Μπορούμε: Μιλήσαμε με τη συνιδρύτρια της ΜΚΟ που μοιράζει φαγητό σε όσους το έχουν πραγματικά ανάγκη…

μπορούμε5

Η Αλεξία Μουάτσου, συνιδρύτρια της ΜΚΟ “Μπορούμε” μας μίλησε για την ξεχωριστή δράση της οργάνωσης, το πώς μπορούμε να βοηθήσουμε, αλλά και το γιατί, ακόμη και σήμερα, υπάρχει τόσο μεγάλη σπατάλη φαγητού…

Η αλήθεια είναι πως, ακόμη και σήμερα, που τα πράγματα είναι τόσο δύσκολα για όλους η σπατάλη φαγητού είναι μεγάλη. Γιατί συμβαίνει κάτι τέτοιο και πώς μπορούμε όλοι να βοηθήσουμε; Ας δούμε πώς τρια άτομα κατάφεραν να κάνουν πραγματικότητα αυτό που όλοι μας σκεφτόμαστε: Να μην πηγαίνει “καμία μερίδα φαγητού χαμένη”…

Μιλήστε μας λίγο για το «Μπορούμε»…

Το Μπορούμε είναι μία μη κερδοσκοπική οργάνωση με σκοπό τον περιορισμό της σπατάλης τροφίμων και την καταπολέμηση του υποσιτισμού στην Ελλάδα. Ιδρύθηκε τον Ιανουάριο του 2012, ενώ ξεκίνησε σαν πρωτοβουλία τον Μάιο του 2011. Στο πλαίσιο του προγράμματος «Διάσωση & Προσφορά Τροφίμων», καθημερινά, σώζουμε φαγητό και τρόφιμα από όλους τους πιθανούς δωρητές και τα προσφέρουμε, μέσω κοινωφελών φορέων, στους ανθρώπους που βρίσκονται σε διατροφική ανασφάλεια. Με αυτόν τον τρόπο μειώνουμε την περιβαλλοντική επιβάρυνση και παράλληλα στηρίζουμε επισιτιστικά τις πιο ευαίσθητες κοινωνικά ομάδες.

Προσεγγίζουμε συνολικά το φαινόμενο της σπατάλης φαγητού μέσω:

  • του ενημερωτικού προγράμματος «Καμία Μερίδα Φαγητού Χαμένη»
  • του εκπαιδευτικού προγράμματος «Μπορούμε στο Σχολείο»
  • του προγράμματος διάσωσης περισσευούμενης αγροτικής παραγωγής «Μπορούμε στο Χωράφι»
  • του προγράμματος διάσωσης προϊόντων από λαϊκές αγορές «Μπορούμε στη Λαϊκή»
  • του εθελοντικού προγράμματος ενημέρωσης δυνητικών δωρητών τροφίμων «Μπορούμε στη Γειτονιά»

Με το πρόγραμμα «Είμαστε Οικογένεια» στηρίζουμε άμεσα, αξιοπρεπώς και με διαφάνεια τους συνανθρώπους μας με την μεγαλύτερη διατροφική ανάγκη.

Όραμα μας είναι η ανάπτυξη ενός κοινωνικού κινήματος μείωσης της σπατάλης φαγητού και ταυτόχρονα αύξησης της επισιτιστικής στήριξης ανθρώπων σε ανάγκη με βάση την εθελοντική προσφορά.

Τι αποτέλεσε την έμπνευσή σας για να ξεκινήσετε;

Η έμπνευση για τη δημιουργία του Μπορούμε προήλθε από την Ξένια Παπασταύρου, που είχε προβληματιστεί για τις μεγάλες ποσότητες που περίσσευαν γύρω της, όπου κι αν βρισκόταν, όπως για παράδειγμα σε μια εκδήλωση, σε φούρνους, ταβέρνες, μανάβικα και άλλες εταιρείες εστίασης. Η βασική ιδέα ήταν να δημιουργηθεί ένας μηχανισμός που θα μπορεί να γεφυρώνει την προσφορά τροφίμων με την αντίστοιχη ανάγκη σε κοινωφελείς φορείς. Έτσι, η Ξένια μοιράστηκε της ιδέα της με τον Αλέξανδρο Θεοδωρίδη και εμένα και μαζί ιδρύσαμε το Μπορούμε. Στήσαμε έναν μηχανισμό διάσωσης και άμεσης προσφοράς τροφίμων που σήμερα και με την πολύτιμη βοήθεια των δεκάδων εθελοντών μας, έχει φτάσει να σώζει 20.000 μερίδες φαγητού κάθε μέρα και πάνω από 13.000.000 από το 2012 που ξεκινήσαμε.

