλιτος).

• Ηρεμία. Και τα δυο μέλη της σχέσης προσπαθούν να διατηρήσουν την ηρεμία και την αρμονία στην σχέση, βρίσκοντας δικαιολογίες για την κακοποιητική πράξη. Παραδείγματα αυτών είναι να ζητούν συγγνώμη αλλά να κατηγορούν κάποιον τρίτο για την πράξη τους, να μειώνουν την ένταση της πράξης, και να κατηγορούν το θύμα ότι τους προκάλεσε. Το θύμα μπορεί να τους συγχωρήσει, να πιστέψει ότι δεν θα το ξανακάνουν ως μια προσπάθεια του να απαλύνει τον σωματικό η ψυχικό πόνο που βίωσε.

• Επανάληψη. Ο κύκλος επαναλαμβάνετε κατά την διάρκεια της σχέσης, με τα χρονικά διαστήματα από το ένα κακοποιητικό συμβάν στο άλλο να μειώνονται, όσο η κακοποίηση αυξάνεται (Raskovic-Felser, 2014).

Κατανοώντας λοιπόν τον κύκλο της βίας, κατανοούμε και την ψυχολογία του θύματος και γιατί οι συμβουλές « πρέπει να φύγεις», « χώρισε τον», «γιατί μένεις ακόμα μαζί του» όχι μόνο δεν βοηθάνε, αλλά αποτρέπουν το θύμα από το να αισθανθεί ότι γίνεται αντιληπτό και συνεπώς να μοιραστεί μελλοντικά συμβάντα και να βρει το κουράγιο να φύγει.

Εμπιστοσύνη

Η ενθάρρυνση για κουβέντα και το κατάλληλο πλαίσιο που θα γίνει είναι βασικά στοιχεία που χτίζουν την εμπιστοσύνη. Εάν το θύμα εκφράσει την επιθυμία να συζητήσει, είναι σημαντικό να ενθαρρυνθεί, να του επιτραπεί να μιλήσει περισσότερο καθώς και να εκφραστεί το πόσο νοιάζεστε για εκείνη. Η κουβέντα ιδανικά θα μπορούσε να γίνει εκτός σπιτιού, κάπου που θα είστε οι δυο σας και θα υπάρχει η απαραίτητη ασφάλεια. Εκφράσεις όπως «Δεν θέλω να σε πιέσω αλλά ανησυχώ για εσένα και την ασφάλειά σου, μπορώ να κάνω κάτι για εσένα» μπορούν να ανοίξουν αρκετά μεγάλο διάλογο. Είναι σημαντικό να ακούμε όλα όσα λένε και σαφώς να καθησυχάσουμε τις σκέψεις περί εχεμυθείας, καθώς και να προσφέρουμε να αφήσει κάποια πράγματα της σπίτι μας, σε περίπτωση που χρειαστεί να φύγει επειγόντως από το σπίτι της. Στοιχεία όπως μώλωπες, τραυματισμούς ή και καταστροφή προσωπικών αντικειμένων, ακόμα και αν το θύμα αρνείται ότι προκάλεσε ο θύτης μπορούν να φωτογραφηθούν, κατόπιν συναίνεσης του θύματος και να φυλαχθούν σε ένα ασφαλές μέρος για μελλοντική χρήση. Όλα τα παραπάνω, μαζί με τα περιστατικά κακοποίησης που έχει διηγηθεί το θύμα μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως στοιχεία για το δικαστήριο, εφόσον το θύμα το επιλέξει. Η παρότρυνση να επισκεφθεί έναν ψυχολόγο ή να καλέσει σε κάποια γραμμή που είναι στελεχωμένη από συμβούλους που μπορούν να συμβουλέψουν/ ανακουφίσουν είναι απαραίτητη, ακόμα και αν δεν ακολουθηθεί.

Συνεπώς, όσα περισσότερα σημάδια αναγνωρίζουμε και όσο περισσότερο κατανοούμε το φαινόμενο, τόσες περισσότερες οι πιθανότητες να το αναγνωρίσουμε και να βοηθήσουμε πιο αποτελεσματικά. Όσο δύσκολο και αν είναι να αντικρίζουμε ένα αγαπημένο μας πρόσωπο να βιώνει τέτοιο πόνο, είναι καθαρά απόφαση του θύματος για το πώς θα διαχειριστεί την κατάσταση. Μια κακοποιητική σχέση είναι πολύπλοκη και η διαδρομή της αβέβαιη και απρόβλεπτη. Το μεγαλύτερο μας όπλο είναι η υποστήριξη του θύματος και η ελευθερία να αποφασίσει τι θέλει να κάνει.

