Όταν τα 25 είναι τα νέα 18: Πώς επηρεάζει την κοινωνία μας το φαινόμενο της “παρατεταμένης εφηβείας”;

Συνήθως λέμε ότι τα παιδιά μεγαλώνουν πολύ γρήγορα. Κάτι το οποίο πια δεν ισχύει! Οι έφηβοι, πλέον, δεν βιάζονται καθόλου να αγκαλιάσουν τις ευθύνες της ενηλικίωσης.

Στις μέρες, όμως, μας με την κοινωνική εξαχρείωση να εξαπλώνεται στο διαδίκτυο οι νέοι φαίνεται να μεγαλώνουν πολύ γρήγορα: κυλούν προς την ενηλικίωση με το iPhone στο χέρι και εφαρμογές όπως το Snapchat να τους καθοδηγούν!

Μια νέα έρευνα ωστόσο προτείνει κάτι εντελώς διαφορετικό!

Σύμφωνα με το Scientific America, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Σαν Ντιέγκο ανακάλυψαν ότι οι σημερινοί έφηβοι είναι λιγότερο πιθανό να αγκαλιάσουν αρνητικές συμπεριφορές ενηλίκων από πολύ νωρίς.

Η έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Child Development μελέτηε στοιχεία από 7.000 εθνικές έρευνες που έγιναν μεταξύ του 1976 και 2016. Σε αυτές συμμετείχαν πάνω από 8 εκατομμύρια έφηβοι από 13 έως 19 ετών που προέρχονταν από διαφορετικές χώρες, φύλα, οικονομικές και κοινωνικές τάξεις.

Οι συμμετέχοντες ρωτήθηκαν για το πώς παιρνούν την ελεύθερη ώρα τους και οι απαντήσεις τους αξιολογήθηκαν μέσα στον χρόνο.

Διαπιστώθηκε, λοιπόν, ότι το 2000 οι έφηβοι που οδηγούσαν ήταν πολύ λίγότεροι σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, ενώ γύρω στο 2010 οι 16χρονοι που έβγαιναν ήταν σαφώς λιγότεροι από τους 13χρονους που συνήθιζαν να βγαίνουν την δεκαετία του 90!

%cf%8c%cf%84%ce%b1%ce%bd-%cf%84%ce%b1-25-%ce%b5%ce%af%ce%bd%ce%b1%ce%b9-%cf%84%ce%b1-%ce%bd%ce%ad%ce%b1-18-%cf%80%cf%8e%cf%82-%ce%b5%cf%80%ce%b7%cf%81%ce%b5%ce%ac%ce%b6%ce%b5%ce%b9-%cf%84%ce%b7%ce%bd0

Επιπλέον, το 1991 το 54% των τελειόφητων λυκείου είχε παραδεχτεί πώς είχε κάνει σεξ έστω μια φορά, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό το 2015 είχε πέσει στο 41%! Μάλιστα, το ποσοστό αυτό δεν επηρεαζόταν από την κοινωνική τάξη του καθενός, το φύλο ή τον τόπο καταγωγής του.

“Δεν σημαίνει ότι οι σημερινοί έφηβοι είναι πιο ενάρετοι ή περισσότερο τεμπέληδες, απλώς δεν κάνουν πολλά “ενήλικα” πράγματα”, σημειώνει η  Jean Twenge καθηγήτρια ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Σαν Ντιέγκο και επικεφαλής της έρευνας.

Ενώ προσθέτει ότι σε όρους ενήλικης συμπεριφοράς οι σημερινοί 18χρονοι συμπεριφέρονται όπως οι 15χρονοι του παρελθόντος.

Οι ερευνητές πίστεψαν ότι αυτό οφείλεται στο γεγονός πως οι σημερινοί νέοι έχουν πιο βαρύ εξωσχολικό προγραμμα. Κάτι τέτοιο, όμως, δεν ισχύει αφού οι δραστηριότητες εκτός σχολείου έχουν παραμείνει σε ίδια επίπεδα και σε μερικές περιπτώσεις έχουν μειωθεί!

