Πώς πήρα την απόφαση να κάνω απεξάρτηση από τα social media με 3 απλά βήματα

πώς-πήρα-την-απόφαση-να-κάνω-απεξάρτησ

Είχα πάντα μια μικρή εξάρτηση από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αλλά υπέθετα ότι δεν ήμουν η μόνη. Με τα χρόνια, τα χέρια μου έχουν συνηθίσει να ξεκλειδώνουν το κινητό και να αρχίζουν το λεγόμενο…  «σκρολάρισμα».

Με την πανδημία του κορωνοϊού, η κατάσταση ξέφυγε από τον έλεγχο. Καθώς η COVID-19 έφτασε σε ολόκληρο τον κόσμο, βρέθηκα να κοιτάζω σχεδόν εμμονικά το feed μου στα social media. Αλλά πάλι σκεφτόμουν ότι δεν μπορεί να είμαι η μόνη!

Ήμουν εξαντλημένη. Ανησυχούσα για τον αντίκτυπο που είχε όλο αυτό στην ψυχική μου κατάσταση. Η καραντίνα δεν με βοήθησε. Αντιθέτως, είχα πολύ χρόνο στη διάθεσή μου για να… σκρολάρω.

Έτσι, αποφάσισα να κάνω αυτά τα 3 πράγματα:

Έκανα τα social media λιγότερο διαθέσιμα

Πώς; Διέγραψα το Instagram και το Facebook από το κινητό μου. Έχοντας εφαρμογές social media στο τηλέφωνό μου ήταν πολύ εύκολο να σκρολάρω όποτε ήθελα. Κάθε φορά που έπαιρνα το κινητό στα χέρια μου, είτε για να ελέγξω τον καιρό, να απαντήσω σε ένα e-mail ή να αλλάξω το τραγούδι που άκουγα, συνήθως κατέληγα να ενδίδω στον πειρασμό για να ελέγξω μια ή δύο εφαρμογές.

Η κατάργηση αυτών των εφαρμογών από το κινητό τηλέφωνο σημαίνει ότι είναι πιο δύσκολο να αποκτήσετε πρόσβαση σε αυτές. Με τη σειρά του, ο έλεγχος των social media γίνεται πιο συνειδητή επιλογή.

Προγραμμάτισα τη χρήση τους

Αφού διέγραψα τις εφαρμογές από το τηλέφωνό μου, αποφάσισα να αφήνω στον εαυτό μου μία ώρα κάθε μέρα για να τις ελέγχω από τον υπολογιστή. Πιστεύω ότι τα social media έχουν την αξία τους. Μέσω αυτών θα επικοινωνήσω με φίλους και συγγενείς με τους οποίους είμαστε μακριά, αλλά θα μάθω και για νέες ευκαιρίες εργασίας.

Δεν θέλω να απομακρύνω τις πλατφόρμες από τη ζωή μου. Θέλω απλώς να περιορίσω τη χρήση τους. Κάθε μέρα, συνήθως αργά το απόγευμα, ορίζω μία ώρα για να ελέγξω το Instagram και το Facebook. Μετά κλείνω τον υπολογιστή για όλο το υπόλοιπο βράδυ.

Είμαι πιο επιλεκτική

Αντί να μαθαίνω τις εξελίξεις για τον κορωνοϊό από άγνωστες πηγές στο Facebook, άρχισα να ελέγχω αξιόπιστους ιστότοπους ειδήσεων και να διαβάζω σημαντικά ρεπορτάζ. Χωρίς τις εφαρμογές, έχω περισσότερο χρόνο να αφιερώσω σε ουσιαστικό περιεχόμενο. Καταναλώνω περιεχόμενο με ουσία και η ψυχική μου ευεξία με ευχαριστεί για αυτό.

Διαβάσαμε το κείμενο της Marnie Vinall στο healthline.com

Σχετικά Άρθρα
Γιατί τα ευτυχισμένα ζευγάρια κοιμούνται σε χωριστά κρεβάτια;
Γιατί τα ευτυχισμένα ζευγάρια κοιμούνται σε χωριστά κρεβάτια;
10 σημάδια που πρέπει να σε υποψιάσουν πως ο σύντροφός σου σε απατά
10 σημάδια που πρέπει να σε υποψιάσουν πως ο σύντροφός σου σε απατά
Ψυχολογικό τεστ: Μπορείτε να μαντέψετε ποια δεν είναι αληθινή οικογένεια;
Ψυχολογικό τεστ: Μπορείτε να μαντέψετε ποια δεν είναι αληθινή οικογένεια;
%cf%88%cf%85%cf%87%ce%bf%ce%bb%cf%8c%ce%b3%ce%bf%ce%b9-%ce%b1%cf%80%ce%bf%ce%ba%ce%b1%ce%bb%cf%8d%cf%80%cf%84%ce%bf%cf%85%ce%bd-%cf%84%ce%b9%cf%82-5-%ce%b2%ce%b1%cf%83%ce%b9%ce%ba%ce%ad%cf%82-%ce%b10
Ψυχολόγοι αποκαλύπτουν τις 5 βασικές αρχές του φλερτ για να γίνεις ακαταμάχητη
5+1 φορές που το ψέμα δεν είναι αμαρτία!
5+1 φορές που το ψέμα δεν είναι αμαρτία!
%cf%80%ce%b1%ce%b3%ce%ba%cf%8c%cf%83%ce%bc%ce%b9%ce%b1-%ce%b7%ce%bc%ce%ad%cf%81%ce%b1-%cf%86%ce%b9%ce%bb%ce%b9%ce%bf%cf%8d-%cf%83%ce%ae%ce%bc%ce%b5%cf%81%ce%b1-5-%cf%80%cf%81%ce%ac%ce%b3%ce%bc%ce%b10
Παγκόσμια Ημέρα Φιλιού σήμερα: 5 πράγματα που δεν ξέρατε για το φιλί!

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του