«Καμιά σατραπεία πάνω στα κορμιά και τις ζωές των γυναικών!»

καμιά-σατραπεία-πάνω-στα-κορμιά-και-τ

Εξαιρετικά εύστοχα είναι τα όσα έγραψε ο Αύγουστος Κορτώ με αφορμή το διαφημιστικό βίντεο για το Συνέδριο Γονιμότητας που προκάλεσε κανονικό σάλο…

Διαβάστε επίσης: Σάλος με το βίντεο για το Συνέδριο Γονιμότητας: Ποιοι αποσύρουν τη συμμετοχή τους- Όλες οι αντιδράσεις

Κωνσταντίνος Πάντος: «Αγγίξαμε ευαίσθητες χορδές- Υπάρχει περίπτωση να ακυρωθεί το Συνέδριο Γονιμότητας»

«Επί χιλιετίες, η γυναίκα που δεν έκανε παιδιά ήταν απόβλητη, παρίας. Ο γάμος της μπορούσε να ακυρωθεί – κι αυτό ήταν το λιγότερο απ’ τα δεινά που αντιμετώπιζε. Το στίγμα της στειρότητας, φυσικά, έπεφτε πάνω της (στέρφα, άγονη, στεγνή), ακόμα κι αν ο άντρας ήταν τζούφιος. Κι αν έμενε άγαμη εκτός από άκληρη, ζούσε σε άλλου είδους περιθώριο: ήταν η περιφρονημένη, καταγέλαστη γεροντοκόρη. (Προσέξτε την απαίσια λέξη, που σημαίνει ‘γεροντοπαρθένα’ – γιατί, αν δεν έκανες παιδιά, αποκλείεται να γνώρισες τον έρωτα).

Μετά τη χειραφέτηση, την ένταξη στον εργασιακό χώρο, τους αγώνες για ισότητα και αυτοδιάθεση του σώματος (που συνεχίζονται ως τις μέρες μας – οι γυναίκες ανά τον κόσμο πληρώνονται λιγότερο για την ίδια ακριβώς δουλειά που κάνει ένας άντρας), η μισογυνική κοινωνική, θρησκευτική και ηθική επιταγή έλαβε άλλη μορφή, πιο ύπουλη μα εξίσου αλγεινή: “Αν δεν κάνεις παιδιά, θα το μετανιώσεις.” “Δεν σου μένουν πολλά χρόνια ακόμα”. “Η γυναίκα ολοκληρώνεται μόνο με τη μητρότητα”.

Κι έτσι φτάνουμε στις μέρες μας, όταν – ακόμα! – η γυναίκα καλείται να λογοδοτήσει για την αναπαραγωγική της ελευθερία. Όπου καμπάνιες και σποτάκια μιλούν για τα ζοφερά, απόκοσμα νούμερα 43, 44, 45… όταν πια τα ωάριά σου είναι μετρημένα, κι ίσα που προφταίνεις να σωθείς – να γίνεις, (ό,τι κι αν πρέπει να υποστεί το σώμα σου, όσα έξοδα κι αν απαιτούνται) αυτό που κατά βάθος οφείλεις: μάνα! Πάνω απ’ όλα, κι απ’ τη βούλησή σου ακόμα, μάνα!

Γι’ αυτό, όπως και στο ζήτημα της ελεύθερης διακοπής κύησης, αγωνιζόμαστε και στεκόμαστε στο πλευρό των γυναικών. Η αναπαραγωγή είναι προσωπική επιλογή κι όχι κοινωνικό χρέος. Το αγαθό της ελεύθερης διαχείρισης του σώματος είναι θεμελιώδες και απόλυτο.

Καμιά σατραπεία πάνω στα κορμιά και τις ζωές των γυναικών!»

Σχετικά Άρθρα
Σιμόν Μπάιλς: Τα ψυχολογικά "twisties”, η αποχώρηση και το μετάλλιο
Σιμόν Μπάιλς: Τα ψυχολογικά “twisties”, η αποχώρηση και το μετάλλιο
Γυναικοκτονία: Η λέξη που ενοχλεί έφτασε η στιγμή να ληφθεί υπόψη πολύ σοβαρά
Γυναικοκτονία: Η λέξη που ενοχλεί έφτασε η στιγμή να ληφθεί υπόψη πολύ σοβαρά
Γιατί τα ευτυχισμένα ζευγάρια κοιμούνται σε χωριστά κρεβάτια;
Γιατί τα ευτυχισμένα ζευγάρια κοιμούνται σε χωριστά κρεβάτια;
10 σημάδια που πρέπει να σε υποψιάσουν πως ο σύντροφός σου σε απατά
10 σημάδια που πρέπει να σε υποψιάσουν πως ο σύντροφός σου σε απατά
Ψυχολογικό τεστ: Μπορείτε να μαντέψετε ποια δεν είναι αληθινή οικογένεια;
Ψυχολογικό τεστ: Μπορείτε να μαντέψετε ποια δεν είναι αληθινή οικογένεια;
%cf%88%cf%85%cf%87%ce%bf%ce%bb%cf%8c%ce%b3%ce%bf%ce%b9-%ce%b1%cf%80%ce%bf%ce%ba%ce%b1%ce%bb%cf%8d%cf%80%cf%84%ce%bf%cf%85%ce%bd-%cf%84%ce%b9%cf%82-5-%ce%b2%ce%b1%cf%83%ce%b9%ce%ba%ce%ad%cf%82-%ce%b10
Ψυχολόγοι αποκαλύπτουν τις 5 βασικές αρχές του φλερτ για να γίνεις ακαταμάχητη

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του