Το γεγονός ότι οι έφηβοι είναι κολλημένοι στους υπολιγιστές και τα smartphones τους το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας παίζει τον ρόλο του, προτείνουν οι ερευνητές.

Ίσως τα κοινωνικά και πιο φιλήδονα  ενδιαφέροντά τους έχουν μετατραπεί σε ψηφιακά μέσω των μηνυμάτων και της ηλεκτρονικής πορνογραφίας (οι έφηβοι σήμερα παρακολουθούν περισσότερο πορνό από τους προγόνους τους).

Ωστόσο, η εικονική πραγματικότητα και βία δεν είναι ο κύριος λόγος, αφού αυτή η αλλαγή των εφήβων είχε ξεκινήσει πριν η χρήση του Ίντερνετ γίνει τόσο διαδεδομένη.

Η πιθανότερη εξήγηση έχει να κάνει με την καταγωγή του καθένα.

Όπως φάνηκε στις περισσότερες μελέτες εκείνοι που προέρχονταν από μεγάλες οικογένειες με χαμηλό εισόδημα ήταν πιθανότερο να λάβουν μέρος σε ενήλικες δραστηριότητες.

Ουσιαστικά αυτό που αποδεικνύεται είναι ότι η έκθεση ενός παιδιού σε ένα απρόβλεπτο και φτωχό περιβάλλον οδηγεί σε γρηγορότερη ανάπτυξη, ενώ η ανατροφή σε ένα πιο σταθερό με περισσότερες παροχές περιβάλλον οδηγεί σε μειωμένη αναπτυξιακή δραστηριότητα.

%cf%8c%cf%84%ce%b1%ce%bd-%cf%84%ce%b1-25-%ce%b5%ce%af%ce%bd%ce%b1%ce%b9-%cf%84%ce%b1-%ce%bd%ce%ad%ce%b1-18-%cf%80%cf%8e%cf%82-%ce%b5%cf%80%ce%b7%cf%81%ce%b5%ce%ac%ce%b6%ce%b5%ce%b9-%cf%84%ce%b7%ce%bd2

Στις οικογένειες με περισσότερα χρήματα, για παράδειγμα, το να μεγαλώσει κανείς περνά σε δεύτερη μοίρα, αφού πρώτο ρόλο παίζουν οι σπουδές.

Και οι ερευνητές τονίζουν επίσης πως ένα μεγάλο ποσοστό Αμερικανών πολιτών τα τελευταία χρόνια έχουν αποκτήσει ένα σεβαστό εισόδημα, ενώ έχει επεκταθεί και το προσδόκιμο ζωής.

Ενώ, καταδεικνύουν ότι τα περισσότερα ζευγάρια “επενδύουν” σε μικρότερο αριθμό παιδιών ή προσπαθούν να ελέγξουν κατά πολύ τη ζωή των παιδιών τους (helicopter parents).

Το σενάριο, λοιπόν, της παρατεταμένης εφηβείας δεν είναι καινούριο. Κι όμως οι περισσότεροι ψυχολόγοι πιστεύουν ότι τα παιδιά σήμερα τείνουν να παραμένουν σε αυτό το στάδιο πολύ περισσότερο από κάθε άλλη φορά στο παρελθόν.

“Τα 25 είναι τα νέα 18 και η θεωρία της παρατεταμένης εφηβείας δεν είναι πια μόνο θεωρία”, τονίζουν ερευνητές και ψυχολόγοι.

Πολλοί βέβαια αμφισβητούν τα συγκεκριμένα αποτελέσμαστα λέγοντας πως το να ρωτάς εφήβους για τη συμπεριφορά τους μπορεί να έχει πολλά κενά και στατιστικά λάθη. “Το να εξάγεις συμπεράσματα από εντυπώσεις και προσωπικά βιώματα οδηγεί σε ψευδή συμπεράσματα”, τονίζουν.