μπορούμε4

Ποιες δυσκολίες αντιμετωπίσατε ή αντιμετωπίζετε στην υλοποίηση των στόχων σας;

Στην αρχή της δράσης μας σίγουρα υπήρχε μια μικρή διστακτικότητα και επιφύλαξη από την πλευρά των δωρητών ως προς το να προσφέρουν τα τρόφιμα που τους περίσσευαν κυρίως όσον αφορά το θέμα της ασφάλειας τροφίμων καθώς και ως προς το πού θα προσφερόταν το φαγητό. Αυτό με τα χρόνια της λειτουργίας μας έχει περιοριστεί καθώς αυξάνεται και η αναγνωσιμότητα και εμπιστοσύνη του κόσμου προς την οργάνωση μας.

Παράλληλα, σίγουρα στην αρχή δεν είναι πάντα εύκολη και η διάδοση του μηνύματος και των δράσεων που υλοποιεί μια οργάνωση αλλά σύντομα δεχθήκαμε μεγάλη υποστήριξη από τα μέσα επικοινωνίας καθώς και από τους ανθρώπους που μας γνώριζαν και με χαρά μιλούσαν με τη σειρά τους σε φίλους, οικογένεια και καταστήματα τροφίμων για τη δράση μας και το πόσο εύκολο είναι να σώσει και να προσφέρει κανείς φαγητό.

μπορούμε3

Υπάρχει ανταπόκριση από τον κόσμο;

Η ανταπόκριση του κόσμου είναι πολύ μεγάλη, συγκινητική και καθημερινά αυξάνεται. Παρατηρούμε μια αλλαγή στη νοοτροπία και στις συνήθειες των ανθρώπων που ολοένα και περισσότερο σκέφτονται τι μπορούν να κάνουν ώστε να μας βοηθήσουν να μειώσουμε τη σπατάλη τροφίμων και φαγητού, αλλά και να στηρίξουν επισιτιστικά συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη. Ιδιώτες και εταιρείες κάθε είδους επικοινωνούν καθημερινά μαζί μας για να προσφέρουν φαγητό που μπορεί να περισσεύει στο σπίτι, στο γραφείο, σε εκδηλώσεις, σε καταστήματα κ.ά. ώστε να μην πάει χαμένο.

Πώς μπορεί κάποιος να βοηθήσει το σκοπό σας;

Είναι πολύ εύκολο να βοηθήσει ο κάθε ένας από εμάς συμμετέχοντας στην προσπάθεια που κάνουμε για να μειώσουμε τη σπατάλη φαγητού και τον υποσιτισμό στην Ελλάδα. Αρχικά μπορεί να δηλώσει κανείς συμμετοχή και να γίνει εθελοντής σε ένα από τα προγράμματα μας ανάλογα με τα ενδιαφέροντα που έχει:

  • στο πρόγραμμα «Διάσωση & Προσφορά Τροφίμων» συμμετέχει στην διάσωση και προσφορά χιλιάδων μερίδων φαγητού που γίνεται καθημερινά από το «Σπίτι του Μπορούμε»
  • στο πρόγραμμα «Μπορούμε στη Λαϊκή» συμμετέχει σε δράσεις για τη συλλογή των αδιάθετων προϊόντων από λαϊκές αγορές, και την άμεση διάθεσή τους σε κοινωφελή φορέα της περιοχής
  • στο πρόγραμμα «Μπορούμε στο Χωράφι» δηλώνει το ενδιαφέρον του ώστε σε περίπτωση που υπάρξει σχετική ανάγκη να ειδοποιηθεί για να συμμετέχει σε δράση συγκομιδής φρούτων / λαχανικών που έχουν μείνει αδιάθετα στο χωράφι
  • στο πρόγραμμα «Λαχανόκηπος Μπορούμε» μπορεί να συμμετέχει κανείς είτε ιδιωτικά είτε και ως ομάδα με την εταιρεία στην οποία εργάζεται βοηθώντας στην φύτευση και συγκομιδή των προϊόντων
  • στο πρόγραμμα «Μπορούμε στη Γειτονιά» διαδίδει το μήνυμα του Μπορούμε σε δυνητικούς χορηγούς τροφίμων (φούρνος, μανάβικο, εστιατόριο, κλπ.) σε μια γειτονιά στους χρόνους που επιθυμεί

Οι τρόποι όμως που μπορεί να μας βοηθήσει κανείς είναι πολλοί και εξαρτώνται από το χρόνο, την φαντασία και τη διάθεση που έχει ο καθένας. Είναι πάντα χαρά μας να συζητάμε με τον κάθε δυνητικό δωρητή ή εθελοντή προκειμένου να βρούμε μια δράση που του ταιριάζει και θα τον «γεμίσει» όσο το δυνατόν περισσότερο.