Εάν είσαι θύμα ενδοοικογενειακής βίας ή αν γνωρίζεις κάποιο άτομο που την βιώνει, επικοινώνησε εδώ:

• Τηλεφωνική Γραμμή SOS : 15900 για γυναίκες, θύματα βίας . Η γραμμή λειτουργεί στα Ελληνικά, τα Αγγλικά, τα Γαλλικά, για να βοηθήσει κάθε γυναίκα, ενήλικη ή ανήλικη που έχει πέσει θύμα βίας.Web: http://www.womensos.gr/Τηλ: 15900

• Γραμμή SOS χωρίς χρέωση κατά της οικογενειακής βίας. Η βία προτιμά τις Γυναίκες: Κέντρα Υποστήριξης “Δίπλα σου” Γραμμή χωρίς χρέωση 800 1188881 Από κινητό στο : 210 7786800

• Κέντρα υποδοχής κακοποιημένων γυναικών Τηλ :210.41.12.091

• Ξενώνας κακοποιημένων γυναικών Τηλ : 210.52.44.657

• Γραμμή Ελπίδας 801 11 16000

Βιβλιογραφία

Sanderson, C. (2008). Counselling survivors of domestic abuse. London, England: Jessica Kingsley Publishers.

Rakovec-Felser, Z. (2014). Domestic violence and abuse in intimate relationship from public health perspective. Health psychology research, 2(3).

Διαβάστε επίσης

Φαούτσι: Δεν είναι απαραίτητος ο έλεγχος των αντισωμάτων μετά τον εμβολιασμό

Ο κινηματογράφος ΑΒ, έπειτα από 30 χρόνια, ανοίγει ξανά στα Πατήσια

Τουρισμός για όλους: Ξεκινούν οι αιτήσεις για φτηνές διακοπές – Βήμα βήμα όλη η διαδικασία

Σχετικά Άρθρα
Γιατί τα ευτυχισμένα ζευγάρια κοιμούνται σε χωριστά κρεβάτια;
Γιατί τα ευτυχισμένα ζευγάρια κοιμούνται σε χωριστά κρεβάτια;
10 σημάδια που πρέπει να σε υποψιάσουν πως ο σύντροφός σου σε απατά
10 σημάδια που πρέπει να σε υποψιάσουν πως ο σύντροφός σου σε απατά
Ψυχολογικό τεστ: Μπορείτε να μαντέψετε ποια δεν είναι αληθινή οικογένεια;
Ψυχολογικό τεστ: Μπορείτε να μαντέψετε ποια δεν είναι αληθινή οικογένεια;
%cf%88%cf%85%cf%87%ce%bf%ce%bb%cf%8c%ce%b3%ce%bf%ce%b9-%ce%b1%cf%80%ce%bf%ce%ba%ce%b1%ce%bb%cf%8d%cf%80%cf%84%ce%bf%cf%85%ce%bd-%cf%84%ce%b9%cf%82-5-%ce%b2%ce%b1%cf%83%ce%b9%ce%ba%ce%ad%cf%82-%ce%b10
Ψυχολόγοι αποκαλύπτουν τις 5 βασικές αρχές του φλερτ για να γίνεις ακαταμάχητη
5+1 φορές που το ψέμα δεν είναι αμαρτία!
5+1 φορές που το ψέμα δεν είναι αμαρτία!
%cf%80%ce%b1%ce%b3%ce%ba%cf%8c%cf%83%ce%bc%ce%b9%ce%b1-%ce%b7%ce%bc%ce%ad%cf%81%ce%b1-%cf%86%ce%b9%ce%bb%ce%b9%ce%bf%cf%8d-%cf%83%ce%ae%ce%bc%ce%b5%cf%81%ce%b1-5-%cf%80%cf%81%ce%ac%ce%b3%ce%bc%ce%b10
Παγκόσμια Ημέρα Φιλιού σήμερα: 5 πράγματα που δεν ξέρατε για το φιλί!

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του