Τι μπορεί, όμως, να σημαίνει η παρατεταμένη εφηβεία για την κοινωνία μας;

Οδηγούμαστε σε μια κοινωνία “ανώριμων” ή το γεγονός της αύξησης του ορίου ζωής μας δίνει το περιθώριο λίγης αθωότητας ακόμα;

Οι επιστήμονες βλέπουν και τις δυο όψεις του νομίσματος. “Είναι πολύ καλό να προστατεύουμε τους νεαρούς έφηβους, αλλά οι γονείς πρέπει να καταλάβουν ότι το παιδί τους πρέπει να έχει ορισμένς εμπειρίες και γνώσεις πριν προχωρήσει στο κολλέγιο ή σε κάποια δουλειά”.

%cf%8c%cf%84%ce%b1%ce%bd-%cf%84%ce%b1-25-%ce%b5%ce%af%ce%bd%ce%b1%ce%b9-%cf%84%ce%b1-%ce%bd%ce%ad%ce%b1-18-%cf%80%cf%8e%cf%82-%ce%b5%cf%80%ce%b7%cf%81%ce%b5%ce%ac%ce%b6%ce%b5%ce%b9-%cf%84%ce%b7%ce%bd4

Βέβαια, τονίζεται ότι ενώ οι γονείς παίζουν σημαντικό ρόλο στην παρατεταμένη εφηβεία του παιδιού τους δεν είναι η κύρια αιτία της. “Οι περισσότεροι γονείς προσπαθούν να καλύψουν τους δικούς τους φόβους για την εξέλιξη και ασφάλεια των παιδιών τους μέσα σε μια κοινωνία που διαρκώς αλλάζει”.

Εκείνο που προτείνουν λοιπόν είναι αντί να προσπαθούμε να αναβάλλουμε την ενηλικίωση ή να την πιέσουμε να έρθει, να αγκαλιάσουμε τις αλλαγές και να προσαρμοστούμε στα καινούρια που έρχονται. “Οι γονείς να προσπαθήσουν να αντιληφθούν τι συμβαίνει έτσι ώστε να αφήσουν το παιδί τους να ζήσει, αλλά και να το προετοιμάσουν σωστά για την ενήλικη ζωή του”. Επίσης, να θυμάστε ότι οι περισσότεροι ψυχολόγοι προτείνουν ότι θα έπρεπε να σταματήσουμε να ορίζουμε τα 18 ως ηλικία ενηλικίωσης, αφού η ψυχολογική ανάπτυξη απαιτεί διαφορετικό χρόνο σε κάθε άνθρωπο…”

Όπως και να έχει ο χρόνος είναι εκείνος που θα δείξει πως το φαινόμενο της παρατεταμένης εφηβείας θα επηρεάσει τις ζωές και την κοινωνία μας…

Σχετικά Άρθρα
Δείτε πώς να ενεργοποιήσετε τη ντοπαμίνη σας, σύμφωνα με τους ειδικούς μακροζωίας
Δείτε πώς να ενεργοποιήσετε τη ντοπαμίνη σας, σύμφωνα με τους ειδικούς μακροζωίας
Γνωρίστε τις “trad wives”: Tις αντι-φεμινίστριες που ζητούν παραδοσιακές αξίες
Γνωρίστε τις “Trad Wives”: Tις αντι-φεμινίστριες που ζητούν παραδοσιακές αξίες
Στην Amazon θα βρείτε βιβλία γραμμένα μέσω AI - Το ερώτημα είναι μπορεί η τεχνητή νοημοσύνη να δημιουργήσει λογοτεχνία;
Στην Amazon θα βρείτε βιβλία γραμμένα μέσω AI – Το ερώτημα είναι μπορεί η τεχνητή νοημοσύνη να δημιουργήσει λογοτεχνία;
Θετική Φωνή: Ένα βίντεο για να μας θυμίσει ότι η εργασία στο σεξ είναι εργασία
Θετική Φωνή: Ένα βίντεο για να μας θυμίσει ότι η εργασία στο σεξ είναι εργασία
Όταν το Ψέμα συνάντησε την Αλήθεια - Ένας μύθος που μας οδηγεί στη Γυμνή Αλήθεια
Όταν το Ψέμα συνάντησε την Αλήθεια – Ένας μύθος που μας οδηγεί στη Γυμνή Αλήθεια
Αυτά είναι τα πιο "γκρινιάρικα" ζώδια
Αυτά είναι τα πιο “γκρινιάρικα” ζώδια

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του