μπορούμε2

Γιατί πιστεύετε υπάρχει τόση σπατάλη φαγητού ακόμη και σήμερα;

Οι λόγοι που υπάρχει τόσο μεγάλη σπατάλη φαγητού είναι πολλοί και συντελούνται σε όλο το φάσμα της διατροφικής αλυσίδας από τον πρωτογενή τομέα, τον τομέα μεταποίησης, τον τομέα χονδρεμπορίου, τον τομέα εστίασης έως και τα νοικοκυριά. Για παράδειγμα:

  • Περίπου το 30% της αγροτικής παραγωγής μένει αδιάθετο στο χωράφι καθώς δεν πληροί τις αυστηρές προδιαγραφές όψης που θέτει το χονδρεμπόριο
  • Μεγάλες ποσότητες τροφίμων σπαταλώνται εξαιτίας των διατροφικών προτιμήσεων που έχουμε ως καταναλωτές, αλλά και εξαιτίας της έλλειψης προγραμματισμού των αγορών μας
  • Πολλά τρόφιμα σπαταλώνται επίσης καθώς δυστυχώς συχνά οι καταναλωτές δεν μπορούν να διακρίνουν στις ετικέτες των τροφίμων την διαφορά μεταξύ της «ημερομηνίας λήξης» και της ημερομηνίας «κατανάλωσης κατά προτίμηση πριν».
  • Στους τομείς της μεταποίησης και του χονδρεμπορίου οι βασικοί λόγοι για τη σπατάλη φαγητού εστιάζονται σε υλικοτεχνικούς λόγους και προβλήματα μεταφοράς και αποθήκευση

Τι μπορεί να γίνει για να μειωθεί;

Η εκπαίδευση και η αλλαγή συνηθειών γύρω από το θέμα της σπατάλης φαγητού τόσο των καταναλωτών όσο και των επιχειρήσεων αλλά ακόμα και των παιδιών, σίγουρα μπορεί να βοηθήσει πολύ ώστε μελλοντικά να μειωθεί και η σπατάλη που υπάρχει. Για αυτό το λόγο δημιουργήσαμε και αναπτύξαμε στο Μπορούμε έναν μηχανισμό διάσωσης και προσφοράς τροφίμων, ώστε να είναι πολύ εύκολο και γρήγορο για τον καθένα, όπου κι αν βρίσκεται, να σώσει φαγητό που μπορεί να περισσέψει, μόνο με ένα τηλεφώνημα ή email στην οργάνωση μας. Συγχρόνως, με το πρόγραμμα μας «Μπορούμε στο Σχολείο» πραγματοποιούμε εκπαιδευτικές δράσεις σε σχολεία και μιλάμε στους μαθητές για το θέμα της σπατάλης φαγητού, τον εθελοντισμό και την κοινωνική προσφορά. Προσδοκία μας είναι η γνώση να γίνει βίωμα που θα καθορίσει τη συμπεριφορά και τη στάση ζωής των παιδιών.

μπορούμε1

Ποιοι είναι οι στόχοι του προγράμματος σας για το μέλλον;

Στόχος μας είναι να μειώσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο τη σπατάλη φαγητού και ταυτόχρονα να αυξήσουμε την επισιτιστική στήριξη ανθρώπων σε ανάγκη στην Ελλάδα, πάντα με βάση την εθελοντική προσφορά. Φυσικά, ο απώτερος στόχος μας θα ήταν να μην έχουμε πια λόγο ύπαρξης γιατί τότε δεν θα υπήρχε πια φαγητό που πηγαίνει στα σκουπίδια αλλά ούτε και άνθρωποι που έχουν ανάγκη τροφίμων…

μπορούμε

Μπορούμε

Καΐρη 2, Αθήνα

+30 210 3237805

[email protected]

Facebook: Μπορούμε

Σχετικά Άρθρα
Γνωρίστε τις “trad wives”: Tις αντι-φεμινίστριες που ζητούν παραδοσιακές αξίες
Γνωρίστε τις “Trad Wives”: Tις αντι-φεμινίστριες που ζητούν παραδοσιακές αξίες
Στην Amazon θα βρείτε βιβλία γραμμένα μέσω AI - Το ερώτημα είναι μπορεί η τεχνητή νοημοσύνη να δημιουργήσει λογοτεχνία;
Στην Amazon θα βρείτε βιβλία γραμμένα μέσω AI – Το ερώτημα είναι μπορεί η τεχνητή νοημοσύνη να δημιουργήσει λογοτεχνία;
Θετική Φωνή: Ένα βίντεο για να μας θυμίσει ότι η εργασία στο σεξ είναι εργασία
Θετική Φωνή: Ένα βίντεο για να μας θυμίσει ότι η εργασία στο σεξ είναι εργασία
Όταν το Ψέμα συνάντησε την Αλήθεια - Ένας μύθος που μας οδηγεί στη Γυμνή Αλήθεια
Όταν το Ψέμα συνάντησε την Αλήθεια – Ένας μύθος που μας οδηγεί στη Γυμνή Αλήθεια
Αυτά είναι τα πιο "γκρινιάρικα" ζώδια
Αυτά είναι τα πιο “γκρινιάρικα” ζώδια
"Οθόνες το όπιο των λαών, τελικά;" Σκέψεις και συναισθήματα της συγγραφέως Σταυρούλας Αποστολίδου
“Οθόνες το όπιο των λαών, τελικά;” Σκέψεις και συναισθήματα της συγγραφέως Σταυρούλας Αποστολίδου

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του